Odpovede: Yzerman, Blashill, zranenia, mladíci

MARTIN UŽÁK | 26.01.2020

Prečo detroitský generálny manažér Steve Yzerman nevyhodil hlavného kouča Jeffa Blashilla? Aká je Blashillova pozícia? Ako to vyzerá so zranenými hráčmi? Prečo v tejto sezóne ešte nehrali v NHL mladíci Michael Rasmussen, Joe Veleno či Moritz Seider?

To sú niektoré otázky čitateľov blogu Hockeytown Blog a českých a slovenských fanúšikov Detroit Red Wings na Facebooku z posledných desiatich týždňov.


Jeff Blashill (David Guralnick, The Detroit News)


Čakám, kedy (hlavný tréner) Jeff Blashill pobalí svoje veci a pôjde. Každý rok je to len horšie. Prečo ho (generálny manažér) Steve Yzerman drží? - Jiří

Je to vôbec normálne, aby v tejto situácii Blashill stále trénoval? Prečo ho Yzerman ešte nevyhodil? - Braňo

Aká je pozícia kouča Blashilla skrz tú biedu, čo v tejto sezóne Detroit predvádza? - Petr

Generálny manažér Steve Yzerman trénera Jeffa Blashilla podporuje. Výsledky v období prestavby nie sú rozhodujúce, Yzermana viac zaujíma napredovanie mladých hráčov.

Keď Yzerman na začiatku tohto kalendárneho roka komentoval situáciu v tíme v dlhom rozhovore s rozhlasovým komentátorom Kenom Kalom, Blashilla si zastal. Pripomenul, že je náročné posudzovať jeho prácu, pretože mužstvo od začiatku sezóny trápia zranenia.

"Od prvého dňa tréningového kempu nás zrážajú zranenia," hodnotil Yzerman. "Nemôžeme s tým nič urobiť. Naši tréneri preto nemajú inú možnosť ako dávať príležitosť iným hráčom. Táto situácia im dáva možnosť, aby skúšali nové veci a boli kreatívni, aby hráčov otestovali na rôznych pozíciách a obmieňali systém hry. A pri tom všetkom sa snažia byť pozitívni a učia sa z toho, čo sa deje."

Yzerman rešpektuje, že Blashill nemá k dispozícii adekvátny káder. Mnohí hráči v súčasnom tíme sú buď mladí a zatiaľ nevyrovnaní, alebo pristarí a vyhorení. Niektorí na NHL nemajú. Mužstvo často a na dlhé obdobia zapisuje ďalšie a ďalšie mená na listinu zranených a nemá potrebnú hĺbku v kádri na to, aby ich absencie maskovalo - nemá ich kým nahradiť. Yzerman pokračuje v prestavbe, ktorú pred rokmi odštartoval niekdajší manažér Ken Holland. Čaká na koniec niekoľkých problematických kontraktov niektorých veteránov a čaká, kým sa rozvinú mladíci. Bude potrebovať ďalších a neraz ešte lepších z draftu. Budú to roky, kým bude toto mužstvo opäť konkurencieschopné. Yzerman to sám pripomína: "Už som to raz povedal a poviem to znova: bude to chcieť nejaký čas."

Pre Yzermana je táto sezóna zoznamovacia. Je legendou klubu, pôsobil v ňom celú aktívnu kariéru a krátko na začiatku funkcionárskej kariéry, ale ako manažér je v ňom prakticky nový a zoznamuje sa s jeho chodom. Pred začiatkom sezóny uviedol, že si zoberie toľko času, koľko bude potrebovať, aby posúdil, akých hráčov a aký personál v organizácii má, a podľa toho sa bude rozhodovať, koho si ponechá, koho nechá odísť, koho vymení či prepustí, koho privedie a pod. Niektoré persóny na funkcionárskych pozíciách už vymenil, niektoré si ponechal. To isté urobil aj s niekoľkými hráčmi. Hlavného trénera a jeho prácu ďalej posudzuje a vyhradí si na to možno celú sezónu.

