27. december v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 27.12.2018 | aktualizované 27.12.2020


Chris Osgood na svojom mieste v šatni detroitskej Joe Louis Areny (kredit: David Guralnick, The Detroit News)

27.12.1952: Debut brankára Glenna Halla

Dňa 27. decembra 1952 nastúpili Detroit Red Wings na ľade Montreal Canadiens. V ich bráne však nestál Terry Sawchuk, ktorý v posledných dvoch sezónach odchytal všetky ich zápasy, ale nováčik Glenn Hall, dovtedy brankár tímu Edmonton Flyers z pôvodnej WHL.

Hall bol povolaný po tom, ako sa Sawchuk zranil. Jeho výstroj však do Montrealu doraziť nestihol, preto si musel požičať korčule, betóny a rukavice od detroitského asistenta trénera Leftyho Wilsona. Traduje sa, že Hall neskôr označil Wilsonove korčule za "pokazené a tupé". V každom prípade chytal brilantne, zneškodnil 32 z 34 striel Canadiens a pomohol Red Wings k remíze 2:2. Prekonali ho iba Doug Harvey a Bernie "Boom-Boom" Geoffrion; za Red Wings skórovali Glen Skov a Reg Sinclair.

Hall po svojom povolaní odchytal za Detroit ešte päť zápasov. Väčšinu ďalších dvoch sezón ďalej chytal vo WHL, no keď sa od roku 1955 definitívne usadil v NHL, postupne vyrástol v jedného z najlepších brankárov svojej éry, vytvoril niekoľko rekordov a bol uvedený do Siene slávy.

Red Wings v ten deň zároveň natiahli svoju rekordnú šnúru bez prehry na 14 zápasov po sebe (sedem výhier, sedem remíz). Tento klubový rekord na druhý deň - aj s Hallom v bránke - ešte zveľadili na 15 zápasov.

27.12.1979: Premiérový zápas v Joe Louis Arene

Do roku 1979 hrávali Red Wings svoje zápasy v hale Olympia. Do nového domova, Joe Louis Areny, sa presťahovali v decembri 1979 a 27. decembra 1979 v nej odohrali svoj prvý zápas. Súperom boli St. Louis Blues, ktorí vyhrali 2:3 po góloch Briana Suttera, Bernieho Federka a Blaira Chapmana.

O premiérový gól Red Wings v ich novom domove sa postaral v 22. minúte zápasu Dennis Sobchuk po asistenciách Mikea Foligna a Reeda Larsona. Druhý gól Red Wings strelil Dan Bolduc. V zostave nechýbal Václav Nedomanský. Brankár Rogie Vachon chytil 22 z 25 striel Blues.

Zápas sledovalo 19.742 divákov. Joe bola väčšia ako Olympia, takže hneď prvým zápasom v nej Red Wings vytvorili svoj nový rekord v návštevnosti, keď prekonali dovtedy rekordných 16.678 divákov z Olympie z roku 1978.

27.12.1989: Jimmy Carson so vzácnym hetrikom

Dňa 27. decembra 1989 hrali Detroit Red Wings na ľade Toronto Maple Leafs a v divokej prestrelke remizovali 7:7, hoci ešte na začiatku tretej tretiny prehrávali 7:3. Jednou z hlavných postáv zápasu bol detroitský útočník Jimmy Carson, autor troch gólov. Čo bolo zaujímavé, Carson nastrieľal všetky svoje góly v presilovej hre. A čo bolo ešte zaujímavejšie, strelil ich v jednej tretine - tej tretej, kedy Red Wings mohutne finišovali a doháňali náskok Maple Leafs.

Carson dodnes zostáva jediným hráčom v histórii Red Wings s tromi strelenými gólmi v presilovej hre počas jednej tretiny. Išlo o jeho prvý zo štyroch hetrikov v drese Red Wings.

Okrem Carsona výdatne zabodovali aj ďalší hráči. Steve Yzerman strelil dva góly a na jeden prihral, Gerrard Gallant, Bernie Federko a Steve Chiasson si pripísali po tri asistencie, Joey Kocur strelil gól a na jeden prihral. V bráne Red Wings sa vystriedali Glen Hanlon (10/17) a Sam St. Laurent (8/8).

27.12.1993: Sergej Fiodorov premieňa trestné strieľanie

Krátko po Vianociach 1993 čakal na Detroit Red Wings zápas na ľade Dallas Stars. Red Wings zvíťazili presvedčivo 0:6, a to najmä vďaka Sergejovi Fiodorovovi, autorovi dvoch gólov a dvoch asistencií. Fiodorov dal oba svoje góly v presilovej hre. Ten prvý a víťazný strelil v siedmej minúte po tom, čo pri trestnom strieľaní prekonal brankára Andyho Mooga. Bolo to prvé z jeho dvoch trestných strieľaní v drese Red Wings.

