Petr Mrázek upútal svojím výkonom i sebavedomím

MARTIN UŽÁK | 05.05.2015

Vypadnutie Detroit Red Wings z tohtoročného play-off je staré šesť dní a mnohí by ho najradšej vymazali z pamäte. Nie je ľahké spomínať na niečo, čo bolo proti Tampa Bay Lightning tak blízko a čo by podľa mnohých bolo zaslúžené, no nakoniec sa to z rôznych srdcervúcich dôvodov nepodarilo.

Séria s Tampou ale zostane v jednom smere nezabudnuteľná.

Zostane nezabudnuteľná vďaka brankárovi Petrovi Mrázekovi, ktorý bol v bojoch proti favoritovi z Floridy najlepším hráčom Red Wings, v mnohých smeroch prepísal dejiny a (opäť) ohúril svojím sebavedomím.


Petr Mrázek v sérii s Tampou (David Guralnick, The Detroit News)

Jedenásť zápisov do histórie

Petr Mrázek predviedol v sérii proti Tampe niečo skutočne mimoriadne, a ak by ste tomu vinou vypadnutia Red Wings náhodou neverili, nasledujúce čísla a fakty by vás mali presvedčiť o opaku.

V otváracom zápase série boli Red Wings horší ako ich súper. Petr Mrázek čelil pri svojom debute v play-off NHL až 46 strelám, 44 z nich chytil a zvíťazil. To nedokázal nikto za posledných 48 rokov.

Mrázek sa stal iba piatym nováčikom, ktorý vo svojom prvom zápase v play-off v drese Red Wings vyhral. Stal sa prvým víťazným nováčikom v bránke Detroitu za posledných 21 rokov. A aby toho nebolo málo, stal sa tiež historicky tretím najmladším nováčikom, ktorému sa to vo farbách Red Wings podarilo.

V treťom zápase, ktorý Red Wings hrali na vlastnom ľade, vyhrali ho 3:0 a v sérii sa ujali vedenia 2:1, zastavil Mrázek všetkých 22 striel Bolts a stal sa devätnástym brankárom v klubovej histórii s čistým kontom v play-off. Stal sa navyše iba piatym nováčikom, ktorý v zápase play-off v drese Red Wings udržal nulu.

Mrázek prepisoval históriu aj vo štvrtom zápase, hranom opäť v Joe Louis Arene. V tomto zápase natiahol svoju domácu nepriestrelnosť na 114 minút a 34 sekúnd. Zostať nepriestrelný takto dlho vo dvoch nepredlžovaných zápasoch play-off za sebou nedokázal žiadny nováčik v NHL za posledných 78 rokov.

Štvrtý zápas sa pre Red Wings skončil nebývalým kolapsom, Mrázek si ale všetko vynahradil v piatom zápase na Floride. V tomto stretnutí pochytal všetkých 28 striel domácich hráčov a stal sa iba tretím nováčikom Red Wings a ich prvým za posledných 70 rokov s dvoma čistými kontami v jednej sérii.

Mrázek v tejto fáze play-off vymazával strelcov Lightning v ôsmich z posledných deviatich tretín a bol jediným brankárom, ktorý im v sezóne 2014/15 nedovolil skórovať, a to hneď v troch stretnutiach (mimo tretieho a piateho zápasu série sa tak stalo i v poslednom zápase Red Wings a Lightning v základnej časti).

Z historického hľadiska to ale stále nie je všetko.

Udržať dve čisté kontá v jednej sérii play-off sa podarilo iba štyrom ďalším nováčikom v NHL za posledných 47 rokov. Iba štrnásty raz v histórii Red Wings sa stalo, že v jednej sérii sa v ich drese objavil brankár, ktorý by neinkasoval vo dvoch zápasoch. Mrázek sa okrem toho stal iba druhým nováčikom Red Wings a ich prvým za posledných 79 rokov s dvomi čistými kontami vo svojej prvej sérii play-off NHL v kariére.

Ku koncu série s Tampou sa Mrázekovi ani Red Wings už toľko nedarilo, Mrázek ale vošiel do pamätí fantastickým zákrokom v šiestom meraní síl (video je priložené na konci tohto článku). A aj napriek tomu, že Red Wings nepostúpili, ich mladý brankár sa až jedenásťkrát zapísal do bohatých klubových a ligových dejín.