Yzerman ešte pred začiatkom tejto sezóny Blashillovi odporúčal, aby sa sústredil na rozvoj mladých hráčov viac ako na to, či mužstvo vyhráva alebo prehráva. To sa zákonite prejavuje v tom, ako to v zápasoch Red Wings niekedy vyzerá. Spomínate si napríklad na novembrový zápas v Caroline, kde Red Wings prehrávali pred koncom 6:3, Blashill nečakane odvolal brankára a mužstvo inkasovalo ešte jeden gól na 7:3? Mnohých priaznivcov to rozzúrilo, pretože táto porážka nemusela byť taká vysoká. Presne týmto štýlom však Yzerman a Blashill k mužstvu v tomto ročníku pristupujú: čísla nie sú také dôležité, dôležitejšie je niečo mladých hráčov naučiť, vyskúšať, experimentovať, každý deň robiť maximum, nerobiť si hlavu z chýb, pomaly sa zlepšovať.

Pridajte Yzermanove vedomosti o Blashillových úspechoch na iných úrovniach a máte pohromade dôvody, prečo Jeff Blashill stále zostáva trénerom Detroit Red Wings.

Samozrejme, existujú aj viaceré dôvody, prečo je Blashillova pozícia do budúcnosti neistá:

1. Pri mužstve je už päť rokov (aktuálne je tretím najdlhšie zamestnaným trénerom v NHL). Je na uváženie, či sa jeho odkaz smerom k hráčom nevytráca. Mnoho z nich viedol ešte na farme v Grand Rapids. Aj keď je mužstvo v prestavbe, je možné, že Yzerman sa rozhodne priviesť nového trénera, aby k hráčom po tých rokoch začal prehovárať niekto iný a priniesol nový impulz.

2. Red Wings majú túto sezónu veľké problémy s výpadkami koncentrácie, kedy na niekoľko minút prestanú byť pozorní a v rýchlom slede inkasujú viac gólov. Často sa im stáva, že po inkasovanom góle sa zosypú, do minúty či dvoch rýchlo inkasujú ďalší a razom si prehrajú zápas. Táto často sa opakujúca strata koncentrácie, dalo by sa povedať až motivácie pracovať, ide na vrub trénerov.

3. Progres nevidieť u každého mladého hráča. Pravda, nemusí to priamo súvisieť s prácou trénerov, ale za ich progres zodpovedajú aj oni na čele s hlavným koučom. Niektorí mladí hráči urobili veľké kroky vpred a výrazne si posilnili svoju pozíciu v mužstve (Tyler Bertuzzi, Filip Hronek, Filip Zadina, Givani Smith, Anthony Mantha - kým bol zdravý), iní však veľký pokrok neurobili, začali stagnovať alebo hrať dokonca ešte horšie (napr. Andreas Athanasiou, Dennis Cholowski, Taro Hirose, v prvej polovici sezóny sa vytrápil aj Dylan Larkin).

4. Je možné, že Yzerman ako nový manažér skôr alebo neskôr privedie svojho vlastného trénera. Blashill v klube bol už pred jeho príchodom. Yzerman možno bude pokračovať s vlastnými ľuďmi.

Mnoho fanúšikov si myslí, že Blashill by mal pykať za súčasné nelichotivé výsledky. Ako je známe, Detroit Red Wings sú v NHL jednoznačne najhorší, dávajú najmenej gólov a najviac ich inkasujú, pravidelne prehrávajú veľa zápasov v rade, zažívajú jednu z najhorších sezón vo svojej histórii a jednu z najhorších sezón v ére platových stropov. U Yzermana to ale nerezonuje. Bol súčasťou najhoršej sezóny v histórii Red Wings (1985/86) a súčasťou ich predchádzajúcej prestavby, ktorá začala v 80. rokoch. Vie, že vysoké prehry, časté prehry, dlhé série prehier a pod. sú v tejto fáze prestavby iba čísla. Nehľadí na to, či táto sezóna bude alebo nebude zahanbujúca, ako ju označujú mnohí fanúšikovia. Nehľadí na to, či bude alebo nebude najhoršia v klubových dejinách.

Blashill má s Red Wings uzatvorenú zmluvu aj na nasledujúcu sezónu. Samozrejme, tak ako každý tréner, kedykoľvek môže byť prepustený. Prepúšťanie k tejto profesii patrí, skôr či neskôr postihne každého. V kruhoch NHL sa používa príslovie "tréneri sú najímaní na to, aby boli vyhodení".