Gól z trestného strieľania bol jedným z 56 gólov a 120 kanadských bodov Sergeja Fiodorova v základnej časti sezóny 1993/94. V tej dobe bol nepochybne najlepším hokejistom v NHL a po sezóne si odniesol Hart Trophy pre najužitočnejšieho hráča ligy, Lester B. Pearson Trophy pre najlepšieho hráča podľa hlasovania hráčov i Selke Trophy pre najlepšie brániaceho útočníka.

27.12.1996: Nečakaný podpis s Joeym Kocurom

Joey Kocur bol jedným z najlepších bitkárov v histórii Detroit Red Wings. Červeno-biely dres s okrídleným kolesom nosil v rokoch 1985 až 1991 a ďalšie roky svojej kariéry strávil najmä u New York Rangers, s ktorými v roku 1994 vybojoval Stanley Cup. Po sezóne 1995/96 bola jeho kariéra na konci - hrával už len amatérsky, ale postupom času sa v ňom prebudila túžba vrátiť sa späť. Šancu mu dali práve Red Wings. Najskôr mu odporučili, aby sa krátko rozohral u San Antonio Dragons v nižšej IHL, a po dvoch týždňoch - 27. decembra 1996 - s ním podpísali zmluvu.

Kocur s Red Wings dokončil sezónu 1996/97 a hral za nich ešte ďalšie dva roky. V rokoch 1997 a 1998 im pomohol k Stanley Cupu a pohár neskôr vyhral aj ako asistent trénera.

27.12.1997: Jediný hetrik Kirka Maltbyho v NHL

Kirk Maltby sa preslávil ako špičkový obranár, provokatér a člen tvrdej formácie Grind Line. Nikdy nestrieľal veľa gólov, za Red Wings ich dal len niečo cez 100, napriek tomu zažil jednu veľkú noc, kedy boli v popredí jeho strelecké schopnosti. Stalo sa dňa 27. decembra 1997, kedy Detroit Red Wings zvíťazili na ľade Toronto Maple Leafs presvedčivo 1:8 a Maltby k tomu prispel tromi gólmi. Išlo o jeho jediný hetrik v NHL.

Okrem Maltbyho výraznejšie zabodovali aj zadáci Larry Murphy (0+3), Bob Rouse (0+2) a útočníci Brendan Shanahan (1+1) a Brent Gilchrist (0+2). Chris Osgood chytil 29 z 30 striel.

27.12.2010: Chris Osgood a jeho víťazstvo č. 400

Prebiehala sezóna 2010/11, keď ostrieľaný Chris Osgood pomaly uzatváral svoju bohatú kariéru. O priestor v bránkovisku ho pripravoval Jimmy Howard, chytal veľmi sporadicky a postupom ročníka sa mu darilo čoraz menej a menej. Stále však mal o čo hrať: v decembri 2010 mu chýbalo už len jedno víťazstvo, aby zaokrúhlil počet svojich víťazstiev v základnej časti NHL na rovných 400 a napodobnil svoj veľký idol, legendárneho Granta Fuhra. Dočkal sa 27. decembra 2010, kedy Red Wings nastúpili na ľade Colorado Avalanche a po góle Niklasa Kronwalla v predĺžení zvíťazili 3:4.

Osgood sa stal iba desiatym brankárom, ktorý vyhral 400 zápasov v základnej časti NHL. K triumfu v Denveri prispel veľkou mierou: bol hlavnou tvárou mužstva a pochytal až 46 striel, viacero z nich v akrobatickom štýle. V januári 2011 potom pridal ešte jedno, svoje posledné víťazstvo v NHL.

27.12.2010: Prvý Slovinec v drese Red Wings

Zápas z 27. decembra 2010 bol výnimočný aj pre Jana Muršaka. Vtedy dvadsaťjedenročný útočník si v ňom odkrútil debut v NHL. Stal sa prvým a dosiaľ jediným Slovincom v drese Red Wings.

Muršak nastupoval za Red Wings v rokoch 2010 až 2013. Odohral za nich 46 zápasov v základnej časti a pripísal si štyri kanadské body za dva góly a dve asistencie.


Podklady:
  • Detroit Red Wings 2018-19 Media Guide (Todd Beam, Kyle Kujawa & Alex DiFilippo, Detroit Red Wings; 2018)
  • Dec. 27: Lemieux returns after 44 months (John Kreiser, NHL.com; 27.12.2017)
  • A tale of twists and turns (Arthur J. Regner, Detroit Red Wings; 04.05.2017)
  • Legendary goalie Glenn Hall's path to Hall of Fame often went through Montreal (Dave Stubbs, Montreal Gazette; 23.01.2015)
  • archív autora




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.