28. marec v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 28.03.2019 | aktualizované 24.03.2021 


Gordie Howe (kredit: Dan Mannes, Detroit Red Wings)

28.03.1936: Koniec nepriestrelnosti Normieho Smitha

Dňa 28. marca 1936 hrali Detroit Red Wings tretí zápas semifinále play-off proti Montreal Maroons, zvíťazili 2:1, sériu s Maroons uzavreli na 3:0 a postúpili do finále Stanley Cupu.

Jediný gól Maroons v treťom zápase strelil útočník Gus Marker na začiatku 13. minúty prvej tretiny. Z historického hľadiska mal tento zásah veľký význam, pretože Marker ním ukončil nepriestrelnosť detroitského gólmana a bývalého gólmana Maroons Normieho Smitha na hodnote 248 minút a 32 sekúnd, čo je dnes štvrtá najdlhšia nepriestrelnosť brankára v bojoch o Stanley Cup.

Markerov gól bol vôbec prvým gólom, ktorý Smith vo vyraďovacích bojoch 1936 inkasoval. Základy jeho dlhej nepriestrelnosti boli položené v prvom zápase série v Montreale. Red Wings tam vyhrali 1:0 po šesťnásobnom predĺžení a 90 Smithových zákrokoch. Tento zápas je dodnes najdlhším v dejinách NHL a Smithových 90 úspešných zákrokov je ligovým rekordom.

Po postupe cez Maroons narazili Red Wings vo finále Stanley Cupu na Toronto Maple Leafs. Smith vo finále viac nebol nepriestrelný, Maple Leafs poslali za jeho chrbát jedenásť pukov, mrzieť ho to však nemuselo, pretože Red Wings po víťazstve 3:1 na zápasy vybojovali svoj prvý Stanley Cup.

28.03.1950: Gordie Howe v ohrození života

Dňa 28. marca 1950 hrali Detroit Red Wings úvodný zápas play-off proti hosťujúcim Toronto Maple Leafs a prehrali vysoko 0:5. Najväčšie ohlasy však nevyvolal tento jednoznačný výsledok, ale skôr hrôzostrašná scéna z polovice tretej tretiny, kedy sa pri mantineli stretli hosťujúci bojovník Teeder Kennedy a detroitská vychádzajúca hviezda Gordie Howe.

Howe plánoval Kennedyho naraziť na mantinel, ale svoj bodyček si zle načasoval, Kennedy sa mu vyhol a po ich súboji Howe celou silou vrazil do mantinelu tvárou a zrútil sa k ľadu. Ležal v kaluži krvi, utrpel otras mozgu, mal zlomený nos, zlomenú čeľusť, nalomenú lebku a poranené oko. Play-off 1950 pre neho okamžite skončilo, bol dokonca v ohrození života.

Howe sa neskôr zotavil, hoci do konca života sa už nezbavil tiku na tvári, v dôsledku ktorého veľa žmurkal. Napokon prežil fantastickú a dlhú kariéru plnú veľkých víťazstiev. Jedno z tých prvých mu venovali jeho spoluhráči, ktorí o niekoľko týždňov po jeho zranení vyhrali Stanley Cup.

28.03.1963: Štyri využité presilovky súpera

Dňa 28. marca 1963 hrali Detroit Red Wings druhý zápas semifinále play-off na ľade Chicago Black Hawks (v tej dobe sa ich názov písal takto), prehrali 2:5 a padli do straty 0:2 v sérii. Domáci hráči rozhodli o svojom triumfe v presilovkách: dali v nich štyri góly, čo dodnes predstavuje negatívny rekord Red Wings v počte využitých početných výhod súpera v jednom zápase play-off.

Red Wings napriek strate 0:2 sériu s Black Hawks otočili, vyhrali 4:2 a postúpili do finále Stanley Cupu, kde však po päťzápasovej bitke nestačili na Toronto Maple Leafs.

28.03.1965: Roger Crozier završuje kompletnú sezónu

Brankár Roger Crozier sa preslávil ako prvý držiteľ Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča Stanley Cupu aj napriek tomu, že vo finále play-off neuspel. V bohatej histórii Detroit Red Wings je však zapísaný aj v iných smeroch.

