Z Kanady s víťazstvom; Howard si užil All-Star Game

MARTIN UŽÁK | 28.01.2019

Trip na západe Kanady sa skončil víťazstvom. Jimmy Howard si užil All-Star Game. Ďalší hráč, tentoraz talentovaný mladík, vyvolal záujem.

Uplynulý týždeň Detroit Red Wings v skratke:


Luke Glendening a Andreas Athanasiou po góle na ľade Edmontonu (Jason Franson, The Canadian Press; 22.01.2019)

Posledný výsledok

22.01. Edmonton vs Detroit 2:3

Aktuálna bilancia a pozícia

51 zápasov, 45 bodov, skóre 145:172

Atlantická divízia: 7. (1. Tampa Bay, 76 b.)
Východná konferencia: 13. (1. Tampa Bay, 76 b.)
NHL: 26. (1. Tampa Bay, 76 b.)

Aktuálni lídri štatistík

góly: Dylan Larkin (21)
asistencie: Gustav Nyquist (32)
kanadské body: Dylan Larkin (48)
plusové body: Mike Green (+11)
víťazstvá: Jimmy Howard (14)
úspešnosť zákrokov: Jimmy Howard (91,6 %)

Zaujímavosti

Trip na západe Kanady ukončený víťazstvom... Red Wings odohrali v uplynulom týždni jeden zápas. V Edmontone zvíťazili po 32 zákrokoch Jimmyho Howarda a zásahoch Lukea Glendeninga (2) a Dylana Larkina. Domáci im to uľahčili: prvé dve tretiny hrali zle, mnohí priaznivci na nich bučali a hoci sa v tretej tretine zlepšili, prehrali a po stretnutí sa dozvedeli o konci generálneho manažéra a riaditeľa hokejových operácií Petra Chiarelliho. Pre Red Wings išlo o posledný z troch zápasov na tripe na juhozápade Kanady a jediný víťazný zápas na tomto tripe.

Deň na poslednom mieste NHL... Po pondelkovom zápase medzi Los Angeles Kings a St. Louis Blues (4:3) padli Red Wings na posledné miesto NHL. Ocitli sa tam po prvýkrát od 29. októbra a aj keď sa po výhre v Edmontone zo suterénu vymanili, nebude prekvapením, ak sa tam ocitnú opäť.

Uprostred deväťdňovej pauzy... Po zápase v Edmontone začala pre Red Wings deväťdňová pauza. Jej prvá časť skončila v sobotu po All-Star Game, jej druhá časť odštartovala v nedeľu piatimi dňami voľna ("bye week"). "Bye week" existuje tretiu sezónu, hráči NHL ho dostali ako kompenzáciu za to, že súhlasili so zmenou formátu Zápasu hviezd. Mnohí ho využívajú na oddych v tropických krajinách alebo individuálny tréning. Oficiálny tímový tréning ich čaká až vo štvrtok.

Krkolomná cesta domov... Dlhočizná pauza nezačala najšťastnejšie. Hlavné detroitské letisko vo Wayne County (DTW) bolo na noc uzavreté pre nepriaznivé počasie, Red Wings preto museli zvoliť alternatívny let do Clevelandu a potom do Toleda, odkiaľ sa už-už chystali na cestu autobusom do Detroitu, no DTW sa medzitým otvorilo a mohli naň letieť. Domov napokon dorazili až po treťom lete a 11 hodín po tom, čo opustili edmontonskú arénu Rogers Place.

Jimmy Howard si užil All-Star Game... Zatiaľ čo pre jeho spoluhráčov začalo dlhé voľno, brankár Jimmy Howard cez víkend reprezentoval Red Wings v Zápase hviezd v San Jose. V drese Atlantickej divízie odchytal druhú polovicu exhibície proti výberu Metropolitnej divízie (4:7), počas desiatich minút inkasoval štyrikrát a predviedol deväť úspešných zákrokov. Do All-Star Game vstupoval na treťom mieste v NHL v úspešnosti zákrokov medzi gólmanmi s minimálne 34 odchytanými zápasmi (91,6 %). Na All-Star víkende si najviac užíval chvíle so svojimi blízkymi - s manželkou Rachel, so sedemročným synom Jamesom IV., štvorročným synom Henrym a osemmesačnou dcérkou Oliviou. Žiaril šťastím, že jeho synovia sú vo veku, kedy už rozumejú tomu, čo sa okolo nich deje, a aj preto uviedol, že exhibícia v Kalifornii znamenala pre neho viac ako jeho prvá exhibícia z roku 2012.

Rasmussen pripravený, Bertuzzi otázny... Tínedžer Michael Rasmussen vynechal posledných osem zápasov pre zranenie zadného stehenného svalu, je už fit a vráti sa do zostavy. Chýbať by nemali ani Luke Glendening a Jacob De la Rose, ktorí v ostatnom čase hrali cez zranenia. Ak sa naplnia pôvodné prognózy, obranca Trevor Daley (zlomená noha) by sa mohol vrátiť cez víkend alebo neskôr. Zápas v Edmontone nedohral útočník Tyler Bertuzzi, jeho stav zostáva otázny.

Filip Hronek späť do Grand Rapids... Mladý obranca Filip Hronek bol poslaný do Grand Rapids, aby mohol počas pauzy hrávať v AHL. Za Red Wings zatiaľ odohral 23 zápasov a pozbieral desať bodov (3+7). Do Detroitu sa vráti, keď sa pre neho uvoľní miesto.

Athanasiou len za vysokú protihodnotu... Reportér Elliotte Friedman (Sportsnet) minulý týždeň upútal vyjadrením, že Edmonton Oilers prejavili záujem o rýchleho útočníka Andreasa Athanasioua. Onedlho mu kontroval Darren Dreger (TSN) a potvrdil, čo je v Detroite už nejakú dobu známe: Red Wings nemajú v úmysle Athanasioua vytrejdovať a vnímajú ho ako dôležitý stavebný článok ich prestavby. Athanasiou bol v minulosti často spájaný s možnou výmenou za mladého rozdielového obrancu, no v tejto sezóne si svoju reputáciu vylepšil, pretože po rokoch čakania začal predvádzať vyrovnané výkony a zlepšil sa v defenzívnej činnosti. Dreger uviedol, že Red Wings by ho vymenili iba v prípade, ak by im niekto dal "ponuku, aká sa neodmieta", a dodal, že na základe informácií z klubu si myslí, že úvaha o jeho výmene je momentálne nereálna.

Griffins naďalej divíznymi lídrami... Záložný celok Detroitu z Grand Rapids, od piatka v zostave aj s Filipom Hronekom, odohral v minulom týždni tri zápasy, dvakrát zvíťazil a naďalej sa vyníma na prvom mieste Centrálnej divízie Západnej konferencie AHL.

Program na tento týždeň

01.02. Detroit vs Toronto
02.02. Ottawa vs Detroit





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.