Supermoderná Little Caesars Arena a jej vzácne prvky

MARTIN UŽÁK | 03.09.2017 | aktualizované 07.09.2017

Little Caesars Arena, najmodernejšia multifunkčná krytá aréna sveta, začína otvárať svoje brány.

Aréna sa stane novým domovom Detroit Red Wings, okrem Red Wings v nej budú hrávať aj basketbaloví Detroit Pistons a bude sa v nej konať aj mnoho iných podujatí, najmä koncertov.


Little Caesars Arena, nový domov Detroit Red Wings a Detroit Pistons (Olympia Entertainment; 05.09.2017)


Aréna bude pre širokú verejnosť otvorená v utorok 12. septembra (podľa stredoeurópskeho času v noci z utorka na stredu 13. septembra) koncertom detroitského umelca Kid Rocka. Red Wings sa v nej po prvýkrát predstavia v sobotu 23. septembra v prípravnom dueli proti Boston Bruins. Prvý súťažný zápas v novej aréne odohrajú Red Wings vo štvrtok 5. októbra proti celku Minnesota Wild. Bude to zároveň ich prvý súťažný zápas v sezóne 2017/18.

Little Caesars Arena bude v mnohých smeroch jediná svojho druhu. Čo všetko v nej na vás čaká a čo všetko v nej čaká na hokejistov Detroit Red Wings?
  

Neobyčajná lokalita


Ford Field, Comerica Park a Little Caesars Arena blízko seba (Rob Kohn, Olympia Development of Michigan)


Aréna sa rozprestiera na okraji centra mesta, v pešej dostupnosti bejzbalového štadióna Comerica Park a štadióna amerického futbalu Ford Field. Mesto Detroit sa vďaka tomu stane jediným mestom, v ktorého centre budú pôsobiť všetky kluby zo štyroch najväčších kolektívnych súťaží v Severnej Amerike (Red Wings v NHL, Pistons v NBA, Tigers v MLB a Lions v NFL). Mesto okrem toho hľadá pozemky na výstavbu štadióna pre futbalové mužstvo, ktoré by sa zapojilo do súťaže MLS.

Aréna je ústredným dielom obvodu District Detroit s viac ako 50 blokmi, ktoré ležia okolo arény a budú sa ďalej budovať a renovovať v nasledujúcich rokoch. Investície do projektu District Detroit sa vyšplhali už na 1,2 miliardy amerických dolárov. Výstavba arény stála 862,9 milióna dolárov.

Dvanásť metrov v zemi


Prvý ľad v Little Caesars Arene (Olympia Development of Michigan; 17.08.2017)


Ľadová plocha leží dvanásť metrov pod povrchom zeme. Stavitelia položili základy takto hlboko preto, aby aréna nevyčnievala nad inými budovami v lokalite a prirodzene medzi ne zapadala svojou výškou i typickou detroitskou architektúrou, a tiež preto, aby ste pri jej návšteve nemuseli zdolávať mnoho schodov, ako tomu bolo v Joe Louis Arene.

Ľad v aréne má iba 2,54 centimetra. V stredovom kruhu nechýba nápis Hockeytown. Ľad bude trvalý a počas sezóny sa nebude rozpúšťať; basketbalová palubovka a podlahy pre koncerty a podujatia rôzneho druhu sa budú inštalovať priamo na ňom.

Vstupná hala ulicou


Vstupná hala s unikátnou strechou zo skla (Tanya Moutzalias, MLive; 12.06.2017)


Arénu obkolesujú nové budovy, ktoré sú s ňou z veľkej časti spojené unikátnou strechou zo skla. Táto netradičná konštrukcia vytvorila dobre osvetlenú a priestrannú vstupnú halu, ktorú môžete navštíviť aj vtedy, keď je aréna zatvorená.

Jedinečná sklenená strecha, ktorá sa napája na hlavnú a plne klimatizovanú strechu, si u domácich už získala patričné pomenovanie. Nik jej tu nepovie inak ako "The Via".

Do vstupnej haly sa dostanete cez štyri hlavné vchody. Vstupná hala má dve podlažia. Prízemie vedie do spodného prstenca arény, prvé poschodie je už určené tým z vás, ktorí budú v aréne sedieť v strednom prstenci, v hornom prstenci, alebo na gondolách (viac o nich nižšie). Z prízemia na prvé poschodie a späť vedú eskalátory a výťahy, na prvé poschodie vstupnej haly sa dostanete aj z niektorých častí okolitých budov. Obe podlažia vstupnej haly sú otvorené a tvoria tak jedno veľké priestranstvo. Vstupná hala je vďaka tomu členitou, oblúkovitou a zasklenou ulicou. Budete sa v nej cítiť ako v modernom obchodnom dome.

