Red Wings dohrávajú sezónu; Zadina začal vynikať

MARTIN UŽÁK | 18.02.2019

Mužstvo dohráva sezónu. Jimmy Howard dosiahol veľký míľnik. Filip Hronek sa vrátil do NHL a dozvedel sa dobré správy o svojej blízkej budúcnosti. Jeden z hráčov bol požiadaný o zoznam tímov, do ktorých môže byť vymenený. Filip Zadina začal vynikať v AHL.

Uplynulý týždeň v organizácii Detroit Red Wings v skratke:


Hokejisti Detroit Red Wings po góle Gustava Nyquista vo Philadelphii (Matt Slocum, Associated Press; 16.02.2019)

Posledné výsledky

12.02. Nashville vs Detroit 2:3
14.02. Detroit vs Ottawa 3:2
16.02. Philadelphia vs Detroit 6:5 po predĺžení
17.02. Detroit vs Philadelphia 1:3

Aktuálna bilancia a pozícia

60 zápasov, 54 bodov, skóre 168:199

Atlantická divízia: 7. (1. Tampa Bay, 92 b.)
Východná konferencia: 15. (1. Tampa Bay, 92 b.)
NHL: 28. (1. Tampa Bay, 92 b.)

Aktuálni lídri štatistík

góly: Dylan Larkin (24)
asistencie: Gustav Nyquist (33)
kanadské body: Dylan Larkin (55)
plusové body: Luke Glendening, Mike Green (obaja +8)
víťazstvá: Jimmy Howard (17)
úspešnosť zákrokov: Jimmy Howard (91,3 %)

Zaujímavosti

Red Wings dohrávajú sezónu... Aj keď sa ich umiestnenie výraznejšie nemení a výsledky v ich súčasnej situácii nie sú také dôležité, Red Wings sa ďalej snažia hrať najlepšie ako vedia a vyhrávať čo najviac - aj napriek presvedčeniu mnohých fanúšikov a novinárov, že by mali prehrávať, aby si zlepšili šance v draftovej lotérii, čo sa však súčasných hráčov nijako netýka a aj minulý týždeň to dávali najavo. Proti Nashvillu a Ottawe ani raz neprehrávali, boli efektívni a keď bolo treba, podržal ich brankár Jimmy Howard. Vo Philadelphii boli po väčšinu zápasu horším tímom, na začiatku tretej tretiny prehrávali už 5:1, no napokon tretíkrát vo svojej histórii a prvýkrát po bezmála 30 rokoch dohnali štvorgólovú stratu a získali aspoň bod. Vo včerajšom domácom zápase s Flyers od druhej tretiny diktovali hru a boli lepší, no stroskotávali na výbornom brankárovi Carterovi Hartovi.

Ďalšie víťazstvo nad Predators... Red Wings patria v ostatných rokoch medzi najhoršie tímy NHL a naopak Nashville Predators medzi tie najlepšie, ale v ich vzájomných stretnutiach sa to neodráža. Red Wings v utorok porazili Predators už deviatykrát z posledných desiatich vzájomných zápasov. V Nashville vyhrali piatykrát za sebou, neprehrali tam viac ako päť rokov.

Ďalšia prehra vo Philadelphii... Zatiaľ čo v Nashville sa Red Wings v posledných rokoch darí, vo Philadelphii je to opačne. Po sobotnej porážke 6:5 po predĺžení platí, že Red Wings tam nevyhrali v riadnom hracom čase dlhých 22 rokov - od finále Stanley Cupu 1997. Od prelomu mája a júna 1997 tam hrali šestnásťkrát, pätnásťkrát prehrali a raz uspeli po samostatných nájazdoch.

500. zápas Jimmyho Howarda... Zápas s Ottawou bol 500. v základnej časti NHL pre brankára Jimmyho Howarda. Predviedol sa 40 úspešnými zákrokmi a víťazstvom, svojím 238. v NHL. Stal sa 71. brankárom s minimálne 500 odchytanými zápasmi v NHL a tretím, kto odchytal minimálne 500 zápasov v drese Detroit Red Wings - pred ním to dokázali iba Terry Sawchuk (734) a Chris Osgood (565). Po zápase opäť pripomenul, že v Detroite by chcel chytať do konca kariéry.

Daley a Bertuzzi späť po zranení... Obranca Trevor Daley nastúpil v Nashville po prvýkrát od 29. decembra, po 16 zápasoch, ktoré vynechal vinou zlomeniny nohy. Mladý útočník Tyler Bertuzzi sa vrátil vo Philadelphii po viac ako trojtýždňovej pauze spôsobenej zranením krku a otrasom mozgu; hneď dal gól a pridal aj asistenciu. Zápas vo Philadelphii vynechal pre brušnú chrípku útočník Frans Nielsen. V nedeľnom domácom zápase proti Flyers chýbal pre chorobu útočník Gustav Nyquist a po prvej tretine odstúpil pre zranenie krku brankár Jonathan Bernier, ale podľa trénera Jeffa Blashilla budú obaja k dispozícii v nasledujúcom stretnutí.

