Séria víťazstiev na čísle tri; Red Kelly sa dočkal pocty

MARTIN UŽÁK | 03.02.2019 | aktualizované 04.02.2019

Séria výhier sa natiahla na tri zápasy. Legendárny Red Kelly sa dočkal vyradenia svojho čísla 4. Generálny manažér Ken Holland dosiahol veľký míľnik a prezradil plány do budúcnosti.

Uplynulý týždeň Detroit Red Wings v skratke:


Danny DeKeyser po svojom víťaznom góle v predĺžení do siete Toronta (Paul Sancya, Associated Press; 01.02.2019)

Posledné výsledky

01.02. Detroit vs Toronto 3:2 po predĺžení
02.02. Ottawa vs Detroit 0:2

Aktuálna bilancia a pozícia

53 zápasov, 49 bodov, skóre 150:174

Atlantická divízia: 7. (1. Tampa Bay, 80 b.)
Východná konferencia: 14. (1. Tampa Bay, 80 b.)
NHL: 27. (1. Tampa Bay, 80 b.)

Aktuálni lídri štatistík

góly: Dylan Larkin (22)
asistencie: Gustav Nyquist (33)
kanadské body: Dylan Larkin (49)
plusové body: Mike Green (+11)
víťazstvá: Jimmy Howard (15)
úspešnosť zákrokov: Jimmy Howard (91,6 %)

Zaujímavosti

Séria výhier na troch zápasoch... Red Wings vyhrali obe stretnutia uplynulého týždňa a spolu s výhrou z predchádzajúceho týždňa zvíťazili trikrát v rade a päťkrát z posledných siedmich zápasov. Zápas s Torontom sa hral v tradične výbornej atmosfére, o čo sa postarali aj stovky fanúšikov Maple Leafs. Red Wings boli lepší, súperovi dovolili po prvýkrát vystreliť až v 14. minúte prvej tretiny, po väčšinu stretnutia kontrolovali hru a zaslúžene uspeli. V Ottawe dali dva góly v priebehu 39 sekúnd 13. minúty a v úvode aj závere ich podržal Jonathan Bernier, ktorý celkovo zneškodnil 35 striel a zaknihoval prvú nulu v detroitskom drese. "Stále to pre nás neskončilo," vyhlásil v týždni mladý líder Dylan Larkin. "Mám pocit, že posledných 15 zápasov sme hrali náš najlepší hokej."

Prvý zápas po dlhočiznej pauze... Piatkový zápas proti Torontu bol pre Red Wings prvý od 22. januára. Dlhočizná pauza bola vyplnená All-Star víkendom a piatimi dňami voľna ("bye week"). Mnohí hráči využili dlhú prestávku na oddych v tropických krajinách. Tento rok bolo populárne Mexiko, kam sa vybrali Jonathan Ericsson, Danny DeKeyser, Tyler Bertuzzi či Martin Frk.

Dva víťazné góly DeKeysera... V oboch zápasoch v uplynulom týždni dal rozdielový gól obranca Danny DeKeyser. Dokázal to ako druhý obranca v histórii klubu (pred ním rozhodol dva zápasy v priebehu dvoch dní len Anders Eriksson v decembri 1997). Vinou dvoch zranení ruky odohral v tejto sezóne iba 26 z doterajších 53 zápasov, napriek tomu nestráca a hrá najlepšie za posledné tri roky.

K zraneným pribudol Larkin... Produktívny mladík Dylan Larkin nedohral zápas s Torontom pre natiahnutý brušný sval a bude pauzovať ešte niekoľko dní až dva týždne. Ďalší mladý útočník Tyler Bertuzzi vynechal oba zápasy v uplynulom týždni pre zranenie v hornej časti tela. Obranca Trevor Daley nehrá dlhodobo pre zlomeninu nohy, mal by sa však vrátiť do siedmich až desiatich dní.

Vyradenie čísla 4 Reda Kellyho... Hlavnou udalosťou uplynulého týždňa bolo vyradenie čísla 4 legendárneho Reda Kellyho, ktorý bol poctený na slávnosti pred zápasom proti Maple Leafs. Číslo 4 sa stalo ôsmym oficiálne vyradeným číslom v histórii organizácie, pod stropom Little Caesars Areny doplnilo čísla 1 (nosil ho Terry Sawchuk), 5 (Nicklas Lidström), 7 (Ted Lindsay), 9 (Gordie Howe), 10 (Alex Delvecchio), 12 (Sid Abel) a 19 (Steve Yzerman). Kellyho slávnosť si nenechal ujsť jeho niekdajší spoluhráč Alex Delvecchio, podobne ako napr. Scotty Bowman, Vladimir Konstantinov, Henrik Zetterberg či Mike Babcock. Deväťdesiatjedenročný Kelly zvládol emocionálnu slávnosť s gráciou. "Je to pre mňa obrovská česť," uviedol. "Veľmi si vážim roky strávené v Detroite. Mali sme skvelých hráčov a skvelý tím. Boli sme tím na ľade i mimo neho. Boli to nádherné roky a do konca života na ne nezabudnem. Nakoniec chcem poďakovať aj fanúšikom, ktorí za nami v tých dobách stáli. Aj keď sme prehrali, stále nás podporovali."

