Tí, čo sa stali šampiónmi na ľade i mimo neho

MARTIN UŽÁK | 15.11.2013

Históriu Detroit Red Wings písalo mnoho úspešných hráčov a mnoho úspešných riadiacich persón. Tých, ktorí sa stali šampiónmi na ľade i mimo neho, bolo už pomenej.

Zoznámte sa s úzkou skupinou osobností, ktoré Detroitu pomohli k Stanley Cupu nosiac hokejovú výstroj, aby si skôr alebo neskôr obliekli oblek a kravatu a s Red Wings triumfovali aj vo funkciách mimo ľadu (a ich mená a konkrétne funkcie sú vyryté na pohári).


Steve Yzerman po zisku Stanley Cupu 1998 (Detroit Free Press; 16.06.1998)


Ebbie Goodfellow

Goodfellow patril medzi prvé hviezdy Red Wings, s ktorými trikrát získal Stanley Cup (1936, 1937 a 1943). Svoj posledný pohár nevyhral len ako hráč, ale aj ako tréner. Goodfellow bol počas play-off 1943 zranený, takže mohol zastúpiť suspendovaného kouča Jacka Adamsa. Goodfellow bol jedným z posledných hokejistov, ktorí boli na Stanley Cup zapísaní ako hráči a zároveň ako tréneri.

Joey Kocur

Obávaný bitkár Kocur pôsobil v Detroite až dvakrát, a síce v rokoch 1984 až 1991 a 1996 až 1999. Zatiaľ čo spočiatku pomáhal Red Wings zabudnúť na ich mŕtvu éru, na sklonku aktívnej kariéry sa vracal do mesta premenovaného na Hockeytown, aby ho potešil ziskom Stanley Cupu 1997 a 1998. Kocur zostal u Red Wings aj po zavesení korčúľ na klinec a v roku 2002 s nimi triumfoval ako video tréner.

Lefty Wilson

Ross "Lefty" Wilson bol u Red Wings asistentom trénera a v tejto funkcii vyhral Stanley Cup v rokoch 1952, 1954 a 1955. Pri vytesávaní mien víťazov z roku 1954 bol však uvedený ako brankár, keďže v jednom zápase zo začiatku základnej časti sezóny 1953/54 musel narýchlo nahradiť zraneného gólmana Terryho Sawchuka. Podobne ako Goodfellow, aj Wilson bol vnímaný ako hrajúci člen lavičky.

Steve Yzerman

Yzerman bol vo svojej mladosti nespútanou ofenzívnou hviezdou, no postupne dozrel a stal sa rešpektovaným lídrom a milovaným kapitánom, ktorý v play-off 1997 pomohol ukončiť 42 rokov trvajúce čakanie Detroitu na Stanley Cup. Ako hokejista uspel aj v rokoch 1998 a 2002, aby sa v roku 2008 dočkal prvého a zároveň posledného triumfu vo funkcii viceprezidenta a alternatívneho guvernéra Red Wings.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.