Pokročilé štatistiky: Trpká sezóna Jimmyho Howarda

JURAJ KOVÁČ | 20.03.2020

Utorok 29. októbra 2019. Detroit Red Wings porazili na svojom ľade Edmonton Oilers 3:1 aj vďaka 31 zákrokom tridsaťpäťročného gólmana Jimmyho Howarda. Howard si tým pripísal druhé víťazstvo v sezóne a svoju úspešnosť zákrokov si vylepšil na znesiteľných 91 %.

Kto by vtedy čakal, čo bude nasledovať...

Howard odvtedy odchytal niekoľko nevydarených zápasov, utrpel zranenie slabín a vynechal osem zápasov na prelome novembra a decembra. Keď sa vrátil, prezentoval sa horšou pohyblivosťou v bránkovisku, prišiel o miesto brankárskej jednotky Red Wings a viac sa nespamätal.

Znie to neuveriteľne, ale zápas z 29. októbra bol pre Howarda posledný víťazný. V nasledujúcich viac ako štyroch mesiacoch nevyhral už ani jeden jediný raz, prehral 20 zápasov po sebe, po 27 zápasoch sezóny má hrozivú bilanciu dve víťazstvá, 23 prehier a dve prehry po predĺžení alebo samostatných nájazdoch, priemer 4,2 inkasovaného gólu na zápas a úspešnosť zákrokov 88,2 %. Dokázal teda vyhrať len 7,4 % svojich zápasov, čo je veľmi nízka hodnota.

Samozrejme, Red Wings zažívajú jednu z najhorších sezón vo svojej histórii a odráža sa to aj na štatistikách ich hráčov. Howard však nepatrí k tým hráčom, ktorí by doplácali na súčasnú kvalitu mužstva. Rozšírené štatistiky totiž naznačujú, že je to presne naopak.


Jimmy Howard (David Guralnick, The Detroit News)

Medzi najhoršími v NHL

Howard v aktuálnej sezóne pri hre piatich proti piatim vykazuje úspešnosť zákrokov iba 89,64 %. Predpokladanú úspešnosť, akú by mal priemerný ligový brankár za rovnakých podmienok, má na hodnote 92,14 %, čo predstavuje rozdiel -2,5 %. Tento rozdiel ukazuje, o koľko lepší alebo horší je brankár v porovnaní s tým, čo by za daných podmienok vykazoval priemerný ligový gólman, pričom hodnota 0 znamená, že brankár si počínal priemerne. Veľký mínusový rozdiel teda svedčí o tom, že Howard chytá značne podpriemerne. S rozdielom -2,5 % je 53. spomedzi 54 ligových brankárov s 1.000 a viac odchytanými minútami pri hre piatich proti piatim.

Úspešnosť zákrokov voči strelám s najväčším nebezpečenstvom má na hodnote 72,5 %, čo stačí iba na 53. miesto v lige. Kumulatívny ukazovateľ počtu inkasovaných gólov v porovnaní s priemerným ligovým brankárom za rovnakých podmienok má na hodnote -16,13 (52. miesto). To znamená, že inkasuje o vyše 16 gólov viac ako za rovnakých podmienok inkasuje priemerný ligový brankár. V štatistike chytených gólov oproti očakávaným je dokonca na dne NHL s hodnotou -26,86. Nikdy predtým nevykazoval v tomto smere takéto hlboko podpriemerné číslo.

Alarmujúci je aj podiel "kvalitných štartov", teda zápasov, v ktorých brankár chytal natoľko kvalitne, že dal svojmu mužstvu šancu zvíťaziť, t.j. dosiahol vyššiu úspešnosť zákrokov ako je ligový priemer (91 %) alebo aspoň úspešnosť 88,5 % v prípade, ak čelil 20 a menej strelám, pričom 60 a viac % kvalitných štartov znamená dobrú výkonnosť, 50 a menej % zlú výkonnosť a približne 53 % ligový priemer. Howard predviedol kvalitný štart iba sedemkrát, čo znamená, že podiel jeho kvalitných štartov má hrozivo nízku hodnotu 25,9 %.

