Brankári zachraňovali body, zranených opäť pribudlo

MARTIN UŽÁK | 17.12.2018

Brankári zachraňovali body, Dylan Larkin natiahol svoju produktívnu sériu, zranených opäť pribudlo, Filip Hronek sa vrátil do NHL. Klub odhalil, za akú cenu by pristúpil na výmenu Jimmyho Howarda.

Uplynulý týždeň Detroit Red Wings v skratke:


Dylan Larkin po svojom góle do siete L. A. Kings (Tim Fuller, USA Today Sports; 10.12.2018)

Posledné výsledky

10.12. Detroit vs Los Angeles 3:1
11.12. Washington vs Detroit 6:2
14.12. Detroit vs Ottawa 2:4
15.12. N. Y. Islanders vs Detroit 4:3 po samostatných nájazdoch

Aktuálna bilancia a pozícia

34 zápasov, 33 bodov, skóre 98:115

Atlantická divízia: 6. (1. Tampa Bay, 52 b.)
Východná konferencia: 12. (1. Tampa Bay, 52 b.)
NHL: 23. (1. Tampa Bay, 52 b.)

Aktuálni lídri štatistík

góly: Dylan Larkin (14)
asistencie: Gustav Nyquist (21)
kanadské body: Dylan Larkin (32)
plusové body: Mike Green (+10)
víťazstvá: Jimmy Howard (10)
úspešnosť zákrokov: Jimmy Howard (92,2 %)

Zaujímavosti

Tri body s významným prispením brankárov... Red Wings minulý týždeň pozbierali tri z ôsmich bodov a hlavnú zásluhu na tom mali ich brankári. V zápase proti L. A., druhému najhoršiemu tímu súťaže, hrali malátne, prepadávali v strednom pásme, boli vysoko prestrieľaní a vyhrali len zásluhou Jimmyho Howarda (42/43). Vo Washingtone, v zostave s viacerými mužmi hrajúcimi cez zranenia pôsobili unavene a obstáli iba v tretej tretine, kedy už Caps mali vytvorený pohodlný náskok. Proti Ottawe, najhoršiemu mužstvu súťaže v arénach súperov, nevyužili domáce prostredie a po ďalšom malátnom výkone prehrali. V New Yorku dlho vyhrávali, ale šiestimi vylúčeniami po sebe posadili Islanders na koňa, opäť boli výrazne prestrieľaní a svoj tretí bod v uplynulom týždni získali najmä zásluhou Jonathana Berniera (45/48). Ani v jednom z týchto štyroch zápasov neboli lepší, viacerí stratili formu, nevedeli zastúpiť zranených, kopili chyby v obrane a často im chýbalo nasadenie. Začali sa podobať na mužstvo, ktoré sa nie tak dávno krčilo na poslednom mieste NHL.

Presilová hra sa znova trápi... Tak ako vlani a predvlani, aj v tejto sezóne si Red Wings neudržali počiatočnú vysokú efektívnosť svojich početných výhod a po nádejnom štarte sa znova prepadli do podpriemeru NHL. Zatiaľ čo v prvých 18 zápasoch sezóny využívali takmer každú štvrtú presilovku (24,1 %) a patrili v tomto smere medzi najlepšie mužstvá ligy, za posledný mesiac využili iba 8,8 % početných výhod, čo bolo za dané obdobie druhé najhoršie číslo v NHL. Z posledných 16 zápasov prehrali až desaťkrát, a veľmi často len preto, že nedokázali využiť svoje početné výhody.

Dylan Larkin opäť zabodoval... Mladík Dylan Larkin, výkonnostne najvyrovnanejší hráč v tíme, bodoval v každom zápase minulého týždňa a svoju sériu s minimálne jedným kanadským bodom natiahol už na sedem stretnutí. Larkin ťahá ešte jednu veľavravnú sériu: v 20 zápasoch za sebou hral minimálne 20 minút.

Ďalším dlhodobo zraneným Mike Green... V posledných dvoch stretnutiach uplynulého týždňa chýbal v zostave Mike Green, najlepší obranca tímu. V zápase s L. A. utrpel zranenie členka / nohy, na druhý deň vo Washingtone hral aj cez zranenie, ale po tomto stretnutí už vypadol zo zostavy na tri až päť týždňov. Green predtým vynechal prvých deväť zápasov v ročníku pre vírusovú infekciu. V 23 zápasoch pozbieral 16 bodov a bol najvyťažovanejším korčuliarom mužstva. Red Wings pocítili jeho stratu okamžite, tak ako na začiatku sezóny.

