Séria prehier ukončená, klub sa pokúsi o výmenu

MARTIN UŽÁK | 14.01.2019

Séria prehier sa skončila. Ďalší dlhodobo zranený hráč sa uzdravil a iný sa k návratu priblížil. Tyler Bertuzzi sa blysol hetrikom. Generálny manažér Ken Holland prezradil, že začne jednať s Jimmym Howardom o novej zmluve. Klub sa pokúsi vymeniť jedného zo svojich dlhoročných hráčov.

Uplynulý týždeň Detroit Red Wings v skratke:


Dylan Larkin a Tyler Bertuzzi v objatí po Bertuzziho hetriku (Tom Olmscheid, Associated Press; 12.01.2019)

Posledné výsledky

08.01. Detroit vs Montreal 2:3
11.01. Winnipeg vs Detroit 4:2
12.01. Minnesota vs Detroit 2:5

Aktuálna bilancia a pozícia

47 zápasov, 41 bodov, skóre 133:160

Atlantická divízia: 7. (1. Tampa Bay, 72 b.)
Východná konferencia: 14. (1. Tampa Bay, 72 b.)
NHL: 28. (1. Tampa Bay, 72 b.)

Aktuálni lídri štatistík

góly: Dylan Larkin (18)
asistencie: Gustav Nyquist (29)
kanadské body: Dylan Larkin (44)
plusové body: Mike Green (+9)
víťazstvá: Jimmy Howard (12)
úspešnosť zákrokov: Jimmy Howard (91,6 %)

Zaujímavosti

Poučení z rýchlo inkasovaných gólov... Všetky tri zápasy minulého týždňa mali jedno spoločné: Red Wings v nich zakaždým inkasovali minimálne jeden rýchly gól na začiatku tretiny. V stretnutí s Montrealom inkasovali dvakrát v prvých 96 sekundách druhej tretiny a raz po 19 sekundách tretej tretiny, naopak sami sa nadreli na dva góly a vždy len korigovali stav. Vo Winnipegu prehrávali po 13 sekundách hry, inkasovali aj na samom konci prvej tretiny a potom na začiatku druhej tretiny, a hoci sa dotiahli na rozdiel jedného gólu a v závere mohli vyrovnať po samostatnom úniku Andreasa Athanasioua, znova to nestačilo. Poučení z týchto nezdarov začali na ľade Minnesoty lepšie a po 24 sekundách hry viedli. Aj keď domáci po 17 sekundách druhej časti strelili gól na 2:1, Red Wings sa nepoddali, o 18 sekúnd vyrovnali a nakoniec Wild v druhej tretine prestrieľali 21:2. Aby toho nebolo málo, Red Wings v Minnesote skórovali aj po 47 sekundách tretej tretiny a stali sa tak len deviatym tímom v histórii NHL a prvým od februára 2007 so streleným gólom v prvej minúte každej tretiny. Víťazstvo na ľade Wild bolo ich tretie z posledných 16 zápasov, prvé po troch prehrách za sebou.

Neúspešná šnúra na vlastnom ľade... Zápasom s Montrealom Red Wings ukončili päťzápasovú šnúru na vlastnom ľade. Nezvládli ju tak, ako plánovali: vždy mali víťazstvo na dosah, no napokon štyrikrát prehrali. Päť domácich zápasov za sebou ich čaká ešte v druhej polovici februára.

Mike Green späť v zostave... V zápase na ľade Winnipegu sa vrátil do zostavy obranca Mike Green. Vynechal 13 zápasov pre zranenie nohy / členka. Išlo o jeho druhé dlhodobé zranenie v sezóne, predtým zmeškal tréningový kemp, všetky prípravné zápasy a prvých deväť súťažných zápasov pre vírusovú infekciu. Podobne rozvláčnou maródkou prešlo aj niekoľko ďalších obrancov Red Wings - ani jeden ich zadák neodohral v tejto sezóne všetky doterajšie zápasy. Aj preto Red Wings figurujú v suteréne tabuľky.

DeKeyser bližšie k návratu... Zadák Danny DeKeyser nehrá od 6. decembra vinou zranenia ľavej ruky, v uplynulom týždni však pokračoval v tréningu a v najbližších dňoch sa vráti. V doterajšom priebehu sezóny odohral iba 20 zápasov, pre zranenie ruky zmeškal aj osem stretnutí od polovice októbra do začiatku novembra. Tréneri ho pochvaľovali, dokázal obranné rady tímu skonsolidovať. Odkedy nehrá, Red Wings dokázali vyhrať iba päťkrát z 19 zápasov.

