Hokejové osobnosti spomínajú na Mikea Ilitcha

MARTIN UŽÁK | 14.02.2017 

Detroit Red Wings, ich fanúšikovia, obyvatelia štátu Michigan a mnohí ďalší sa v týchto dňoch lúčia s Mikeom Ilitchom, dlhoročným majiteľom Red Wings a bejzbalových Detroit Tigers, veľkopodnikateľom, vizionárom, investorom a milovníkom mesta Detroit. Ilitch zomrel v piatok 10. februára vo veku 87 rokov.

Ilitch bol majiteľom Red Wings od roku 1982. Od tej doby až do súčasnosti si pod jeho dohľadom pripísali spolu 1.388 víťazstiev v základnej časti, čo bolo najviac v NHL za toto obdobie, vytvorili sériu 25 postupov do play-off za sebou, štyrikrát vyhrali Stanley Cup, v ďalších dvoch prípadoch to dotiahli do finále Stanley Cupu a v ďalších štyroch sezónach sa prebojovali do konferenčného finále.

Smrť Mikea Ilitcha zasiahla mnohé hokejové osobnosti, najmä tie, ktoré pôsobili po jeho boku u Red Wings. Ich spomienky sú najlepším svedectvom o tom, aký veľký a dôležitý tento muž bol.


Mike Ilitch v Joe Louis Arene (Associated Press; 31.05.2012)


Gary Bettman, komisionár NHL:

"Detroit Red Wings prišli o suverénneho majiteľa, Národná hokejová liga o svojho veľkého priateľa a vášnivého budovateľa, detroitský šport o legendu a mesto Detroit nielen o oddaného rodáka, ale aj o vizionára a hnaciu silu obrodenia centra mesta. Mikeov záväzok k dokonalosti, víťazeniu a komunite nemal obdoby, bol bezkonkurenčný rovnako ako jeho bezhraničná podpora mládežníckeho hokeja. Bol činorodým filantropom a po dobu 62 rokov oddaným partnerom a manželom svojej Marian. V týchto chvíľach srdcervúceho smútku vyjadrujeme najhlbšiu sústrasť celej rodine Ilitchovej a všetkým, ktorí mali to šťastie Mikea poznať a mohli pre neho hrať a pracovať."

 
Ken Holland, generálny manažér Red Wings:

"Pán Ilitch sa stal jedným z najlepších majiteľov športových klubov v USA. Možnosť pracovať s ním viac ako 30 rokov a dokázať zmeniť trápiacu sa organizáciu na šampiónov bola pre mňa životným zážitkom. Jeho oddanosť voči klubu a jeho fanúšikom je dôvodom, prečo sa všetci cítime ako súčasť Hockeytownu. Bude chýbať každému z nás, kto mal to šťastie a mohol ho poznať a nazývať svojím priateľom."

"Bol zaviazaný nielen Red Wings, ale aj mestu Detroit. V osemdesiatych rokoch, kedy mnohí z Detroitu utekali, on sem presúval svoje kancelárie, kúpil Tigers, postavil štadión Comerica Park, neskôr začal budovať novú arénu a jej okolie. Obrodzovanie mesta Detroit je skutočná vízia Mikea Ilitcha spred 30 rokov."

 
Jimmy Devellano, generálny manažér Red Wings v rokoch 1982 až 1990 a 1994 až 1997:

"Keď Ilitchovci kupovali Detroit Red Wings, nebol to Hockeytown. Klub bol dlhé roky na dne. Predtým ako ich kúpili, Red Wings nepostúpili do play-off v štrnástich zo šestnástich sezón. Keď sme neskôr priviedli Scottyho Bowmana, dobrí tréneri zarábali 300 tisíc ročne, ale Bowman mal u nás milión ročne. To bol celý Mike. Žiadny generálny manažér by si to nemohol dovoliť bez povolenia vlastníka klubu."

"Pri pomyslení na Mikea Ilitcha nadovšetko myslím na vplyv, aký mal na centrum mesta. Keď som do Detroitu prišiel pred 35 rokmi, ľudia do centra nechodili, pretože tam nemali čo robiť - nemali dôvod tam ísť. Detroit, do ktorého som prišiel pred 35 rokmi, sa ohromne zveľadil, a to hlavne zásluhou Mikea Ilitcha a jeho rodiny."

