1. máj v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 01.05.2019


Steve Yzerman opúšťa scénu po svojom poslednom zápase v NHL (Julian H. Gonzalez, Detroit Free Press; 01.05.2006)

01.05.1966: Prvý zápas Red Wings v máji

Máj bol do polovice šesťdesiatych rokov minulého storočia nehokejovým mesiacom. NHL však s pribúdajúcim počtom zápasov začala svoj program rozkladať tak, aby sezóna vrcholila až v máji.

Keď Detroit Red Wings v sezóne 1965/66 postúpili do finále Stanley Cupu proti Montreal Canadiens, bolo isté, že si prvýkrát v histórii zahrajú NHL aj v tomto mesiaci. Stalo sa v prvý májový deň roku 1966, kedy s Canadiens hrali štvrtý zápas finále Stanley Cupu a na vlastnom ľade prehrali 1:2.

Red Wings viedli vo finálovej sérii už 2:0, no Canadiens finále otočili a po víťazstve 2:4 na zápasy druhýkrát za sebou vybojovali Stanley Cup. Naopak pre Red Wings išlo už o piate neúspešné finále Stanley Cupu za sebou, čo predstavovalo ich negatívny klubový rekord. Bolo to ich posledné finále Stanley Cupu na najbližších 29 rokov, až do roku 1995, kedy opäť neuspeli a šnúru neúspešných finále navýšili na rekordných šesť.

01.05.1993: Prehra v predĺžení siedmeho zápasu

Dňa 1. mája 1993 hrali Detroit Red Wings rozhodujúci siedmy zápas prvého kola play-off proti svojim veľkým rivalom Toronto Maple Leafs a hoci vyhrávali 2:1 i 3:2 a boli blízko k postupu, napokon prehrali 3:4 po predĺžení. O všetkom rozhodol v tretej minúte predĺženia Nikolaj Borševský, keď pred detroitským gólmanom Timom Cheveldaeom tečoval šikovnú strieľanú prihrávku Boba Rousea. Pre Borševského to bol prvý gól v play-off NHL.

Nanešťastie, pre Red Wings nebol náskok v siedmom zápase jediným premrhaným náskokom v tejto sérii, pretože sprvoti viedli 2:0 na zápasy a boli na najlepšej ceste postúpiť.

01.05.2006: Posledný zápas Stevea Yzermana

Dňa 1. mája 2006 hrali Detroit Red Wings na ľade Edmonton Oilers šiesty zápas úvodného kola play-off a po porážke 4:3 prehrali celú sériu 4:2 na zápasy a vypadli. Po prvých dvoch tretinách pritom viedli 0:2 a ešte štyri minúty pred koncom riadneho hracieho času držali náskok 2:3.

Ako sa ukázalo neskôr, toto stretnutie bolo posledným v kariére legendárneho Stevea Yzermana. Yzerman sa do zostavy vrátil po problémoch s chrbtom a hral so sebazaprením. Bol to jeho štvrtý zápas v play-off 2006 a aj po štvrtýkrát si pripísal asistenciu, keď prihral na gól Roberta Langa na 0:2. Táto gólová prihrávka znamenala jeho 185. bod v play-off, čo z neho urobilo a dodnes robí najproduktívnejšieho hráča Detroit Red Wings v bojoch o Stanley Cup.

01.05.2008: Johan Franzén s rekordom NHL

Písal sa 1. máj 2008, keď Detroit Red Wings zvíťazili vo štvrtom stretnutí druhého kola play-off na ľade Colorado Avalanche vysoko 2:8 a ukončili sériu dominantným triumfom 0:4 na zápasy. Jednou z hviezd štvrtého zápasu série bol Johan Franzén, autor hetriku. Nežiaril však iba v tomto zápase, pretože do siete Avalanche nasúkal v priebehu série až deväť gólov, čím vytvoril nový rekord NHL v počte gólov v sérii play-off s výsledkom 4:0 na zápasy.

Franzén nastrieľal v sérii toľko gólov ako celé mužstvo Colorada dohromady. Deviatimi zásahmi prekonal viac ako 59 rokov starý klubový rekord Gordieho Howea v počte gólov v sérii play-off. Aby toho nebolo málo, stal sa len tretím hráčom Red Wings po Normovi Ullmanovi a Petrovi Klímovi s dvomi hetrikmi v jednom play-off a iba druhým po Ullmanovi s dvomi hetrikmi v jednej sérii play-off. Dva hetriky v jednej sérii strelil pred ním naposledy edmontonský Jari Kurri v roku 1985.

01.05.2009: Osemnásty raz za sebou doma

Keď dňa 1. mája 2009 nastúpili Detroit Red Wings k sérii druhého kola play-off proti Anaheim Ducks, vytvorili tým nový rekord NHL, pretože to pre nich bola už osemnásta séria za sebou odštartovaná na domácom ľade. Red Wings v neskoršom priebehu play-off 2009 boli lepšie postaveným tímom aj v sériách s Chicago Blackhawks a Pittsburgh Penguins, takže svoj nový rekord ešte zveľadili na dvadsať sérií za sebou.

Prvý zápas s Ducks skončil pre Red Wings víťazstvom 3:2. Víťazný gól na 3:2 dal 49,1 sekundy pred koncom riadneho hracieho času obranca Nicklas Lidström, ktorý predtým už raz skóroval a pridal aj gólovú prihrávku. Aj tento víťazný gól napokon znamenal nový rekord NHL, pretože Red Wings sa stali prvým klubom, ktorý vo dvoch zápasoch play-off po sebe rozhodol o svojom jednogólovom víťazstve gólom v poslednej minúte tretej tretiny. Taký istý kúsok ako proti Ducks sa Red Wings podaril aj v poslednom zápase série prvého kola s Columbus Blue Jackets, keď o svojom triumfe 5:6 rozhodli 47 sekúnd pred koncom riadnej hracej doby po góle Johana Franzéna.


Podklady:
  • Detroit Red Wings 2018-19 Media Guide (Todd Beam, Kyle Kujawa & Alex DiFilippo, Detroit Red Wings; 2018)
  • May 1: Beliveau becomes first Conn Smythe winner (John Kreiser, NHL.com; 01.05.2008)




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.