Daley a Rasmussen ďalej mimo hry... Zatiaľ čo Mike Green sa vrátil a Danny DeKeyser sa k návratu priblížil, ďalší obranca Trevor Daley stále pauzuje pre zlomeninu nohy (mal by sa vrátiť začiatkom februára) a mladý útočník Michael Rasmussen vynechal posledné štyri stretnutia pre bližšie nešpecifikované zranenie v dolnej časti tela.

Athanasiou s ďalšími gólmi... Oba góly Red Wings v zápase s Montrealom strelil rýchlik Andreas Athanasiou. Svojím prvým zásahom vyrovnal svoj gólový počin z lanskej sezóny (16 gólov) a tým druhým ho prekonal. V tomto ročníku je jedným z viacerých mladých hráčov, ktorí v omladenom mužstve Red Wings postupne napredujú. Pokiaľ by v nastolenom tempe pokračoval až do konca sezóny, mohol by sa priblížiť k méte 30 gólov. A čo je azda najdôležitejšie, po rokoch čakania na jeho vyrovnanejšie výkony sa prestalo šepkať o jeho možnej výmene.

Prvý hetrik Tylera Bertuzziho... Hlavným strojcom výhry v Minnesote bol bojovník Tyler Bertuzzi, autor troch gólov. Bol to jeho prvý hetrik v NHL. Dočkal sa vo svojom 100. zápase. Po 100 zápasoch v NHL má na konte 49 bodov (20+29), ďalej príjemne prekvapuje a potvrdzuje, že sa v ňom skrýva viac ofenzívneho potenciálu, ako sa pôvodne predpokladalo.

Holland a Howard začnú jednať... Generálny manažér Ken Holland minulý týždeň prezradil, že začne jednať s gólmanom Jimmym Howardom o jeho novej zmluve. Ako na tomto blogu už odznelo, Red Wings by si ho chceli udržať a aj on sám by chcel v klube zostať. Onedlho bude reprezentovať Red Wings v Zápase hviezd, je v poslednom roku svojej šesťročnej zmluvy s priemerným platom 5,29 milióna amerických dolárov ročne. Činovníci klubu sú prekvapení, aký je o neho v lige záujem (napríklad koncom novembra o neho otvorene stáli St. Louis Blues), no nemienia sa ho vzdať lacno - v decembri vysvitlo, že o jeho trejde by uvažovali iba v prípade, ak by im niekto ponúkol voľbu v prvom kole draftu, čo je menej reálne. Všetky indície teda nasvedčujú tomu, že Howard u Detroit Red Wings zostane a dosť možno v ich drese aj ukončí kariéru.

Ani slovo o zotrvaní Nyquista... Zatiaľ čo budúcnosť brankára Jimmyho Howarda bude s veľkou pravdepodobnosťou aj naďalej spojená s Detroit Red Wings, v prípade útočníka Gustava Nyquista, ďalšieho atraktívneho hráča v poslednom roku zmluvy, je situácia odlišná. Nyquist minulý týždeň prezradil, že o novom kontrakte s Red Wings ešte nepadlo ani slovo. Pred sezónou dostal polročné výkonnostné ultimátum, aby sa klub mohol rozhodnúť, či s ním podpíše nový (štedrý, dlhoročný) kontrakt, alebo ho vymení inam, aby o neho neprišiel bez náhrady a aby v pokračujúcej prestavbe uvoľnil miesto pre ďalšieho mladého útočníka. Podľa prvých interných informácií Red Wings plánujú urobiť to, čo bude pre ich budúcnosť najlepšie: počas najbližších šiestich týždňov ho požiadajú, aby sa vzdal klauzuly o nemožnosti výmeny a pokúsia sa ho vymeniť za voľbu v drafte. Tento chystaný scenár potvrdil aj Gregg Krupa z denníka Detroit News. Ako Nyquist minulý týždeň uviedol, v klube by rád zostal, no na druhú stranu rozumie obchodnej stránke veci. Posledné štyri sezóny zarábal v priemere 4,75 milióna dolárov ročne a vzhľadom na svoje štatistiky, vek a trendy na hráčskom trhu bude požadovať ešte vyšší plat. Bolo by teda prekvapením, ak by u Red Wings zostal. Záujem iných klubov pútal už minulý rok a teraz by mal byť ešte väčší.

Griffins sa prehupli cez polovicu sezóny... Grand Rapids Griffins v zostave s Patrikom Rybárom, Liborom Šulákom a Filipom Zadinom sa prehupli cez prvú polovicu základnej časti sezóny 2018/19. Minulý týždeň odohrali tri zápasy, pozbierali v nich päť zo šiestich bodov, upevnili si šiestu priečku v Západnej konferencii AHL a priblížili sa k výraznejšiemu posunu tabuľkou.

Program na tento týždeň

15.01. Detroit vs Anaheim
18.01. Calgary vs Detroit
20.01. Vancouver vs Detroit





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.