 
Scotty Bowman, hlavný tréner Red Wings v rokoch 1993 až 2002:

"Bolo pre mňa vzácne pracovať pre muža ako bol on. Prakticky oživil moju kariéru. Prišiel som so zámerom zostať dva roky, no nakoniec som zostal, myslím, deväť rokov. Nikdy som nepotreboval kontrakt. Vždy nám stačilo podanie rúk. Obom sa nám to takto páčilo. Chcel vyhrávať za každú cenu. Chcel byť informovaný. Vždy mi zdôrazňoval, že ak čokoľvek potrebujem, stačí zavolať. Stačilo zavolať, vysvetliť mu, čo sa chystám urobiť a čo to bude stáť, a on ma vždy bezvýhradne podporil. Stopercentne podporoval ľudí, ktorí pre neho pracovali."

"Red Wings zápasili o svoju existenciu, keď ich v roku 1982 kupoval. Boli na tom tak zle, že niektorým hráčom prestali chodiť výplaty. Keď ich kúpil, podľa kúpnej zmluvy nemal žiadnu povinnosť vyplácať hráčom chýbajúce peniaze, ale vyplatil ich do posledného chlapa. Alebo ďalšia vec, ktorú urobil - keď v roku 1997 Red Wings vyhrali Stanley Cup, svoj prvý od roku 1955, každému zo žijúcich členov toho víťazného tímu z roku 1995 vyrobil špeciálny prsteň pre víťaza pohára. Len si to predstavte. ... Bol to úžasný človek."

 
Steve Yzerman, útočník Red Wings v rokoch 1983 až 2006:

"Pán a pani Ilitchovci a ich rodina mali nemerateľný vplyv nielen na moju kariéru, ale na celý môj život. Keď som mal osemnásť a prišiel som do Detroitu, pán Ilitch mne a mojej rodine vždy poradil, bol veľkorysý, starostlivý a láskavý, za čo som mu navždy vďačný. Mal som veľké šťastie, že som mohol celú svoju kariéru hrať pre muža, ktorého láska k hokeju a túžba po víťazstve boli katalyzátormi vedúcimi Detroit Red Wings k štyrom víťazstvám Stanley Cupu. Navždy sa naň bude spomínať ako na človeka, ktorý nesmierne obohatil naše životy. V mojej mysli a mojom srdci zostane živým navždy."

 
Brendan Shanahan, útočník Red Wings v rokoch 1996 až 2006:

"Každý hráč, ktorý mal to šťastie a mohol si pod Mikeom Ilitchom zahrať, sa cítil ako nový člen jeho rodiny. Videli sme slzy šťastia v jeho očiach, keď mu Steve Yzerman v roku 1997 podal do rúk Stanley Cup. O týždeň neskôr sme ho videli, ako sedí vedľa lôžka Vladimira Konstantinova po jeho vážnej nehode. Bol viac ako len vlastník klubu NHL; bolo to osobné. Boli sme jeho adoptovanými synmi. On a jeho rodina poznali všetkých našich hráčov, ich manželky a priateľky, ich deti. Hovorili nám, že sme ich 'chlapci'. Niektorí z nás mali už 35 či 40 rokov, no pre nich sme stále boli ich chlapcami. Jeho odchod veľmi bolí. Ďakujeme za všetko, Mr. I. Odpočívaj v pokoji."

 
Kirk Maltby, útočník Red Wings v rokoch 1996 až 2010:

"Keď sa niekto zranil, pán Ilitch bol hneď pri ňom, alebo bol na telefóne s trénermi. Nepozeral sa na svojich hráčov ako na športovcov alebo komodity, pozeral sa na nich ako na ľudí, záležalo mu na nich."

