Čakanie na výhru pokračuje; mladíci s prvými bodmi

MARTIN UŽÁK | 14.10.2018

Čakanie na prvé víťazstvo v novej sezóne pokračuje. Viacero mladíkov si pripísalo premiérový bod v NHL. Prezident Chris Ilitch prezradil, ako je spokojný s procesom prestavby. Klub oznámil, že vyradí z užívania ôsme číslo vo svojej histórii. Filipa Zadinu prichýlil bývalý známy hokejista.

Uplynulý týždeň Detroit Red Wings v skratke:


Maxime Comtois vs Libor Šulák (Mark J. Terrill, Associated Press; 08.10.2018)

Posledné výsledky

08.10. Anaheim vs Detroit 3:2 po samostatných nájazdoch
11.10. Detroit vs Toronto 3:5
13.10. Boston vs Detroit 8:2

Aktuálna bilancia a pozícia

5 zápasov, 2 body, skóre 11:23

Atlantická divízia: 7. (1. Toronto, 10 b.)
Východná konferencia: 15. (1. Toronto, 10 b.)
NHL: 30. (1. Toronto, 10 b.)

Aktuálni lídri štatistík

góly: Dylan Larkin (3)
asistencie: Gustav Nyquist (4)
kanadské body: Dylan Larkin (5)
plusové body: Christoffer Ehn (+2)
úspešnosť zákrokov: Jimmy Howard (91 %)

Zaujímavosti

Najhorší štart za posledných 33 rokov... Red Wings nevyhrali ani v jednom z prvých piatich zápasov novej sezóny, čo sa im naposledy stalo v sezóne 1985/86, kedy nevyhrali v úvodných deviatich zápasoch. Najhorší vstup do novej sezóny za posledných 33 rokov je spojený nielen s nedostatočnou kvalitou postupne sa obmieňajúceho kádra, ale aj s nízkou efektivitou: v prvých piatich zápasoch tejto sezóny strelili Red Wings iba jedenásť gólov a nepremenili mnoho šancí.

25. výročie premiéry Ducks... Keď v sezóne 1993/94 vstúpili do NHL Anaheim Mighty Ducks, svoj prvý zápas hrali dňa 8. októbra 1993 na svojom ľade proti Red Wings a prehrali ho 2:7. Oba kluby si to rozdali aj po 25 rokoch a tentoraz sa z triumfu tešili domáci, aj pred zrakom ligového komisionára Garyho Bettmana. Bol to zároveň zápas, v ktorom boli Red Wings za uplynulý týždeň najbližšie k víťazstvu a získali v ňom svoj druhý bod v sezóne.

Mizéria na ľade Bostonu... Zatiaľ čo v prvých štyroch zápasoch tejto sezóny boli Red Wings dlho v hre o víťazstvo, vo včerajšom zápase na ľade Bostonu utrpeli prvú vysokú porážku. Tento zápas názorne poukázal na neskúsenosť časti zostavy, nevýraznosť niektorých veteránov a nedostatok talentu v porovnaní s popredným tímom NHL. Red Wings prehrali v Bostone jedenásty súťažný zápas za sebou. Hoci sú Bruins ich divíznym súperom, nevyhrali u nich už viac ako štyri roky.

Krásny gól Tylera Bertuzziho... V zápase v Anaheime strelil jeden z gólov Red Wings mladý útočník Tyler Bertuzzi. Skóroval podobným štýlom, ako to zvykol robiť jeho slávny strýko Todd Bertuzzi, keď pred brankárom urobil efektnú otočku o 180 stupňov a pohotovo zakončil k tyčke. Tyler v tejto sezóne pokračuje tam, kde vlani skončil: po piatich góloch v posledných ôsmich zápasoch lanského ročníka skóroval dvakrát v prvých troch zápasoch nového ročníka a opäť dokázal, že sa v ňom ukrýva viac ofenzívneho potenciálu, ako sa pôvodne predpokladalo. Od začiatku sezóny patrí k najlepším hráčom Red Wings.

