Ďalšie víťazstvá; Taro Hirose sa uviedol výborne

MARTIN UŽÁK | 24.03.2019 | aktualizované 25.03.2019

Mužstvo zaknihovalo ďalšie dve víťazstvá. Jimmy Howard podpísal novú zmluvu, Taro Hirose sa uviedol výborne, Andreas Athanasiou povýšil do pozície najlepšieho strelca. Rozuzlenie situácie okolo hlavného trénera Jeffa Blashilla je blízko.

Uplynulý týždeň Detroit Red Wings v skratke:


Andreas Athanasiou po svojom prvom góle do siete New York Rangers (Mary Altaffer, Associated Press; 19.03.2019)

Posledné výsledky

19.03. N. Y. Rangers vs Detroit 2:3
21.03. St. Louis vs Detroit 5:2
23.03. Vegas vs Detroit 2:3 po predĺžení

Aktuálna bilancia a pozícia

75 zápasov, 64 bodov, skóre 203:256

Atlantická divízia: 7. (1. Tampa Bay, 120 b.)
Východná konferencia: 15. (1. Tampa Bay, 120 b.)
NHL: 29. (1. Tampa Bay, 120 b.)

Aktuálni lídri štatistík

góly: Andreas Athanasiou (28)
asistencie: Dylan Larkin (36)
kanadské body: Dylan Larkin (63)
plusové body: Tyler Bertuzzi (+5)
víťazstvá: Jimmy Howard (20)
úspešnosť zákrokov: Jimmy Howard (90,8 %)

Zaujímavosti

Ďalšie dve víťazné čiarky... Mnohí očakávajú, že Red Wings budú s blížiacim sa koncom sezóny prehrávať, aby v tabuľke klesli čo najnižšie a zlepšili si svoje šance v draftovej lotérii. Súčasných hráčov mužstva sa to však netýka, ako to už mnohokrát v tejto sezóne dali najavo, a aj minulý týždeň robili všetko pre to, aby vyhrávali. Na ľade N. Y. Rangers začali zle a prvých šesť minút zaostávali, postupne sa však pozviechali a po tradične veľkom predstavení Jimmyho Howarda v Madison Square Garden (41/43) urvali víťazstvo. Snaha im nechýbala ani v St. Louis, nevedeli sa však vyrovnať s tvrdou hrou domácich a po zásluhe prehrali. Vo Vegas hrali bojovne, odhodlaným výkonom potešili stovky svojich fanúšikov v hľadisku a opäť zvíťazili. Triumf vo Vegas bol ich tretí z posledných štyroch zápasov. Bez ohľadu na to, že víťazenie znižuje ich šance v lotérii.

Najdlhší trip sezóny začal... Zápasom v Madison Square Garden proti New York Rangers začal päťzápasový trip na klziskách súperov, najdlhší trip v tejto sezóne. Red Wings po jeho skončení odohrajú štyri z posledných piatich zápasov ročníka vo svojej Little Caesars Arene.

Jimmy Howard s novou zmluvou... Brankár Jimmy Howard v stredu podpísal s Red Wings novú ročnú zmluvu. Zmluva sa dlho očakávala; Red Wings sa netajili snahou udržať si ho od novembra minulého roka. Howard sa upísal za základnú gážu 4 milióny amerických dolárov a výkonnostný bonus 1,1 milióna. Výkonnostný bonus sa viaže k počtu odchytaných zápasov, účasti v play-off a postupu cez prvé a druhé kolo play-off. Ak Howard bude chytať na podobnej úrovni ako v tejto a niekoľkých posledných sezónach, o rok môže podpísať ďalší ročný kontrakt.

So zraneniami sa roztrhlo vrece... Red Wings momentálne chýba viacero zranených hráčov. Veteráni Mike Green (vírusová infekcia), Justin Abdelkader (zlomená noha) a Trevor Daley (chrbát) do konca sezóny už nenastúpia. Jonathan Ericsson (koleno) by sa mal vrátiť tento týždeň. Zápas vo Vegas vynechal Michael Rasmussen (horná časť tela). Jacob de la Rose nedohral zápas v New Yorku pre zrýchlený tep; podobné problémy so srdcom mal aj pred začiatkom sezóny v drese Montrealu a Red Wings nateraz nevedia, či si v tomto ročníku ešte zahrá. Neistá je aj situácia okolo Jevgenija Svečnikova, ktorý v tejto sezóne zatiaľ nehral pre operáciu pravého kolena a v posledných dňoch prestal korčuľovať. Obranca Libor Šulák bol povolaný pred zápasom v St. Louis, nenastúpil však vinou choroby, zápas pozeral iba z press boxu zabalený v deke a keď sa neuzdravil ani v ďalších dňoch, Red Wings ho poslali späť do Grand Rapids a na jeho miesto povolali Dylana McIlratha.

