Predposlední a s plánom pred uzávierkou prestupov

MARTIN UŽÁK | 21.01.2019

Mužstvo sa prepadlo na predposledné miesto v lige. Niklas Kronwall prehovoril bez servítky. Dylan Larkin sa prestrieľal na métu 20 gólov. Vedenie prebralo stratégiu, s akou pristúpi do záverečných týždňov prestupového obdobia, a pripravilo plán B pre prípad, že sa mu nepodarí vymeniť Gustava Nyquista. Viacerí hráči začali pútať záujem iných klubov.

Uplynulý týždeň Detroit Red Wings v skratke:


Darren Helm po svojom góle do siete Anaheim Ducks (Paul Sancya, Associated Press; 15.01.2019)

Posledné výsledky

15.01. Detroit vs Anaheim 3:1
18.01. Calgary vs Detroit 6:4
20.01. Vancouver vs Detroit 3:2

Aktuálna bilancia a pozícia

50 zápasov, 43 bodov, skóre 142:170

Atlantická divízia: 8. (1. Tampa Bay, 76 b.)
Východná konferencia: 16. (1. Tampa Bay, 76 b.)
NHL: 30. (1. Tampa Bay, 76 b.)

Aktuálni lídri štatistík

góly: Dylan Larkin (20)
asistencie: Gustav Nyquist (31)
kanadské body: Dylan Larkin (47)
plusové body: Mike Green (+10)
víťazstvá: Jimmy Howard (13)
úspešnosť zákrokov: Jimmy Howard (91,5 %)

Zaujímavosti

Predposlední v NHL... Red Wings odštartovali minulý týždeň víťazstvom, svojím druhým po sebe, čo sa im podarilo po prvýkrát od konca novembra a začiatku decembra. V Calgary viedli štyrikrát o gól, ale ofenzívne potentní domáci sa na nich vždy dotiahli a strelili im šesť gólov, hoci iba jeden pri hre piatich proti piatim (tri góly dali pri presilovke, jeden v oslabení, jeden do prázdnej bránky). Vo Vancouveri boli Red Wings v prvej polovici zápasu lepším tímom a po dvoch tretinách viedli 1:2, no napokon opäť stratili vedenie a prehrali. Od dnešného dňa figurujú na poslednom mieste Atlantickej divízie i Východnej konferencie a predposlednom mieste NHL. Od posledných L. A. Kings ich delí iba jeden bod. Pokiaľ Kings dnes večer získajú čo i len bod, Red Wings budú tam, kde ich pred sezónou videli mnohí experti: na poslednom mieste NHL.

Motivačná reč Thomasa Vaneka... Tréner Jeff Blashill nebol spokojný s prístupom a výkonom hráčov na pondelkovom tréningu, čo sa odrazilo aj na druhý deň v prvých dvoch tretinách zápasu proti Anaheimu. Red Wings hrali malátne a proti súperovi, ktorý prehral jedenásťkrát po sebe, dlho strácali. V prestávke medzi druhou a treťou tretinou prehovoril mužstvu do duše veterán Thomas Vanek. Vyhlásil, že nadišiel čas, aby sa hráči konečne predviedli, rozhýbali, zápas otočili a zvíťazili. A tak sa aj stalo. "Nenosí na drese 'áčko', ale jeho slová majú váhu a všetci ho rešpektujú," vzdal Vanekovi hold Gustav Nyquist.

