Red Wings majú za sebou polovicu sezóny 2020/21

MARTIN UŽÁK | 12.03.2021

Detroit Red Wings majú za sebou prvú polovicu skrátenej, pandémiou ovplyvnenej sezóny 2020/21. Ako sa im v prvých 28 zápasoch darilo, s akými absenciami sa museli vyrovnávať, kto potešil a kto sklamal, ktorí hráči už upútali záujem iných klubov a kto všetko by mohol v pokračujúcom období prestavby odísť pred aprílovou uzávierkou prestupov?

Dylan Larkin (David Guralnick, The Detroit News)

Herný prejav a čísla

Red Wings vlani predviedli najhoršiu sezónu, akú NHL zažila od jedného mužstva v dobe platových stropov, a pred touto sezónou obmenili viac než tretinu zostavy a väčšinu obrany. Od týchto zmien si sľubovali, že budú bojovnejší, súťaživejší a lepší ako vlani.

Väčšia bojovnosť a súťaživosť sa dostavili. Väčšina z ich prvých 28 zápasov bola vyrovnaná a neraz boli aj lepším tímom. Hrali organizovanejšie ako vlani, zodpovednejšie bránili, boli pozornejší a robili menej chýb. Ťažili z defenzívnejšieho poňatia hry, limitovali veľké šance súperov. Napriek tomu, na ich číslach, a teda na porovnaní so zvyškom NHL, sa to veľmi neodrazilo.

V 28 zápasoch pozbierali 20 bodov, o tri viac ako v prvých 28 zápasoch lanskej sezóny. So ziskom 35,71 % bodov sú aktuálne tretím najhorším klubom NHL. Strieľali iba 2,25 gólu na zápas, čo bol druhý najmenší počet v súťaži. Priemer 3,39 inkasovaného gólu na zápas ich oproti lanskej sezóne posunul iba mierne, na tretie najhoršie miesto v NHL. Výrazne sa nezlepšili ani v početnosti streľby: s priemerom 28 striel na bránku na zápas boli štvrtým najmenej strieľajúcim mužstvom súťaže. V tretích tretinách zápasov inkasovali až 41 gólov, najviac v lige.

Od 28. januára do 25. februára, teda po dobu takmer jedného mesiaca, nevyužili 40 presiloviek za sebou. Aj keď následne využili presilovku v piatich zápasoch v rade, s celkovou úspešnosťou 11 % bola druhá najhoršia v lige. Hru v oslabení vytiahli iba na 70,7 % a bola tretia najhoršia.

Svojim súperom umožňovali v priemere 31,1 striel na bránku na zápas, vďaka čomu poskočili na 22. miesto v NHL. S úspešnosťou 52,2 % na vhadzovaní boli deviatym najlepším tímom v súťaži, druhým najlepším na vhadzovaniach vo vlastnom obrannom pásme (53,8 %). Dočkali sa gólov už od 21 hráčov, a to ešte neskórovali Michael Rasmussen, Filip Hronek či Jon Merrill.

Neboli takí zlí a bezradní ako vlani, hoci v porovnaní s ligou naďalej patrili medzi najhorších. Boli snaživejší, odhodlanejší a ako tím vyrovnanejší. Tréneri ostatných tímov ich neraz oceňovali za to, že sa proti nim hralo ťažko. Oproti žalostnej lanskej sezóne si však polepšili iba mierne a neurobili výraznejší krok vpred.

Ako po jednom zo zápasov vyhlásil nový kapitán Dylan Larkin, "v šatni viac nebolo cítiť zúfalstvo." Hlavný kouč Jeff Blashill však pri inej príležitosti pripomenul: "Aby sme sa mohli niekam posunúť, naši hráči nemôžu byť spokojní s tesnými prehrami."

Citeľné absencie

Red Wings začali ziskom štyroch bodov v prvých štyroch zápasoch a sršali entuziazmom. Tento trend chceli udržať čo najdlhšie, pribrzdili ich však viaceré pozitívne testy na nový koronavírus a neskôr aj zranenia niektorých ďalších dôležitých hráčov.

Od piateho zápasu nastupovali bez piatich pozitívne testovaných hráčov, z toho štyria mali miesto v presilovkách a traja hrávali v prvých dvoch formáciách. Pre pozitívny test museli pauzovať útočníci Filip Zadina, Robby Fabbri, Sam Gagner, Adam Erne a obranca Jon Merrill. Kým sa vrátili a dali sa dohromady, prešli dva týždne a Red Wings prehrali osemkrát za sebou. Na druhú stranu však treba uznať, že pravidelne prehrávali aj neskôr. V prvej polovici sezóny dokázali iba jedenkrát vyhrať dva zápasy za sebou a celkovo vyhrali iba osemkrát.