Z toho všetkého vyplýva, že Howardove výkony v tejto sezóne nie sú ani len priemerné alebo ľahko podpriemerné. Howard skrátka patrí medzi najhorších brankárov v súťaži.

Menšia pomoc defenzívy

V hre piatich proti piatim v prepočte na 60 minút hry smeruje na Howardovu bránku 34,78 striel, čo je druhé najvyššie číslo v lige medzi brankármi s minimálne 1.000 odchytanými minútami. Keď je v bránke, Red Wings za uvedených podmienok umožňujú súperom 29,08 príležitostí, čo predstavuje jedenáste najvyššie číslo v lige. Iba 10,28 príležitostí prichádza z tých najnebezpečnejších zón, čo je 31. pozícia. To Howardovi dáva počet očakávaných inkasovaných gólov na hodnote 2,51, a to je 11. najhoršie číslo medzi ligovými brankármi.

Strely súperov voči Red Wings s Howardom v bránke zobrazuje nižšie priložená grafika:


Strely súperov voči Detroitu v sezóne 2019/20 s Howardom v bránke (via Micah Blake McCurdy, HockeyViz)


Na grafike stoja za pozornosť predovšetkým tmavočervené polia v blízkosti bránkoviska. Ukazujú, že v porovnaní s ligovým priemerom smeruje na Howarda viac striel práve z tohto priestoru, ktorý sa vyznačuje tým, že z neho padá najviac gólov.

Keď je Howard v bráne, strelecké pokusy pri hre piatich proti piatim na neho smerujú z priemernej vzdialenosti 35,63 stôp (10,66 m), čo predstavuje 20. najkratšiu vzdialenosť medzi brankármi NHL s minimálne 1.000 odchytanými minútami. Inkasuje z priemernej vzdialenosti 22,9 stôp (6,7 m), čo je 10. najdlhšia vzdialenosť. Tieto čísla však nepredurčujú brankára k tomu, aby chytal až takto zle, keďže v lige sú brankári chytajúci ešte v ťažších podmienkach.

Z týchto ukazovateľov vyplýva, že Howard to nemá jednoduché, pretože schopnosť obrany pomôcť mu nie je najvyššia. To ho však nemusí ospravedlňovať, pretože viacerí ligoví brankári majú ešte horšie podmienky a paradoxne vykazujú podstatne lepšie čísla ako on.

Smutný, ale nutný koniec

Podčiarknuté a spočítané: Jimmy Howard v tejto sezóne vo veľkom prehráva, podáva zreteľne podpriemerné výkony, zaostáva aj pri hre piatich proti piatim, inkasuje výrazne častejšie ako priemerní ligoví brankári, zapisuje si veľmi málo "kvalitných štartov" a patrí medzi najhorších brankárov celej NHL. Hoci obrana mu dostatočne nepomáha, viacerí brankári chytajú v horších podmienkach a chytajú lepšie. Patrí k nim aj jeho spoluhráč Jonathan Bernier, ktorý ho v tejto sezóne jednoznačne prevýšil a vzal mu pozíciu brankárskej jednotky.

Táto sezóna je pre Howarda jeho jedenásta, odkedy je pevnou súčasťou kádra Red Wings. Bez ohľadu na to, či sa sezóna pre pandémiu koronavírusu dohrá alebo nie, bude jeho poslednou v drese Detroitu, pretože Red Wings mu neplánujú ponúknuť nový kontrakt.

Je to smutný koniec pre brankára, ktorý roky predvádzal obstojné výkony, dlho maskoval značné problémy tohto mužstva v defenzíve, bol ochotný zostať aj v časoch očakávaného ústupu tímu zo slávy a napriek klesajúcej kvalite kádra sa vyšplhal na tretie miesto v klubových dejinách v počte zápasov (543) a vychytaných víťazstiev (246).

Čísla z tejto sezóny sú však nesporným dôkazom toho, že Detroit Red Wings musia v pokračujúcom období svojej prestavby obrátiť pozornosť k iným gólmanom.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.