Pokiaľ Yzerman Blashilla prepustí, je menej pravdepodobné, že to urobí v priebehu tohto ročníka. V tejto fáze sezóny je prepúšťanie trénera menej časté ako v prvej polovici alebo po skončení sezóny. Yzerman doposiaľ ani raz nenaznačil, že pristúpi k výmene kouča. Ak bude chcieť Blashilla odvolať, s najväčšou pravdepodobnosťou to urobí až po skončení sezóny.

Stále je tiež možné, je Jeff Blashill zostane trénerom Red Wings aj naďalej. Že Yzerman bude jeho prácu posudzovať dlhšie obdobie ako len v jednom ročníku. Že počká, kým bude mať Blashill pod rukou zdravý a oveľa kvalitnejší tím, ktorý bude budúcnosťou Red Wings. Alebo že s rozhodnutím počká, kým bude mužstvo prestavané a výsledky začnú byť opäť dôležité.


Ako to vyzerá so zranenými hráčmi - (Anthony) Mantha, (Jonathan) Bernier, (Andreas) Athanasiou atď.? Budú v tejto sezóne ešte hrať? - Petr

Útočník Anthony Mantha nehrá od 22. decembra pre zranenie hrudného koša a pravého ramena. Má zafixované rameno, jeho stav sa nezlepšuje. Vynechá minimálne ďalší mesiac a nie je isté, či v tejto sezóne ešte nastúpi. Otras mozgu, ktorý mu hrozil pôvodne, keď ho Jake Muzzin z Toronta pri bitke zápasníckym chvatom strhol k ľadu, diagnostikovaný nemá.

Brankár Jonathan Bernier vynechal posledných šesť zápasov pre nešpecifikované zranenie v dolnej časti tela. Začal trénovať, mal by sa vrátiť krátko po prebiehajúcej prestávke, teda na konci tohto alebo začiatku budúceho mesiaca.

Útočník Andreas Athanasiou nehrá od 31. decembra pre bližšie nešpecifikované zranenie v dolnej časti tela. S týmto typom zranenia má problémy už od predsezónneho tréningového kempu. Začal opäť korčuľovať, mal by sa vrátiť koncom tohto alebo začiatkom budúceho mesiaca.

Obranca Danny DeKeyser nehrá od 23. októbra, teda takmer celú sezónu, pre zranenie chrbta. Je po operácii, rehabilituje, v tomto ročníku si už zrejme nezahrá.

Obranca Mike Green vynechal posledný zápas pre poranený, zrejme zlomený prostredník na ľavej ruke. Bude pauzovať ešte niekoľko týždňov.

Útočník Frans Nielsen vynechal posledný zápas pre bližšie nešpecifikované zranenie v hornej časti tela. Mal by sa vrátiť hneď po prestávke alebo krátko po nej.

Prognózy, hlavne u tých vážnejších zranení, sa môžu zmeniť.


Kde je Michael Rasmussen, Joe Veleno? Prečo nehrajú v NHL? - Pavel

Prečo ešte nedostali šancu hráči z farmy ako (Moritz) Seider, Veleno alebo (Jevgenij) Svečnikov? A prečo znova dostal šancu (Dennis) Cholowski? - Petr

Michael Rasmussen (20 rokov) začal pravidelne nastupovať na svojej pôvodnej pozícii centra. Red Wings pre neho nemali pevné miesto, konkurenciu mu robili Dylan Larkin, Valtteri Filppula či Frans Nielsen. Nechceli ho využívať ako centra štvrtého útoku alebo vracať na krídlo, pretože očakávajú, že v budúcnosti by sa mohol stať ich tretím centrom. Preto nastupuje v Grand Rapids, kde dostáva potrebný priestor a buduje si sebavedomie. Za Griffins doteraz odohral iba 18 zápasov a pozbieral 14 bodov (4+10). Viac mu nedovolilo jedno nešpecifikované zranenie zo začiatku sezóny a neskôr zranenie chrbta, vinou ktorého takmer dva mesiace pauzoval. Ak by takú dlhú dobu nemaródoval, bol by už pravdepodobne povolaný. Je najlepším mladým útočníkom z tých, ktorí v Grand Rapids ešte zostali. Red Wings mu dajú šancu, keď pre neho budú mať miesto v strede útoku.

