Retrospektíva: Ako Johan Franzén zničil Colorado

MARTIN UŽÁK | 01.05.2018 | aktualizované 01.05.2020

Štvrtok 1. mája 2008, Pepsi Center, Denver.

Séria druhého kola play-off medzi Colorado Avalanche a Detroit Red Wings končila debaklom. Nebol to stret pripomínajúci divokú rivalitu, ktorá medzi týmito dvoma klubmi panovala v rokoch 1996 až 2002. Red Wings nedali zdecimovanému súperovi žiadnu šancu a po výsledkoch 4:3, 5:1, 4:3 a 8:2 ho prevalcovali 4:0 na zápasy s jednoznačným skóre 21:9.

Ako sa séria chýlila ku koncu, televízne kamery dookola snímali jedného muža. Nosil červeno-biely dres Red Wings, mal bezmála dva metre, sto kilogramov, ryšavú bradu, na chrbte číslo 93. Pre jeho mohutnosť, neoblomnosť pred bránkou súpera a schopnosť znášať veľa záťaže sa mu hovorilo The Mule (mulica / mezek).

Bol to Johan Franzén - muž, ktorý práve vytvoril úchvatný rekord NHL.


Johan Franzén (kredit: Jae C. Hong, Associated Press)


Franzén skóroval v každom zápase tejto série, dvakrát nasúkal hetrik a celkovo nastrieľal do siete Avalanche neskutočných deväť gólov, teda toľko, koľko ich dal celý tím Colorada dohromady. Stal sa prvým hráčom v dejinách Stanley Cupu s deviatimi gólmi v sérii, ktorá sa skončila výsledkom 4:0 na zápasy. Niečo také nedokázal nikto iný.

Jeho počin sa stal štvrtým najúžasnejším streleckým počinom v jednej sérii play-off v histórii NHL. Viac gólov v jednej sérii nasúkali iba Jari Kurri v roku 1985 (12), Newsy Lalonde v roku 1919 (11) a Tim Kerr v roku 1989 (10). Každý z nich však na to potreboval viac ako štyri zápasy, pričom liga v tých dobách vyzerala úplne inak a streliť gól bolo jednoduchšie.

Franzén zároveň prekonal viac ako 59 rokov starý klubový rekord Gordieho Howea v počte gólov v jednej sérii play-off. Howe skóroval v jednej sérii play-off 1949 až osemkrát, ale potreboval na to sedem zápasov.

Franzén sa okrem toho stal tretím hokejistom v dejinách Red Wings s dvoma hetrikmi v jednom ročníku play-off. Pred ním to dokázali len Norm Ullman v roku 1964 a Petr Klíma v roku 1988. Po Ullmanovi sa stal len druhým hráčom v dejinách klubu s dvoma hetrikmi v jednej sérii play-off. V NHL to pred ním dokázal ako posledný Jari Kurri v roku 1985.

Franzén pokračoval v prepisovaní histórie aj o týždeň neskôr, to už v sérii proti Dallas Stars. Do konca vyraďovacích bojov dával ďalšie góly a s trinástimi presnými zásahmi sa podelil o pozíciu najlepšieho strelca so spoluhráčom Henrikom Zetterbergom, čím prekonal dvadsať rokov starý rekord Petra Klímu. Po prvom stretnutí série so Stars pritom musel vynechať šesť zápasov vinou otrasu mozgu. Ktovie, koľko ďalších gólov by ešte strelil a koľko ďalších rekordov by ešte vytvoril, ak by ho nepribrzdilo zranenie.

Vo svojich posledných 32 zápasoch v sezóne 2007/08 (v základnej časti a play-off dohromady) dal Johan Franzén úchvatných 28 gólov. Od marca do mája 2008 nebolo v NHL lepšieho kanoniera. Na jar 2008 s ním nedokázal držať krok ani najlepší ligový strelec Alex Ovečkin.

Boli to pritom len prvé z mnohých ničivých a rekordných predstavení, ktoré tento hokejista začal predvádzať, až kým ho nešťastne nezastavili ďalšie a ďalšie otrasy mozgu.


Deväť gólov Johana Franzéna v sérii s Coloradom







© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.