Zlaté časy formácie Grind Line

MARTIN UŽÁK | 03.12.2010

Slávne hokejové útoky sú obvykle tvorené hráčmi, ktorí výdatne produkujú a ohurujú streleckými alebo kombinačnými schopnosťami. V drese Detroit Red Wings sa však preslávila aj útočná formácia, ktorá dominovala silou, bojovnosťou a defenzívnymi kvalitami. Fanúšikovia ju aj preto nazvali Grind Line.


Zľava doprava: Darren McCarty, Kris Draper, Kirk Maltby, Joey Kocur (Mary Schroeder, Detroit Free Press; 1997)


Vo finále Stanley Cupu 1995 stálo proti Red Wings mužstvo New Jersey Devils. Bol to tím prešpikovaný množstvom tvrdých a veľkých hráčov, ktorí na ľade dokázali dominovať svojou ohromnou silou a húževnatosťou. Traja z nich - Randy McKay, Bobby Holík a Mike Peluso - tvorili obávanú Crash Line, ťažkotonážnu štvrtú útočnú formáciu, ktorá na ľade valcovala všetko, čo jej prišlo do cesty.

„Červené krídla” proti tejto formácii nasadzovali najmä Darrena McCartyho, Krisa Drapera a Stua Grimsona, no nakoniec jej nestačili a „Diablom” podľahli po výsledku 0:4 na zápasy. Crash Line však poslúžila ako inšpirácia pre trénera Red Wings Scottyho Bowmana, ktorý o rok neskôr poskladal tzv. Grind Line.

V Grind Line začali hrávať Kirk Maltby, Kris Draper a Joey Kocur, ktorého neskôr vymenil Darren McCarty. Tak sa v druhej polovici deväťdesiatych rokov minulého storočia zrodil jeden z najslávnejších útokov v histórii Detroit Red Wings.

História „Červených krídel” si pamätá veľa úspešných útokov. Na prelome štyridsiatych a päťdesiatych rokov v NHL vládla Production Line, tvorená Sidom Abelom, Gordiem Howeom a Tedom Lindsayom. K nezabudnuteľným sa radí tiež HUM Line, ktorú v šesťdesiatych rokoch tvorili Paul Henderson, Norm Ullman a Bruce MacGregor. Aj v druhej polovici deväťdesiatych rokov mali Red Wings formáciu, ktorá súperom naháňala strach. Nešlo pritom o útočnú formáciu, ale rovno o kompletnú päťku - legendárnu „Ruskú päťku”, ktorá hrávala v zložení Viačeslav Fetisov, Vladimir Konstantinov, Sergej Fiodorov, Igor Larionov a Viačeslav Kozlov.

Grind Line sa do popredia dostávala postupne. Pre Detroit Red Wings, klub hladný po veľkom úspechu, sa stala mimoriadne dôležitou formáciou, pretože po utrápených sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch bola schopná priniesť takú tvrdosť, ktorú bolo možné zosúladiť s ofenzívnou i defenzívnou víziou hlavného trénera.

Scotty Bowman, ktorý Red Wings trénoval v rozmedzí rokov 1993 až 2002, pôvodne dosadzoval k Draperovi a Kocurovi rôznych hokejistov. Grind Line dostala definitívnu podobu v roku 1996, kedy z klubu Edmonton Oilers prišiel krídelník Kirk Maltby, ktorý do tejto tvrdej a energickej formácie perfektne zapadol.

Grind Line sa preslávila už o dva roky po neúspešnom finále s New Jersey. V roku 1997 Red Wings bojovali o Stanley Cup s tímom Philadelphia Flyers, pričom Grind Line, ktorej výdatne asistoval aj McCarty, sa rozhodujúcou mierou podpísala pod triumf 4:0. Grind Line napr. dokázala ustrážiť Legion of Doom, čo bol hviezdny útok Flyers, tvorený Ericom Lindrosom, Johnom LeClairom a Mikaelom Renbergom.

Grind Line nielenže zastavila najväčšie ofenzívne esá Flyers, ale popri tom dokázala ofenzívne produkovať. Trojica Maltby - Draper - Kocur pozbierala v prvých dvoch zápasoch finále tri góly, dve asistencie a sedem plusových bodov, čo bol vítaný prídavok, pretože skôr ako body sa od nej čakala obrana a tvrdosť. Darren McCarty, ktorý sa do tohto útoku stále viac tlačil, prispel víťazným gólom vo štvrtom zápase, po ktorom sa Detroit tešil z prvého víťazstva Stanley Cupu po dlhých 42 rokoch.

Dominantná Grind Line pokračovala v nastolenom trende aj nasledujúci rok, kedy prispela k finálovému víťazstvu nad Washington Capitals (4:0 na zápasy) a emotívnej obhajobe Stanley Cupu pre Vladimira Konstantinova. Štvorica Maltby, Draper, McCarty, Kocur nahromadila v tomto play-off až 23 bodov, z toho 11 gólov.

Grind Line sa rýchlo stala významnou súčasťou Red Wings. Vyformovala sa z nej unikátna checking line, ktorá znechucovala hokej súperom a zároveň strieľala dôležité góly. Starnúceho Kocura v nej neskôr nahradil McCarty, a o ďalšie štyri roky, v sezóne 2001/02, opäť pomohla vybojovať Stanley Cup.

Po celosezónnej výluke 2004/05 a následnom McCartyho odchode sa lajna rozpadla, aby sa znova obnovila v sezóne 2007/08. Staronoví spoluhráči Maltby, Draper, McCarty vyšli spoločne na ľad 28. marca 2008 v domácom zápase proti St. Louis Blues (3:4 po predĺžení). Obnovená Grind Line sa dočkala veľkých ovácií publika, čomu pomohol aj tréner Mike Babcock, ktorý ju poslal na úvodné vhadzovanie stretnutia.

Opätovné spojenie Grind Line bolo kratučké, napriek tomu malo značný význam. Red Wings, ktorí na jar 2008 získali už svoj štvrtý Stanley Cup v priebehu jedenástich rokov, sa vďaka nej presvedčili, čo im v predchádzajúcich ročníkoch chýbalo k tomu, aby znova vystúpili na vrchol a zasadli na trón NHL.

Zlaté časy formácie Grind Line doznali svojho definitívneho konca v priebehu sezóny 2008/09, kedy svoju kariéru ukončil Darren McCarty. Kirk Maltby skončil v roku 2010, Kris Draper v roku 2011.

Mnohí fanúšikovia Red Wings dodnes veria, že bez Grind Line by sa všetkých tých úspechov nikdy nedočkali. Maltby, Draper, McCarty a Kocur neboli ofenzívne hviezdy, ale pre svoju enormnú bojovnosť, agresivitu a pravé hokejové srdce boli enormne populárni a obľúbení. O Grind Line sa písalo a diskutovalo, v obchodoch sa predávali jej sošky a tričká, jej členovia boli jednotní aj v charitatívnej činnosti.

Skrátka, Grind Line bola pre fanúšikov Red Wings formáciou, na ktorú mohli byť právom hrdí.
  
 
http://www.hockeytownblog.sk/p/kniha-red-wings-corner.html




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.