Prvé body pre trojicu nováčikov... V Anaheime vyzval Tylera Bertuzziho k skórovaniu Michael Rasmussen, ktorý sa tak dočkal svojho prvého bodu v NHL. Na premiérový bod v súťaži dosiahli aj útočník Christoffer Ehn a bek Filip Hronek. Obaja sa dočkali vďaka sekundárnym asistenciám v stretnutí s Torontom. Filip Hronek v následnom zápase v Bostone strelil svoj prvý gól v NHL. Z nováčikov na súpiske Red Wings čaká na prvý bod v NHL už len obranca Libor Šulák.

Danny DeKeyser na hranici 100 bodov... V zápase v Anaheime prihral na jeden z gólov Red Wings aj obranca Danny DeKeyser a dosiahol vďaka tomu na hranicu 100 kanadských bodov v základnej časti NHL (24+76). Dočkal sa v 384. zápase. Stal sa 28. obrancom s minimálne 100 bodmi v drese Red Wings v základnej časti.

Nick Jensen pretrhol streleckú smolu... Proti Torontu vynikol obranca Nick Jensen, autor dvoch gólov. Streliť dva góly v zápase NHL sa mu podarilo po prvýkrát v kariére. Výborne korčuľujúci bek skóroval po prvýkrát od 1. apríla 2017, po 87 súťažných zápasoch a 112 neúspešných strelách za sebou. Nechal tak zabudnúť na nevydarený štart sezóny - na nevýrazný tréningový kemp a pozíciu zdravého náhradníka v prvom zápase nového ročníka. Tréner Jeff Blashill ho od tej doby len chválil. Okrem dvoch gólov si stihol pripísať už aj asistenciu a absolvovať bitku.

Niklas Kronwall zažil tohtosezónny debut... V zápase s Torontom sa vrátil do zostavy veterán Niklas Kronwall. Ostrieľaný obranca, vo veku 37 rokov najstarší hráč na súpiske, vynechal prvé tri stretnutia pre bolesti v bedrovej oblasti. Dúfa, že po zdravotnej stránke sa mu bude dariť tak ako vlani, kedy zmeškal prvé tri zápasy pre natiahnuté slabiny, no potom - na prekvapenie mnohých - odohral všetkých zostávajúcich 79 stretnutí. Kronwall posledné roky robí všetko pre to, aby hrdo dokončil to, k čomu sa kedysi dávno zaviazal - aby dokončil svoj sedemročný kontrakt s Red Wings. Posledný rok tohto kontraktu vyprší po tejto sezóne, jeho pätnástej v NHL. Predpokladá sa, že táto sezóna bude jeho posledná v kariére. Pripustil to už aj on sám, najskôr v auguste v rozhovore pre švédsky server Hockey News. A pripustil to aj po tom, čo sa v týždni vrátil do zostavy.

Veľká maródka v zadných radoch trvá... Zatiaľ čo Niklas Kronwall sa vrátil, traja obrancovia zostali na maródke a ďalší dvaja si privodili nové zranenia. Mike Green sa zotavuje z vírusovej infekcie, jeho návrat sa však očakáva najskôr koncom tohto mesiaca. Jonathan Ericsson začal naplno trénovať po bližšie nešpecifikovanom zranení v hornej časti tela a čaká na to, kedy bude pripravený na návrat. Trevor Daley netrénoval a zostáva mimo hry po minulotýždňovom zranení v Los Angeles. Zápasy s Torontom a Bostonom vynechal pre zranenie v hornej časti tela aj nováčik Dennis Cholowski, ktorý by však mohol byť späť v pondelok v Montreale, prípadne o niečo neskôr. Cholowski bol do svojho zranenia najvyťažovanejším nováčikom v lige s priemerným hracím časom 22 minút a 10 sekúnd na zápas. Aby toho nebolo málo, na začiatku zápasu v Bostone odstúpil pre zranenie v hornej časti tela Danny DeKeyser. DeKeyser utrpel zranenie ruky a s určitosťou vynechá minimálne najbližší zápas.

