Ako Chris Osgood dosiahol na 400. víťazstvo v NHL

MARTIN UŽÁK | 27.12.2020

Prebiehala sezóna 2010/11, keď ostrieľaný brankár Chris Osgood pomaly uzatváral svoju bohatú kariéru. Priestor v bránkovisku Detroit Red Wings mu vzal Jimmy Howard, chytal len sporadicky, zranil si slabiny, vypadol z rytmu a postupom času sa mu darilo čoraz menej a menej.

Red Wings v tom období pravidelne vyhrávali a patrili medzi najlepšie tímy v NHL, málo využívaný Osgood však vyhrával len málokedy: jedenkrát za niekoľko týždňov či dokonca mesiacov. Napriek tomu mal stále o čo hrať: koncom decembra 2010 mu chýbalo už len jedno víťazstvo k tomu, aby zaokrúhlil počet svojich víťazstiev v základnej časti NHL na 400 a napodobnil tak svoj veľký idol, legendárneho Granta Fuhra.

Veľké víťazstvo, na ktoré Chris Osgood na konci svojej kariéry tak úpenlivo čakal, napokon prišlo v pondelok 27. decembra 2010 v Denveri v zápase s Colorado Avalanche.


Chris Osgood (John T. Greilick, The Detroit News)

Colorado bolo po väčšinu zápasu lepším tímom. V prvej tretine dvakrát viedlo - Osgooda prekonali Matt Duchene a T. J. Galiardi; za Red Wings vyrovnávali v presilovke najskôr Jiří Hudler a po ňom Johan Franzén. V druhej tretine boli domáci hráči ešte dominantnejší a Red Wings prestrieľali 23:9, Osgood však všetkých 23 striel chytil. Najviac sa vytiahol krátko po polovici duelu, kedy krásnymi akrobatickými zákrokmi zlikvidoval príležitosti Adama Footea a Duchenea.

V tretej tretine Red Wings po prvýkrát v zápase vyhrávali, keď sa presadil Nicklas Lidström, opäť v presilovke. "Lavíny" ale krátko pred koncom riadnej hracej doby vyrovnali na 3:3 vďaka druhému gólu Duchenea, takže zápas sa musel predlžovať.

Osgood čelil v riadnom hracom čase 49 strelám Avalanche a 46 z nich zastavil, čím vyrovnal svoje kariérne maximum v počte úspešných zákrokov v zápase. Takú veľkú paľbu súpera zažil naposledy na začiatku roka 2009 v Dallase. Ďalšie zákroky už pridávať nemusel, pretože jeho spoluhráči mu v nadstavenom čase konečne začali viac pomáhať a vo štvrtej minúte predĺženia uzavreli na 4:3 po nacvičenom signáli v (ďalšej) presilovke a prudkej strele z hokejky Niklasa Kronwalla.

"NHL existuje 93 rokov a Chris Osgood práve dokázal to, čo dokázalo iba deväť ďalších brankárov," kričal komentátor Ken Daniels z televízie Fox Sports Detroit, keď tvrdá strela Kronwalla skončila za chrbtom domáceho brankára Petra Budaja a ukončila jedno veľké čakanie.

Osgood v tomto víťazoslávnom momente bleskovo vykorčuľoval z bránkoviska a svoje ruky dvihol k stropu arény, až bol obkolesený spoluhráčmi, ktorí jasali viac než zvyčajne. Dobre vedeli, aký veľký míľnik "Ozzie" práve dosiahol a čo všetko musel podstúpiť, aby sa ho konečne dočkal.

"Priznám sa, že sa mi uľavilo," hlásal po jubilejnom triumfe Osgood. "Pracoval som na tom už hodný čas. Na tento zápas určite nikdy nezabudnem."

K 400. výhre gratulovali Osgoodovi nielen jeho detroitskí spoluhráči, ale aj niektorí ligoví brankári. Na diaľku mu vzdali hold napríklad Henrik Lundqvist či Martin Brodeur.

V januári 2011 pridal tento ikonický brankár ešte jedno, svoje 401. a posledné víťazstvo v NHL. Viac mu nedovolili problematické slabiny, s ktorými musel na operáciu. V dôsledku operačného zákroku v sezóne 2010/11 viac nechytal a po jej skončení uzavrel aktívnu kariéru.

Chris Osgood bol do roku 2020 jedným z trinástich brankárov s minimálne 400 výhrami v základnej časti NHL a jediným brankárom v histórii NHL s minimálne 400 a viac víťazstvami a zároveň menej ako 750 zápasmi (744). Okrem toho ako jediný spomedzi všetkých gólmanov so 400 a viac výhrami v NHL prehral menej ako 250 zápasov (a to len 216). Až 317 zo svojich 401 víťazstiev v základnej časti NHL dosiahol v drese Detroit Red Wings, čo z neho robilo druhého najčastejšie vyhrávajúceho brankára v histórii tohto klubu po Terrym Sawchukovi (350).

Akrobatické zákroky Chrisa Osgooda, 27.12.2010

Oslava 400. víťazstva Chrisa Osgooda, 27.12.2010






© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.