Larkin vytvoril klubový rekord, Vanek s tisíckou

MARTIN UŽÁK | 07.01.2019

Mužstvo prišlo o viacero náskokov. Dylan Larkin vytvoril nový klubový rekord. Dvaja dlhodobo zranení hráči sa vrátili do zostavy, ďalší traja začali korčuľovať, obranné rady však utrpeli ďalšiu ranu. Jimmy Howard bol nominovaný do Zápasu hviezd. Thomas Vanek oslávil veľké jubileum.

Uplynulý týždeň Detroit Red Wings v skratke:


Anthony Mantha prekonáva Bradena Holtbyho (Carlos Osorio, Associated Press; 06.01.2019)

Posledné výsledky

31.12. Detroit vs Florida 3:4 po samostatných nájazdoch
02.01. Detroit vs Calgary 3:5
04.01. Detroit vs Nashville 4:3 po predĺžení
06.01. Detroit vs Washington 2:3

Aktuálna bilancia a pozícia

44 zápasov, 39 bodov, skóre 124:151

Atlantická divízia: 7. (1. Tampa Bay, 66 b.)
Východná konferencia: 14. (1. Tampa Bay, 66 b.)
NHL: 27. (1. Tampa Bay, 66 b.)

Aktuálni lídri štatistík

góly: Dylan Larkin (18)
asistencie: Gustav Nyquist (26)
kanadské body: Dylan Larkin (41)
plusové body: Mike Green (+10)
víťazstvá: Jimmy Howard (11)
úspešnosť zákrokov: Jimmy Howard (91,7 %)

Zaujímavosti

Týždeň o stratených náskokoch... Všetky štyri zápasy uplynulého týždňa mali jednu spoločnú črtu: Red Wings v nich zakaždým stratili náskok. V zápasoch proti Nashvillu a Washingtonu prišli o skromný jednogólový náskok, čo je v hokeji bežné. Proti Predators hrali po prvýkrát po veľmi dlhej dobe výborne. Mrzeli ich však premrhané viacgólové náskoky v zápasoch s Calgary a Floridou. Proti Calgary vyhrávali po prvej tretine 2:0, ale napokon ich porazila dominantná prvá lajna Flames. Proti Floride, aj pred zrakom legendárneho Vladimira Konstantinova, viedli po prvej tretine dokonca 3:0, ale potom prestali korčuľovať, začali kopiť chyby a Panthers zápas otočili. Ostrieľaný obranca Niklas Kronwall po tomto nezdare nešetril kritikou: "Takto nemôžeme hrať. Samozrejme, že sa (Panthers) budú snažiť niečo urobiť. Je to 3:0, nemajú čo stratiť. Prestali sme korčuľovať a komunikovať, nikto zrazu nechcel puk. Všimol som si, že sa to stalo už veľakrát - prestaneme hrať a čakáme, že našu robotu urobí niekto iný. Jeden hráč má puk a ostatní štyria sa len pozerajú jeden na druhého." Red Wings aj preto vyhrali iba jeden z posledných ôsmich a dva z posledných trinástich zápasov.

Dylan Larkin vytvoril klubový rekord... Zápas proti Nashvillu rozhodol v predĺžení Dylan Larkin. Bol to jeho štvrtý gól v nadstavenom čase v tejto sezóne, vďaka čomu sa osamostatnil na prvom mieste NHL. Larkin sa stal historicky prvým hráčom Red Wings so štyrmi gólmi v predĺžení behom jednej sezóny. Prekonal klubový rekord, o ktorý sa s tromi gólmi v predĺžení delilo trio Herbie Lewis (1933/34), Steve Yzerman (2000/01), Brendan Shanahan (2003/04). Niekoľko dní predtým - proti Floride - Larkin zveľadil svoju bodovú šnúru do konečnej podoby štrnástich zápasov za sebou.

Rok 2018 bol rokom prehier... Zápasom proti Floride Red Wings ukončili kalendárny rok 2018. Odohrali v ňom 85 súťažných zápasov a až 55 z nich prehrali. Kalendárny rok 2019 by mal byť podobný, Red Wings sú v prestavbe a od dlhodobej konkurencieschopnosti sú stále ďaleko.

Dvaja dlhodobo zranení sa vrátili... Red Wings v uplynulom týždni privítali v zostave Darrena Helma a Anthonyho Manthu, dvoch útočníkov, ktorí dovtedy pauzovali s dlhodobými zraneniami. Helm vynechal 21 zápasov vinou zranenia ramena, vrátil sa v stretnutí s Calgary a hneď skóroval. Mantha pauzoval 15 zápasov vinou operácie väziva na pravej ruke, vrátil sa v zápase proti Nashvillu a v nasledujúcom súboji s Washingtonom sa dočkal gólu. Útočné rady tímu však dlho pohromade nevydržali - proti Capitals nenastúpil nováčik Michael Rasmussen pre zranenie v dolnej časti tela a podľa prvých prognóz vynechá minimálne ešte jeden zápas.

Dlhodobí maródi začali korčuľovať... Uplynulý týždeň sa na ľade objavili ďalší traja dlhodobo zranení hráči. Zadáci Danny DeKeyser (ruka) a Mike Green (noha / členok) začali korčuľovať a pri najoptimistickejšom scenári by sa mohli vrátiť zhruba o týždeň. Útočník Jevgenij Svečnikov v tejto sezóne ešte nehral vinou operácie kolena, v posledný deň roka 2018 sa však po prvýkrát skĺzol po ľade, zakorčuľoval si aj v ďalších dňoch a verí, že by sa mohol vrátiť v polovici marca.

