18. apríl v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 18.04.2019


Tomáš Tatar (Rick Osentoski, USA Today Sports)

18.04.1942: Prvý dokonalý obrat v play-off

Finále Stanley Cupu 1942 medzi Detroit Red Wings a Toronto Maple Leafs sa spočiatku vyvíjalo v prospech Red Wings, ktorí vyhrali prvé tri zápasy série a boli jedno víťazstvo od zisku strieborného pohára. Nikdy sa ho však nedočkali. Maple Leafs v ďalších troch zápasoch zvíťazili, vyrovnali na 3:3 a rozhodujúci siedmy zápas, hraný dňa 18. apríla 1942 v Toronte pred rekordnou návštevou 16.218 divákov, vyhrali 3:1, čím sa postarali o historicky prvý obrat série play-off z 0:3 na 4:3 na zápasy. Maple Leafs dodnes zostávajú jediným klubom, ktorý dokázal otočiť finálovú sériu play-off po tom, čo prehral prvé tri zápasy.

Red Wings dostali v prvých troch zápasoch série zakaždým po dva góly, nakoniec však od Maple Leafs inkasovali celkom 25 gólov, čo predstavovalo nový negatívny klubový rekord (toľko pukov skončilo v sieti Red Wings už len raz - v prvom kole play-off 1989 proti Chicagu).

Pre Red Wings išlo o druhú prehru vo finále za sebou; rok predtým nestačili na Boston Bruins. Pohára sa dočkali až na jar 1943, keď najskôr porazili práve Toronto a vo finále aj Boston.

18.04.1963: Ďalšia finálová porážka od Toronta

Prehraté finále Stanley Cupu 1942 proti celku Toronto Maple Leafs bolo pre Red Wings spočiatku niečím novým, ale postupom rokov a desaťročí sa stalo bežným javom.

Red Wings dosiaľ prehrali trinásť sérií finále Stanley Cupu a hneď šesťkrát ich porazili práve Maple Leafs. Prehra s poradovým číslom 5 prišla dňa 18. apríla 1963, kedy Maple Leafs vyhrali na svojom ľade 3:1 a uzavreli finálovú sériu Stanley Cupu na konečných 4:1.

Red Wings a Maple Leafs sa stretli vo finále aj o rok neskôr a z triumfu sa opäť tešili "Javorové listy". Žiadny iný klub neporazil Detroit vo finále Stanley Cupu toľkokrát ako oni. Red Wings ich zdolali vo finále iba jeden jediný raz - v roku 1936, kedy vyhrali svoj prvý Stanley Cup.

18.04.1994: Prvé body Darrena McCartyho v play-off

Dňa 18. apríla 1994 otvárali Detroit Red Wings sériu prvého kola play-off proti San Jose Sharks a v Joe Louis Arene prehrali 4:5. O jeden z gólov Detroitu sa postaral odvážny nováčik Darren McCarty. Bol to jeho prvý gól v play-off. Ešte predtým si pripísal prvú asistenciu.

McCarty sa časom preslávil hlavne ako bojovník a bitkár, napriek tomu mu dodnes patrí 20. priečka v histórii Detroit Red Wings v počte gólov (21) a bodov (47) v play-off.

18.04.1997: Larry Murphy opäť skóruje v novom drese

V snahe ukončiť viac ako 42 rokov trvajúce čakanie na Stanley Cup urobili Detroit Red Wings pred uzávierkou prestupov 1997 dôležitú výmenu, keď z Toronta získali slávneho ofenzívneho obrancu Larryho Murphyho. Murphy priniesol to, čo sa očakávalo: body a nakoniec aj Stanley Cup.

Murphy prispel k zisku Stanley Cupu 1997 dvoma gólmi a deviatimi asistenciami v 20 zápasoch. Svoj prvý gól v drese Red Wings v play-off dal 18. apríla 1997 v druhom zápase prvého kola do siete St. Louis Blues. Skóroval v 48. minúte po prihrávkach Martina Lapointeho a Igora Larionova. Rozhodol o víťazstve 2:1 a zároveň prepísal históriu NHL, pretože sa stal vôbec prvým obrancom, ktorý v play-off dokázal skórovať v drese piatich rôznych mužstiev. Pred príchodom do Detroitu skóroval vo vyraďovacích bojoch aj za Los Angeles, Washington, Minnesotu a Pittsburgh.

Murphyho rekord vyrovnal iba ďalší legendárny obranca, Paul Coffey. Podarilo sa mu to presne o mesiac neskôr, 18. mája 1997. Coffey, bývalý hráč Red Wings, v tom čase hral za Philadelphiu a postúpil s ňou až do finále Stanley Cupu, kde neuspel práve proti Red Wings a Murphymu.

18.04.2006: Prezidentova trofej s poradovým číslom 5

Základná časť sezóny 2005/06 skončila pre Detroit Red Wings dňa 18. apríla 2006 na ľade Nashville Predators. Red Wings prehrali 6:3 a základnú časť ukončili ziskom 124 bodov, vďaka čomu sa stali víťazmi Prezidentovej trofeje pre mužstvo s najvyšším počtom bodov v dlhodobej časti sezóny.

Prezidentova trofej sa v NHL začala udeľovať od sezóny 1985/86. Red Wings boli onoho 18. apríla 2006 prvým klubom, ktorý ju vyhral už po piatykrát.

18.04.2014: Premiéra Tatara a Jurča v play-off

Nestáva sa často, aby dvaja slovenskí hokejisti debutovali v bojoch o Stanley Cup v rovnaký deň a v drese jedného tímu. Presne to sa však stalo 18. apríla 2014, kedy útočníci Tomáš Tatar a Tomáš Jurčo debutovali v play-off NHL v drese Detroit Red Wings. Red Wings vtedy hrali úvodný zápas prvého kola play-off na ľade Bostonu. Tatar a Jurčo nebodovali, pomohli však k víťazstvu 0:1.

18.04.2015: Prvý gól Tomáša Tatara v play-off

Presne rok po svojom debute v play-off strelil útočník Tomáš Tatar svoj prvý gól v bojoch o Stanley Cup. Dočkal sa v druhom zápase prvého kola play-off 2015 na ľade Tampa Bay Lightning. Tatar sa postaral o jediný gól svojho mužstva, Red Wings prehrali 5:1.


Podklady:
  • April 18: Gretzky plays final NHL game (John Kreiser, NHL.com; 18.04.2018)
  • Detroit Red Wings vanquished before record Gardens crowd (Vern DeGeer, The Globe and Mail, Toronto; 20.04.1942)




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.