Fakty a rarity z najdlhšieho zápasu v dejinách NHL

MARTIN UŽÁK | 24.03.2021

Hráči boli natoľko vyčerpaní, že korčuľovali popamäti a strieľali iba po sluchu. Cez prestávky popíjali kávu s brandy a od bolestí ulíhali na zem. Rozhodcovia nevládali fúkať do píšťalky a cez prestávky si prestali vyzúvať korčule, pretože sa obávali, že by ich viac neobuli na opuchnuté nohy. Tribúny sa prerieďovali a s plynúcim časom sa na nich čoraz viac zívalo a pospávalo.

Aj takto to vyzeralo v noci z utorka 24. na stredu 25. marca 1936 v úvodnom semifinále play-off medzi mužstvami Montreal Maroons a Detroit Red Wings.

Maroons boli obhajcami Stanley Cupu a víťazmi Kanadskej divízie. Naproti tomu Red Wings ovládli Americkú divíziu a o dva body pred Maroons aj celú základnú časť. Boli podobne silní, mali rovnaké ambície. Nikto ale nečakal, že sa postarajú o najväčšie hokejové martýrium v histórii NHL.

Normie Smith, jeden z hrdinov najdlhšieho zápasu v dejinách NHL (Associated Press / archív denníka Montreal Gazette)

Zápas odštartoval 24. marca 1936 o 20:30 v montrealskej hale Forum pred zrakom necelých desať tisíc divákov. Obe mužstvá hrali veľmi opatrne a nepúšťali súpera do veľkých šancí. Počas 60 minút riadnej hracej doby a prvých piatich predĺžení nepadol žiadny gól.

Koniec mohol prísť už v prvom predĺžení. Jimmy Ward a jeho montrealskí spoluhráči sa začali tešiť, keď mali pocit, že puk z Wardovej hokejky skončil za bránkovou čiarou Red Wings, ale rozhodcovia mali iný názor, na čo publikum v Montreal Forum nahnevane zahádzalo ľad odpadkami.

"Keď začalo tretie predĺženie, oba tímy len predstierali, že ešte vládzu," napísal Doc Holst z denníka Detroit Free Press. "V piatom predĺžení začalo byť evidentné, že o víťazovi zrejme rozhodne šťastný gól. Hráči naozaj nevládali, nedokázali viac rozdávať ani jednoduché prihrávky. V šiestom predĺžení začali mať problém korčuľovať a strieľať."

Súperi boli postupom predĺžení natoľko ustatí, že keď sa dvaja z nich dostali do tvrdej kolízie, ktorá by za normálnych okolností mohla vyústiť v šarvátku, nejavili žiadny záujem spolu zápasiť a mrhať poslednými silami. Jeden si zívol, druhý sa od únavy natiahol.

V tej dobe ešte neexistovali rolby, kvalita ľadu sa každým ďalším predĺžením zhoršovala a puk čoraz viac poskakoval. Na výborných výkonoch brankárov to nič nemenilo. Lorne Chabot v bráne Maroons a Normie Smith v bráne Red Wings chytali bezchybne a boli hlavnou príčinou toho, že z predĺženého zápasu sa stal nekončiaci hokejový maratón.

Koniec prišiel až nasledujúceho dňa, 25. marca 1936, 25 minút po druhej hodine rannej. Jediný gól padol krátko pred koncom šiesteho predĺženia, v čase 176:30. Hrdinom sa stal dvadsaťjedenročný detroitský útočník Modère "Mud" Bruneteau. Presadil sa nenápadnou prízemnou strelou po pase od Heca Kilreu. Chabot, posledný víťaz Vezina Trophy pre najlepšieho brankára NHL, inkasoval až zo 68. strely Red Wings.

Bruneteau bol do Detroitu povolaný dva týždne pred týmto zápasom. Predtým v NHL odohral len 24 zápasov základnej časti a skóroval dvakrát, inak nastupoval v nižšej IHL a popri hokeji pracoval ako úradník v obilnom podniku vo Winnipegu. Keď po dlho očakávanom góle šiel z ľadu do šatne, viacerí rozradostení fanúšikovia mu z vďačnosti za ukončenie maratónu pchali do výstroje a rukavíc doláre, ktoré potom rozdelil medzi celý tím.

