Red Wings odštartovali novú sezónu dvomi prehrami

MARTIN UŽÁK | 08.10.2018

Sezóna 2018/19 začala dvomi prehrami. Obranu zastihla veľká maródka. Viacero mladíkov zažilo debut v NHL. Henrik Zetterberg sa dočkal potlesku v stoji.

Uplynulý týždeň Detroit Red Wings v skratke:


Filip Hronek bojuje o puk s Rileym Nashom (David Guralnick, The Detroit News; 04.10.2018)

Posledné výsledky

04.10. Detroit vs Columbus 2:3 po predĺžení
07.10. Los Angeles vs Detroit 4:2

Aktuálna bilancia a pozícia

2 zápasy, 1 bod, skóre 4:7

Atlantická divízia: 8. (1. Toronto, 4 b.)
Východná konferencia: 15. (1. Carolina, 5 b.)
NHL: 26. (1. Carolina, 5 b.)

Aktuálni lídri štatistík

góly: Tyler Bertuzzi, Dennis Cholowski, Dylan Larkin, Anthony Mantha (všetci 1)
asistencie: Gustav Nyquist (3)
kanadské body: Dennis Cholowski, Dylan Larkin, Gustav Nyquist (všetci 3)
úspešnosť zákrokov: Jimmy Howard (92,3 %)

Zaujímavosti

Potlesk v stoji pre Henrika Zetterberga... Ešte pred začiatkom úvodného zápasu sezóny proti Columbusu pútal najväčšiu pozornosť Henrik Zetterberg, ktorý nemôže pokračovať v kariére pre chronické problémy s chrbtom. Zetterberg vhodil čestné vhadzovanie, dočkal sa potlesku v stoji a následne sledoval zápas s Blue Jackets po boku svojich dlhoročných švédskych kumpánov Niklasa Kronwalla, Jonathana Ericssona a Johana Franzéna. Podobne ako Franzén, ani on ešte neodchádza domov do Švédska a celú sezónu zostane v Detroite.

Po prvýkrát bez kapitána... S koncom Henrika Zetterberga Red Wings rozhodovali, či okamžite vymenujú nového kapitána. Rozhodli sa, že minimálne tento ročník odohrajú bez kapitána, no s viacerými alternatívnymi kapitánmi. K doterajším alternatívnym kapitánom Niklasovi Kronwallovi a Justinovi Abdelkaderovi pridali ešte Fransa Nielsena a mladíka Dylana Larkina, ktorý by mohol byť ich kapitánom v budúcnosti. Kronwall a Abdelkader nosia na dresoch "áčko" vo všetkých zápasoch, Larkin ho nosí doma, Nielsen vonku, v prípade zranenia niektorého z lídrov tímu ho nosia Larkin aj Nielsen. Red Wings odohrajú celú sezónu bez kapitána po prvýkrát vo svojej histórii.

Veľká maródka v obrane... Red Wings odštartovali novú sezónu bez trojice skúsených obrancov. Mike Green sa zotavuje z vírusovej infekcie a do akcie sa vráti zrejme až koncom tohto mesiaca. Niklasa Kronwalla trápi zranenie v dolnej časti tela, Jonathan Ericsson nehrá pre zranenie v hornej časti tela. Veľkú maródku v obrane najnovšie rozšíril aj Trevor Daley, ktorý sa zranil v prvej tretine zápasu na ľade Los Angeles a do hry viac nezasiahol. Daley utrpel zranenie v hornej časti tela a vynechá minimálne jeden zápas.

Mimo hry aj Svečnikov... Okrem obrancov zostáva zranený aj mladý útočník Jevgenij Svečnikov (noha), ktorý by po uzdravení mal začať na farme v Grand Rapids. Svečnikov utrpel v príprave na novú sezónu hneď niekoľko zranení. Vinou zranenia zmeškal štart sezóny aj vlani.

