26. jún v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 26.06.2021

Henrik Zetterberg (kredit: Dave Reginek, Detroit Red Wings)

26.06.1990: Brankár Sam St. Laurent vymenený k Rangers

Sam St. Laurent patril v druhej polovici osemdesiatych rokov medzi najlepších brankárov v nižšej AHL. Detroit Red Wings ho získali v lete 1986 z New Jersey Devils, a to po sezóne s ocenením pre najlepšieho brankára i brankára s najnižším počtom inkasovaných gólov v AHL a po prvých skusoch v NHL. Vo víťaznej fazóne na farme v AHL pokračoval aj pod záštitou Red Wings: v ročníku 1988/89 vyhral so záložným mužstvom Detroitu Calder Cup a stal sa držiteľom Jack A. Butterfield Trophy pre najužitočnejšieho hráča play-off. V NHL sa však nikdy výraznejšie nepresadil. Za tie roky odchytal za Red Wings iba 30 zápasov základnej časti s bilanciou piatich víťazstiev a úspešnosťou zákrokov 88,7 %. Red Wings ho preto dňa 26. júna 1990 vytrejdovali do klubu New York Rangers za bližšie nešpecifikovanú hotovosť (a v NHL už viac nenastúpil).

26.06.1998: Red Wings nakrátko strácajú Douga Browna

Pred sezónou 1998/99 vstupoval do NHL klub Nashville Predators. Aby mu NHL umožnila naplniť súpisku, zaranžovala expanzný draft.

Expanzný draft, v poradí deviaty v histórii ligy, sa uskutočnil 26. júna 1998 v Buffale. Red Wings v ňom prišli o pracovitého útočníka Douga Browna, dvojnásobného víťaza Stanley Cupu; Predators si ho vybrali zo 16. pozície. Len 18 dní po expanznom drafte ho však Red Wings získali od Predators späť a v Detroite zostal ďalšie tri sezóny až do ukončenia aktívnej kariéry.

26.06.1999: Red Wings draftujú Henrika Zetterberga

Vstupný draft 1999 sa konal v sobotu 26. júna 1999 v Bostone. Detroit Red Wings vykonali šesť výberov na miestach č. 120 až 266. Ten najlepší výber urobili v siedmom kole na pozícii č. 210, z ktorej si vybrali švédskeho útočníka Henrika Zetterberga.

Zetterberg nosil dres Red Wings v rokoch 2002 až 2018, po celú kariéru v NHL. V 1.082 zápasoch základnej časti nastrieľal 337 gólov a pozbieral 960 bodov, ďalších 57 gólov a 120 bodov pridal v 137 zápasoch play-off. V roku 2008 vyhral Stanley Cup a ako prvý európsky útočník v histórii NHL získal prestížnu Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča vyraďovacích bojov. Posledných šesť sezón kariéry viedol Red Wings ako kapitán. Vynikal nielen ofenzívnymi, ale aj defenzívnymi prednosťami a bojovnosťou. Posledné tri sezóny nastupoval so sebazaprením, napriek zničenému chrbtu. Zaradil sa medzi najlepších hráčov v histórii klubu a je len otázkou času, kedy bude jeho číslo 40 v Detroite vyradené z užívania.

Zo všetkých draftových volieb z roku 1999 to podobne ďaleko ako Zetterberg dotiahli už len jeho krajania, bratia Daniel a Henrik Sedinovci, ktorých si vybrali Vancouver Canucks.

26.06.2004: Red Wings volia na drafte Johana Franzéna

Presne po piatich rokoch po voľbe Henrika Zetterberga zvolili Detroit Red Wings na drafte ďalšieho švédskeho útočníka, ktorý sa významne zapísal do klubovej histórie. Bol ním Johan Franzén. Red Wings si ho vybrali 26. júna 2004, počas prvého dňa draftu 2004 v Raleighu, na chvoste tretieho kola z celkovej 97. pozície. Stal sa predposledným zvoleným hokejistom prvého dňa, keďže v tej dobe sa počas úvodného dňa konali prvé tri kolá a ostatné kolá prebehli na druhý deň.

Franzén bol draftovaný až vo veku 24 rokov. V mladosti bol prehliadaný v nižšej divízii vo Švédsku a ako tínedžer si poriadne pošramotil renomé, keď napadol rozhodcu a dostal ročný dištanc. V prvých dvoch sezónach v NHL zastával limitovanú rolu v nižšom útoku, ale na jar 2008, keď mal 28 rokov, začal vo veľkom strieľať góly a na niekoľko sezón sa stal jednou z ústredných ofenzívnych postáv Red Wings. V 602 zápasoch základnej časti zaznamenal 370 bodov (187+183), vo vyraďovacích bojoch o Stanley Cup pozbieral 81 bodov (42+39) v 107 zápasoch. V druhom kole play-off 2008 proti celku Colorado Avalanche strelil v štyroch zápasoch až deväť gólov, čím vytvoril rekord NHL a výrazne prispel k neskoršiemu víťazstvu Stanley Cupu. V play-off 2010 zažil životný zápas, keď zažiaril šiestimi bodmi. Vo februári 2011 ako dosiaľ posledný hráč Red Wings nastrieľal v jednom zápase až päť gólov. Vytvoril aj mnoho ďalších klubových rekordov. S aktívnym hokejom skončil v roku 2015 po tom, ako mu kariéru zničili otrasy mozgu.

Franzén bol prvou a jedinou voľbou Red Wings počas prvého dňa draftu 2004. Red Wings na druhý deň vybrali ešte ďalších šesť mladíkov, ale žiadny z nich to do NHL nedotiahol.

26.06.2010: Ďalšou voľbou v drafte brankár Petr Mrázek

Dňa 26. júna 2010 sa konal druhý deň vstupného draftu v Los Angeles. Detroit Red Wings si vybrali viacero mladíkov, medzi nimi českého brankára Petra Mrázeka v piatom kole zo 141. pozície.

Mrázek obliekal dres Red Wings v rokoch 2013 až 2018 a za ten čas v mnohých smeroch prepísal klubovú aj ligovú históriu. V základnej časti odchytal za Red Wings 166 zápasov a zaznamenal 72 víťazstiev, 13 čistých kont a úspešnosť zákrokov 91,2 %. V play-off pridal ďalších desať zápasov, štyrikrát zvíťazil, trikrát udržal čisté konto a zneškodnil 93,1 % striel súperov. Jeho pôsobenie v Detroite sa skončilo vo februári 2018 po výmene do klubu Philadelphia Flyers.

Red Wings zvolili na drafte 2010 celkom sedem hráčov. Z hráčov draftovaných v tomto roku nosili dres Red Wings okrem Mrázeka ešte útočníci Riley Sheahan a Teemu Pulkkinen.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.