Lúčenie s Tedom Lindsayom, prvý gól Filipa Zadinu

MARTIN UŽÁK | 11.03.2019

Komunita sa rozlúčila s Tedom Lindsayom. Filip Zadina sa dočkal prvého gólu v NHL. Pre jedného z hráčov sezóna skončila. Filip Hronek zostane s mužstvom až do konca.


Uplynulý týždeň Detroit Red Wings v skratke:


Mikko Rantanen vs Filip Zadina (Joe Mahoney, Associated Press; 05.03.2019)

Posledné výsledky

05.03. Colorado vs Detroit 4:3 po predĺžení
07.03. Detroit vs N. Y. Rangers 3:2 po samostatných nájazdoch
09.03. Tampa Bay vs Detroit 3:2
10.03. Florida vs Detroit 6:1

Aktuálna bilancia a pozícia

69 zápasov, 58 bodov, skóre 188:238

Atlantická divízia: 7. (1. Tampa Bay, 108 b.)
Východná konferencia: 15. (1. Tampa Bay, 108 b.)
NHL: 30. (1. Tampa Bay, 108 b.)

Aktuálni lídri štatistík

góly: Dylan Larkin (27)
asistencie: Dylan Larkin (35)
kanadské body: Dylan Larkin (62)
plusové body: Tyler Bertuzzi (+5)
víťazstvá: Jimmy Howard (18)
úspešnosť zákrokov: Jimmy Howard (90,7 %)

Zaujímavosti

Najdlhšia séria prehier a ďalší výprask... Red Wings začali minulý týždeň rozpačitým zápasom na ľade Colorada. V Denveri trikrát vyhrávali, boli však horší, o náskok zakaždým prišli a zaslúžene prehrali. V zápase s Rangers hrali aktívne, bojovali, dočkali sa prvého víťazstva po troch týždňoch a prerušili osemzápasovú sériu porážok, najdlhšiu v sezóne. V Tampe sa im tradične nedarilo, proti suverénovi súťaže nekorčuľovali, robili zbytočné chyby a prehrali tam už trinásty raz za sebou. Na ľade Floridy hrali rozhárane, pôsobili unavene, zaspali prvú tretinu, v tretej tretine prestali aktívne brániť a po ležérnom výkone sa (opäť) zahanbili. "Už ani neviem, čo mám na to povedať," zúfal po stretnutí Frans Nielsen. "Nebyť (Jimmyho) Howarda, mohli sme prehrať ešte vyšším rozdielom."

Lúčenie s Tedom Lindsayom... V pondelok 4. marca zasiahla Red Wings smutná správa. Vo veku 93 rokov zomrel slávny Ted Lindsay, zakladateľ hráčskych odborov, významný priekopník, inovátor, iniciátor a jeden z najodvážnejších hráčov v dejinách NHL. Za Red Wings nastupoval v rokoch 1944 až 1957 a v ročníku 1964/65. Dodnes figuruje v najlepšej desiatke klubovej histórie v počte gólov, asistencií, bodov a trestných minút v základnej časti i play-off. Do roku 1979 bol jediným hráčom NHL s minimálne 1.000 odohranými zápasmi, 800 bodmi a 1.800 trestnými minútami. Jeho číslo 7 je od roku 1991 v Detroite vyradené z užívania. Po skončení kariéry pracoval pre Red Wings ako generálny manažér a tréner. Zostal im verný do konca svojho života, posledných 70 rokov žil na predmestí Detroitu v Oaklande. Od roku 2001 sa venoval charite pre autistické deti. Pravidelne navštevoval Joe Louis Arenu, aj vo vysokom veku posilňoval, bol milovaným členom detroitskej komunity. Red Wings v piatok na jeho pamiatku zorganizovali celodennú rozlúčku pre verejnosť v Little Caesars Arene. Rozlúčiť sa s ním prišli nielen priaznivci, ale aj všetci súčasní a mnohí bývalí hráči Red Wings. Smútočný pochod a pohreb pre rodinu a známych bol v sobotu.

Triumf s výrazným podpisom Athanasioua... Hlavnou postavou pri jedinom víťazstve minulého týždňa bol rýchlik Andreas Athanasiou. V stretnutí s Rangers mal prsty v oboch góloch Red Wings v riadnom hracom čase (jeden sám dal a na ďalší prihral) a bol jediný, kto premenil svoj samostatný nájazd. V tomto zápase po prvýkrát naozaj zažiaril v trvalejšej pozícii centra, kam bol presunutý v predchádzajúcom týždni na zvyšok sezóny. Trénerov potešilo, že dokázal zaskočiť v prvom útoku po boku Tylera Bertuzziho a Anthonyho Manthu, počas 24 minút a 13 sekúnd vynikal, ochotne bránil a vyhral 13 zo 16 vhadzovaní. Bol to jeden z najlepších zápasov v jeho doterajšej kariére. Red Wings už roky dúfajú, že takto dobre bude hrať pravidelne.