Taro Hirose a jeho úspešný týždeň... Jednou z ústredných postáv uplynulého týždňa bol mladý útočník Taro Hirose. Do NHL prešiel rovno z univerzity a niekoľko hodín pred svojím debutom bol vyhlásený za najlepšieho hráča v prestížnej konferencii Big Ten, v ktorej si merajú sily popredné mužstvá z amerických univerzitných súťaží. Debutoval v zápase s N. Y. Rangers a hneď sa dočkal svojho prvého bodu za asistenciu. Na druhý deň po svojom debute bol podľa očakávaní vyhlásený za jedného z desiatich nominovaných na prestížnu Hobey Baker Award pre najlepšieho hokejistu amerických univerzitných súťaží. Aby toho nebolo málo, po jednej asistencii si pripísal aj vo svojom druhom a treťom zápase v NHL. Red Wings sú z jeho hry príjemne prekvapení. Postavou a štýlom hry (a tiež univerzitnými úspechmi) pripomína Gustava Nyquista.

Nielsen a Glendening s desiatkou... Defenzívne ladení útočníci Frans Nielsen a Luke Glendening dosiahli minulý týždeň hranice desiatich strelených gólov v tejto sezóne. Nielsen sa dočkal v New Yorku, Glendening vo Vegas. Pred nimi dosiahli tejto skromnej méty Thomas Vanek, Tyler Bertuzzi, Gustav Nyquist, Anthony Mantha, Andreas Athanasiou a Dylan Larkin.

Athanasiou najlepším strelcom... Veľkú väčšinu tejto sezóny bol najlepším strelcom Red Wings Dylan Larkin, od minulého týždňa to však neplatí, pretože vďaka dvom presným zásahom na ľade Rangers povýšil na prvé miesto medzi strelcami mužstva ďalší mladý rýchlik Andreas Athanasiou. Vytiahol sa aj vo Vegas (0+2), v posledných deviatich zápasoch pozbieral deväť bodov (6+3).

Chase Pearson podpísaný... Dvadsaťjedenročný center Chase Pearson, tretí výber Red Wings v drafte 2015 (140. celkovo), podpísal v pondelok dvojročný nováčikovský kontrakt. Kontrakt vstúpi do platnosti od budúcej sezóny. Pearson hral posledné tri roky za Univerzitu v Maine, kde v 107 zápasoch pozbieral 78 bodov (37+41) a posledné dva ročníky plnil funkciu kapitána. Cez víkend debutoval v drese Grand Rapids Griffins v AHL, o rok bude bojovať o miesto v NHL.

Puempel a Lashoff odmenení... Vo Vegas debutoval v drese Red Wings forvard Matt Puempel. Red Wings ho odmenili za jeho mentorské služby pre mladíkov v Grand Rapids. V predchádzajúcom týždni bol z rovnakého dôvodu povolaný do prvého tímu ďalší ostrieľaný veterán z AHL, zadák Brian Lashoff, ktorý v zápase s Rangers zaznamenal prvý bod v NHL od novembra 2014. V najbližších dňoch by mohol byť podobne odmenený ďalší mentor z nižšej súťaže, obranca Dylan McIlrath.

Blízko podpisu s Jeffom Blashillom... Bob McKenzie z televízie TSN v týždni vyhlásil, že Red Wings sú blízko podpisu novej zmluvy s hlavným koučom Jeffom Blashillom. Manažér Ken Holland naznačil tento scenár krátko po uzávierke prestupov a takisto sú známe dôvody, prečo Red Wings chcú, aby Blashill zostal. Ďalší expert Kevin Allen z denníka USA Today minulý týždeň uviedol, že Blashill je okrem toho opäť vedúcim kandidátom na post hlavného trénera reprezentácie USA na tohtoročných majstrovstvách sveta.

Griffins druhí v Centrálnej divízii... Grand Rapids Griffins odohrali minulý týždeň štyri zápasy na klziskách súperov, tri vyhrali, udržali sa na druhom mieste Centrálnej divízie Západnej konferencie AHL a desať zápasov pred koncom základnej časti naďalej živia nádej na divízny titul.

Program na tento týždeň

25.03. San Jose vs Detroit
28.03. Buffalo vs Detroit
29.03. Detroit vs New Jersey
31.03. Detroit vs Boston





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.