Retrospektíva: Marián Hossa a jeho fantastický gól

MARTIN UŽÁK | 24.10.2018 | aktualizované 24.10.2020

Piatok 24. októbra 2008, Joe Louis Arena, Detroit.

V zápase medzi mužstvami Detroit Red Wings a Atlanta Thrashers bežala 16. minúta prvej tretiny. Skóre bolo vyrovnané 1:1, na rýchly gól domáceho Henrika Zetterberga v presilovej hre odpovedal pred niekoľkými sekundami hosťujúci Jim Slater.

Thrashers zakladali nový útok z hĺbky svojho pásma. Zadák Zach Bogosian šprintoval s pukom popri mantineli a pred modrou čiarou ho chcel posunúť spoluhráčovi. Napádal ho ale Tomas Holmström a práve v momente, keď Holmström opúšťal útočné pásmo, puku sa zmocnil Marián Hossa.


Marián Hossa (Dave Reginek, Detroit Red Wings)


Slovenský útočník sa upísal Red Wings pred sezónou 2008/09 po tom, čo proti nim neuspel vo finále Stanley Cupu v drese Pittsburgh Penguins. Do Pittsburghu sa dostal po necelých troch sezónach strávených práve v Atlante. Keď sa v lete 2008 rozhodoval, kam sa budú uberať jeho ďalšie hokejové kroky, v honbe za vytúženým pohárom najviac veril silným Red Wings.

Zápas s Thrashers bol Hossov siedmy v červeno-bielom drese s okrídleným kolesom. V predošlých šiestich sa strelecky trochu hľadal - v bránke skončila iba jedna z jeho dovtedajších 26 striel, keď šesť dní predtým rozhodol predĺženie zápasu s New York Rangers svojím 300. gólom v základnej časti NHL. Ďalšiemu streleckému hľadaniu už urobil rýchly koniec.

Keď v 16. minúte zápasu proti Thrashers vletel do útočného pásma po ľavom krídle, najskôr ľahko obišiel Todda Whitea. Na ľavom kruhu ho napádal obranca Mathieu Schneider, bývalý hráč Red Wings. Hossa si však stiahol puk popred svoje korčule, prehodil si ho na bekhend, dostal sa do medzikružia, obišiel aj padajúceho brankára Kariho Lehtonena a nádherne skóroval do prázdnej bránky, kde sa ho ešte neúspešne snažil zastaviť White.

Hossa po tejto fantastickej individuálnej akcii strelil svoj druhý gól v sezóne 2008/09 a druhý gól v drese Red Wings. Zároveň tým načal štvrtú stovku svojich presných zásahov v NHL.

Keď sa v ďalšom priebehu zápasu s Thrashers naplno uvoľnil, dal ešte jeden gól po tom, ako si v 26. minúte vymenil puk s Niklasom Kronwallom a pohotovo zvýšil na 3:1. V závere stretnutia si pripísal aj asistenciu a rozhodujúcou mierou pomohol k víťazstvu 5:3.

Od krásneho gólu do siete Thrashers sa Hossa začal naplno presadzovať v lajne s Pavlom Daciukom a Tomasom Holmströmom. Od 24. októbra 2008 strelil deväť gólov v desiatich zápasoch, strelecky sa mu darilo aj po zvyšok sezóny a so 40 gólmi sa stal najlepším kanonierom mužstva a doposiaľ posledným detroitským hráčom, ktorý v jednom ročníku strelil až 40 gólov.

Hossa bol vidieť aj v následnom play-off, s Red Wings postúpil do svojho druhého finále za sebou a v 23 zápasoch pozbieral 15 bodov (6+9). Red Wings vo finále opäť čelili tímu Pittsburgh Penguins a hoci viedli 3:2 na zápasy, sériu napokon prehrali a Hossa zostal opäť porazený.

Keď sa v lete 2009 Red Wings rozhodovali, či podpíšu dlhodobú zmluvu s Hossom alebo s Johanom Franzénom, ktorý v ostatných dvoch rokoch vyčnieval nad všetkými ostatnými svojimi nezdolnými výkonmi v play-off, rozhodli sa pre Franzéna. Hossa podpísal so silnejúcimi Chicago Blackhawks a s odstupom času to bolo to najlepšie, čo v tejto fáze svojej kariéry mohol urobiť.

Hossa s Blackhawks hneď na prvý pokus postúpil do ďalšieho finále Stanley Cupu a ako vôbec prvý a dosiaľ jediný hokejista histórie NHL v ňom nastúpil trikrát po sebe v drese troch rôznych mužstiev. Čo sa mu nepodarilo s Pittsburghom a Detroitom, to sa mu podarilo s Chicagom: Stanley Cupu sa dočkal v roku 2010 a potom ešte v rokoch 2013 a 2015.

Hossa v Chicagu neskôr strelil svoj 500. gól v NHL a dosiahol na bájnu hranicu tisícich kanadských bodov. S troma prsteňmi za víťazstvo Stanley Cupu, piatimi účasťami vo finále Stanley Cupu, 525 gólmi a 1.134 bodmi v 1.309 zápasoch NHL, 149 bodmi v 205 zápasoch Stanley Cupu a mnohými obdivuhodnými kúskami v ofenzíve i defenzíve sa zaradil medzi najlepších kompletných hokejistov svojej generácie a najlepších slovenských hokejistov všetkých čias. Nečudo, že hneď v prvom roku zvoliteľnosti bol uvedený do Siene slávy NHL.

Vstupu do Siene slávy NHL sa dočkal aj vďaka dominantnej sezóne 2008/09 v drese Detroit Red Wings. A aj vďaka fantastickému gólu z 24. októbra 2008 do siete Thrashers - gólu, ktorý sa stal reprezentatívnou ukážkou jeho majstrovstva.


Fantastický gól Mariána Hossu, 24.10.2008


Tip: 24. október v histórii Red Wings





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.