9. január v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 09.01.2021

Shawn Burr na lavičke Detroit Red Wings (Associated Press)

09.01.1955: Prvý z dvoch hetrikov Dutcha Reibela

Dňa 9. januára 1955 nastúpili Detroit Red Wings na ľade Chicago Black Hawks (v tej dobe sa ich názov písal takto) a zvíťazili 6:2. Hlavnou postavou stretnutia bol drobný kanadský center Dutch Reibel, autor troch gólov. Predstavovali jeho prvý hetrik v NHL, prvý z dvoch v jeho kariére.

Reibel skóroval v každej tretine, na posledné dva góly mu prihrával krídelník Marcel Bonin. Alex Delvecchio strelil gól a pridal dve asistencie, Johnny Wilson dal gól a na jeden prihral, jedného zásahu sa dočkal aj Gordie Howe.

Reibel sa dostal na známosť už pri svojom prvom zápase v NHL z 8. októbra 1953, kedy so štyrmi asistenciami vytvoril nový rekord NHL v počte asistencií nováčika v jeho prvom zápase. V ročníku 1954/55 napokon nahromadil 66 bodov (25+41) v 70 zápasoch základnej časti a ako jediný hráč Red Wings v rozmedzí rokov 1951 až 1964 zosadil z trónu najproduktívnejšieho muža tímu veľkého Gordieho Howea. Darilo sa mu aj v následnom play-off, kde v 11 zápasoch zaznamenal 12 bodov (5+7) a pomohol Red Wings obhájiť víťazstvo Stanley Cupu.

09.01.1969: S prvým hetrikom aj Pete Stemkowski

Útočník Pete Stemkowski nikdy nepatril medzi vychýrených strelcov - v 967 zápasoch v základnej časti NHL dal 206 gólov, nikdy nie viac ako 25 za sezónu. Napriek tomu sa aj on dočkal hetrikov. Ten premiérový nasúkal presne 14 rokov od prvého trojgólového zápasu Dutcha Reibela, dňa 9. januára 1969, kedy Detroit Red Wings hostili vo svojej Olympii Los Angeles Kings a vyhrali 6:2.

Za Red Wings toho dňa výraznejšie zabodovali ešte Garry Unger, Bruce MacGregor (obaja 1+1), Hank Monteith a Danny Lawson (obaja 0+2). Roy Edwards chytil 32 z 34 striel.

Stemkowski nastupoval za Red Wings do roku 1970. Do konca kariéry strelil v NHL ešte dva hetriky, oba v drese New York Rangers v sezóne 1972/73.

09.01.1980: Prvé čisté konto v novej Joe Louis Arene

Ikonická Joe Louis Arena bola otvorená v decembri 1979, práve v období, kedy Detroit Red Wings zažívali svoju neslávne známu mŕtvu éru, patrili medzi najhoršie tímy NHL a dostávali mnoho gólov. Na prvé čisté konto svojho brankára v novej aréne napriek tomu nečakali veľmi dlho: dočkali sa v piatom zápase, hranom 9. januára 1980 proti New York Rangers. Red Wings zvíťazili 4:0 a prvým brankárom s čistým kontom v Joe sa stal Rogie Vachon, autor 22 zákrokov.

O góly sa postarali Dale McCourt, Mike Foligno, Peter Mahovlich a Dan Labraaten. Prví traja pridali aj po asistencii, jednu asistenciu zaznamenal aj Václav Nedomanský.

09.01.1990: Viaceré rekordy pri demolácii North Stars

V utorok 9. januára 1990 privítali Detroit Red Wings hokejistov Minnesota North Stars (predchodcov dnešných Dallas Stars), zvíťazili 9:0 a vo viacerých smeroch prepísali klubovú históriu.

Red Wings skórovali vo všetkých bežných herných situáciách: strelili tri góly pri vyrovnanom počte hráčov na ľade, tri góly v presilovej hre a tri góly vo vlastnom oslabení. Nikdy predtým a ani nikdy potom nedali v jednom zápase v týchto herných situáciách po tri góly. V každej tretine dali tri góly, v tej prvej si vystačili so zásahmi v presilovke.

Red Wings strelili tri góly vo vlastnom oslabení po prvýkrát vo svojej histórii. Podobný kúsok sa im podaril už len v rokoch 1992, 1994 a 1996. Jeden z gólov v oslabení dal kapitán Steve Yzerman, o ostatné dva sa postaral Shawn Burr, ďalší veľký obľúbenec kabíny i detroitského publika.

Burr sa stal prvým hráčom v histórii klubu s dvoma gólmi v oslabení v jednom zápase. Tento rekord neskôr vyrovnali Steve Yzerman (1992, 1993), Kirk Maltby (2002) a Darren Helm (2009). Burr však zostáva jediným hráčom v dejinách klubu s dvoma gólmi v oslabení v jednej tretine. Podarilo sa mu ich streliť v druhej tretine zápasu s North Stars a týmto počinom zároveň vyrovnal rekord NHL.

Burr svojím druhým gólom v oslabení zavŕšil hetrik, svoj druhý v NHL a druhý z celkovo troch v detroitskom drese. Zo zápasu nakoniec odišiel päťbodový (3+2); po bodovej stránke to bol jeho najlepší zápas v kariére. Podobne zabodoval aj Yzerman (1+4).

Okrem Burra a Yzermana výraznejšie zabodovali ešte Gerard Gallant (1+3), Jimmy Carson, Marc Habscheid (obaja 2+0) a Greg Adams (0+2). Glen Hanlon v bránke Red Wings chytil 21 striel.

09.01.2002: Luc Robitaille vyrovnáva Bobbyho Hulla

Dňa 9. januára 2002 nastúpili Detroit Red Wings na svojom ľade proti celku Vancouver Canucks a hoci prehrávali už 0:3 a ešte v 44. minúte 1:4, napokon zvíťazili 5:4 po predĺžení. Zápas vošiel do histórie najmä vďaka gólu domáceho Luca Robitaillea v 38. minúte na priebežných 1:3. Bol to jeho 610. gól v základnej časti NHL, vďaka čomu sa vyrovnal legendárnemu Bobbymu Hullovi na prvom mieste najlepších strelcov histórie medzi ľavými krídlami.

Robitaille nastrieľal do konca svojej kariéry 668 gólov v základnej časti NHL. V počte gólov medzi ľavými krídelníkmi kraľoval do októbra 2019, kedy ho prekonal Alexander Ovečkin.

Obrat nad Canucks režírovali najmä Brett Hull a Pavel Daciuk - obaja dali gól a pridali po asistencii. Nováčik Daciuk sa blysol krásnym gólovým sólom cez celé klzisko. V predĺžení rozhodol Kris Draper, Dominik Hašek v domácej bránke chytil 26 z 30 striel.

Zaujímavosťou zápasu bolo aj to, že vinou zranení mali Red Wings v zostave iba štyroch klasických obrancov - Nicklasa Lidströma, Chrisa Cheliosa, Stevea Duchesneho a Jiřího Fischera. Obrane preto vypomohli univerzál Mathieu Dandenault a klasický útočník Sergej Fiodorov.


Podklady:

  • 2019-20 Detroit Red Wings Media Guide (Todd Beam, Kyle Kujawa & Alex DiFilippo, Detroit Red Wings; 2019)
  • archív autora




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.