Orientáciu vo vnútri zaisťuje 72 neprehliadnuteľných portálov, ktoré vás budú informovať o tom, kde sa nachádzajú vaše sedadlá. Všímajte si červeno-biele panely s nápisom "Portal".

Kúsok od jedného z vchodov bol umiestnený obrovský portrét Gordieho Howea a svetelné panely z pôvodnej haly Olympia, kde Red Wings hrávali v rokoch 1927 až 1979. Večer a v noci svietia. Z Joe Louis Areny sem boli premiestnené sochy Howea, Alexa Delvecchia a Teda Lindsayho. Nechýba ani prvá nadrozmerná fotografia Stevea Yzermana so Stanley Cupom.

Vo vstupnej hale nájdete napríklad aj lavičku, na ktorej hráči Red Wings sedávali v Joe Louis Arene. Môžete sa na ňu posadiť, oprieť sa o mantinel a odfotiť sa povedľa niekoľkých plagátov súčasných hráčov Red Wings v životnej veľkosti.


Svetelné panely z pôvodnej haly Olympia a portrét Gordieho Howea (Dan Mannes, Detroit Red Wings; 30.08.2017)


Medzi ďalšie unikáty vstupnej haly patrí klubové logo, zložené zo 186 dielov z trinástich modelov áut značky Chevrolet. Jeho autorom je bývalý český motocyklový kaskadér Tomáš Vitanovský.

Na mnohých kanalizačných poklopoch vstupnej haly sú vyryté mená legiend Red Wings a Pistons s klubovými logami. Z bývalých hráčov Red Wings boli takto poctení napríklad Steve Yzerman, Nicklas Lidström, Igor Larionov, Dino Ciccarelli, Pavel Daciuk, Brendan Shanahan, Terry Sawchuk, Marcel Pronovost, "Terrible" Ted Lindsay, Alex Delvecchio, Bill Gadsby, Mickey Redmond, Sergej Fiodorov, Chris Osgood či Mark Howe. Z bývalých trénerov Red Wings sa tejto pocty dočkali napríklad Scotty Bowman, Tommy Ivan či Jack Adams.

Jednu z vonkajších stien arény zdobí veľký nápis Hockeytown, čo je registrovaná obchodná známka Detroit Red Wings. Na jednu časť vonkajších stien boli pripevnené aj veľké portréty osobností mesta Detroit. Prvými takto poctenými osobnosťami sa stali Gordie Howe, boxer Joe Louis, basketbalista Isiah Thomas a hudobní umelci Aretha Franklin a Eminem. Ďalšie osobnosti postupne pribudnú - zvonku je už teraz vidieť, kde sa ich portréty umiestnia.


Portréty osobností mesta Detroit (Dan Mannes, Detroit Red Wings; 01.09.2017)


Vo vstupnej hale nájdete aj priestranný fanshop, v ktorom si môžete nakúpiť všetko, čo na zápasy Red Wings alebo Pistons potrebujete. V okolitých budovách vo vnútri i vonku sú ukryté reštaurácie, obchody a bary. Okolité budovy slúžia aj Red Wings - majú v nich svoje kancelárie.


Časť vstupnej haly (Tanya Moutzalias, MLive; 05.09.2017)


Pri návšteve arény počas zápasu si dajte pozor, aby ste z priestranstva vo vnútri nevyšli vonku, pretože späť na zápas vás už nepustia. Ak navštevujete zápas Red Wings alebo Pistons, arénu a celé priestranstvo môžete opustiť iba raz. Do vstupnej haly sa dostanete len cez bezpečnostný skríning. Môže prísť aj na osobnú kontrolu drobnej batožiny a všetkého, čo máte vo vreckách.

Video na plášťoch


Hliníkové panely na Little Caesars Arene (Edward Pevos, MLive; 10.07.2017)


Vo vstupnej hale na vás čaká ešte jeden unikátny prvok. Je ním hliníkový plášť so zabudovanou video projekciou. Je vytvorený z hliníkových panelov, ktoré obaľujú takmer celú arénu od prvého podlažia po sklenenú časť strechy. Plášť je taký veľký, že by zakryl dve ihriská amerického futbalu.

