Hokejový svet spomína na Teda Lindsayho

MARTIN UŽÁK | 07.03.2019

Hokejový svet sa v týchto dňoch lúči s Tedom Lindsayom, dlhoročným krídelníkom Detroit Red Wings, významným priekopníkom, inovátorom a iniciátorom, zakladateľom hráčskych odborov a milovaným členom detroitskej komunity. Zomrel v pondelok 4. marca 2019 vo veku 93 rokov.

Smrť Teda Lindsayho zasiahla mnohé hokejové osobnosti. Ich vyjadrenia a spomienky sú tým najlepším svedectvom o tom, aký veľký a dôležitý tento muž bol.


Ted Lindsay (Associated Press, 1956)


Gary Bettman, komisionár NHL:

"Národná hokejová liga smúti nad odchodom legendárneho Teda Lindsayho a s úctou si pripomína jeho jedinečný životný príbeh. Ted Lindsay bol počas svojej 17-ročnej aktívnej kariéry jedným z najnebojácnejších a najodvážnejších bojovníkov. Posledných 50 rokov svojho života patril v NHL medzi najobľúbenejších ambasádorov. V Detroite bol občianskou ikonou."

"Lindsay sa na ľade prezentoval veľkou intenzitou, túžbou a vôľou víťaziť. Jeho činy mimo ľadu boli rovnako dôležité, pretože položil základy hráčskej asociácie. V roku 2010 mu hráči NHL vzdali úctu tým, že premenovali trofej pre najlepšieho z nich na trofej Teda Lindsayho."

"História NHL nepozná žiadneho podobného hráča, ako bol Ted Lindsay. NHL vyjadruje najhlbšiu sústrasť jeho najbližším a spoločne s nimi žasne nad jeho neuveriteľným životom."


Donald Fehr, prezident hráčskych odborov NHLPA:

"Všetci súčasní a bývalí hráči NHL stratili so smrťou Teda Lindsayho úprimného priateľa. Bol pravým priekopníkom hráčskych odborov. Každý, kto sa dostal alebo sa dostane do NHL, bude profitovať zo zlepšených práv a úsilia, ktoré vo veľkej miere vynaložil práve Ted Lindsay. Hráči NHL sa dnes majú oveľa lepšie ako predtým vďaka nemu. Jeho odchod je pre nás veľkou stratou."


Chris Ilitch, prezident Detroit Red Wings:

"Ted Lindsay bol legendou a ikonou Detroit Red Wings, členom Siene slávy, víťazom Stanley Cupu. Mal veľké srdce, bol nesmierne humánnym človekom, najmä v komunite nášho mesta a pri práci so znevýhodnenými deťmi. Bol veľkým priateľom mojich rodičov a celej mojej rodiny, bol obľúbencom fanúšikov a hokejistov. Moja matka Marian a ja týmto vyjadrujeme úprimnú sústrasť jeho rodine a priateľom. Hoci nám bude chýbať, jeho pozitívny vplyv na hru a našu komunitu bude žiť ďalej."


Ken Holland, generálny manažér Detroit Red Wings:

"Naša organizácia by nebola udržiavaná a vedená k takej posvätnej úcte k histórii, ak by nebolo jeho. Pamätám si, že keď prišiel do šatne, všetci hráči okamžite spozorneli, išli mu potriasť rukou alebo sa predstaviť, a pre každého z nich to bol zážitok."

"Veľmi si vážim to množstvo konverzácií, ktoré sme spolu viedli. Bol to výborný hokejista a ešte lepší človek. Miloval hokej. Miloval ľudí okolo hokeja. Miloval Detroit Red Wings."


Red Kelly, Lindsayho spoluhráč v drese Detroit Red Wings:

"Bol bojachtivým hráčom. Urobil všetko pre víťazstvo, pred nikým neuhol. Bol nám dobrým vodcom. Mimo ľadu bol úplne iný - tichý. Bude nám veľmi chýbať. Bol pre hokej všetkým."


Dave Stubbs, hokejový historik:

"Mnohí hráči ho nenávideli. Najviac asi Maurice 'Rocket' Richard z Montrealu. Tí dvaja sa zo srdca neznášali. Rocket mu raz na ľade povedal niečo, po čom zostal trochu zarazený. 'Nikomu som to nepovedal, ani svojej žene. Zoberiem si to so sebou do hrobu,' vravel mi. Nepovedal to ani mne, hoci som to z neho mnohokrát chcel dostať. Prezradil mi iba toto: 'Vážim si, čo mi vtedy Rocket povedal, pretože sme sa nenávideli. To je všetko, čo ti môžem povedať.' Teraz v máji to bude 19 rokov, čo Richard zomrel na rakovinu, takže teraz, po takmer dvoch desaťročiach, môžu títo dvaja výnimoční bojovníci pokračovať v konverzácii tam, kde prestali."


