Spomienka na jediný hetrik Pavla Daciuka v NHL

MARTIN UŽÁK | 12.05.2018 | aktualizované 12.05.2020


Pavel Daciuk (Julian H. Gonzalez, Detroit Free Press)


Písal sa 12. máj 2008. Dallas Stars a Detroit Red Wings bojovali v treťom zápase finále Západnej konferencie. Stars sa chceli vrátiť do série a nespadnúť do straty 0:3 na zápasy, o nádej ich však pripravil strelecky potentný a v životnej forme hrajúci Pavel Daciuk, autor troch gólov.


Tip: Datsyuk, Dacjuk, alebo Daciuk? Čo je správne? Ako správne písať mená ruských hokejistov.


Fenomén s číslom 13 otvoril skóre zápasu v 10. minúte po tom, čo zakončil protiútok troch proti dvom. Po prihrávke Henrika Zetterberga do medzikružia si prehodil puk na bekhend a s pomocou tyčky ho poslal do bránky. Dallaský brankár Marty Turco mu v dovtedajšom priebehu série chytil všetkých 11 striel, ale na tento pokus už nemal nárok.

Druhýkrát sa tešil koncom 16. minúty, len 37 sekúnd po tom, ako Stars vyrovnali na 1:1 a oživili nádej na zvrat. Tentoraz zužitkoval presnú prihrávku Tomasa Holmströma a skóroval zblízka po bekhendovej strele pomedzi Turcove nohy.

Daciuk zavŕšil hetrik v 58. minúte, kedy uzavrel skóre zápasu. Vyťažil z bojovnosti svojej európskej dvojičky Henrika Zetterberga, ktorý bol podobne ako on nominovaný na Selke Trophy pre najlepšie brániaceho útočníka NHL. Zetterberg v rohu klziska narušil rozohrávku Stars, prekľučkoval sa cez štyroch protivníkov, naservíroval puk osamotenému Daciukovi a ten ho spomedzi kruhov pohotovo poslal za Turcov chrbát. Daciuk tým strelil svoj ôsmy gól v play-off 2008 - ôsmy na ľade súpera.

Red Wings zvíťazili 5:2 a ujali sa vedenia 3:0 na zápasy. Bolo to ich deviate víťazstvo v play-off za sebou, čím vytvorili nový a dodnes platný klubový rekord.

Zápas to bol výnimočný aj pre brankára Chrisa Osgooda. Ten zaknihoval svoju deviatu výhru v play-off za sebou a celkovo 47. v detroitskom drese, vďaka čomu sa posunul na prvé miesto v klubových dejinách pred Terryho Sawchuka.

Hlavnou postavou bol ale Daciuk, pre ktorého to bol prvý hetrik v NHL.

Neskôr sa ukázalo, že pre Daciuka bol tento hetrik zároveň jediným v NHL, vrátane základnej časti. Daciuk ako jediný hokejista v dejinách NHL strelil v základnej časti až v 40 prípadoch dva góly, no nikdy sa nedočkal hetriku. Žiadny iný hráč nebol v dlhodobej fáze ročníka toľkokrát tak blízko, no napokon hetrik nezaznamenal. Šťastie sa na neho usmialo iba v play-off.

Mrzieť ho to však nemusí, keďže Red Wings v neskoršom priebehu play-off 2008 s jeho výdatnou pomocou postúpili do absolútneho finále a po triumfe nad Pittsburgh Penguins získali Stanley Cup.

Hoci bol tento hetrik jeden jediný, Daciuk vďaka nemu vošiel do veľmi úzkej spoločnosti hokejistov, ktorí za Red Wings dokázali nasúkať tri góly v zápase play-off. V tejto vybranej spoločnosti figuruje len 17 hráčov, z Európanov iba Daciuk, Johan Franzén, Petr Klíma a Henrik Zetterberg.


Hetriky hráčov Detroit Red Wings v play-off

4: Steve Yzerman
3: Johan Franzén (jedenkrát 4 góly), Norm Ullman
2: Dino Ciccarelli, Petr Klíma
1: Mud Bruneteau, Pavel Daciuk, Don Grosso, Gordie Howe, Syd Howe, Brett Hull, Martin Lapointe, Ted Lindsay (4 góly), Carl Liscombe (4 góly), Darren McCarty, Ray Sheppard, Henrik Zetterberg



Jediný hetrik Pavla Daciuka v drese Red Wings, 12.05.2008

 

Tip: 12. máj v histórii Red Wings





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.