Viacerí mimo hry do konca roka... Okrem Greena zostávajú mimo hry aj útočníci Darren Helm (rameno), Anthony Mantha (ruka), Jevgenij Svečnikov (koleno) a obranca Danny DeKeyser (ruka). Nikto z nich by sa nemal vrátiť skôr ako v novom roku; u Svečnikova je možné, že sa vráti najskôr koncom sezóny, alebo si v tejto sezóne nezahrá vôbec. Krátkodobo povolaný útočník Wade Megan vynechal posledné tri zápasy pre zranenie v hornej časti tela.

Trevor Daley späť a s bodom č. 300... V zápase s L. A. sa vrátil do zostavy skúsený bek Trevor Daley, ktorý vynechal predchádzajúcich päť stretnutí pre bližšie nešpecifikované zranenie v dolnej časti tela. V New Yorku proti Islanders strelil jeden z gólov Red Wings, vďaka čomu dosiahol na svoj 300. kanadský bod v základnej časti NHL. Dočkal sa ho vo svojom 996. zápase.

Filip Hronek povolaný z AHL... Od zápasu s Ottawou začal za Red Wings opäť nastupovať mladý bek Filip Hronek. Bol povolaný z Grand Rapids ako záskok za zraneného Mikea Greena. Má podobný zmysel pre ofenzívnu hru ako Green a rovnako je pravák, takže sa predpokladá, že v NHL sa udrží minimálne niekoľko týždňov, ak nie dlhšie. Hronek hral za Red Wings už na začiatku tejto sezóny, v októbri odohral svojich prvých šesť zápasov v NHL a pripísal si v nich svoje prvé tri body (1+2). V 20 zápasoch tejto sezóny AHL pozbieral 18 bodov (5+13).

Predvianočná návšteva nemocnice... Vo štvrtok 13. decembra Red Wings absolvovali tradičnú predvianočnú návštevu detskej nemocnice. Deťom priniesli stovky hračiek a dali im možnosť, aby aspoň na chvíľu zabudli na svoje utrpenie. Nechýbal ani jeden hráč - táto akcia je medzi hráčmi najobľúbenejšou komunitnou akciou v sezóne. Video z návštevy nemocnice tu.

Výmena Howarda? Za prvé kolo draftu... Gólman Jimmy Howard patrí medzi najlepších hráčov Red Wings a keďže je v poslednom roku svojho kontraktu, púta záujem iných klubov (napr. pred troma týždňami sa o neho zaujímali St. Louis Blues). Red Wings minulý týždeň odtajnili, že o jeho výmene by rozmýšľali iba v prípade, ak by im niekto ponúkol minimálne voľbu v prvom kole draftu. Túto informáciu priniesol ako prvý Ted Kulfan z denníka The Detroit News a zanedlho ju potvrdil aj Eliotte Friedman (Sportsnet). Nie je náhoda, že cena by bola takáto vysoká, pretože Red Wings už dávnejšie dali najavo, že by s Howardom chceli podpísať novú zmluvu. Či sa na týchto plánoch a požiadavkách niečo zmení, to sa dozvieme možno už pred februárovou uzávierkou prestupov.

Griffins ôsmi v Západnej konferencii AHL... Grand Rapids Griffins odohrali minulý týždeň štyri zápasy, trikrát prehrali a prepadli sa na ôsme miesto Západnej konferencie AHL. Posledné tri zápasy odohrali v oklieštenej zostave bez viacerých zranených alebo chýbajúcich hráčov. Ťažším obdobím si prešiel aj talentovaný útočník Filip Zadina, ktorý sa na začiatku minulého týždňa vrátil do zostavy po dvoch vynechaných zápasoch pre zranenie v hornej časti tela a cez víkend vypadol pre zranenie stehenného svalu, ale jeho štart na MS juniorov by nemal byť ohrozený.

Program na tento týždeň

18.12. Philadelphia vs Detroit
20.12. Carolina vs Detroit
22.12. Detroit vs Florida
23.12. Toronto vs Detroit





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.