27. apríl v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 27.04.2017 | aktualizované 27.04.2021

Henrik Zetterberg (Dave Reginek, Detroit Red Wings; 2013)

27.04.1951: Gordie Howe prvýkrát v All-Star tíme NHL

Základnú časť sezóny 1950/51 ovládol vtedy dvadsaťtriročný detroitský útočník Gordie Howe, keď v 70 zápasoch pozbieral 86 bodov za 43 gólov a 43 asistencií. Stal sa najlepším strelcom, najlepším nahrávačom i najproduktívnejším hráčom súťaže. Nebolo teda prekvapením, keď ho NHL 27. apríla 1951 vyhlásila za člena prvého All-Star tímu sezóny.

Howe bol dovtedy dvakrát menovaný do druhého All-Star tímu; v prvom All-Star tíme sa objavil prvýkrát v kariére. V najlepšej formácii sezóny mu robili spoločnosť traja spoluhráči z Detroitu - brankár Terry Sawchuk, obranca Red Kelly a útočník Ted Lindsay.

Do konca kariéry bol Howe menovaný do prvého All-Star tímu sezóny NHL ešte jedenásťkrát a v celkom ôsmich sezónach sa dostal do druhého tímu. To všetko v dobe, kedy mu na pravom krídle konkurovali hráči ako Maurice 'Rocket' Richard, Bernie 'Boom-Boom' Geoffrion či Andy Bathgate.

27.04.1966: Red Wings poznali, že frajerina sa nevypláca

Vo finále Stanley Cupu 1966 na seba narazili Montreal Canadiens, suverénni víťazi základnej časti, a Detroit Red Wings, najnižšie nasadení účastníci play-off. Prvé dva zápasy finále sa hrali v Montreale a oba prekvapujúco vyhrali Red Wings - najskôr 3:2 a následne 5:2.

Dňa 27. apríla 1966, na druhý deň po druhom zápase série, mali Canadiens v hale Forum náročný tréning. Habs sa pri ňom poriadne zapotili, šprintovali po ľade hore-dole, siahali na dno svojich síl. Boli odhodlaní urobiť všetko pre to, aby nepriaznivý vývoj finále otočili. Hráči Red Wings sa akurát vracali do Forum pre výstroj a šatňu opustili v dobrej nálade a so zapálenými cigarami. A to bola chyba. Keď ich domáci hokejisti zbadali, ešte viac ich to rozohnilo, finále nakoniec otočili na 4:2 a vybojovali Stanley Cup. No a Red Wings? Tí sa do finále nedostali najbližších 29 rokov.

27.04.2002: Hetrik Hulla, štyri body Larionova a Cheliosa

Play-off 2002 začalo pre vysoko favorizovaných Red Wings dvomi porážkami od Vancouver Canucks. Red Wings ale sériu dokázali otočiť a dňa 27. apríla 2002 ju uzavreli víťazstvom 6:4 vo Vancouveri v šiestom zápase. Pod štvrtú výhru Red Wings za sebou sa podpísali najmä traja legendárni veteráni a budúci členovia Siene slávy - Brett Hull, Igor Larionov a Chris Chelios.

Hull prispel k štvrtému triumfu v rade a uzavretiu série v šiestom zápase tromi gólmi. Predstavovali jeho prvý - a ako sa ukázalo neskôr - jediný hetrik v play-off v detroitskom drese.

Larionov sa vytiahol štyrmi bodmi za jeden gól a tri asistencie. Vo veku 41 rokov a 145 dní sa stal najstarším hráčom v dejinách NHL so štyrmi bodmi v zápase play-off.

Chelios zaznamenal štyri body za štyri gólové prihrávky. Stal sa len štvrtým hráčom Red Wings so štyrmi asistenciami v jednom stretnutí play-off; pred ním to dokázali len Eddie Bush (1942), Dutch Reibel (1955) a dvakrát Sergej Fiodorov (1996). Stal sa tiež druhým obrancom s týmto počinom v drese Red Wings po Bushovi. Okrem toho sa stal iba tretím hráčom Red Wings s tromi asistenciami v jednej tretine (tej prvej) v zápase play-off; pred ním to dokázali len Alex Delvecchio v roku 1966 a Slava Kozlov v roku 1995.

27.04.2010: Rekord Nicklasa Lidströma v zápase č. 7

Sériu úvodného kola play-off 2010 medzi Phoenix Coyotes a Detroit Red Wings musel rozhodnúť až siedmy zápas, hraný dňa 27. apríla 2010 v Glendale. Red Wings ho vyhrali 6:1, a to aj s výraznou pomocou svojho ostrieľaného kapitána Nicklasa Lidströma, ktorý strelil dva góly v početnej výhode. Lidström to dokázal deň pred svojimi 40. narodeninami a stal sa najstarším dvojgólovým strelcom v histórii NHL v zápase č. 7.

Red Wings týmto víťazstvom zároveň vyrovnali rekord NHL v podobe výhry s najvyšším rozdielom v rozhodujúcom zápase série na ľade súpera.