Scotty Bowman, bývalý tréner Detroit Red Wings:

"Kompletný hráč, dobrý v útoku i obrane. Úžasný korčuliar a výborný zakončovateľ. Bol nesmierne súťaživý. Nebol najvyšší, ale bol absolútne nebojácny. Gordie Howe bol najtvrdším hráčom, Lindsay s ním hral v jednej lajne, ale Ted nepotreboval, aby ho Gordie chránil. Postaral sa o seba sám."

"Bol šťastný, že sa mohol pohybovať okolo našej šatne, pretože hokejovú šatňu nikdy neopustil. Keď som bol v Detroite, v šatni sme ho mali každý deň. Videl som, ako cvičí v našej posilňovni. Vtipkoval som: 'Viem, že sa nevrátiš na ľad, ale pokús sa sem dostať ďalších hráčov.' Páčilo sa mu to. Bol na to hrdý. Bol to skutočne niekto."


Jim Nill, bývalý asistent Kena Hollanda:

"Posilňujete s hráčmi v Joe Louis Arene a zrazu si uvedomíte, že s vami cvičí aj Ted Lindsay. Má skoro deväťdesiat rokov, napriek tomu dvíha činky. Zostávate v nemom úžase. Máte pocit, akoby ste boli znova dieťaťom a hovoríte si: 'Keď vyrastiem, chcem byť ako on.' "


Jeff Blashill, tréner Detroit Red Wings:

"Chystali sme tréningový kemp, pán Lindsay prišiel do mojej kancelárie v Joe Louis Arene a spýtal sa ma, čo porábam. Odvetil som mu, že pripravujem kemp a plánujem tréningy. Pozrel na mňa a riekol: 'Nezabudni svojim hráčom povedať jedno: keď pôjdu do súboja v rohu klziska a nevyjdú z neho s pukom na hokejke, potom stoja za h...' Toto vyjadrenie stelesňovalo jeho postoj k hokeju. Platilo v päťdesiatych rokoch a platí aj dnes."


Allan Walsh, hráčsky agent:

"Keď Ted Lindsay v NHL začínal, zarábal 2.500 dolárov ročne. Najlepší hokejisti tej doby potajomky predávali svoje zlomené hokejky za 25 centov, pretože potrebovali ďalšie peniaze. Každý hráč NHL by mal byť vďačný za to, čo Ted Lindsay urobil, keď si ako prvý uvedomil výhody hráčskych odborov a do ich vzniku vložil celé svoje srdce i svoju dušu."


Jamie Rivers, bývalý obranca Detroit Red Wings:

"Mal som tú česť stretnúť sa s Tedom Lindsayom a mnohokrát sa s ním rozprávať, keď som hrával za Detroit. Mladí hokejisti ho nebudú poznať, ale je povinnosťou nás všetkých, aby vedeli a aby si uvedomovali, ako významne prispel k tomu, čo dnes majú. Povedal som mu to do očí a musím to povedať znova: ďakujem za všetko, Ted! Odpočívaj v pokoji."


Aaron Ward, bývalý obranca Detroit Red Wings:

"Som smutný, že Ted Lindsay zomrel. Mal som tú česť sedieť v šatni Detroit Red Wings hneď vedľa jeho miesta. Jeho prítomnosť ma naučila rešpektu a úcty voči tým, ktorí tu hrali pred nami."


Mitch Albom, stĺpčekár denníka Detroit Free Press:

"Mnohí z nás si budú pamätať, ako Ted Lindsay vo svojom vyššom veku očarovával Joe Louis Arenu. Zastavoval sa v šatni, mal v nej svoje vlastné miesto, chválil mladých hráčov, podával si s každým ruku na chodbách. Bol najlepším ambasádorom, akého tento klub mal. Bol pokorný, bol nenáročný. Fanúšikovia si museli často pretierať oči, keď niekoho začuli, ako šepká: 'Pozri, tam je Ted Lindsay.' Odpoveď bola často rovnaká: 'Naozaj? Myslel som si, že bol vyšší.' Na fyzickej výške však nezáleží. Ted Lindsay bol jedným z najväčších hokejistov."


Bill Roose, bývalý beat writer Detroit Red Wings:

"Mal som veľké šťastie, že som ho mohol poznať, že som s ním mohol pracovať na jeho knihe, počúvať jeho príbehy a čerpať z jeho múdrosti. Chýbajú mi dni, kedy sa len tak, z ničoho nič objavil v mojej kancelárii v Joe Louis Arene."

"Každá zo stoviek jaziev na jeho tvári bola spojená s nejakým hokejovým príbehom. Až keď ste ho videli zblízka, až vtedy ste si uvedomili, aké sú tie jazvy hlboké. Videli ste v nich jeho kariéru; videli ste, čo musel na ľade podstúpiť, čím všetkým prešiel, ako tie jazvy získal."

"Nepoznal som ho ako Strašného Teda. Na tom, čo robil mimo ľadu, nebolo nič strašné, práve naopak. Bol súcitný, milý a spoločenský. Takého si ho budem pamätať."


 Ted Lindsay (John T. Greilick, The Detroit News)


Ted Lindsay (1925-2019)





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.