Veľkou stratou bolo zranenie útočníka Tylera Bertuzziho. Pauzuje od konca januára pre zranenie v hornej časti tela. Klub pôvodne predpokladal, že vynechá štyri až päť zápasov, zranenie sa však ukázalo byť vážnejšie, nehral posledných 19 zápasov a jeho návrat zostáva v nedohľadne.

Brankár Jonathan Bernier zmeškal sedem zápasov pre zranenie v hornej časti tela, obranca Troy Stecher osem zápasov pre zranenie v dolnej časti tela a Larkin štyri zápasy pre zranenie ruky.

Obranca Danny DeKeyser bol niekoľko zápasov mimo zostavu pre bolesti súvisiace s dávnejšou operáciou chrbta, a hoci sa po čase vrátil a dostáva veľa priestoru, hráva so sebazaprením.

Red Wings v tejto sezóne zatiaľ nemali k dispozícii kompletný káder. Nie je to nič nového - ide už o niekoľkoročnú ságu neustálych zranení a absencií. Keďže však vo svojom kádri nemajú veľkú hĺbku, všetky straty z prvej polovice sezóny boli o to výraznejšie a podpísali sa na ich výsledkoch.

Kto potešil

Z mladých hokejistov, okolo ktorých Red Wings chcú budovať nové mužstvo, najviac potešil útočník Filip Zadina (21 rokov). Výrazne sa zlepšil v defenzívnej činnosti a v hre bez puku, o puky začal viac bojovať a hoci sa zo začiatku ofenzívne trápil a spomalil ho aj pozitívny test na nový koronavírus, v posledných siedmich zápasoch si udržal priemer jedného bodu na zápas. Rozvíjal sa v kompletného útočníka a dal zabudnúť na to, že je "iba" strelec.

Útočník Robby Fabbri (25) pendloval medzi krídlom a stredom útoku a produkoval v podobnom tempe ako ostatní mladí hráči, hoci ho najviac zasiahlo ochorenie Covid-19.

Obranca Filip Hronek (23) si udržiaval svoj štandard z prvých dvoch sezón v NHL, so 14 gólovými prihrávkami bol najlepším nahrávačom a najproduktívnejším hráčom tímu, s priemerným hracím časom 23 minút a 41 sekúnd na zápas bol najviac vyťažovaným hráčom. Oproti lanskej sezóne sa zlepšil v defenzívnej činnosti a hral menej riskantne ako predtým.

Útočník Tyler Bertuzzi (26) bol do svojho zranenia najlepším hráčom tímu, zbieral 0,78 bodu na zápas, bol efektívny vo všetkých herných situáciách a v hre pred bránkou súpera.

Solídne výkony vzhľadom na malý priestor predvádzali aj útočníci Taro Hirose (24), Givani Smith (23), Jevgenij Svečnikov (24) a Michael Rasmussen (21). Každý z nich ale doplatil na nedostatok miesta na súpiske. Potrebujú dostávať ďalšie šance a viac priestoru na ľade.

Zo starších hráčov potešil najmä brankár Jonathan Bernier (32). Chytával za jednou z najhorších obrán v NHL, napriek tomu vyhral väčšinu svojich štartov, zneškodnil 91 % striel súperov a patril medzi najlepších pravidelne nastupujúcich brankárov v súťaži. Bol najlepším hráčom Red Wings v prvej polovici sezóny.

Útočník Luke Glendening (31) vyhral málo vídaných 66,9 % vhadzovaní, bol najlepším hráčom ligy na vhadzovaniach, oživil hru štvrtého útoku, aktívne forčekoval a zodpovedne bránil, bol jedným z nespochybniteľných lídrov a pridal aj slušnú porciu bodov.

Útočník Bobby Ryan (33) zažil výborný vstup do sezóny, v prvých troch zápasoch nastrieľal štyri góly a hoci neskôr vychladol, patril medzi najčastejšie bodujúcich hráčov tímu.

Zo starších obrancov podával najvyrovnanejšie výkony Jon Merrill (29). Získal si dôveru trénerov a nastupoval vo všetkých herných situáciách, hoci aj on sa musel vyrovnať s pauzou pre Covid-19.

Kto sklamal

Z mladších hráčov najväčšmi sklamal útočník Anthony Mantha (26). Aj keď nastrieľal sedem gólov a bol najlepším strelcom mužstva v prvej polovici sezóny, nedokázal hrať vyrovnane, často hral veľmi pasívne a nezaujato, neochotne korčuľoval. Odohral iba niekoľko dobrých zápasov. V mnohých bol neviditeľný, nemal na hru výrazný vplyv, robil veľké a okaté chyby, nedôsledne bránil. Jeden zo zápasov sledoval len zo šatne ako zdravý náhradník. Red Wings od neho očakávali omnoho viac. Často sa opakujúce výpadky a laxné výkony ho sprevádzali aj v predchádzajúcich rokoch a stále nenašiel recept na to, ako sa ich vyvarovať a hrať neustále naplno a zodpovedne.

