8. október v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 08.10.2016


Mladík Gordie Howe (The Detroit News; január 1949)

08.10.1946: Prvý kontrakt Gordieho Howea

Dňa 8. októbra 1946 urobili Red Wings jeden z najdôležitejších krokov vo svojej histórii, keď ponúkli prvý ligový profesionálny kontrakt vtedy osemnásťročnému kanadskému mladíkovi Gordiemu Howeovi. Howe podpísal za ročný plat sedem tisíc dolárov, čo bolo v NHL vtedajšie minimum. O osem dní za Red Wings debutoval ako najmladší hráč v súťaži, o ďalších 34 rokov neskôr sa rozlúčil ako slávny Mr. Hockey alias najstarší hokejista, ktorý kedy v NHL hral.

08.10.1953: Rekordná premiéra Dutcha Reibela

Od ročníka 1953/54 začal v tíme Red Wings nastupovať drobučký kanadský center Dutch Reibel. Hoci nebol taký slávny ako Gordie Howe, Ted Lindsay, Terry Sawchuk či Red Kelly, aj on sa zapísal do histórie Red Wings zlatým písmom. Vo svojom premiérovom zápase v NHL, hranom 8. októbra 1953 na ľade New York Rangers, prihral na všetky štyri góly Red Wings pri víťazstve 1:4 a vytvoril tak dodnes platný ligový rekord v počte asistencií nováčika v prvom zápase v NHL.

08.10.1988: Prvý bod Miroslava Fryčera

Keď počas júna 1988 Red Wings získali z Toronta československého útočníka Miroslava Fryčera, očakávali, že bude produkovať v podobne slušnom tempe ako u Maple Leafs. Fryčer začal dobre a svoj úvodný bod v drese Red Wings (za asistenciu) si pripísal dňa 8. októbra 1988 pri remíze 3:3 vo Vancouveri. O štyri dni neskôr vsietil aj svoj prvý gól v detroitskom drese, Red Wings si ho však dlho nenechali a po 15 bodoch v 23 zápasoch ho v januári 1989 poslali do Edmontonu.

08.10.1993: Pokazená premiéra Anaheimu

Počas pokračujúcej expanzie NHL do teplých krajov Spojených štátov vstúpil do ligy aj klub Anaheim Mighty Ducks. Svoj prvý zápas v NHL odohrali Mighty Ducks dňa 8. októbra 1993 na domácom ľade proti Detroit Red Wings a prehrali s nimi 2:7. Mighty Ducks boli zasypaní 43 strelami, k ich deštrukcii prispelo najmä trio Ray Sheppard (1+3), Keith Primeau (2+1), Sergej Fiodorov (1+2). Nováčik Darren McCarty v tomto zápase zaznamenal svoj prvý bod v NHL za asistenciu.

08.10.2010: Prvý Bielorus v drese Red Wings

Od rozpadu Sovietskeho zväzu začalo za Red Wings hrávať čoraz viac hokejistov so sovietskymi koreňmi, avšak žiaden z nich sa nehlásil k Bielorusku. Prvý Bielorus v drese Red Wings sa objavil až dňa 8. októbra 2010, kedy Red Wings otvárali novú sezónu proti Anaheim Ducks a zdolali ich na domácom ľade pomerom 4:0. Tým prvým a doposiaľ jediným Bielorusom v drese Detroitu sa stal obranca Ruslan Salej, ktorý pri svojej premiére zaknihoval jeden plusový bod.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.