Kariéra Henrika Zetterberga v číslach

MARTIN UŽÁK | 15.09.2018

Henrik Zetterberg má za sebou úchvatnú kariéru. Čísla o ňom neprezradia všetko, sú však dobrou indikáciou toho, aké veľké veci dokázal a prečo sa stal legendou Detroit Red Wings.


Henrik Zetterberg po zisku Stanley Cupu (Gene J. Puskar, Associated Press; 04.06.2008)


1 ... Za svoje činy na ľade získal iba jednu, ale o to významnejšiu individuálnu trofej, ktorá by mu mala pootvoriť dvere do Siene slávy. Je ňou Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča play-off. Získal ju v roku 2008 vďaka rekordným 13 gólom a 27 bodom i úžasným kúskom v defenzíve.

2 ... Za svoje ľudské kvality a záslužné činy mimo ľadu, v komunite a charitatívnej oblasti získal dve ocenenia: NHL Foundation Player Award v roku 2013 a King Clancy Memorial Trophy v roku 2015. V Detroite podporoval viaceré neziskové organizácie a nemocnice. V roku 2006 nadviazal na iniciatívu Brendana Shanahana a do rodín žijúcich na hranici chudoby začal distribuovať požiarne detektory. S manželkou Emmou založil nadáciu na pomoc chudobným rodinám v Etiópii, Nepále a Guatemale. S podporou nadácie boli vybudované napríklad školy pre bezmála tisíc etiópskych detí a rodinné domy pre zadlžené nepálske ženy. Detroit Red Wings najmä vďaka jeho charitatívnym aktivitám v roku 2011 vyhrali Chris Greicius Celebrity Award za pomoc deťom v ohrození života.

3 ... Vďaka víťazstvu Stanley Cupu, olympijských hier (2006) a majstrovstiev sveta (2006) sa dostal do prestížneho Triple Gold Clubu. Jeho rady rozšíril v roku 2008 spolu so svojimi švédskymi spoluhráčmi Niklasom Kronwallom a Mikaelom Samuelssonom. Žiadni iní hokejisti sa nedostali do tohto klubu v takom krátkom časovom úseku.

6 ... Posledných šesť rokov svojej kariéry viedol Red Wings ako kapitán. Za kapitána bol menovaný 15. januára 2013; vo funkcii nahradil Nicklasa Lidströma. Okrem neho robili u Red Wings kapitána minimálne šesť sezón iba Lidström, Sid Abel, Alex Delvecchio a ikonický Steve Yzerman.

6+1 ... Sedemkrát nastrieľal hetrik, z toho šesťkrát v zápase základnej časti a jedenkrát v zápase play-off. Svoj prvý hetrik strelil dňa 17. februára 2007 vo Phoenixe, ten posledný dňa 18. januára 2015 proti Buffalu. Žiadny iný európsky hokejista nenastrieľal za Red Wings toľko hetrikov ako on.

12 ... V januári 2009 podpísal s Red Wings dvanásťročný kontrakt, vôbec najdlhší v klubovej histórii (dnes sa takéto dlhé kontrakty už nesmú uzatvárať). Kontrakt naplnil na deväť rokov. Zostávajúce tri roky kontraktu (do roku 2021) bude umiestňovaný na listinu dlhodobo zranených hráčov.

15 ... Počet jeho sezón v NHL. Všetky si odkrútil v drese Detroit Red Wings.

17 ... Od 3. októbra do 11. novembra 2007 bodoval v každom z prvých 17 zápasov v novej sezóne, čím vytvoril nový klubový rekord v počte bodov hráča Red Wings od začiatku sezóny. Najlepší štart svojej kariéry demonštroval ziskom 27 bodov za 13 gólov a 14 asistencií.

21 ... S 21 gólmi v presilových hrách v play-off sa vyšplhal na tretiu priečku v klubovej histórii za dvojicu Nicklas Lidström, Steve Yzerman.

40 ... Číslo, s ktorým nastupoval v NHL. Pred ním ho u Red Wings nosili napríklad slávni brankári Rogie Vachon a Bill Ranford. Dnes je len otázkou času, kedy bude vyradené z užívania a s jeho priezviskom vyvesené pod strop detroitskej Little Caesars Areny.

41 ... Rozdiel jeho plusových a mínusových bodov v zápasoch Red Wings v play-off. Ide o druhý najlepší počin v histórii klubu po Nicklasovi Lidströmovi.

43 ... Gólovo najproduktívnejšie obdobie kariéry prežil v sezóne 2007/08, kedy skóroval v 43 prípadoch, vďaka čomu sa stal piatym najlepším strelcom NHL.

44 ... V NHL začal nastupovať až ako dvadsaťdvaročný, po dvoch výborných sezónach vo švédskej najvyššej súťaži. Dlhší pobyt doma neoľutoval, po príchode do NHL bol okamžite vidieť a vo svojej nováčikovskej sezóne pozbieral 44 bodov za 22 gólov a 22 asistencií. V hlasovaní o Calder Trophy pre najlepšieho nováčika NHL skončil tesne druhý za obrancom Barretom Jackmanom.

48 ... 48 svojich bodov v play-off si pripísal v presilových hrách, čo ho radí na piate miesto klubovej histórie za kvarteto Nicklas Lidström, Steve Yzerman, Sergej Fiodorov, Gordie Howe.

56 ... Jeho kariérne maximum v počte gólových prihrávok v základnej časti. Vytvoril si ho v sezóne 2010/11 a stal sa vďaka nemu piatym najlepším nahrávačom ročníka.