Red Wings vyradia číslo 4 Reda Kellyho... Red Wings v týždni oznámili, že po dlhodobom rozhodovaní vyradia z užívania číslo 4, ktoré nosil legendárny univerzál Leonard "Red" Kelly. Kelly obliekal dres Red Wings v rokoch 1947 až 1960. Dve sezóny viedol Red Wings ako kapitán, trikrát v ich drese vyhral Lady Byng Trophy pre najslušnejšieho hokejistu NHL a v roku 1954 sa stal prvým víťazom Norris Trophy pre najlepšieho obrancu súťaže. Je jedným z jedenástich hokejistov, ktorí s Red Wings štyrikrát vyhrali Stanley Cup, čo je v tomto klube individuálne hráčske maximum. Ďalšie štyri víťazstvá Stanley Cupu zaknihoval v Toronte, kde ho prerobili na útočníka a kde bolo jeho číslo 4 vyradené z užívania v októbri 2016. Kellyho číslo 4 bude ôsmym oficiálne vyradeným číslom v histórii Red Wings. Pod stropom Little Caesars Areny doplní čísla 1 (nosil ho Terry Sawchuk), 5 (Nicklas Lidström), 7 (Ted Lindsay), 9 (Gordie Howe), 10 (Alex Delvecchio), 12 (Sid Abel) a 19 (Steve Yzerman). Číslo 4 bude vyradené 1. februára 2019 pred zápasom proti Torontu.

Prezident Chris Ilitch sa vyjadril k prestavbe... Chris Ilitch, syn zosnulého majiteľa Mikea Ilitcha, využil tlačovú konferenciu k vyradeniu čísla Reda Kellyho aj k tomu, aby sa vyjadril k prebiehajúcej prestavbe tímu. Ilitch uviedol, že s prestavbou je veľmi spokojný. Je spokojný s fázou, v akej sa Red Wings nachádzajú, s prácou generálneho manažéra Kena Hollanda i jeho spolupracovníkov. Pripomenul, že pre súčasných Detroit Red Wings je a aj ďalej bude prvoradý skauting, draft a postupný rozvoj mladých hráčov. Vyjadril nadšenie z toho, kam sa klub uberá. Samozrejme, výsledky sa majú dostaviť až o niekoľko rokov.

Little Caesars Arena mení farbu… Detroit Red Wings a basketbaloví Detroit Pistons sa dohodli, že v Little Caesars Arene vymenia pôvodné červené sedadlá za čierne. Kluby sa k tomuto kroku odhodlali po tom, ako zistili, že mnohé neobsadené červené sedadlá pôsobia prenikavo a vytvárajú zlý dojem pri televíznych prenosoch, zatiaľ čo neobsadené tmavé sedadlá pri TV prenosoch ľahšie zanikajú. Red Wings a Pistons dospeli k tomuto záveru aj po konzultácii s televíznou spoločnosťou Fox Sports Detroit, vysielajúcou väčšinu zápasov Red Wings. Pistons riešili tento problém už vlani, kedy pred svojimi zápasmi umiestňovali na sedadlá čierne poťahy. Čierne poťahy začali v týždni pokrývať celý spodný prstenec arény. Sú dočasným riešením, kým sa v aréne nevymenia sedadlá. Postupná výmena sedadiel začne v decembri. Čierne sedadlá majú zakryť nižšiu obsadenosť arény.

Griffins s prvým víťazstvom... Záložný celok Detroitu z Grand Rapids odohral svoj prvý domáci zápas v novej sezóne a pripísal si prvé víťazstvo. Pod triumf 6:3 nad Hershey Bears sa podpísal aj Filip Zadina, ktorý strelil svoje prvé dva góly v AHL. Nasledujúci zápas na ľade Chicaga už Griffins nevyšiel a prehrali 1:5. V tomto zápase debutoval v AHL brankár Patrik Rybár (19/24).

Filipa Zadinu prichýlil Mike Knuble... Osemnásťročný Filip Zadina nežije v Grand Rapids sám alebo v hoteli, ako sa to u novicov niekedy stáva. Aby sa v novom prostredí cítil komfortne a nebol v tak mladom veku odkázaný sám na seba, prichýlil ho Mike Knuble, bývalý útočník, ktorý v NHL hrával 16 rokov, odohral v nej viac ako tisíc zápasov, pozbieral cez 500 bodov, v roku 1998 s Red Wings vyhral Stanley Cup a v súčasnosti štvrtým rokom pracuje pre Griffins ako asistent trénera. Knuble ho prichýlil vo svojom dome v Grand Rapids, kde žije s manželkou Megan a deťmi, a podľa vlastných slov je nadšený z toho, že mu môže pomáhať aj mimo ľadu.

Program na ďalší týždeň

15.10. Montreal vs Detroit
18.10. Tampa Bay vs Detroit
20.10. Florida vs Detroit





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.