Keď 28. marca 1965 Detroit Red Wings hrali svoj 70. a posledný zápas základnej časti sezóny 1964/65, Crozier stál ich v bránke aj po 70. raz. V tom čase mal stále status nováčika a svojím počinom vyrovnal klubový rekord Terryho Sawchuka a Glenna Halla v počte odchytaných zápasov brankára nováčika v jednej sezóne. Sawchukovi sa podarilo odchytať všetkých 70 zápasov Red Wings v základnej časti sezóny 1950/51 a potom ešte dvakrát, keď už nováčikom nebol. Hall to dokázal v sezóne 1955/56 a v nasledujúcej sezóne 1956/57. Crozier bol však výnimočný tým, že odchytal všetky zápasy v základnej časti ako posledný brankár v dejinách NHL.

Red Wings hrali onoho 28. marca 1965 vo svojej Olympii proti Toronto Maple Leafs a prehrali 0:4. Crozier čelil 31 strelám a trikrát inkasoval.

28.03.1967: Gordie Howe prvým hráčom s 1.500 bodmi

Presne po sedemnástich rokoch od vyššie popísaného vážneho zranenia v play-off 1950 dosiahol zotavený a silný Gordie Howe na významný míľnik. Red Wings toho dňa hrali na ľade Chicaga a prehrali 2:7, Howe však zaznamenal asistenciu, vďaka ktorej dosiahol na métu 1.500 kanadských bodov v zápasoch základnej časti. Dokázal to ako prvý hokejista v dejinách NHL.

Gordie Howe pozbieral do konca svojej kariéry 1.850 bodov v 1.767 zápasoch základnej časti a dodnes zostáva štvrtým najproduktívnejším hokejistom v histórii NHL.

28.03.2016: Posledná návšteva Gordieho Howea v Joe

Gordie Howe aj do tretice, tentoraz z obdobia, kedy ho celý hokejový svet poznal ako nositeľa veľavravného synonyma Mr. Hockey.

Howe sa dočkal v posledných rokoch svojho života veľkého uznania a inak tomu nebolo ani 28. marca 2016, kedy Red Wings hrali vo svojej Joe Louis Arene proti Buffalo Sabres a zvíťazili 3:2. Gordie v tento deň navštívil hokejový zápas NHL v Joe Louis Arene naposledy. Pred zápasom sa stretol s hráčmi oboch tímov v šatni. Veľký rozruch vyvolal už na chodbe - hráči oboch mužstiev prestali s predzápasovou prípravou a žasli pri pohľade na velikána. Do Joe Louis Areny prišiel s predstihom troch dní osláviť svoje 88. narodeniny. Zomrel 10. júna 2016.

28.03.2017: Tretí zápas v priebehu troch dní

Je to vzácna udalosť, keď mužstvo NHL musí odohrať tri zápasy v priebehu troch dní. Aj v bohatej histórii Detroit Red Wings sa takáto udalosť prihodila iba niekoľkokrát.

Jedna z takýchto výnimočných udalostí sa datuje k 28. marcu 2017. Red Wings vtedy hrali tretí zápas v priebehu troch dní na ľade Carolina Hurricanes a prehrali tam 1:4. Podobnú situáciu zažili naposledy pred viac ako 41 rokmi - 8. februára 1976.

Red Wings po tejto prehre prišli aj o poslednú teoretickú šancu postúpiť do bojov o Stanley Cup. Tým sa definitívne skončila ich rekordná séria 25 postupov do play-off za sebou.

28.03.2017: Prvý gól Tomáša Noseka v NHL

Onen zápas z 28. marca 2017 na ľade Carolina Hurricanes bol obzvlášť výnimočný pre českého útočníka Tomáša Noseka. Dočkal sa v ňom svojho prvého gólu v NHL.


Podklady:
  • Detroit Red Wings 2018-19 Media Guide (Todd Beam, Kyle Kujawa & Alex DiFilippo, Detroit Red Wings; 2018)
  • March 28: Gretzky scores 92nd goal of season (John Kreiser, NHL.com; 28.03.2018)
  • The Night Teeder Kennedy almost killed Gordie Howe (Joe Pelletier, Hockey History Blog; 28.03.2013)
  • archív autora




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.