Hliníkové panely zobrazujú a prehrávajú animácie, fotografie a dokonca živé prenosy. Video na plášťoch arény, navyše v nadrozmernej veľkosti, vás vtiahne do diania v aréne prakticky hneď po tom, ako sa dostanete do vstupnej haly.

Tak ako unikátna časť strechy zo skla, aj jedinečný hliníkový plášť si už získal svoje zľudovené pomenovanie, ktoré tu budete počuť na každom rohu. Hovorí sa mu "Jewel skin".

Video na námestí


Výstavba námestia pred Little Caesars Arenou (Olympia Development of Michigan; 17.07.2017)


Pred arénou je vybudované námestie s veľkoplošnou obrazovkou. Ak budete v Detroite a nedostanete sa na hokej, basketbal či koncert, sledovať dianie vo vnútri budete môcť na tomto námestí pre štyritisíc ľudí.

Námestie si bude žiť aj svojím vlastným životom, počas roka sa na ňom budú organizovať aj nezávislé podujatia, najmä koncerty.

Tréning pod zemou


Tréningová hala Detroit Red Wings (Olympia Entertainment; 29.08.2017)


Priamo pod námestím leží tréningová hala Detroit Red Wings. Je súčasťou veľkého tréningového komplexu, ktorého časť sa rozprestiera aj pod tribúnami arény. Hráči Red Wings budú môcť túto halu využívať celoročne, bez ohľadu na program v hlavnej aréne, čo bude veľká zmena oproti Joe Louis Arene. Pistons svoju vlastnú tréningovú halu v aréne nemajú, stavajú ju v inej časti mesta.

Red Wings budú len tretím klubom NHL s tréningovou halou v tesnej blízkosti vlastnej arény. Takýto luxus si doposiaľ užívali len New Jersey Devils a Columbus Blue Jackets. Náskok ale budú mať aj na nich - do tréningovej haly sa dostanú priamo zo šatne, čím sa nemôže pochváliť žiadny iný klub.

Tréningová hala má tristo miest na sedenie. Budú v nej hrávať aj žiacke výbery z michiganského programu Little Caesars. Hala má šesť samostatných šatní a dokonca niekoľko študovní a tried pre deti. Oproti tribúne sú zavesené plakety pripomínajúce víťazstvá Red Wings v Stanley Cupe. Sú to pôvodné plakety z Joe Louis Areny; do hlavnej arény boli umiestnené nové plakety.

Najväčšia šatňa v NHL


Pohľad do novej šatne Detroit Red Wings (Toby Murray, Detroit Red Wings; 02.09.2017)


Šatňa Detroit Red Wings bude trikrát väčšia ako šatňa v Joe Louis Arene, bude zároveň najväčšou hokejovou šatňou v NHL. Hokejisti z nej budú mať prístup do priestranného fitness centra, sauny, tréningovej haly, bazénov s vodoliečbou či terapeutických komôr.

Logo Detroit Red Wings bolo umiestnené na strop. Skrinky pre hráčov sú väčšie ako v Joe Louis Arene; brankári majú svoje vlastné skrinky, ktoré sú ešte väčšie od skriniek ostatných hokejistov. Nad každou skrinkou je obraz niektorej z legiend Red Wings.

V jednej časti šatne je vyobrazených jedenásť podobizní Stanley Cupu, predstavujúcich jedenásť klubových víťazstiev. Red Wings vedľa nich nechali miesto ešte pre jeden Stanley Cup.

Cestu do hlavnej arény a späť lemujú ďalšie fotografie hráčov Red Wings so Stanley Cupom. Sú tu vyobrazené tímové fotografie i veľké fotografie jednotlivcov, z ktorých vynikajú Steve Yzerman, Nicklas Lidström, Henrik Zetterberg či Chris Chelios.


Bazény s vodoliečbou pri novej šatni Detroit Red Wings (Toby Murray, Detroit Red Wings; 22.08.2017)


Hráči sa zo šatne dostanú aj do vlastného luxusného salóna, ktorý leží na polceste medzi šatňou a tréningovou halou. Do salóna môžu zobrať svoje manželky a deti. Deti tu dokonca majú vyhradenú svoju vlastnú detskú izbu a v prípade potreby na ne môže dohliadať poverená vychovávateľka. Z luxusného salóna, takisto ako z fitness centra, je vidieť tréningovú halu Red Wings. Súčasťou salóna je aj veľká kuchyňa, kde si hráči môžu dať raňajky, obed a večeru.