Za očakávaniami zaostal aj kapitán Dylan Larkin (24). Spočiatku hral výborne a ťažil zo spolupráce s Tylerom Bertuzzim, ale po jeho zranení sa mu prestalo dariť. Produkoval síce najviac zo všetkých útočníkov, neprodukoval však toľko, koľko by na svoje kvality mal. Jemu i Manthovi uškodil rozpad údernej prvej lajny, v ktorej dovtedy úspešne a vo veľkom zbierali body po boku Bertuzziho.

Zo starších hráčov nechytili druhý dych útočníci Darren Helm (34), Frans Nielsen (36) a Valtteri Filppula (36). Helma - ako po celú kariéru - spomaľovali zdravotné problémy. Nielsena a Filppulu predbehli v hierarchii útočníkov mladší hráči a pravidelne robili zdravých náhradníkov.

Minimálne v porovnaní s Jonathanom Bernierom bol sklamaním aj brankár Thomas Greiss (35). Nestabilizoval brankársky post, ako sa pred sezónou očakávalo. Pustil niekoľko lacných gólov, mal problém chytať puky navyše, chytil iba 88,3 % striel a vyhral iba jeden zo sedemnástich zápasov. Jeho trápenie pripomína minuloročné nezdary Jimmyho Howarda.

Sklamaním boli aj výkony útočníka Mathiasa Bromého (26), ktorý prišiel z najvyššej švédskej ligy ako hotový hráč. Zo začiatku sezóny hral veľmi dobre a mal mnoho šancí, no strelil iba jeden gól, nedokázal produkovať ani v popredných útokoch a viackrát robil zdravého náhradníka.

Kto by mohol odísť

Sezóna 2020/21 je pre Red Wings štvrtou v období ich prestavby. Mužstvo v lete prestavali tak, aby mali čo najlepšiu východiskovú pozíciu pred prestupovou uzávierkou, ktorá bude presne o mesiac, v pondelok 12. apríla. Dovtedy sa budú snažiť vymeniť niekoľko starších hráčov v posledných rokoch kontraktov za voľby v drafte alebo talentovaných mladíkov.

Niektorí hráči upútali záujem iných klubov už počas februára. Frank Seravalli z TSN zistil, že viaceré kluby kontaktovali generálneho manažéra Stevea Yzermana a prejavili záujem o troch veteránov v poslednom roku zmluvy: obrancu Marca Staala a útočníkov Bobbyho Ryana a Lukea Glendeninga.

Staal a Ryan prichádzali k Red Wings s vedomím, že pred uzávierkou prestupov môžu byť vymenení inam, kde by dostali šancu zahrať si play-off. Ryan medzitým už vyhlásil, že pokiaľ by ho Red Wings vymenili, ale neskôr by mali opäť záujem o jeho služby, nebránil by sa návratu do klubu počas leta.

Glendening je žiadaným artiklom už niekoľko posledných rokov. Pri každej uzávierke prestupov je otázkou len to, či Red Wings budú ochotní vzdať sa ho.

Záujem by mal byť aj o skúseného a veľmi skromne plateného útočníka Sama Gagnera. Bek Patrik Nemeth je takisto v poslednom roku kontraktu, no jeho trojmiliónový plat by mohol byť prekážkou. Podobne je na tom útočník Darren Helm s platom 3,85 milióna.

Pozornosť iných klubov by mohol upútať aj brankár Jonathan Bernier. Tak ako u Glendeninga však môže byť otázkou, či by Red Wings boli ochotní vzdať sa ho, keďže vo svojom systéme v súčasnosti nemajú žiadneho brankára, ktorý by bol pripravený v budúcej sezóne naskočiť do NHL. Podobným prípadom môže byť obranca Jon Merrill - aj u neho je možné, že Red Wings si ho radšej ponechajú a ponúknu mu novú zmluvu.

Na výmenu môžu byť ponúkaní aj veteráni ako Valtteri Filppula či Alex Biega, ich hodnota je však nízka a viac ako nízku voľbu v drafte by nepriniesli, ak vôbec.

Očakáva sa, že Red Wings pred uzávierkou prestupov vymenia viacerých z týchto a iných hráčov, a na uvoľnené pozície dosadia ďalších mladíkov, ktorí tak dostanú šancu predviesť sa.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.