8. máj v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 08.05.2017 | aktualizované 08.05.2021


Johan Franzén (kredit: Carlos Osorio, Associated Press)

08.05.1996: Tretí hetrik Stevea Yzermana v play-off

V stredu 8. mája 1996 nastúpili Detroit Red Wings na tretí zápas série druhého kola play-off na ľade St. Louis Blues, prehrali 4:5 po predĺžení a ich náskok v sérii sa skrátil na 2:1 na zápasy. V stretnutí vynikol detroitský kapitán Steve Yzerman, ktorý strelil svoj tretí hetrik v play-off v kariére.

Yzerman nakoniec sériu rozhodol pamätným gólom v druhom predĺžení siedmeho zápasu. Do konca kariéry vsietil ešte štvrtý hetrik v play-off. Toľko hetrikov v Stanley Cupe nedal za Detroit nik iný.

08.05.1997: Michail Štalenkov zasypaný 73 strelami

Druhé kolo play-off 1997 Detroit Red Wings zvládli víťazstvom 4:0 na zápasy nad Mighty Ducks of Anaheim, poriadne sa však vytrápili na brankároch. Sprvoti Guy Hebert a neskôr Michail Štalenkov držali Mighty Ducks nad vodou v každom zápase, prvé dva zápasy muselo rozhodnúť predĺženie a taký istý scenár mal aj štvrtý zápas, hraný dňa 8. mája 1997 v Kalifornii. Red Wings vtedy Mighty Ducks prevyšovali, ale rozhodnúť dokázali až v druhom predĺžení, na začiatku 98. minúty po góle Brendana Shanahana, ktorý skóroval na 3:2. Bola to 28. strela v predĺžení a celkovo 73. strela, ktorú Red Wings v tú noc na Štalenkova vyslali. Mike Vernon v opačnej bránke mal o poznanie menej práce, za necelých 98 minút čelil 37 strelám hráčov Mighty Ducks a 35 ich zastavil.

Tri predĺženia zo série s Anaheimom boli pre Red Wings napokon jediné v play-off 1997 a o necelý mesiac po tejto sérii sa dočkali prvého víťazstva Stanley Cupu po 42 rokoch.

08.05.2008: Piaty víťazný zásah Johana Franzéna

Keď 8. mája 2008 Detroit Red Wings zdolali Dallas Stars 4:1 a vo finále Západnej konferencie sa ujali vedenia 1:0 na zápasy, útočník Johan Franzén vošiel do histórie ako prvý hokejista, ktorý v detroitskom drese nastrieľal až päť víťazných gólov v jednom play-off. Franzén najskôr rozhodol kľúčový piaty zápas série prvého kola proti Nashville Predators a následne strelil tri víťazné góly v štyroch zápasoch série proti Colorado Avalanche (v tejto sérii dal v štyroch zápasoch deväť gólov, teda toľko, čo celý tím Avalanche dohromady, a vytvoril nový rekord NHL v počte gólov jedného hráča v sérii s výsledkom 4:0 na zápasy).

Päť víťazných gólov v jednom play-off zaradilo Franzéna na štvrté miesto v histórii Stanley Cupu. Viac rozdielových gólov v jednom ročníku vyraďovacích bojov nasúkali iba Brad Richards (7), Joe Sakic a Joe Nieuwendyk (obaja 6).

Vďaka víťaznému gólu z prvého zápasu proti Dallasu skóroval Franzén v play-off 2008 už piatykrát po sebe (za tú dobu dal desať gólov), čím vyrovnal klubový rekord Gordieho Howea z rokov 1949, 1964 a Teda Lindsayho z roku 1952.

Ktovie, koľko ďalších rekordov by Franzén ešte vytvoril, ak by po onom 8. máji 2008 nebol nútený 17 dní pauzovať vinou otrasu mozgu. Po tejto pauze sa vrátil až na druhé finále Stanley Cupu proti Pittsburgh Penguins, v piatich zápasoch finále zaknihoval tri body (1+2) a hoci už ďalší víťazný gól nestrelil, zaslúžene sa tešil zo zisku strieborného pohára Lorda Stanleyho.

08.05.2010: Johan Franzén s jedným bodom za druhým

Vyraďovacie boje 2010 neboli pre Detroit Red Wings také dlhé ako v rokoch 2008 a 2009 - trvali len 12 zápasov a skončili 8. mája 2010 po prehre 1:2 na ľade San Jose Sharks v piatom stretnutí série druhého kola. Útočníka Johana Franzéna to však nezastavilo v zbieraní ďalších bodov a atakovaní ďalších rekordov.

Franzén pozbieral v 12 zápasoch play-off 2010 celkom 18 bodov (6+12), jeho bilancia z posledných troch ročníkov play-off teda činila úchvatných 59 bodov (z toho 31 gólov) v 51 zápasoch.

Franzén ako jediný hráč Red Wings dokázal bodovať v každom z 12 zápasov play-off 2010. Vyrovnal tak 46 rokov starý klubový rekord Gordieho Howea v počte zápasov play-off za sebou s minimálne jedným bodom (a neskôr, v prvom zápase play-off 2011, vytvoril nový klubový rekord, keď bodoval 13. raz za sebou). Najviac zažiaril vo štvrtom zápase série so Sharks, keď pri víťazstve 7:1 dal štyri góly a na dva prihral, čím vytvoril nový klubový rekord v počte bodov v jednom zápase play-off.

08.05.2011: Posledný bod Nicklasa Lidströma v play-off

Dňa 8. mája 2011 nastúpili Detroit Red Wings na ľade San Jose Sharks, vyhrali 4:3 a skrátili náskok Sharks v sérii druhého kola play-off na 3:2 na zápasy. K víťazstvu Red Wings prispel aj ich kapitán Nicklas Lidström, autor jednej asistencie. Ako sa ukázalo neskôr, bol to jeho 183. a posledný bod v Stanley Cupe v kariére, čo z neho urobilo druhého najproduktívnejšieho hráča Red Wings v histórii Stanley Cupu po Steveovi Yzermanovi (185). Celkom 129 zo 183 bodov vo vyraďovacej časti získal za asistencie, čo predstavuje klubový rekord v počte gólových prihrávok v play-off v kariére.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.