"Nechcem nikoho ohovárať alebo zneuctiť, ale (keď som hral za Edmonton Oilers; pozn.), tam bol vlastníkom Peter Pocklington a pamätám si, ako sa okolo Vianoc v šatni rozdávali darčeky a (útočník Oilers; pozn.) Kelly Buchberger musel až na dvoch alebo troch hráčov chodiť s Pocklingtonom od hráča k hráčovi a predstavovať mu ich. Keď som prišiel do Detroitu, nebol som zvyknutý na to, že majiteľ klubu sa pohybuje okolo tímu. On skrátka chcel byť družný, chcel sa rozprávať. Vedel o vás, kto ste."

 
Jiří Fischer, obranca Red Wings v rokoch 1999 až 2005:

"Pán Ilitch zastáva v mojom živote zvláštne miesto. Rodina Ilitchová bola a naďalej je jediným zamestnávateľom, ktorého som v živote mal. Je to už 19 rokov. Pán Ilitch bol prvým, kto ma navštívil v nemocnici (po srdcovom kolapse z jesene 2005; pozn.). Neskôr som zistil, že mojej priateľke povedal: 'Neboj sa, o Jiřího sa postaráme. Vážime si zmluvu, ktorú s ním máme, a zabezpečíme, aby mu bolo lepšie.' "

"Pre náš tím bolo vždy extrémne motivujúce, keď sa nám darilo a pán Ilitch nám ukazoval svoju podporu. Každý rok sme sa s ním niekoľkokrát stretli, či už v šatni v Joe Louis Arene, alebo na zápase Tigers v Comerica Parku, kam nás každoročne pozval do svojej lóže, rozprával sa s nami, trávil s nami čas. Vždy sme z toho mali pocit, že sme súčasťou niečoho naozaj dobrého."

 
Peter Karmanos, majiteľ klubu Carolina Hurricanes:

"Mikea a mňa spájala láska k hokeju a k mestu Detroit. Hoci sme boli rivalmi, mám veľký rešpekt pred tým, čo dokázal ako podnikateľ a majiteľ. Vyjadrujem najhlbšiu sústrasť jeho rodine a klubu Detroit Red Wings."

 
Stan Fischler, hokejový historik:

"Po viac ako polstoročí písania o hokeji môžem vyhlásiť, že som nikdy nestretol oddanejšieho, starostlivejšieho a šikovnejšieho majiteľa klubu NHL ako bol Mike Ilitch. Mike Ilitch sa správal k svojim hokejistom a ku každému, kto pracoval pre Red Wings, akoby boli jeho vlastnou rodinou."


Mike Ilitch v Comerica Parku (John T. Greilick, The Detroit News; 28.09.2011)


Hold pre Mikea Ilitcha (1929-2017)


Podklady:
  • Draper, Maltby reminisce about a passionate, caring Mike Ilitch (Ansar Khan, MLive; 12.02.2017)
  • Mike Ilitch special to Mike Babcock, Brendan Shanahan (Dave McCarthy, NHL.com; 11.02.2017)
  • Ted Lindsay, Scotty Bowman mourn Mike Ilitch (Dave Stubbs, NHL.com; 11.02.2017)
  • Yzerman statement on passing of Mike Ilitch (Tampa Bay Lightning Press Release; 11.02.2017)
  • Mike Ilitch was Red Wings fan 'just like they are' (Nicholas J. Cotsonika, NHL.com; 11.02.2017)
  • Stan Fischler (@StanFischler) on Twitter (11.02.2017)
  • Red Wings owner Mike Ilitch dies at 87 (NHL.com; 11.02.2017)
  • Jiri Fischer appreciative of what Mike Ilitch did for him (Ansar Khan, MLive; 10.02.2017)
  • How Mike Ilitch made Detroit 'Hockeytown' (Helene St. James, Detroit Free Press; 10.02.2017)
  • Bowman: Mike Ilitch 'rekindled my career' (George Sipple, Detroit Free Press; 10.02.2017)
  • Ilitch's passion fueled rebirth of Red Wings, downtown (Ted Kulfan, The Detroit News; 10.02.2017)
  • Sports dignitaries share condolences for Detroit icon Mike Ilitch (Detroit Free Press; 10.02.2017)
  • Wings GM on Ilitch: 'We lost an incredible owner' (George Sipple, Detroit Free Press; 10.02.2017)




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.