Filip Zadina s prvým gólom v NHL... Mladík Filip Zadina strelil v Colorade svoj premiérový gól v NHL. Presadil sa krátko pred koncom riadnej hracej doby po pohotovej strele z prvej v presilovke. Stal sa piatym detroitským nováčikom, ktorý v tejto sezóne strelil svoj prvý gól v súťaži; pred ním sa dočkali Dennis Cholowski, Filip Hronek, Michael Rasmussen a Christoffer Ehn. V stretnutí na ľade Tampy zabodoval znova, keď zaznamenal prvú asistenciu. Kouč Jeff Blashill ho celý týždeň chválil, vyzdvihoval jeho zvyšujúcu sa nebezpečnosť a sebadôveru. V tejto sezóne odohrá za Red Wings ešte dva zápasy, potom sa vráti späť do Grand Rapids v AHL, kde ročník dokončí, aby nevstúpil v platnosť prvý rok jeho nováčikovskej zmluvy.

Madison Bowey s prvým bodom... V tieni prvého gólu a prvých bodov Filipa Zadinu zostal prvý bod mladého zadáka Madisona Boweyho v drese Red Wings. Dočkal sa v zápase proti Rangers, vo štvrtom zápase v červeno-bielom drese s okrídleným kolesom. Bodoval po primárnej asistencii na gól Tylera Bertuzziho. Do Detroitu prišiel pred uzávierkou prestupov z Washingtonu.

Ďalší navrátilci, ďalší zranení... V Colorade sa vrátili do zostavy obranca Trevor Daley a útočník Thomas Vanek. Daley zmeškal dva zápasy vinou problémov s chrbtom a Vanek tri pre natiahnutý bedrový sval. Ďalší hráči však zo zostavy vypadli. Mladík Dylan Larkin nehrá od zápasu v Colorade pre zranenie krku a kŕče v chrbte. Univerzál Luke Witkowski vynechal duel s Rangers pre chorobu. Samostatnou kapitolou je obranca Mike Green.

Mike Green v tejto sezóne dohral... Ofenzívny zadák Mike Green nehrá od zápasu s Coloradom pre reaktiváciu vírusovej infekcie, ktorá ho na začiatku ročníka pripravila o prvých deväť zápasov. Príznaky ochorenia sa mu začali vracať koncom januára a v ostatných dňoch sa ešte zvýraznili, Red Wings preto usúdili, že po zvyšok tohto ročníka ho nechajú odpočívať. Podobný osud ho postihol aj vlani, kedy nedohral pre obnovené zranenie krčnej chrbtice. Táto rozvláčna pauza je pre neho už treťou v sezóne - okrem deviatich zápasov na začiatku ročníka vynechal 13 zápasov s poranenou nohou. Red Wings veria, že na nasledujúcu sezónu sa plnohodnotne zotaví. V tomto ročníku stihol odohrať 43 zápasov, s 26 bodmi (5+21) je najproduktívnejším obrancom mužstva.

Filip Hronek zostáva až do konca... Kouč Jeff Blashill pred zápasom s Rangers vyhlásil, že mladý obranca Filip Hronek zostane s Red Wings až do konca základnej časti. Klub ho následne bude môcť poslať do bojov v play-off AHL. Hronek bol v uplynulom týždni enormne vyťažený, v prvých troch zápasoch odohral minimálne 25 minút, v Colorade dokonca viac ako 27. Chodil na ľad v kľúčových situáciách, hrával presilovky i oslabenia, využil absenciu Greena, získal dôveru trénerov. Red Wings dúfajú, že v ďalšej sezóne už zostane v NHL a do AHL viac nepôjde.

Začiatok demolácie Joe sa blíži... Zástupcovia mesta Detroit v uplynulom týždni vyhlásili, že o tri až päť týždňov začnú s postupnou demoláciou Joe Louis Areny, kde Red Wings hrávali v rokoch 1979 až 2017. Rozoberanie arény by malo trvať do konca tohto alebo začiatku budúceho roka.

Griffins živia nádej na divízny titul... Grand Rapids Griffins odohrali minulý týždeň tri zápasy, pozbierali v nich päť bodov a udržali si šancu na celkové víťazstvo vo vyrovnanej Centrálnej divízii Západnej konferencie AHL, kde im v súčasnosti patrí druhá priečka. Útočník Martin Frk skóroval v každom z troch zápasov minulého týždňa, brankár Patrik Rybár udržal svoju druhú nulu v sezóne. Griffins čaká do konca základnej časti ešte 16 zápasov.

Program na tento týždeň

12.03. Montreal vs Detroit
14.03. Detroit vs Tampa Bay
16.03. Detroit vs N. Y. Islanders





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.