Dve výhry, hromadná šarvátka, vyrovnaná bilancia

MARTIN UŽÁK | 03.12.2018 | aktualizované 04.12.2018

Mužstvo vyhralo dva zápasy a udržalo si vyrovnanú bilanciu. Zápas v Bostone okorenila hromadná šarvátka. Mike Green opäť potvrdil svoje kvality. O jedného z hráčov sa zaujíma iný klub.

Uplynulý týždeň Detroit Red Wings v skratke:


Frans Nielsen a jeho radosť po prvom góle v tejto sezóne (Michael Dwyer, Associated Press; 01.12.2018)

Posledné výsledky

26.11. Detroit vs Columbus 5:7
28.11. Detroit vs St. Louis 4:3
01.12. Boston vs Detroit 2:4
02.12. Detroit vs Colorado 0:2

Aktuálna bilancia a pozícia

27 zápasov, 27 bodov, skóre 76:87

Atlantická divízia: 7. (1. Tampa Bay, 39 b.)
Východná konferencia: 12. (1. Tampa Bay, 39 b.)
NHL: 22. (1. Tampa Bay, 39 b.)

Aktuálni lídri štatistík

góly: Andreas Athanasiou (11)
asistencie: Gustav Nyquist (17)
kanadské body: Dylan Larkin (22)
plusové body: Mike Green (+9)
víťazstvá: Jimmy Howard (9)
úspešnosť zákrokov: Jimmy Howard (92,3 %)

Zaujímavosti

Vyrovnaná bilancia vo vyrovnanej tabuľke... Red Wings vyhrali 11 zo svojich posledných 17 zápasov a aj po minulom týždni si udržali vyrovnanú zápasovú a bodovú bilanciu, s čím po zlom štarte do tejto sezóny počítal len málokto. V prestrelke s Columbusom zaspali prvú polovicu zápasu a už v 27. minúte prehrávali 1:5. Proti St. Louis začali dobre, v druhej tretine viedli 3:0, no náskok stratili a rozhodli až v tretej časti hry. V Bostone odohrali emotívny a fyzicky vypätý zápas a vyhrali tam po prvýkrát od apríla 2014. Vo včerajšom stretnutí s Coloradom nenašli recept na brankára Semiona Varlamova a po prvýkrát v ročníku neskórovali. Vo vyrovnanej Východnej konferencii sú dva body od siedmeho miesta a štyri body od posledného miesta.

Trevor Daley pauzuje so zranením... Obranca Trevor Daley utrpel v zápase so St. Louis bližšie nešpecifikované zranenie v dolnej časti tela a odvtedy chýba v zostave. Je to jeho druhé zranenie v tejto sezóne; v októbri vynechal tri zápasy pre zranenie v hornej časti tela. Okrem neho pauzujú dlhodobo zranení útočníci Darren Helm (bude chýbať minimálne do konca tohto roka pre zranenie ramena) a Jevgenij Svečnikov (zotavuje sa z operácie kolena, mohol by sa vrátiť koncom sezóny). Dylan Larkin musel v tretej tretine zápasu s Coloradom odísť do šatne, aby prešiel protokolom pre podozrenie na otras mozgu, v testovaní uspel a mohol sa vrátiť na ľad.

Viacerí hráči v TOP 10... Jimmy Howard je tretí v NHL v úspešnosti zákrokov medzi brankármi s minimálne 19 odchytanými zápasmi (92,3 %). Dennis Cholowski zostáva tretím najproduktívnejším obrancom spomedzi ligových nováčikov (4+8). Luke Glendening je štvrtý v NHL v úspešnosti na vhadzovaní medzi hráčmi s minimálne 390 vhadzovaniami (57,6 %). Dylan Larkin je štvrtý v NHL medzi hráčmi s minimálne 520 vhadzovaniami (56,8 %), siedmy v počte vyhratých vhadzovaní (310) a deviaty v počte odobratých pukov (31).

Bezchybné buly a desiaty gól Larkina... Dylan Larkin sa vyšvihol medzi najlepších ligových centrov na buly po zápase v Bostone, kde sa mu podaril nevídaný kúsok, keď vyhral všetkých 15 vhadzovaní. V Bostone okrem toho strelil gól, svoj desiaty v tejto sezóne. Na métu desiatich gólov dosiahol ako druhý hráč Red Wings po Andreasovi Athanasiouovi.