Joe Veleno (20) je medzi mužmi v AHL nový a predvádza nevyrovnané výkony. Poznáva, aký ťažký je prechod z juniorskej ligy k mužom. Je to center, čo je pozícia, na ktorej majú Red Wings pretlak. Niekto by musel zo zostavy vypadnúť, aby bol povolaný do NHL. Na centri hráva aj Rasmussen, je teda možné, že ak príde na povolávanie, pred Velenom dostane prednosť Rasmussen. Veleno je nádejou do budúcnosti, ale potrebuje ešte aspoň jednu sezónu v nižšej súťaži.

Moritz Seider (18) patrí medzi najlepších obrancov v Grand Rapids. Hrá vyrovnanejšie a k NHL má bližšie ako Veleno, hoci aj on ešte potrebuje čas na rozvoj. Zatiaľ nie je v pozícii, v ktorej by Red Wings pre neho uvoľnili miesto v zostave, ale od budúcej sezóny sa to môže zmeniť. V stredu 22. januára ušiel vážnemu zraneniu, keď ho protihráč tvrdo narazil na mantinel, chvíľu zostal ležať na ľade a s problémami odchádzal do šatne, ale za niekoľko minút sa vrátil a mnohí v organizácii si vydýchli. Red Wings do neho vkladajú veľké nádeje.

Veleno a Seider by mohli byť prvýkrát povolaní do NHL do konca sezóny, v závislosti od rôznych okolností. Pokiaľ by boli povolaní, odohrajú najviac deväť zápasov, aby nezačal platiť prvý rok ich nováčikovskej zmluvy (tak ako vlani u Filipa Zadinu). Nie je však isté, či budú povolaní už v tejto sezóne, a nie je to ani veľká priorita Red Wings. Griffins v AHL bojujú o postup do play-off a pre organizáciu je dôležitejšie, aby títo dvaja i ďalší mladí hráči boli do tohto procesu zapojení, aby s Griffins hrali play-off, dostali sa čo najďalej a získali skúsenosti.

Jevgenij Svečnikov (23) dostal v NHL šancu na začiatku sezóny v štyroch zápasoch, ale nepresadil sa, hral málo a v nižších útokoch, takže Red Wings ho poslali späť do AHL. Lanskú sezónu vynechal pre vážne zranenie kolena, stratil rok v dôležitom období rozvoja a je to aj vidieť - nevyniká ani v AHL, predvádza nevyrovnané výkony, neraz hrá v nižšom útoku aj na tejto úrovni. Red Wings sa musia rozhodnúť, čo s ním bude ďalej, pretože po skončení tohto ročníka viac nebude chránený pred waiver listom v prípade, ak by musel putovať z NHL do AHL. Preto by mal do konca sezóny dostať ďalšiu šancu v NHL, aby sa predviedol a ukázal, či s ním Red Wings majú počítať a či si ho nechať v tíme, alebo ho nechať odísť, alebo s ním budúcu sezónu riskovať na waiveri nechránených hráčov, kde ho môžu stratiť. Nebolo by prekvapením, ak by ho Red Wings vymenili.

Dennis Cholowski (21) začal sezónu v NHL, ale podobne ako vlani, aj tentoraz mu postupne začal dochádzať dych, robil hrubé chyby v defenzíve a hral zle pozične, takže Red Wings ho prevelili do Grand Rapids. Potrebuje čas na rozvoj svojej hry v AHL. Nedostal ho tak, ako ho dostali ostatní mladíci v systéme klubu - keď skončil v juniorke, začal rovno hrávať v NHL. Na posledný zápas Red Wings (22. januára v Minnesote) bol povolaný cielene, pretože zo zostavy a z presilovky vypadol veterán Mike Green. Red Wings chceli ofenzívne ladeného obrancu, ktorý predtým u nich presilové hry hrával a pozná ich systém - nechceli niekoho nového a nevyskúšaného. Preto bol povolaný on a nie napríklad Moritz Seider.


Ďalšie otázky, ktoré ste nám v posledných desiatich týždňoch zaslali, sa nám do tohto vydania seriálu otázok a odpovedí nezmestili, budú však zverejnené vo februárovom vydaní.

Pokiaľ máte nezodpovedanú otázku, ktorá sa týka Detroit Red Wings, píšte na Facebook alebo pošlite e-mail na adresu m.uzak@yahoo.com.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.