Frkova premiéra v tomto roku... Z viacerých absencií v útoku vyťažil Martin Frk, ktorý nastúpil v oboch stretnutiach uplynulého týždňa. Hral po prvýkrát v tomto kalendárnom roku. Proti Torontu odohral iba tri minúty a 46 sekúnd, v Ottawe hral osem a pol minúty a pripísal si asistenciu. Pred návratom do zostavy prekvapil vyhlásením, že vzhľadom na nedostatok príležitostí a vysedávanie na tribúne zvažoval, že by požiadal o presun do AHL, kde by mohol hrať pravidelne. V kalendárnom roku 2018 dal iba štyri góly, v tejto sezóne zatiaľ iba jeden.

Darren Helm odohral 600. zápas... Zápas v Ottawe bol 600. v základnej časti pre skúseného útočníka Darrena Helma. Stal sa len 30. hráčom so 600 zápasmi v drese Red Wings. Míľnik oslávil gólom. Zo súčasných hráčov odohrali viac zápasov základnej časti v drese Red Wings už len Niklas Kronwall (924), Justin Abdelkader (672) a Jonathan Ericsson (645).

Rasmussen na kondičnom pobyte... Tínedžer Michael Rasmussen sa uzdravil zo zranenia zadného stehenného svalu, keďže však od 4. januára nehral, Red Wings ho poslali na dočasný kondičný pobyt do Grand Rapids. Rasmussen v týždni stihol odohrať v AHL dva zápasy a hneď v tom prvom, jeho premiérovom v drese Griffins, strelil dva góly. V AHL odohrá ešte jeden zápas a následne sa vráti späť do NHL.

Ken Holland novým rekordérom... Víťazstvo na ľade Ottawy bolo 914. víťazstvom Kena Hollanda v základnej časti v pozícii generálneho manažéra Detroit Red Wings. Holland sa vďaka tomu dostal na prvú priečku medzi generálnymi manažérmi v histórii klubu, keď o jedno víťazstvo prekonal Jacka Adamsa. Za Hollandom a Adamsom (913) figurujú Jimmy Devellano (366), Sid Abel (272), Bryan Murray (170), Ned Harkness (99), Ted Lindsay (81), Alex Delvecchio (65), Jimmy Skinner (50) a Art Duncan (12).

Holland a jeho plány do budúcnosti... Manažér Ken Holland v uplynulom týždni vyhlásil, že je spokojný s prebiehajúcim procesom prestavby mužstva. Red Wings sú mladší ako v minulosti a v nasledujúcich rokoch sa ešte viac omladia, ich najlepší mladíci preberajú dôležité úlohy, hrajú veľa, nastupujú v kľúčových situáciách, minimálne jeden z nich (Dylan Larkin) si v NHL už urobil dobré meno a iní (Andreas Athanasiou, Anthony Mantha, Tyler Bertuzzi, Dennis Cholowski) sú na dobrej ceste. S prestavbou sú spokojní aj majitelia klubu. Holland predpokladá, že mladíci ešte povýšia svoju výkonnosť, že im narastie sebavedomie a že o rok sa už pobijú o postup do play-off - taký je jeho plán pre ďalšiu sezónu. Okrem toho (opäť, ako už viackrát v tomto ročníku) naznačil, že sa nechystá odísť, ako mnohí priaznivci predpokladajú. Ak zostane verný svojmu súčasnému plánu, nebuďte prekvapení, ak do prestupovej uzávierky nevymení ani jedného z atraktívnych hráčov v poslednom roku zmluvy (t.j. Gustav Nyquist, Jimmy Howard, Nick Jensen) a namiesto toho si ich nechá a podpíše na skonsolidovanie zostavy a splnenie budúcoročných vízií.

Griffins naďalej prví v Centrálnej divízii... Záložný celok Detroitu z Grand Rapids má za sebou ďalšie dva zápasy, v jednom z nich zvíťazil a tretí týždeň v rade sa udržal na čele Centrálnej divízie Západnej konferencie AHL. Najlepší strelec ligy Chris Terry v pondelok reprezentoval Griffins v All-Star Game AHL a v troch zápasoch v drese Centrálnej divízie strelil jeden gól.

Program na tento týždeň

07.02. Detroit vs Vegas
09.02. Buffalo vs Detroit
10.02. Chicago vs Detroit





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.