Prestavba začala, mladosť vpred... Red Wings po prvýkrát od svojho ústupu z niekdajšej slávy verejne priznali, že sú v prestavbe, a náležite sa to aj prejavuje. V prvom zápase sezóny nastúpilo za nich hneď jedenásť hokejistov vo veku do 25 rokov. Tvorili viac ako polovicu zostavy, bolo ich viac ako v otváracích zápasoch ročníkov 2017/18 a 2016/17 dohromady. Postupný omladzujúci trend by mal pokračovať aj v nasledujúcich týždňoch, mesiacoch a sezónach.

Päť debutantov v jednom zápase... V otváracom zápase sezóny proti Columbusu debutovala v NHL pätica Michael Rasmussen, Christoffer Ehn, Dennis Cholowski, Libor Šulák a Filip Hronek. Okrem nich nastúpil aj Joe Hicketts, ktorý v drese Red Wings debutoval už vlani, ale naďalej je klasifikovaný ako nováčik. Útočníci Rasmussen, Ehn a obranca Cholowski vyhrali predsezónny interný boj o miesta na aktívnej súpiske; obrancovia Šulák, Hronek a Hicketts zaskakovali za zranených. Bolo to po prvýkrát po takmer 33 rokoch, čo v jednom drese debutovala až pätica hokejistov. NHL niečo také zažila naposledy dňa 10. októbra 1985 v stretnutí medzi Red Wings a tímom Minnesota North Stars (6:6), kedy na strane Red Wings po prvýkrát nastúpila šestica Christopher Cichocki, Tim Friday, Doug Houda (dnes je u Red Wings asistentom trénera Jeffa Blashilla), Petr Klíma, Adam Oates a Ray Staszak.

Prvý gól Dennisa Cholowskiho... Z pätice debutantov proti Columbusu bol najviac vidieť obranca Dennis Cholowski, ktorý strelil svoj premiérový gól v NHL. Bol to zároveň prvý gól Red Wings v tejto sezóne. Cholowski bol vidieť aj o niekoľko minút neskôr, keď v dobrej pozícii miesto strely na bránu ešte prihrával spoluhráčovi, lacno stratil puk a z následného rýchleho protiútoku umožnil súperovi skórovať. Takéto protiklady uvidíme u učiacich sa detroitských mladíkov ešte mnohokrát. Cholowski dokázal bodovať aj vo svojom druhom zápase - v L. A. prihral na oba góly Red Wings.

Prvé prehry. Prvé z mnohých?... Red Wings vstúpili do tejto sezóny s mottom "60 minút pekla". Hráči ho nosia na tričkách ako pripomienku toho, aby v zápasoch dreli a stali sa mužstvom, proti ktorému sa hrá ťažko. Red Wings sú si vedomí toho, že nemajú dostatok kvalít na to, aby mohli otvorene súperiť s najlepšími, preto by chceli vynikať bojovnosťou a neoblomnosťou. V úvodnom zápase sezóny však nič také neprezentovali, proti Columbusu výrazne zaostávali, v prvej tretine nemali jedinú gólovú šancu, celkovo boli prestrieľaní 20:39 a zo zápasu odišli aspoň s bodom len vďaka Jimmymu Howardovi. V stretnutí v L. A. už hrali podstatne lepšie, mali dostatok šancí, ale chýbala im efektivita a niekoľkokrát lacno inkasovali. Potešili dobré výkony nových tvárí v tíme: z nováčikov hrali najlepšie beci Dennis Cholowski a Filip Hronek. V mnohých zápasoch Red Wings v tejto sezóne pôjde práve o to, aby sa mladíci predviedli, učili a postupne rástli v nové opory.

Griffins začali dvomi prehrami... Okrem Red Wings odštartoval novú sezónu aj ich záložný tím Grand Rapids Griffins v AHL. Tak ako Red Wings, aj Griffins začali dvomi prehrami. Obe utrpeli na ľade súperov s celkovým skóre 1:7. Filip Zadina zatiaľ nebodoval, Patrik Rybár zatiaľ nechytal. Prvý domáci zápas v novej sezóne čaká na Griffins v piatok proti Hershey Bears.

Program na tento týždeň

08.10. Anaheim vs Detroit
11.10. Detroit vs Toronto
13.10. Boston vs Detroit





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.