12. máj v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 12.05.2019


Chris Osgood a Pavel Daciuk po zisku Stanley Cupu 2008 (Gene J. Puskar, Associated Press; 04.06.2008)

12.05.1998: Shanahan rozhoduje v druhom predĺžení

Detroit Red Wings odohrali vo víťaznom play-off 1998 tri zápasy, ktoré sa v riadnom hracom čase skončili remízou a museli sa predlžovať. Najdlhšie predĺženie v ceste za úspešnou obhajobou zisku Stanley Cupu zažili 12. mája 1998 v treťom zápase série druhého kola proti St. Louis Blues. Zápas skončil v riadnej hracej dobe 2:2, o víťazovi rozhodol krátko po polovici druhého predĺženia útočník Brendan Shanahan, ktorý skóroval v čase 91:12 po prihrávkach Igora Larionova a Nicka Lidströma. Red Wings sa vďaka tomu dostali do vedenia 1:2 na zápasy.

Pre Shanahana bol tento gól jeho druhým a posledným v kariére v predĺžení zápasu play-off. Ten prvý strelil v máji 1997 do siete Mighty Ducks of Anaheim takisto v druhom predĺžení.

12.05.2008: Jediný hetrik Pavla Daciuka v NHL

Dňa 12. mája 2008 hrali Detroit Red Wings tretí zápas finále Západnej konferencie na ľade Dallas Stars, vyhrali 2:5 a dostali sa do vedenia 0:3 v sérii. Hlavnou postavou stretnutia bol útočník Pavel Daciuk, autor troch gólov. Znamenali jeho prvý hetrik v NHL.

Neskôr sa ukázalo, že pre Daciuka bol tento hetrik zároveň jediným v NHL, vrátane základnej časti. Daciuk ako jediný hokejista v dejinách NHL strelil v základnej časti až v 40 prípadoch dva góly, no nikdy sa nedočkal hetriku. Žiadny iný hráč nebol v dlhodobej fáze ročníka toľkokrát tak blízko, no napokon hetrik nezaznamenal. Šťastie sa na neho usmialo iba v play-off.

Víťazstvo 2:5 bolo pre Red Wings deviatym víťazstvom v play-off 2008 po sebe. Vytvorili tým nový a dodnes platný klubový rekord v počte víťazstiev za sebou v jednom ročníku play-off, a čo je ešte dôležitejšie, odrazili sa ním k neskoršiemu víťazstvu Stanley Cupu.

12.05.2008: Chris Osgood vytvára klubový rekord

Predtým spomínané víťazstvo 2:5 v Dallase bolo výnimočné aj pre detroitského brankára Chrisa Osgooda. Bolo jeho deviate po sebe a celkovo 47. v detroitskom drese v play-off, vďaka čomu sa posunul na prvé miesto v klubových dejinách pred legendárneho Terryho Sawchuka.

Osgood do konca kariéry zveľadil svoj klubový rekord v počte víťazstiev v drese Red Wings v play-off na 67. Vo svojej kariére vyhral vo vyraďovacích bojoch o Stanley Cup celkom 74 zápasov, čo ho dodnes radí na deviate miesto histórie NHL.

12.05.2011: Obrat série play-off nedokonaný

Dňa 12. mája 2011 hrali Detroit Red Wings siedmy zápas série druhého kola play-off na ľade San Jose Sharks, prehrali 3:2 a vypadli. Nepodaril sa im tak dokonalý obrat, ku ktorému smerovali. V sérii so Sharks prehrávali už 0:3 na zápasy, napriek tomu neprestali bojovať a zdanlivo stratenú sériu dokázali vyrovnať na 3:3. Dokázali to len po druhýkrát vo svojej histórii; prvýkrát sa im to podarilo na jar 1945 vo finále Stanley Cupu proti celku Toronto Maple Leafs.

Séria so Sharks bola výnimočná ešte tým, že až šesť zo siedmich zápasov skončilo jednogólovým rozdielom. Z tohto pohľadu to bola najvyrovnanejšia séria dovtedajšej histórie Stanley Cupu.

12.05.2013: Štrnáste víťazstvo v zápase č. 7

Bola to veľká udalosť, keď 12. mája 2013 Detroit Red Wings zvládli rozhodujúci siedmy zápas série prvého kola play-off na ľade Anaheim Ducks a po výhre 2:3 postúpili do druhého kola vyraďovacích bojov. Pre Red Wings išlo už o 23. zápas č. 7 v ich histórii. Vyhrali ho po štrnásty raz, čo dokázali ako vôbec prvý klub NHL.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.