Johan Franzén a jeho životný zápas v play-off

MARTIN UŽÁK | 06.05.2020 | aktualizované 06.05.2021


Johan Franzén (Associated Press)


Detroit Red Wings dosiaľ vyhrali 325 zápasov v play-off a neraz sa pritom mohli oprieť o úctyhodný výkon konkrétnych jednotlivcov. Nikto však v zápase play-off nežiaril tak ako Johan Franzén.

Životný zápas Franzéna vo vyraďovacích bojoch o Stanley Cup sa odohral 6. mája 2010 vo štvrtom semifinále Západnej konferencie medzi Red Wings a San Jose Sharks v detroitskej Joe Louis Arene. Red Wings zvíťazili 7:1 a znížili stav série na 1:3. Franzén bol ako utrhnutý z reťaze: Sharks zničil šiestimi bodmi za štyri góly a dve asistencie.

Šou mohutného muža s číslom 93 odštartovala v šiestej minúte, kedy prihral na otvárací gól Todda Bertuzziho. V ôsmej minúte zvýšil na 2:0, v 11. na 3:0 a v 12. zavŕšil svoj hetrik a upravil na 4:0. Druhú asistenciu v zápase si pripísal v 24. minúte pri góle Briana Rafalskiho na 6:0. Napokon v 48. minúte skóroval ešte raz, po štvrtýkrát, a upravil na konečných 7:1.

Franzén dovtedy nastupoval v lajne s Pavlom Daciukom a Tomasom Holmströmom, na tento zápas sa však presunul do útoku k Henrikovi Zetterbergovi a Bertuzzimu. Žiarili aj oni: Zetterberg dvakrát asistoval a výborne bránil, Bertuzzi sa predviedol piatimi bodmi (1+4) a stal sa len šiestym hráčom v dejinách Red Wings so štyrmi gólovými prihrávkami v zápase play-off. Nikto sa však neblysol tak ako Franzén, ktorý svojím veľkým predstavením vo viacerých smeroch prepísal dejiny.

Franzén svojimi šiestimi bodmi vytvoril nový klubový rekord v počte bodov v jednom zápase play-off. Stal sa len tretím hráčom v histórii Red Wings so štyrmi gólmi v zápase play-off (pred ním to dokázali iba Carl Liscombe v roku 1945 a Ted Lindsay v roku 1955), druhým hráčom Red Wings s hetrikom v jednej tretine zápasu play-off (dokázal to ešte Lindsay v roku 1955) a prvým hráčom Red Wings so štyrmi bodmi v jednej tretine zápasu play-off.

Franzén dosiahol na svoj tretí gól v čase 11:16. Zaznamenal druhý najrýchlejší hetrik od začiatku zápasu v bohatých dejinách Stanley Cupu. Rýchlejší hetrik v play-off strelil iba legendárny Mario Lemieux v roku 1989 - svojho tretieho gólu sa dočkal v čase 6:55.

Franzén potreboval na svoj hetrik iba tri minúty a 26 sekúnd. Aj v tomto smere prepisoval ligové dejiny, pretože to bol druhý najrýchlejší hetrik v histórii Stanley Cupu. Menej času na hetrik v play-off potreboval iba Tim Kerr z tímu Philadelphia Flyers v roku 1985 - hetrik strelil za tri minúty a 24 sekúnd. Franzén teda zaostal za rekordom Stanley Cupu iba o dve sekundy.

Aby toho nebolo málo, Franzén sa stal len 15. hráčom v dejinách Stanley Cupu so šiestimi a viac bodmi v jednom stretnutí play-off. Viac bodov v zápase play-off pozbierali iba Patrik Sundström, Mario Lemieux (obaja po osem) a Wayne Gretzky (trikrát sedem). Každému z týchto hráčov sa to však podarilo v osemdesiatych rokoch, kedy v zápasoch bežne padali dvojciferné počty gólov.

Čo bolo zaujímavé, Franzén mohol nastrieľať až päť gólov. Keď Red Wings v šiestej minúte otvorili skóre zápasu, tento gól bol najskôr dlho pripísaný jemu, takže keď bolo v 12. minúte 4:0, Franzén bol označený za autora všetkých štyroch gólov. "Toto by mohlo byť najúžasnejších jedenásť minút hokeja v jednej tretine v histórii play-off," žasol nad jeho bilanciou spolukomentátor Ray Ferraro z TSN. Korekcia prišla na konci prvej tretiny, keď sa ukázalo, že Franzénova strela pri prvom góle sa ešte obtrela o nohu Bertuzziho. Franzénov počin bol aj napriek tomu mimoriadny.

Pre Red Wings bolo víťazstvo 7:1 ich prvé a posledné v sérii, pretože Sharks ich napokon vyradili 4:1 na zápasy. Franzén bodoval aj v poslednom zápase série a ako jediný hráč Red Wings bodoval v každom z 12 zápasov play-off 2010. Vyrovnal tým 46 rokov starý klubový rekord Gordieho Howea v počte zápasov play-off za sebou s minimálne jedným bodom. Neskôr bodoval aj v úvodnom zápase play-off 2011, čím vytvoril (ďalší) klubový rekord.

Johan Franzén bol skrátka ideálny hráč do play-off a keď bol zdravý a pri chuti, prepisoval históriu Detroit Red Wings i históriu bojov o Stanley Cup.

O tom, aký bol tento hokejista v play-off dominantný, svedčí aj fakt, že v rokoch 2008 až 2010 odohral vo vyraďovacej fáze sezóny 51 zápasov, v ktorých strelil 31 gólov a pozbieral 59 bodov. V počte gólov sa mu za toto obdobie vyrovnal iba spoluhráč Zetterberg, v počte bodov ho prekonali len Zetterberg, Jevgenij Malkin a Sidney Crosby.

No a pokiaľ sa pozrieme na jeho priemernú bodovú bilanciu na zápas v kontexte histórie Red Wings, jeho 0,76 bodu na zápas v play-off je dodnes šiestym najlepším výkonom v dejinách klubu medzi hráčmi s minimálne 100 a viac zápasmi v play-off. Vyšší priemer na zápas mali iba Howe, Sergej Fiodorov, Steve Yzerman, Zetterberg a Alex Delvecchio. Mnohí iní, ako napríklad Daciuk, Lindsay, Brendan Shanahan, Viačeslav Kozlov, Igor Larionov či Holmström, skončili až za ním.


Životný zápas Johana Franzéna v play-off, 06.05.2010





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.