Ukrátení nebudú ani tréneri, ktorí majú pri šatni svoju vlastnú pracovňu. V šatni majú k dispozícii štyri magnetické tabule s podobizňou klziska NHL. Pri šatni leží aj menšie kino s 24 miestami na sedenie. Na tomto mieste budú hráči s realizačným tímom sledovať videá zo zápasov.

Najväčšia kocka nad ľadom


Vizualizácia informačnej kocky v Little Caesars Arene (Olympia Entertainment; 17.07.2017)


Kocka nad ľadom má po každej strane 8,5 a 13,2 metra a je najväčšou a najmodernejšou v NHL. Displeje sú umiestnené aj z vnútornej strany kocky, čo oceníte napríklad vtedy, keď budete sedieť blízko ľadu. Kocka sa v prípade potreby dá zasunúť k streche arény.
 

Výborný výhľad a zvuk


Pohľad do takmer dokončenej Little Caesars Areny (Olympia Entertainment; 28.08.2017)


Všetky tri prstence arény boli skonštruované strmšie ako v bežných severoamerických halách a ponúkajú výborný výhľad na ľadovú plochu. Platí to aj o gondolách. Aréna vďaka tomu pôsobí intímne a nie je taká veľká, ako sa môže zdať.

Spodný prstenec má až deväťtisíc miest, čo je o tritisíc viac ako v Joe Louis Arene.

O niečo strmší stredný prstenec, známy aj ako medziposchodie, zahŕňa niekoľko stoviek bežných miest a lóže, ktoré sa prenajímajú na sedem až desať rokov. Aréna má celkovo 62 lóží a 54 z nich je už prenajatých. Boli prenajaté za 40 dní, a to už v období, kedy ešte ani nestáli.

Najstrmší je vrchný prstenec arény. Aj z tohto miesta je výhľad na ľadovú plochu v porovnaní s inými arénami výborný. Niektoré najvrchnejšie rady horného podlažia ležia za gondolami. Lístky na týchto miestach sú najlacnejšie, ak sa však chystáte do Detroitu s tým, aby ste si arénu užili v celej jej kráse (dĺžke, šírke a výške), týmto miestam sa radšej vyhnite, pretože do zorného poľa vám budú zasahovať gondoly a môžete mať obmedzený výhľad na niektoré časti arény.


Pohľad do takmer dokončenej Little Caesars Areny (Olympia Entertainment; 28.08.2017)


Sedadlá sú oproti sedadlám v Joe Louis Arene pohodlnejšie a širšie o osem centimetrov. Každé sedadlo je doplnené držiakom na nápoje. Čaká vás aj viac miesta na nohy. Na hokej sem bude chodiť do dvadsaťtisíc divákov, na basketbal okolo dvadsaťjedentisíc.

Akustika v aréne má byť podľa staviteľov najlepšia v Severnej Amerike. Aréna vďaka strmým tribúnam pôsobí intímnejším a útulnejším dojmom, rozprestiera sa skôr do výšky ako do hĺbky. V európskych arénach je to celkom bežné, v Amerike však prevládajú veľké a široké arény, ktorých tribúny nie sú veľmi strmé a strácajú sa v hĺbke. Zvuk v intímnej Little Caesars Arene bude silnejší a nebude sa strácať. Čaká vás v nej väčší hluk ako v bežných severoamerických arénach. Stavitelia očakávajú, že Red Wings a Pistons budú mať vďaka strmým tribúnam a väčšiemu hluku od svojich fanúšikov výhodu oproti súperom.

Stavitelia okrem výborného výhľadu a zvuku garantujú aj výborný internetový signál a rýchly internet. V aréne a vôbec v celom obvode District Detroit sa k internetu pripojíte zdarma. Na pripojenie môžete využiť viac ako tisíc prístupových bodov.

Gondoly zo stropu


Jedna z dvoch gondol v takmer dokončenej Little Caesars Arene (Olympia Entertainment; 24.08.2017)


V aréne sa nachádza aj niekoľko radov sedadiel, ktoré sú zavesené o strop. Sú umiestnené na dvoch stranách klziska oproti sebe vo forme červených boxov. Stavitelia ich nazvali 'gondoly'.

Gondoly sú dve a pod týmto názvom sa do jednej z nich aj predávajú lístky. Klasické lístky do jednej z gondol v súčasnosti už nekúpite, boli beznádejne vypredané už v období, kedy si svoje miesta vyberali držitelia sezónnych permanentiek (lístky do gondol sa dajú kúpiť už len od nich, mnohí nechodia na všetky zápasy a lístky na jednotlivé zápasy môžu predávať). Druhá gondola, visiaca na opačnej strane, je press boxom. Budú tam sedávať novinári, reportéri a komentátori.