57 ... S 57 gólmi v drese Red Wings v play-off mu patrí tretie miesto v klubovej histórii. Viac gólov v Stanley Cupe nastrieľali za Detroit len Steve Yzerman a Gordie Howe.

63 ... K 57 gólom v play-off pridal aj 63 gólových prihrávok, čo ho radí na siedmu priečku klubovej histórie. Viac asistencií v play-off rozdali len Nick Lidström, Steve Yzerman, Sergej Fiodorov, Gordie Howe, Pavel Daciuk a Alex Delvecchio.

64 ... Počet zápasov základnej časti s jeho víťazným gólom. Najviac (10) ich dal v sezóne 2006/07, čo bol vtedy zároveň najlepší výkon v celej NHL. Viac víťazných gólov v drese Red Wings nastrieľali len Gordie Howe, Steve Yzerman, Sergej Fiodorov a Alex Delvecchio.

82 ... Napriek zničenému chrbtu hral so sebazaprením a v každej z posledných troch sezón nastúpil do všetkých 82 zápasov v základnej časti. Od januára tohto roka mal už natoľko veľké bolesti, že nastupoval len do zápasov. Toto leto už nemohol trénovať tak, ako bol zvyknutý. "Keby len ľudia vedeli, čím všetkým si v posledných rokoch prešiel," zúfal jeho blízky priateľ Niklas Kronwall.

92 ... Jeho kariérne maximum v počte bodov v základnej časti. Vytvoril si ho v sezóne 2007/08. V tej dobe bol šiestym najproduktívnejším hráčom NHL, päť bodov za svojou európskou dvojičkou Pavlom Daciukom. Za svoje životné výkony bol nominovaný do druhého All-Star tímu sezóny.

100 ... Počet gólov, ktoré nastrieľal za Red Wings v zápasoch základnej časti v presilovej hre. Patrí mu za to ôsma priečka v klubovej histórii. Viac ich nastrieľali Gordie Howe, Steve Yzerman, Nicklas Lidström, Tomas Holmström, Sergej Fiodorov, Brendan Shanahan a Alex Delvecchio.

120 ... So 120 bodmi z vyraďovacích bojov figuruje na piatej priečke klubovej histórie za štvoricou Steve Yzerman, Nicklas Lidström, Sergej Fiodorov, Gordie Howe. Dve tretiny svojich bodov v play-off pozbieral na vrchole síl - v rokoch 2007 až 2010.

137 ... Počet zápasov, ktoré odohral v drese Red Wings v play-off. Tento počin prekonalo v klubovej histórii iba deväť hokejistov: Nicklas Lidström, Kris Draper, Steve Yzerman, Tomas Holmström, Kirk Maltby, Darren McCarty, Sergej Fiodorov, Pavel Daciuk a Gordie Howe.

160 ... Rozdiel jeho plusových a mínusových bodov v zápasoch Red Wings v základnej časti. Je to šieste najvyššie číslo v histórii klubu za päticou Nicklas Lidström, Sergej Fiodorov, Pavel Daciuk, Vladimir Konstantinov, Steve Yzerman.

210 ... Do NHL bol draftovaný v roku 1999 v siedmom kole z 210. miesta. Z hráčov vybraných v tomto drafte to dotiahli podobne ďaleko už len jeho krajania, bratia Daniel a Henrik Sedinovci.

335 ... Takmer každý tretí bod v základnej časti si pripísal v presilovke. Ide o piaty najvyšší súčet v klubovej histórii za štvoricou Steve Yzerman, Nicklas Lidström, Gordie Howe, Alex Delvecchio.

336 ... Odkedy bol v januári 2013 vymenovaný novým kapitánom Red Wings, v najbližších šiestich sezónach až do konca svojej kariéry pozbieral 336 bodov v základnej časti, čo bolo za toto obdobie najviac spomedzi všetkých hráčov mužstva.

337 ... S 337 gólmi v drese Red Wings v základnej časti mu patrí piata priečka v klubovej histórii za kvartetom Gordie Howe, Steve Yzerman, Alex Delvecchio, Sergej Fiodorov. Je jedným z deviatich hráčov s minimálne 300 gólmi za Red Wings (tými ostatnými sú Ted Lindsay, Norm Ullman, Pavel Daciuk a Brendan Shanahan).

502 ... 502 zo svojich zápasov v NHL odohral v detroitskej Joe Louis Arene a pozbieral v nich 502 bodov (193+309). Posledný zápas v aréne, hraný 9. apríla 2017, bol jeho tisíci v základnej časti.

623 ... 623 asistencií v základnej časti z neho robí piateho najlepšieho nahrávača klubovej histórie. Viac asistencií pozbierali len Steve Yzerman, Gordie Howe, Nicklas Lidström a Alex Delvecchio.

960 ... Mnohí dúfali, že dosiahne na hranicu tisíc kanadských bodov v základnej časti, ale aj jeho 960 bodov je fantastický výkon. Figuruje s nimi na piatom mieste klubovej histórie. Produktívnejší boli len Gordie Howe, Steve Yzerman, Alex Delvecchio a Nicklas Lidström.

1.082 ... Počet jeho zápasov v drese Red Wings v základnej časti, čo ho radí na šieste miesto v klubovej histórii. Okrem neho odohrali za Red Wings minimálne tisíc zápasov Gordie Howe, Alex Delvecchio, Steve Yzerman, Nick Lidström, Kris Draper a Tomas Holmström. Spolu s Delvecchiom, Yzermanom, Lidströmom a Holmströmom patrí do vzácnej skupinky hráčov, ktorí za Red Wings odohrali minimálne tisíc zápasov a celú svoju kariéru v NHL strávili v ich drese.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.