Nicklas Lidström sa stal nesmrteľným. Oficiálne

MARTIN UŽÁK | 07.03.2014


Číslo 5 Nicklasa Lidströma stúpa k stropu Joe Louis Areny (Diane Weiss, Detroit Free Press; 06.03.2014)


Nicklas Lidström si pôvodne nebol istý tým, či svoju veľkú noc zvládne.

Tento skromný a pokorný elegán bol na ľade Joe Louis Areny sprevádzaný manželkou Annikou a synmi Kevinom, Adamom, Samuelom a Lucasom. Za jeho chrbtom sedeli klubové legendy, bývalí tréneri, priatelia a spoluhráči. Z neosvetlených útrob haly k nemu vzhliadali tri desiatky ďalších hostí zo Švédska a 20 tisícok priaznivcov. Klzisko Joe Louis Areny bolo pomaľované číslom 5 a okrášlené kvetmi, červenými kobercami a podstavcami, na ktorých sa leskli Stanley Cup, Conn Smythe Trophy a Norris Trophy.

Keď Mike Babcock začal hovoriť o tom, čo tento gavalier vo svojich posledných aktívnych rokoch dokázal, a keď sa neskôr z ľadu vynoril transparent s jeho menom a číslom 5, aby sa pomaly začal dvíhať k stropu aplaudujúcej haly, Lidströmove oči sa ligotali tak, ako sa neligotali snáď nikdy počas jeho dokonalej kariéry.


Nicklas Lidström s manželkou Annikou (Julian H. Gonzalez, Detroit Free Press; 06.03.2014)


Nicklas Lidström svoju emocionálnu noc zvládol a zvládol ju s gráciou, eleganciou a úprimnosťou. Toto, drahý Hockeytown, bol presne ten spôsob, akým tento výnimočný hokejista a výnimočný človek po 20 sezón žil, hrával, víťazil a rozosieval slzy radosti a hrdosti medzi priaznivcov Red Wings.

Lidström si najskôr vypočul mnohé uznanlivé slová z úst kouča Babcocka, generálneho manažéra Kena Hollanda a viceprezidenta Red Wings Christophera Ilitcha, aby sa na provizórne pódium v strede klziska postavil aj on sám a predniesol svoj prejav, v ktorom nerozprával ani tak o sebe, ako o druhých.

Lidström sa bližšie poďakoval majiteľom Mikeovi a Mariane Ilitchovým, trénerom Scottymu Bowmanovi, Daveovi Lewisovi a Babcockovi, či svojmu blízkemu priateľovi Tomasovi Holmströmovi. Pri obsiahlom ďakovaní slávnemu kapitánovi Steveovi Yzermanovi dokonca vyzdvihol, že by tu nestál, nebyť jeho.

Lidström si zaspomínal aj na svojho prvého partnera z obrannej dvojice Brada McCrimmona, ktorý zahynul pri tragédii v Jaroslavli, a na slávnosti privítal jeho manželku Maureen, dcéru Carlin a syna Liama.

Z ďalších emotívnych momentov sa nedá nespomenúť úvod ceremoniálu, kedy boli predstavovaní čestní hostia. Lidströmovu slávnosť osobne navštívili napr. Chris Chelios, Igor Larionov, Chris Osgood, či Brendan Shanahan, no nikomu mimo Lidströma sa neušiel taký mohutný aplauz, akého sa dočkal Vladimir Konstantinov.

Z vyradenia dresu s číslom 5 pod strop Joe Louis Areny povedľa dresov Gordieho Howea, Lindsayho, Delvecchia, Terryho Sawchuka, Sida Abela a Yzermana sa stala jedna harmonická a pamätná noc.

Bola to noc plná jasotu, úsmevu, krásnych spomienok a zaslúženého obdivu.

Bola to noc, kedy sa Lidström i mnohí jeho fanúšikovia neubránili slzám.

Bola to noc, ktorá nespochybniteľne potvrdila, že fenomenálny hokejista a fenomenálny človek menom Nicklas Lidström je legendou, ktorá je u Detroit Red Wings nesmrteľná.


 Vyradenie čísla 5 Nicklasa Lidströma, 06.03.2014




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.