Puk, ktorým Bruneteau ukončil najdlhší zápas v histórii Stanley Cupu, je dodnes vystavený v Sieni slávy v Toronte. Venovala ho Chabotova neter Lois, ktorá ho dostala od svojho strýka.

Druhým veľkým hrdinom bol drobný detroitský brankár Smith. So šiltovkou na hlave a po mnohých bravúrnych zákrokoch najmä v tretej tretine a treťom aj štvrtom predĺžení zastavil za necelých 177 minút, čo bol ekvivalent takmer troch zápasov, neskutočných 90 striel Maroons. Niektoré zdroje síce tvrdia, že ich bolo 89 či 92, v oficiálnom ligovom zápise zo zápasu však figuruje 90 striel a toto číslo bolo uznané aj Guinnesovou knihou rekordov. Smith svojimi 90 úspešnými zákrokmi vytvoril ligový rekord v počte zákrokov brankára v zápase play-off, v počte zákrokov brankára s čistým kontom v predlžovanom zápase play-off a v dĺžke nepriestrelnosti brankára v jednom zápase play-off.

Smithov výkon bol o to úchvatnejší, že v tomto stretnutí v Stanley Cupe debutoval, navyše proti klubu, ktorý sa ho kedysi vzdal. Ako prvý brankár v dejinách Red Wings dokázal svoju premiéru v play-off okoreniť čistým kontom. Okrem toho, ako prvý brankár v dejinách NHL a jediný do roku 2014 vyhral svoj premiérový zápas play-off výsledkom 1:0 po predĺžení. Po enormnom vyťažení schudol v tomto zápase 5,5 kilogramu. Jeho výkon dodnes patrí medzi najúžasnejšie individuálne výkony v histórii vyraďovacích bojov o Stanley Cup.

Smith bol neprekonateľný aj v druhom semifinálovom zápase, ktorý Red Wings vyhrali 3:0. Maroons ho prestrelili až v treťom zápase série, po 248 minútach a 32 sekundách, čo je dnes štvrtá najdlhšia nepriestrelnosť brankára v dejinách play-off, najdlhšia v dejinách klubu. Bol to jediný gól Maroons v treťom zápase i celej sérii. Red Wings strelili v treťom zápase série dva góly, sériu uzavreli na 3:0 a postúpili do finále. Tam narazili na Toronto Maple Leafs, uspeli 3:1 na zápasy a aj zásluhou víťazstva v najdlhšom zápase v histórii NHL sa dočkali svojho prvého Stanley Cupu.


Podklady:

  • The neverending story (right to the end) (Stephen Smith, Puckstruck; 25.03.2019)
  • A man called Mud (Stephen Smith, Puckstruck; 28.11.2017)
  • Remembering when the Red Wings won the longest game in Stanley Cup history (Richard Bak, Vintage Detroit; 30.03.2014)
  • The National Hockey League Official Guide & Record Book 2012 (Ralph Dinger, Dan Diamond & Associates, 2012; ISBN 978-1-894801-22-5)
  • Historic puck in time warp: Souvenir from NHL's longest game prized by niece of starring goalie (Dave Stubbs, Montreal Gazette; 03.07.1999)
  • On a Wings and a Prayer (Dave Stubbs, Montreal Gazette; 19.06.1999)
  • Celebrating NHL's longest game, played March 24-25, 1936 (Dave Stubbs, Montreal Gazette - Hockey Inside / Out; 24.03.1999)
  • Eyes On The Ball / Watch That Puck (Bill Stern, NBC, prerozprávaný rozhlasový komentár; 1947)
  • Red Wings Win Record Game, 1-0 (Doc Holst, Detroit Free Press; 25.03.1936)
  • Bruneteau's tally gives Detroit win in sixth overtime (Marc T. McNeil, Montreal Gazette; 25.03.1936)
  • Detroit - Maroons Game Summary (Montreal Gazette; 25.03.1936)
  • archív autora




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.