Frk a Cholowski poslaní do AHL... Útočník Martin Frk a obranca Dennis Cholowski boli minulý týždeň poslaní do záložného celku Detroitu v Grand Rapids. Frk musel byť predtým umiestnený na listinu nechránených hráčov, odkiaľ si ho nestiahol žiadny klub. Na začiatku tohto mesiaca prezradil, že vzhľadom na nedostatok príležitostí a vysedávanie na tribúne sám zvažoval presun do AHL, kde by mohol hrať pravidelne. V prvých dvoch zápasoch v drese Griffins pozbieral štyri body (1+3); Red Wings s ním viac nepočítajú. Mladík Cholowski (21) bol do AHL poslaný prvýkrát v tejto sezóne. Zo začiatku ročníka ohuroval ofenzívnou hrou a produkciou, no posledné mesiace mu začal dochádzať dych, čo sa obrancom v jeho veku a s limitovanými skúsenosťami stáva bežne. Red Wings veria, že vyrastie v popredného zadáka do prvej alebo druhej obrany, ale chcú mu dať viac času na rozvoj.

Hronek zapracoval a je späť v NHL... Mladý obranca Filip Hronek bol v tejto sezóne dvakrát poslaný do AHL s tým, aby popracoval na svojej defenzíve a hre vo vlastnom oslabení. V oboch prípadoch obstál a Red Wings ho cez víkend povolali späť, aby mu v nasledujúcich týždňoch dali ďalšie príležitosti v NHL, kde dosiaľ odohral 24 zápasov. "Privádzame ho sem, aby hral. Bude hrať veľa," uviedol cez víkend kouč Jeff Blashill. Hronek si prakticky vymenil miesto s Cholowskim. V NHL by mohol zostať do konca sezóny. Samozrejme, ak bude hrať dobre.

Larkin s novým gólovým maximom... Dylan Larkin strelil v Nashville svoj 24. gól v sezóne a vytvoril si nové sezónne maximum v počte gólov, keď prekonal dovtedy rekordných 23 gólov z nováčikovskej sezóny 2015/16. Ak mu strelecká forma vydrží, mohol by sa stať prvým hráčom Detroit Red Wings po desiatich rokoch s minimálne 30 gólmi za sezónu.

Andreas Athanasiou a jeho góly... Najlepším strelcom Red Wings v minulom týždni bol rýchlik Andreas Athanasiou, autor troch gólov. V Nashville sa trafil prvýkrát po 11 zápasoch a vyrovnal tým svoje osobné maximum v počte gólov v jednej sezóne (18). V nasledujúcom zápase s Ottawou toto maximum rovno prekonal, keď strelil ďalšie dva góly - jeden z hry a jeden z trestného strieľania. Bolo to jeho tretie trestné strieľanie v ročníku (toľko možností skórovať z tejto situácie dostal u Red Wings naposledy Ebbie Goodfellow v ročníku 1934/35 - mal ich šesť a skóroval raz). Athanasiou sa tešil z premeneného trestného strieľania druhýkrát v tomto ročníku, zároveň druhýkrát v kariére. V Detroite dali minimálne dva góly z tejto situácie okrem neho už len Steve Yzerman (3), Goodfellow, Gordie Howe a Valtteri Filppula (všetci 2).

Nyquist požiadaný o zoznam tímov... Chris Johnson z televízie Sportsnet v sobotnom programe Hockey Night in Canada prezradil, že Red Wings si vyžiadali od Gustava Nyquista zoznam tímov, do ktorých by mohol byť vymenený, ak by k tomu prišlo. Bol to očakávaný krok: Nyquist má v zmluve klauzulu o nemožnosti výmeny bez vlastného súhlasu, takže do potenciálneho trejdu musí hovoriť. V tejto sezóne je v poslednom roku svojho štvorročného kontraktu s priemerným ročným platom 4,75 milióna amerických dolárov. Ako vysvitlo na začiatku tohto roka, Red Wings sa jeho výmene nebránia, no jeho i niekoľko ďalších hráčov (Jimmyho Howarda, Nicka Jensena, Lukea Glendeninga) odmietajú vymeniť za nižšiu cenu, preto za neho požadujú vysokú protihodnotu a počítajú aj s možnosťou, že by ho nevymenili a uzavreli s ním novú zmluvu. Rozhovory medzi oboma stranami sa zintenzívnili v predchádzajúcom týždni a tento týždeň môže ukázať, k akému riešeniu dospeli. Uzávierka prestupov nastane v pondelok 25. februára o 21:00 SEČ.

Griffins späť na čele Centrálnej divízie... Grand Rapids Griffins odohrali v minulom týždni dva domáce zápasy proti San Antonio Rampage, farme St. Louis Blues, v oboch zvíťazili a vrátili sa na prvé miesto Centrálnej divízie Západnej konferencie AHL.

Filip Zadina začal vynikať v AHL... Jednou z ústredných postáv Griffins v uplynulom týždni bol talentovaný útočník Filip Zadina. V oboch zápasoch Griffins pozbieral dva body za gól a asistenciu, pričom jeden zápas sám rozhodol už po ôsmich sekundách predĺženia, čím vytvoril nový klubový rekord. Čo je pre jeho budúcnosť najdôležitejšie, posledné týždne začal v AHL vynikať. Nielenže produkuje a hrá dobre smerom dopredu (v posledných ôsmich stretnutiach pozbieral deväť bodov za päť gólov a štyri asistencie, vyslal 24 striel na bránku a je čoraz nebezpečnejší), ale popri tom hrá komplexnejšie ako predtým, ochotne blokuje strely súpera, bojuje o puk, je ďaleko trpezlivejší, zreteľne neprepadáva v strednom pásme a lepšie bráni. Zlepšuje sa a Detroit Red Wings sú s jeho napredovaním spokojní. Koncom sezóny predvedie svoje schopnosti aj v NHL.

Program na tento týždeň

20.02. Detroit vs Chicago
22.02. Detroit vs Minnesota
24.02. Detroit vs San Jose





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.