Trevor Daley s ďalším zranením... Zatiaľ čo Helm a Mantha sa uzdravili, ďalší dôležitý článok zostavy vypadol pre zranenie. Obranca Trevor Daley v pondelok utrpel zlomeninu nohy a bude absentovať približne do 20. januára až 3. februára. Pre Daleyho je to už tretie zranenie v tejto sezóne - v októbri vynechal tri zápasy pre zranenie v hornej časti tela a v decembri štyri pre zranenie v dolnej časti tela. Pre Red Wings je to ďalšia rana, pretože doteraz platilo, že pokiaľ nastupovali bez dvoch alebo troch ostrieľaných obrancov, pripisovali si prehru za prehrou.

Trojica na hranici desiatich gólov... Hneď traja hráči Red Wings sa v uplynulom týždni dočkali svojho desiateho gólu v tejto sezóne. Gustav Nyquist strelil svoj desiaty gól v zápase proti Floride, Tyler Bertuzzi sa dočkal proti Nashvillu a Anthony Mantha proti Washingtonu. Hranice desať gólov pred nimi dosiahli Dylan Larkin (v súčasnosti má na konte 18 gólov) a Andreas Athanasiou (15).

Howard nominovaný do Zápasu hviezd... NHL v týždni oznámila, že brankár Jimmy Howard bude reprezentovať Red Wings v tohtoročnom Zápase hviezd v San Jose. Súťaž ho nominovala tretíkrát v kariére, predtým v rokoch 2012 a 2015, v roku 2015 však na exhibícii chýbal vinou zranenia. V All-Star Game bude reprezentovať Atlantickú divíziu. Momentálne je štvrtý v NHL v úspešnosti zákrokov medzi brankármi s minimálne 29 odchytanými zápasmi (91,7 %).

Tisíci zápas Thomasa Vaneka... Tridsaťštyriročný veterán Thomas Vanek odohral svoj tisíci zápas v základnej časti NHL. Dočkal sa proti Nashvillu, pred zrakom najbližšej rodiny i rodičov a priateľov z Rakúska. Stal sa 332. hráčom a prvým Rakúšanom na tejto hranici. Stal sa tiež druhým hráčom Red Wings s touto poctou v prebiehajúcej sezóne - nedávno odohral tisíci zápas Trevor Daley. Vanek oslávil svoje jubileum gólom a víťazstvom. Dal tak na chvíľu zabudnúť na dosiaľ utrápenú sezónu. Vanek dal vo svojich doterajších 36 zápasoch tejto sezóny iba sedem gólov. Je o krok pomalší ako pri svojom poslednom pôsobení v Detroite, hráva a strieľa menej ako bol zvyknutý, ťažko sa dával dohromady po dovtedy nepoznanom zranení kolena a ťažko sa vyrovnáva s tým, že jeho synovia a manželka žijú v Minnesote a väčšinu sezóny je sám. Napriek tomu je stále jedným z najšikovnejších hráčov v tíme, čo po jeho tisícke vyzdvihli aj spoluhráči a tréner Jeff Blashill. Po tisícom zápase mal na konte 364 gólov a 770 bodov. A žiaril šťastím, že mal po svojom boku najbližších.

Stovka pre Athanasioua a Witkowskiho... V tieni tisíceho zápasu Thomasa Vaneka zostali dva skromnejšie míľniky - stý bod Andreasa Athanasioua a stý zápas Lukea Witkowskiho. Mladý útočník Athanasiou dosiahol na stý bod vďaka asistencii a gólu z trestného strieľania proti Calgary. Trestné strieľanie premenil na tretí pokus - naposledy mal takúto možnosť 3. januára minulého roka, a hoci vtedy nedal, neskôr vyrovnal rekord NHL. Bitkár a univerzál Witkowski odohral svoj stý zápas v NHL proti Nashvillu. Predviedol sa bitkou a jedným ukážkovým bodyčekom. Je to skromný míľnik, no pre hráča tohto typu je dnes vzácny. Witkowski v tejto sezóne zatiaľ prekonáva očakávania, vzhľadom na svoju pozíciu a možnosti hrá dobre, nerobí chyby a tréneri sú s ním spokojní.

Megan do AHL, Lashoff do NHL... Po návrate Anthonyho Manthu nezostalo miesto pre veterána Wadea Megana a Red Wings ho vrátili späť na farmu do Grand Rapids. Po zranení Trevora Daleyho Red Wings povolali z AHL ďalšieho veterána, Briana Lashoffa. Povolali ho druhýkrát v sezóne, zatiaľ nehral (prečo Red Wings v takýchto situáciách povolávajú veteránov a nie mladých hráčov).

Griffins šiesti v Západnej konferencii... Grand Rapids Griffins odohrali minulý týždeň tri zápasy, získali tri body a ďalej figurujú na šiestej priečke konferencie. Útočník Chris Terry, najlepší strelec a štvrtý najproduktívnejší hráč ligy, bol vybraný za reprezentanta Griffins v Zápase hviezd AHL.

Program na tento týždeň

08.01. Detroit vs Montreal
11.01. Winnipeg vs Detroit
12.01. Minnesota vs Detroit





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.