27.04.2013: Zetterberg privádza Red Wings do play-off

Keď v roku 2012 ukončil kariéru legendárny Nicklas Lidström, dovtedajší kapitán Detroit Red Wings, novým kapitánom bol menovaný Henrik Zetterberg. Red Wings sa už nedarilo tak ako v predošlých rokoch a až do úplného konca základnej časti sezóny 2012/13 museli bojovať o postup do play-off. A práve v časoch, kedy to mali najťažšie, preukázal ich nový kapitán svoju veľkosť.

Štyri zápasy pred koncom základnej časti sezóny 2012/13 stála pred Red Wings neľahká úloha: ak chceli postúpiť do play-off, museli všetky zostávajúce zápasy vyhrať. Prvé tri hrali na vlastnom ľade a všetky zvládli: 22. apríla porazili 4:0 Phoenix Coyotes, 24. apríla zdolali 3:1 Los Angeles Kings a o deň neskôr porazili 5:2 Nashville Predators. Zetterberg bol v týchto zápasoch jednou z ústredných postáv mužstva a rozdal v nich sedem asistencií. To najlepšie si však nechal na posledný, kľúčový zápas, hraný 27. apríla 2013 v Dallase.

Zetterberg, nastupujúc v útoku s Pavlom Daciukom a Justinom Abdelkaderom, bol hlavnou hnacou silou Red Wings. Po celý zápas bez prestania urputne bojoval, bránil, útočil, pálil z každej pozície a svojou bojovnosťou strhával spoluhráčov. Ako veľmi bojoval, to ukázal už dôležitý úvodný gól z 19. minúty (vo videu v čase od 4:51). Jeho lajna viackrát vybojovala puk a keď sa už zdalo, že nemá viac síl a dvaja jej členovia sa ocitli na kolenách, Zetterberg ustál tvrdý hit, otočil sa a padajúc na ľad ešte stihol vyslať prihrávku, ktorú si zrazil do siete jeden z domácich hráčov.

Zetterberg mal hlavné slovo aj v 42. minúte, kedy využil samostatný únik vo vlastnom oslabení a zvýšil vedenie Red Wings na 2:0. V 47. minúte potom ešte prihral na gól Jonathana Ericssona.

Red Wings vyhrali 3:0. Zetterberg zaknihoval v jednom z najlepších zápasov svojej kariéry tri body za dva góly a asistenciu, zveľadil svoju bilanciu v posledných štyroch stretnutiach v základnej časti sezóny 2012/13 na 10 bodov, vo veľkom štýle splnil misiu o postupe do play-off, kam sa jeho tím prebojoval už 22. sezónu za sebou, a naplno dokázal, akým je veľkým hráčom a kapitánom.


Stars vs Red Wings 0:3, 27.04.2013


Zetterberg pokračoval vo veľkých výkonoch aj v play-off. Red Wings hrali v prvom kole s Anaheim Ducks, po piatich zápasoch prehrávali 2:3 a keď šiesty zápas dospel až do predĺženia a sezóna Red Wings znova visela na vlásku, bol to znova Zetterberg, kto vystúpil z radu, skóroval v predĺžení a poslal sériu do rozhodujúceho zápasu číslo sedem. V ňom Red Wings aj s jeho veľkým prispením zvíťazili, v ďalšom kole sa postavili proti Chicago Blackhawks a hoci vyhrávali už 3:1 na zápasy a boli veľmi blízko vyradenia veľkého favorita (ktorý vyhral základnú časť a - ako sa ukázalo neskôr - aj Stanley Cup), napokon nešťastne prehrali 3:4 a vypadli. Zetterberg končil play-off s 12 bodmi v 14 zápasoch, ako najproduktívnejší hráč Red Wings. Mohol končiť aj s vedomím, že urobil všetko, čo bolo v jeho vtedajších silách a čo sa od kapitána očakávalo.

27.04.2015: Posledný bod Pavla Daciuka v play-off

Dňa 27. apríla 2015 hrali Detroit Red Wings v Joe Louis Arene proti Tampa Bay Lightning a prehrali 2:5. Bolts vďaka tomu vyrovnali stav série prvého kola play-off na 3:3 (a neskôr vyhrali aj siedmy zápas). Oba góly Red Wings strelil slovenský útočník Tomáš Tatar, na ten druhý mu prihrával Pavel Daciuk. Pre Daciuka to bol 113. a posledný bod v kariére v play-off NHL.

Daciuk dodnes zostáva šiestym najproduktívnejším hráčom Red Wings v play-off. Viac bodov v Stanley Cupe pozbierali v detroitskom drese iba Steve Yzerman (185), Nicklas Lidström (183), Sergej Fiodorov (163), Gordie Howe (158) a Henrik Zetterberg (120).


Podklady:

  • Detroit Red Wings 2016-17 Media Guide (Todd Beam, Kyle Kujawa, Alex DiFilippo & Nick Barnowski, Detroit Red Wings; 2016)
  • Lafleur, Cournoyer share Mr. Hockey stories (Dave Stubbs, NHL.com; 16.06.2016)
  • archív autora




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.