Niklas Kronwall bez servítky... Viacerí hráči Red Wings i tréner Jeff Blashill v minulom týždni rozprávali o tom, že mužstvo nie je také zlé, ako to naznačuje jeho pozícia v tabuľke. Niečo na tom dozaista bude: Red Wings neraz dokázali hrať dobre aj proti najlepším celkom ligy, mnoho zápasov prehrali po zbytočných chybách, ich nové tváre často zaplatili krutú nováčikovskú daň a ich zadné rady viackrát zdecimovali zranenia. Ostrieľaný bek Niklas Kronwall, známy svojou úprimnosťou, sa však na vec pozrel inak a v rozhovore s Greggom Krupom z denníka Detroit News prehovoril bez servítky: "Áno, môžeme mať pocit, že sme lepší ako naznačuje tabuľka, no bilancia nikdy nie je klamlivá. Takže si myslím, že nakoniec lepší nie sme." Kronwall okrem toho vyhlásil, že prestavba nemôže byť ospravedlnením za zlé výkony a že Red Wings budú konkurencieschopní až vtedy, keď sa dokážu pozrieť do zrkadla a s čistým svedomím si povedia, že hrali najlepšie, ako vedeli.

Larkin na hranici 20 gólov... Hlavnou postavou Red Wings v Calgary bol opäť raz mladík Dylan Larkin. Proti Flames hýril aktivitou, bol neustále nebezpečný, odohral najviac spomedzi všetkých útočníkov, vyslal osem striel na bránku a vďaka dvom presným zásahom dosiahol na hranicu 20 gólov. Domáci kouč Bill Peters, ktorý v Detroite kedysi robil asistenta Mikeovi Babcockovi, mu po zápase zložil poklonu: "Bude z neho superhviezda. Nevedeli sme na jeho hru zareagovať."

Nyquist načal štvrtú desiatku prihrávok... Dylan Larkin nebol jediný, kto sa na ľade Calgary predviedol. Gustav Nyquist, v ostatných týždňoch Larkinov spoluhráč z prvého útoku, si v zápase pripísal dve asistencie a prehupol sa cez hranicu 30 prihrávok. Nyquist je najlepším nahrávačom mužstva prakticky od samého začiatku ročníka. Po zápase v Calgary mal na konte 42 kanadských bodov, teda o dva viac ako za celú minulú sezónu.

DeKeyser späť v zostave... V zápase s Anaheimom sa vrátil do zostavy obranca Danny DeKeyser. Vynechal posledných 19 zápasov pre zranenie zápästia na ľavej ruke. Bolo to jeho druhé zranenie v sezóne - vinou zranenia ruky vynechal aj osem októbrových stretnutí. Proti Anaheimu bol na ľade pri všetkých strelených góloch Red Wings a k víťazstvu pomohol dvoma primárnymi asistenciami, vo Vancouveri zasa vytiahol krásnu strieľanú prihrávku na gól Thomasa Vaneka.

Rasmussen bližšie k návratu... Tínedžer Michael Rasmussen zmeškal posledných sedem zápasov pre zranenie zadného stehenného svalu, cez víkend však naplno trénoval a blíži sa k návratu.

Dennis Cholowski prvýkrát na tribúne... Zatiaľ čo Larkinovi a Nyquistovi zápas v Calgary vyšiel, mladý zadák Dennis Cholowski sa opäť vytrápil, urobil niekoľko chýb, pôsobil neiste a nasledujúci zápas vo Vancouveri po prvýkrát sledoval iba z tribúny ako zdravý náhradník. Bol sklamaný, pretože sa narodil na predmestí Vancouveru a na zápas s Canucks prišla jeho početná rodina. Po dobrom začiatku mu došiel dych, v posledných dvoch mesiacoch sa mu priveľmi nedarí, ešte nikdy predtým nehral zápasy v takom rýchlom tempe a počte ako v tejto sezóne, ani nehovoriac o tom, že v AHL sa iba mihol a nemal možnosť pripraviť sa v nej na NHL. Vo Vancouveri ho nahradil ďalší nováčik Filip Hronek, čo je presne opačný prípad. Hronek podáva v ostatných týždňoch dobré výkony a klub hľadá spôsob, ako si ho v tíme nechať. Od Cholowskiho sa ďalej očakáva veľa, ale potrebuje čas.

