Tri výhry po sebe, míľniky veteránov, body mladíkov

MARTIN UŽÁK | 02.04.2018

Mužstvo vyhralo tri zápasy za sebou. Dvaja veteráni dosiahli veľké míľniky, mladíci zažili bodové hody. Šance na víťazstvo draftovej lotérie sú známe. O osude generálneho manažéra a zrejme aj hlavného trénera je rozhodnuté.

Uplynulý týždeň Detroit Red Wings v skratke:


Niklas Kronwall a Jimmy Howard na ľade Buffala (Jeffrey T. Barnes, Associated Press; 29.03.2018)

Posledné výsledky

26.03. Montreal vs Detroit 4:2
27.03. Detroit vs Pittsburgh 5:2
29.03. Buffalo vs Detroit 3:6
31.03. Detroit vs Ottawa 2:0

Bilancia a umiestnenie

79 zápasov, 71 bodov, skóre 207:242

Atlantická divízia: 5. (1. Boston, 110 b.)
Východná konferencia: 13. (1. Boston, 110 b.)
NHL: 26. (1. Nashville, 113 b.)

Lídri štatistík

góly: Anthony Mantha (24)
asistencie: Dylan Larkin (45)
kanadské body: Dylan Larkin (59)
plusové body: Joe Hicketts (+5)
víťazstvá: Jimmy Howard (22)
úspešnosť zákrokov: Jimmy Howard (91,03 %)

Stojí za zmienku

Tri víťazstvá za sebou... Základná časť sezóny sa chýli ku koncu a Red Wings iba po druhýkrát vyhrali tri zápasy za sebou. Hráči v minulom týždni vyhlasovali, že sezónu chcú dokončiť dobre naladení. Aj preto, že mužstvo sa veľmi nezmení a v podobnom zložení pôjde do ďalšej sezóny.

Zetterberg vyrovnal Fiodorova... Kapitán Henrik Zetterberg prispel k víťazstvu v Buffale jednou asistenciou. Bol to jeho 50. bod v tejto sezóne a 954. v kariére v základnej časti, čím sa vyrovnal Sergejovi Fiodorovovi na piatom mieste historického bodovania Detroit Red Wings.

Výnimočná noc Niklasa Kronwalla... Utorňajší zápas s Pittsburghom bol výnimočný pre Niklasa Kronwalla. Ostrieľaný obranca sa najskôr stal nominantom Red Wings na ocenenie Bill Masterton Trophy pre hráča, ktorý spája svoje majstrovstvo s príkladnou oddanosťou a vernosťou hokeju. V zápase potom strelil gól, ktorý znamenal jeho 400. bod v základnej časti NHL. Stal sa len štvrtým obrancom s minimálne 400 bodmi v drese Red Wings. Pred ním to dokázali Red Kelly (472), Reed Larson (570) a Nicklas Lidström (1.142). Bol to zároveň jeho 80. gól v základnej časti, vďaka čomu sa vyrovnal Marcelovi Pronovostovi na štvrtom mieste medzi obrancami Red Wings.

Dylan Larkin sa rozstrieľal... Dylan Larkin minulý týždeň skóroval do siete Buffala i Ottawy a celkovo strelil v posledných siedmich zápasoch päť gólov. Takto mu to naposledy strieľalo v jeho nováčikovskej sezóne 2015/16. Larkin mimochodom prezradil, že by si rád zahral na májových majstrovstvách sveta, ale keďže ho čaká jednanie o novej zmluve, jeho štart na MS je otázny.

Prvé body Joea Hickettsa... Začiatkom minulého týždňa Red Wings povolali z Grand Rapids drobného zadáka Joea Hickettsa. Hicketts debutoval v NHL koncom januára, kedy odohral iba jeden zápas a následne sa vrátil do AHL. V minulom týždni odohral ďalšie tri zápasy. Darilo sa mu nad očakávania: v každom dueli trávil na ľade minimálne 17 minút a spolu si pripísal tri asistencie a štyri plusové body. Svoje prvé dva body v NHL zaznamenal pri výhre nad Pittsburghom. Zhodou okolností, v jeho prvých štyroch zápasoch v NHL Red Wings ani raz neprehrali.