Jimmy Howard v ďalšej šarvátke... Zápas v Bostone bol okorenený hromadnou šarvátkou, do ktorej sa zapojili viacerí hráči na ľade (video tu). Pritvrdzovať sa začalo od 34. minúty, kedy Luke Witkowski najskôr tvrdým hitom poslal k ľadu Davida Krejčího a o niekoľko sekúnd prijal výzvu na bitku od Joakima Nordströma. Ostatní hráči Red Wings, ako viacerí z nich neskôr uviedli, boli po Witkowskiho bodyčeku a bitke nabudení, takže keď v 38. minúte začali Bruins pritvrdzovať, Red Wings im rázne odpovedali. Šarvátka sa strhla po tom, ako Brad Marchand najskôr sekol Tylera Bertuzziho a neskôr aj Jimmyho Howarda, ktorý mieril na lavičku pri signalizovanom vylúčení. Howard Marchandovi seknutie vrátil, Marchanda schmatol Bertuzzi a šarvátka bola na svete. Domáci gólman Tuukka Rask po vypuknutí šarvátky zamieril za Howardom, ich pästnému súboju však zabránili rozhodcovia. Nebolo to po prvýkrát, čo sa Howard zapojil do takejto šarvátky - v minulosti vyštartoval po Sidneym Crosbym z Pittsburghu, v jednom zápase s L. A. Kings masíroval Kylea Clifforda a neštítil sa sácania s Mikeom Richardsom, vlani sa zapojil do šarvátky v zápase s Calgary. Howard po zápase v Bostone uviedol, že na bitku s Raskom bol pripravený, no na druhú stranu sa tým aspoň nenaštrbilo ich priateľstvo. V samotnom zápase opäť vyčnieval, pochytal 38 striel a už jedenásty raz v tejto sezóne bol vyhlásený za jednu z troch hviezd.

Frans Nielsen ukončil strelecké trápenie... V Bostone sa dočkal svojho premiérového gólu v sezóne veterán Frans Nielsen. Čakal naň do 22. zápasu, najdlhšie v doterajšej kariére. Po 23 zápasoch tohto ročníka (štyri vynechal pre podozrenie na otras mozgu) má na konte aj 14 asistencií, čo z neho robí druhého najlepšieho nahrávača tímu po Gustavovi Nyquistovi (17).

Tyler Bertuzzi s ďalšími gólmi... Najlepším strelcom Red Wings v uplynulom týždni bol mladík Tyler Bertuzzi, autor troch gólov. V zápase so St. Louis strelil dva góly, v Bostone pridal ďalší, svoj deviaty v sezóne. Zatiaľ čo vo svojich prvých 47 zápasoch v NHL strelil iba dva góly, v posledných 35 ich nastrieľal 14. Z bojovníka a agitátora, od ktorého sa góly pôvodne nečakali, vyrastá solídny sekundárny strelec a jeden z dôležitých stavebných kameňov prestavby mužstva. V najbližšej dobe však bude svojmu mužstvu chýbať, keďže NHL ho po stretnutí proti Coloradu suspendovala na dva zápasy za to, že udrel Matta Calverta z lavičky.

Mike Green opäť potvrdil svoje kvality... Mike Green v Bostone natiahol svoju bodovú šnúru na päť zápasov a ešte ani raz v tomto ročníku sa mu nestalo, že by nebodoval tri zápasy po sebe. V doterajšom priebehu sezóny pozbieral 14 kanadských bodov (2+12), je tímovým lídrom v bilancii plusových a mínusových bodov (+9), predral sa na prvé miesto produktivity tímových obrancov a pomaly sa začína približovať k prvej desiatke najproduktívnejších obrancov celej NHL. A to zmeškal výraznú časť letnej prípravy po operácii krku a vinou vírusovej infekcie vynechal celý tréningový kemp, všetky prípravné zápasy a prvých deväť zápasov sezóny.

400. zápas Dannyho DeKeysera... Nedeľňajší zápas s Coloradom bol 400. v základnej časti NHL pre obrancu Dannyho DeKeysera. DeKeyser nastupuje za Red Wings od začiatku svojej kariéry v NHL. Stal sa 16. obrancom, ktorý odohral v ich drese minimálne 400 zápasov základnej časti.

Záujem o Howarda v St. Louis... Pondelkový zápas s Columbusom navštívilo niekoľko skautov St. Louis Blues. Ako zistil Darren Dreger z TSN, Blues sa začali zaujímať o brankára Jimmyho Howarda. Blues sú momentálne predposlední v NHL a obaja ich brankári chytajú s úspešnosťou zákrokov pod 90 %. Howard patrí medzi najlepších hráčov Red Wings a v lete sa môže stať neobmedzene voľným hráčom, Red Wings by si ho chceli ponechať a ponúknuť mu novú zmluvu.

Griffins opäť poskočili poradím... Grand Rapids Griffins minulý týždeň odohrali štyri zápasy za šesť dní, všetky vyhrali a v tabuľke Západnej konferencie AHL poskočili na piate miesto.

Filip Hronek zažiaril v AHL... Jednou z najjagavejších hviezd Griffins v minulom týždni bol Filip Hronek. Tvrdý obranca s citom pre ofenzívnu hru bodoval v každom zo štyroch zápasov Griffins, celkovo bodoval už šesť zápasov v rade a ako prvý hráč v histórii klubu rozhodol dva zápasy za sebou gólom v predĺžení. Hronek začal túto sezónu v NHL vďaka zraneniam niekoľkých obrancov a za rovnakej situácie sa do NHL aj vráti. Ak by ale pokračoval v takejto výkonnosti (po 16 zápasoch má na konte 14 kanadských bodov), do NHL by mohol povýšiť aj skôr.

Program na tento týždeň

04.12. Detroit vs Tampa Bay
06.12. Toronto vs Detroit
08.12. Detroit vs N. Y. Islanders





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.