Čo je fascinujúce, je jeho sebavedomie

Prepísať historické štatistiky, ktoré boli v mnohých smeroch nedotknuté od druhej svetovej vojny, urobiť tak v jednej sérii play-off a urobiť tak pri svojej premiére v bojoch o Stanley Cup, to je dačo mimoriadne.

Petr Mrázek predvádzal proti Tampe niečo, čo NHL dlho nevidela. Napriek tomu ale platilo, že Mrázek zostával verný svojej skromnej, pokojnej a vyrovnanej povahe, a cez všetko dobré i zlé hľadel iba dopredu.

To je niečo, čo vás na tomto mladom brankárovi fascinuje zo všetkého najviac.

Mrázek často vystupuje dojmom, že nezáleží na tom, čo sa stalo v poslednom zápase, pretože ten sa skončil. Je jedno, či v ňom pochytal 44 striel a dostal sa do hlavy súpera, alebo či v ňom pustil ľahšie puky, ktoré by ho mohli psychicky rozhodiť. Mrázek po každom zápase zvykne hľadieť predovšetkým na svoje ďalšie vystúpenie - nelieta v oblakoch, ak chytal fantasticky, a netrápi sa, ak sa mu nedarilo.

Keď si tento prístup spojíte s jeho vzácnou schopnosťou vrátiť sa po zlom zápase v dobrom rozpoložení, veľkým sebavedomím, víťaznou mentalitou (demonštrovanou napr. pri víťazstve Calder Cupu 2013) a pozoruhodnou rozohrávkou puku, dostanete v ňom brankára, ktorý je psychicky mimoriadne silný a rozkvitajúci vo chvíľach, v ktorých ide o veľa a v ktorých mnoho iných gólmanov zlyháva.

Samozrejme, tak ako každý, aj Petr Mrázek má svoje slabiny. Medzi jeho nedostatky patrí napr. nevyrovnanosť výkonov alebo ojedinele zlá pozičná hra. Svojou psychickou odolnosťou, svojím mladým vekom (23 rokov) a naberaním skúseností má ale obrovský potenciál k tomu, aby sa ešte zlepšil.

Nie je dôvod byť smutným

I keď Detroit Red Wings z prvého kola tohtoročného play-off nepostúpili, Petr Mrázek svojím výkonom zatieňoval Bena Bishopa v bránke Lightning. Mrázek bol v sérii s Bolts až trikrát vyhlásený za prvú hviezdu zápasu, čo sa v prvom kole vyraďovacích bojov nepodarilo žiadnemu inému hokejistovi.

Jediným hráčom, ktorý to na Mrázeka v tohtoročnom play-off konštantne vedel, bol útočník Tyler Johnson so svojimi šiestimi gólmi (je k podivu, že Tampe to stačilo na postup; to je už ale iný príbeh). Väčšina hráčov Tampy, vrátane druhého najlepšieho strelca základnej časti Stevena Stamkosa, na Mrázekovi zlyhávala, a keď po skončení série prišlo na podávanie rúk, mnohí z nich mu dali najavo svoje uznanie.

Ako reagoval Mrázek?

Keď k nemu prichádzali Andrej Vasilevski, Anton Stralman, Brian Boyle a niektorí ďalší hráči Lightning, Mrázek si s nimi podal ruku, prehodil pár slov, s niekoľkými sa objal, a čo je najzaujímavejšie: usmieval sa.

Mrázek nemal dôvod byť smutný, pretože proti Tampe predviedol viac, než by niekto možno čakal, a i keď v niektorých momentoch poľavil a umožnil jej strelecky ožiť, po väčšinu času ju detronizoval a bol hlavnou postavou série, skromne a s úsmevom prijímajúc pochvaly, ale zároveň hľadiac k ďalším bojom.

Skrátka, Petr Mrázek predviedol v tohtoročnom play-off niečo, čo sa nevidí často.

Spôsob, akým to Mrázek predviedol, a okolnosti, ktorými to zaobalil, dávajú pritom nádej, že to od tohto talentovaného gólmana s výnimočne veľkým sebavedomím môže byť iba začiatok niečoho veľkého.


Fantastický zákrok Petra Mrázeka na Briana Boylea, 27.04.2015




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.