4. október v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 04.10.2017 | aktualizované 04.10.2020


Dominik Hašek (Eric Seals, Detroit Free Press)

04.10.1926: Detroit kupuje klub Victoria Cougars

Bolo to presne desať dní, čo skupina investorov v meste Detroit dostala od vedenia NHL licenciu na založenie nového klubu. Na desiaty deň prišlo na zháňanie prvých hokejistov. Riešením bola kúpa kanadského klubu Victoria Cougars zo zaniknutej WHL. Tento obchod vyšiel detroitských investorov na 100 tisíc amerických dolárov, nový klub sa pomenoval Detroit Cougars a hokejisti Victorie tvorili takmer polovicu jeho kádra v prvej sezóne v NHL.

Keďže v Detroite v tom čase ešte nestála nová hala, Cougars odohrali prvý ročník v NHL vo Victorii. Detroit Cougars sa neskôr premenovali na Detroit Falcons a tí neskôr na Detroit Red Wings.

04.10.1990: Gólový debut Sergeja Fiodorova

Dvadsaťjedenročný útočník Sergej Fiodorov v lete 1990 potajomky opustil hokejový tím, ktorý reprezentoval Sovietsky zväz na Hrách dobrej vôle v Seattli, a pripojil sa k Detroit Red Wings. Premiéru v NHL si odkrútil dňa 4. októbra 1990, kedy Red Wings otvárali novú sezónu 1990/91 zápasom na ľade New Jersey Devils a remizovali 3:3.

Fiodorov sa uviedol výborne: v 24. minúte si vymenil puk s kapitánom Steveom Yzermanom a pohotovou strelou k tyčke Seana Burkea strelil hneď vo svojom prvom zápase po emigrácii gól. Zakrátko sa ukázalo, že to bol len začiatok jeho veľkej, oku lahodiacej šou.


Prvý gól Sergeja Fiodorova v NHL, 04.10.1990
 

04.10.2001: Víťazná premiéra Dominika Hašeka

Sezóna 2001/02 začala pre Detroit Red Wings dňa 4. októbra 2001 v Kalifornii zápasom proti San Jose Sharks. Bol to prvý zápas v detroitskom drese pre viacero zvučných letných akvizícií, vrátane tej najzvučnejšej - legendárneho Dominika Hašeka, ktorý sa tak stal prvým českým brankárom v drese Red Wings. Hašek začal presne tak, ako sa to od neho očakávalo: 18 úspešnými zákrokmi pomohol Red Wings k víťazstvu 3:4 po predĺžení.

Hašek do konca základnej časti zaknihoval celkom 41 víťazstiev, čím si vytvoril svoje nové sezónne maximum, a v následnom play-off sa dočkal vytúženého Stanley Cupu.

04.10.2001: Prvý zápas Pavla Daciuka v NHL

Zatiaľ čo ostrieľaný Dominik Hašek zažíval 4. októbra v San Jose premiéru v drese Red Wings, pre hanblivého ruského nováčika Pavla Daciuka bol tento zápas vôbec prvý v NHL. Absolvoval trinásť striedaní, odohral cez jedenásť minút a pripísal si jeden mínusový bod. V tej dobe ešte nik netušil, aký hokejový kúzelník z neho postupom rokov vyrastie.

04.10.2001: Vzácny hetrik Brendana Shanahana

Úvodný zápas sezóny 2001/02 do tretice, tentoraz s míľnikom hráča, ktorý k víťazstvu v San Jose prispel rozhodujúcou mierou. Bol ním skúsený útočník Brendan Shanahan, ktorý dal tri góly, z toho dva v oslabení, vrátane toho víťazného v predĺžení.

Shanahan sa stal len druhým hráčom histórie s druhým hetrikom v otváracom zápase sezóny. Skórovať trikrát hneď v prvom zápase novej sezóny sa mu podarilo aj v roku 1993, kedy ešte hrával za St. Louis Blues.

Hetrik na ľade San Jose bol pre Shanahana jeho siedmy v drese Red Wings. Aj vďaka nemu dokázal bodovať v každom z prvých deviatich zápasov sezóny (8+7).

04.10.2018: Red Wings prvýkrát bez kapitána

Keď v septembri roku 2018 dovtedajší detroitský kapitán Henrik Zetterberg oznámil koniec aktívnej kariéry, Detroit Red Wings sa rozhodli, že v období prestavby tímu nebudú okamžite menovať jeho nástupcu. Keď teda 4. októbra 2018 odštartovali základnú časť sezóny 2018/19, bolo to prvýkrát v ich histórii, čo začali novú sezónu bez kapitána.

Red Wings privítali na svojom ľade Columbus Blue Jackets a prehrali 2:3 po predĺžení. V zostave mali štyroch alternatívnych kapitánov - Niklasa Kronwalla, Fransa Nielsena, Justina Abdelkadera a mladíka Dylana Larkina. Takto odohrali celú sezónu.

Zápas vošiel do histórie aj tým, že v drese Red Wings debutovalo v NHL až päť mladíkov. Boli nimi zadáci Dennis Cholowski, Filip Hronek, Libor Šulák a útočníci Michael Rasmussen a Christoffer Ehn. Bolo to po prvýkrát po takmer 33 rokoch, čo v jednom drese debutovalo toľko hráčov. Naposledy sa to stalo 10. októbra 1985 tiež Red Wings, ktorí vtedy v jednom zápase postavili šesť debutantov.


Podklady:
  • Detroit Red Wings 2016-17 Media Guide (Todd Beam, Kyle Kujawa, Alex DiFilippo & Nick Barnowski, Detroit Red Wings; 2016)
  • Oct. 4: Oilers trade Mark Messier to Rangers (John Kreiser, NHL.com; 04.10.2016)
  • archív autora




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.