Bodové hody mladíkov... Odkedy bol tohtosezónny osud mužstva spečatený, hlavná pozornosť sa venuje mladým hráčom, ktorí v tomto období hrajú aj o svoju budúcnosť. Red Wings potešilo, že v týždni sa presadili všetci tí, ktorí by mohli tvoriť novú kostru tímu. Nielen Dylan Larkin (v štyroch zápasoch minulého týždňa si pripísal dva góly a tri asistencie) a Joe Hicketts (0+3), ale aj Anthony Mantha, Jevgenij Svečnikov (obaja 1+2), Andreas Athanasiou (2+0) či Tyler Bertuzzi (1+1).

Gustav Nyquist s 20 gólmi... Útočník Gustav Nyquist dal v Montreale svoj 20. gól v tejto sezóne a upevnil si pozíciu druhého najlepšieho strelca Red Wings. Na métu 20 gólov dosiahol po tretíkrát v kariére a po prvýkrát od sezóny 2014/15. Miesto jasania priznal, že by mal skórovať ešte viac.

Prvá nula Jimmyho Howarda... Ústrednou postavou sobotňajšieho stretnutia proti Ottawe bol brankár Jimmy Howard. Skúsený gólman zlikvidoval všetkých 31 striel Senators a dočkal sa svojho prvého čistého konta v sezóne. Bolo to jeho 24. čisté konto v základnej časti, čo ho radí na štvrté miesto klubovej histórie za trojicu Terry Sawchuk (85), Chris Osgood (39), Harry Lumley (26).

Šance v draftovej lotérii sú známe... NHL v týždni zverejnila šance nepostupujúcich klubov na víťazstvo draftovej lotérie. Najhorší klub tejto sezóny bude mať 18,5 %-nú šancu, že lotériu vyhrá a bude vyberať ako prvý, a 49,4 %-nú šancu, že skončí na jednom z prvých troch žrebovaných miest. Red Wings sú momentálne šiestym najhorším klubom v súťaži a pokiaľ by na tomto mieste ostali aj po skončení základnej časti, budú mať 7,5 %-nú šancu na výhru v lotérii a 23,3 %-nú šancu, že budú vyberať na jednom z prvých troch miest draftu. Draftová lotéria sa uskutoční v sobotu 28. apríla v Toronte.

Vzácna návšteva zo severu Európy... Red Wings minulý týždeň poctil svojou návštevou jeden z ich najslávnejších hráčov - Nicklas Lidström. Mr. Perfect, ako mu hovorili jeho niekdajší spoluhráči, osobne sledoval zápas s Ottawou a od fanúšikov sa dočkal búrlivých ovácií. Nie po prvýkrát.

Griffins smerujú do play-off... Záložný tím Detroitu z Grand Rapids vyhral minulý týždeň všetky tri zápasy a urobil veľký krok k postupu do play-off. Griffins momentálne figurujú na treťom mieste Centrálnej divízie a päť zápasov pred koncom základnej časti si udržujú nádej na divízny titul.

Holland má zostať, Blashill zrejme tiež... Všetci beat-writeri Red Wings v uplynulom týždni uverejnili správu, že Ken Holland bude pokračovať vo funkcii generálneho manažéra Detroit Red Wings aj v nasledujúcich sezónach. Podľa zdroja blízkeho vedeniu klubu bude Holland pokračovať v prestavbe mužstva. Klub o tom prakticky už rozhodol, oficiálne vyhlásenie sa však očakáva až po skončení tejto sezóny. Podľa niektorých zdrojov Holland podpíše novú zmluvu (Craig Custance zo servera The Athletic uvádza tri roky, Elliotte Friedman z CBC dva roky), zmluva ako taká ale nie je nevyhnutnosťou a je možné, že bude môcť pokračovať aj bez nej, podobne ako jeho predchodcovia. Okrem Hollanda pravdepodobne zostane aj hlavný tréner Jeff Blashill, ako zistil server MLive a denník The Detroit News. Blashill má zmluvu ešte na jeden rok. Vedenie klubu nezasahuje do zloženia trénerského tímu, túto kompetenciu necháva generálnemu manažérovi.

Program na tento týždeň

03.04. Columbus vs Detroit
05.04. Detroit vs Montreal
07.04. Detroit vs N. Y. Islanders





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.