Gondoly prinášajú možnosť pozerať hokej z jedinečnej perspektívy. Podobné sedadlá sa nachádzajú aj v Toronte, Montreale alebo v zrekonštruovanej Madison Square Garden v New Yorku, ale len v Little Caesars Arene sa svojou polohou úplne vymykajú konštrukcii ostatných sedadiel a nepôsobia dojmom dobudovaných balkónov alebo mostíkov.

Pri sledovaní hokeja z gondol budete mať najlepší prehľad o tom, čo sa na ľade deje. Čaká vás aj súkromie - ostatní diváci v aréne budú sedieť pod vami a časť z nich za vami.

Tisícka farieb


Pohľad na unikátny strop Little Caesars Areny (Robin Buckson, The Detroit News; 05.09.2017)


Strop arény je výnimočný nielen gondolami. Unikátna je aj podoba stropu, pretože je tvorený špeciálnou mriežkou, ktorá dokáže svietiť tisícimi farbami (milión farbami pri ich kombinácii).

Mriežkovaný strop s tisíckou až miliónom farieb arénu opticky zmenšuje. Mohol by byť využívaný napríklad pri príchode Red Wings na ľad, kedy môže explodovať červenou farbou. Atmosféru môže dotvárať aj pri štátnych hymnách, pri predzápasových ceremoniáloch, pred začiatkom play-off, atď. Vo veľkom by mal byť využívaný počas koncertov.

Strop vyniká aj tým, že má vlastné poschodie pre pracovníkov, ktorí sa po ňom môžu pohybovať. Nie sú na ňom žiadne kolísavé lávky a mostíky, ako tomu bolo v Joe Louis Arene.

Plakety vyradených čísel a úspechov Red Wings a Pistons sa dajú priamo zo stropu zvinúť a znova rozvinúť podľa toho, ktorý z tímov práve bude hrať. Pod stropom sú pripravené obrovské záclony, ktoré sa v prípade potreby dajú spustiť tak, aby zakryli celý vrchný prstenec arény a vytvorili tak intímnejšiu atmosféru pre rôzne menšie podujatia.

VIP v útrobách


Players Club, z ktorého budete môcť sledovať športovcov pri príchode a odchode zo športoviska (Helene St. James, Detroit Free Press; 06.09.2017)


Športovci sú na ceste na ľadovú plochu alebo basketbalovú palubovku väčšinou sami a s výnimkou kameramanov, strážnikov a niekoľkých príslušníkov klubu, realizačného tímu či rodiny a známych ich nikto osobne nesleduje. V Little Caesars Arene to zmení presklená časť klubu, ktorý leží hneď povedľa chodby, kadiaľ budú hráči vychádzať na hlavnú scénu a vracať sa späť do šatne.

Klub nesie názov The Comerica Players Club. Je to reštaurácia, v ktorej sa môžete občerstviť a v správnom momente sledovať, ako hokejisti prichádzajú a odchádzajú z ľadu. Klub mal byť pôvodne určený iba držiteľom sezónnych permanentiek, no nakoniec bude otvorený pre všetkých fanúšikov. V NHL ponúkajú niečo podobné iba arény v Dallase a Arizone.

Bude toho viac


Little Caesars Arena na periférii centra mesta Detroit (Rob Kohn, Olympia Development of Michigan)


Ak sa o Little Caesars Arene chcete dozvedieť viac, navštívte oficiálnu stránku obvodu The District Detroit. Stránka prináša všetky hlavné udalosti z výstavby arény a jej okolia a v súčasnosti ponúka už aj praktické informácie o tom, ako sa v aréne a v obvode District Detroit orientovať.

Little Caesars Arene a jej jedinečným prvkom sa pravidelne venujeme na komunitnej stránke Detroit Red Wings CZ & SK na sociálnej sieti Facebook. Ďalšie informácie, fotografie, rady a odporúčania vám prinesieme aj po tom, čo arénu navštívime pri zápase Detroit Red Wings.

Ak sa do Little Caesars Areny chystáte a chcete sa o svoje skúsenosti podeliť s ostatnými fanúšikmi Red Wings, posielajte nám svoje postrehy, dojmy, zážitky a fotografie na našu komunitnú stránku na Facebooku; radi ich zverejníme.


K téme: V čom bude nová aréna Detroit Red Wings výnimočná




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.