Thomas Vanek s desiatimi gólmi... Jeden z gólov vo Vancouveri dal veterán Thomas Vanek. Trafil sa tretíkrát z posledných štyroch zápasov a dostal sa na métu desiatich gólov. Dvojciferný počet gólov majú okrem neho na konte ešte Dylan Larkin (20), Andreas Athanasiou (17), Tyler Bertuzzi (13), Anthony Mantha (12) a Gustav Nyquist (11).

Z mítingu vedenia na Floride... Predstavitelia vedenia a kluboví skauti sa minulý týždeň stretli na Floride, kde sa dohodli, s akou stratégiou pôjdu do záverečných piatich týždňov pred prestupovou uzávierkou, ktorá bude v pondelok 25. februára. Vzhľadom na predsezónne prognózy a postavenie v tabuľke nie je žiadnym prekvapením, že sa znova pokúsia vymeniť svojich atraktívnych hráčov v posledných rokoch kontraktov za voľby v drafte, aby postupne uvoľnili ďalšie miesta pre mladíkov a pokračovali v prestavbe mužstva. No na rozdiel od posledných rokov, kedy vymenili viacero hráčov aj za nižšie voľby v drafte, tento rok majú v pláne reagovať iba na lukratívne ponuky. Nateraz je v pláne, že ak do 25. februára dostanú ponuku, aká sa neodmieta, tak zareagujú. Môže sa ale stať, že tohtoročná prestupová uzávierka bude z ich strany veľmi pokojná.

Plán B u Gustava Nyquista... Jedným z hlavných adeptov na výmenu je útočník Gustav Nyquist. Ako na tomto blogu odznelo v predchádzajúcom týždni, Red Wings sa ho pokúsia vymeniť za voľbu v drafte. V týždni však vysvitlo, že nateraz ho plánujú vytrejdovať iba v prípade, že im záujemca ponúkne voľbu v prvom kole draftu. Red Wings neočakávajú, že im niekto takúto lukratívnu voľbu ponúkne. Beat writer Ansar Khan (MLive) s odvolaním sa na nemenovaný klubový zdroj zistil, že ak sa výmena nepodarí, príde na rad plán B a Red Wings sa s Nyquistom pokúsia podpísať novú, ešte štedrejšiu a dlhodobú zmluvu. Ako je známe už od decembra, Red Wings žiadajú rovnakú vysokú protihodnotu aj za brankára Jimmyho Howarda, inak by s ním radi podpísali na ďalšie dva roky.

Viacerí hráči pútajú záujem... Päť týždňov pred prestupovou uzávierkou začalo pútať záujem viacero hráčov Red Wings, nielen Gustav Nyquist a Jimmy Howard (o neho stáli už v novembri St. Louis Blues). Podľa Helene St. James (Detroit Free Press) je v lige trvalý záujem o obranára Lukea Glendeninga. Záujem upútal aj obranca Nick Jensen (pútal ho už počas draftu), no Red Wings by s ním mohli podpísať novú zmluvu, pretože je lacný, hrá solídne a výborne korčuľuje. Gregg Krupa (Detroit News) pri vyššie spomínanom rozhovore prekvapil Niklasa Kronwalla tým, že sa o neho zaujímajú Toronto Maple Leafs, Red Wings sa však podľa očakávania rozhodli, že ho nevymenia. Záujem o veteránov Trevora Daleyho a Thomasa Vaneka je zatiaľ v špekulatívnej rovine - novinári dlhodobo predpokladajú, že by mohli byť vymenení, ale žiaden konkrétny záujem hlásený nebol.

Griffins prví v Centrálnej divízii... Záložný celok Detroitu z Grand Rapids odohral minulý týždeň tri zápasy, dvakrát vyhral a s podielom 61,6 % bodov sa vyšvihol na prvé miesto Centrálnej divízie Západnej konferencie AHL. Patrik Rybár cez víkend udržal svoju prvú nulu v súťaži.

Program na tento týždeň

22.01. Edmonton vs Detroit
26.01. All-Star Game (Howard)





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.