Odpovede: Dylan Larkin, Filip Zadina, Igor Larionov

MARTIN UŽÁK | 08.11.2018 | aktualizované 09.11.2018

Prečo Detroit Red Wings nevymenujú Dylana Larkina za kapitána už teraz? Čo plánujú pre talentovaného Filipa Zadinu? Prečo mu doposiaľ nedali šancu aspoň v jednom zápase? Čo v súčasnosti robí legendárny Igor Larionov?

To sú niektoré otázky čitateľov blogu Hockeytown Blog a českých a slovenských fanúšikov Detroit Red Wings na Facebooku z posledných dvoch týždňov.


Filip Zadina (Kirthmon F. Dozier, Detroit Free Press; 27.06.2018)


Obdivujem Dylana Larkina. Radosť na jeho hru pozerať. Ale aj z jeho vystupovania je už očividné, že to má v hlave zrovnané a bude kapitánom. Na čo vlastne (Detroit Red Wings) čakajú? Prečo ho nevymenujú za kapitána už teraz? - Anton

Detroit Red Wings sa rozhodli, že túto sezónu odohrajú bez kapitána. Je to po prvýkrát v ich histórii, čo nemajú kapitána a nastupujú so štyrmi alternatívnymi kapitánmi (Larkin, Niklas Kronwall, Justin Abdelkader, Frans Nielsen). Keďže to bolo rozhodnutie na celú sezónu, počas sezóny ho už zrejme nezmenia.

Larkin sa môže stať kapitánom od budúcej sezóny, prípadne neskôr. V súčasnosti platí, že ak sú ostatní alternatívni kapitáni zdraví, rolu alternatívneho kapitána plní iba v domácich zápasoch.

Red Wings to s Larkinom nechcú uponáhľať, hoci navonok sa môže zdať, že je už pripravený. Často sa však zabúda na to, že kapitán a alternatívni kapitáni sa činia nielen na ľade, v šatni a na lavičke, ale aj po zápasoch, keď predstupujú pred novinárov. Alternatívni kapitáni chodia pred novinárov často, kapitán vždy. Keď je mužstvo v prestavbe a pravidelne prehráva, ako je to aj u súčasných Detroit Red Wings, novinári im kladú stále tie isté otázky, na ktoré je ťažké odpovedať. V minulosti to miestami znechucovalo aj ostrieľaných lídrov Henrika Zetterberga a Niklasa Kronwalla, a kedysi dávno aj mladého Stevea Yzermana.

Red Wings nechceli, aby dvadsaťdvaročný Larkin musel zápas čo zápas stáť pred novinármi a vysvetľovať im, prečo sa Red Wings nedarí, prečo hrajú nevyrovnane, prečo robia stále tie isté chyby, prečo mávajú horšie vstupy do zápasov, prečo priveľa faulujú, prečo nestrieľajú veľa gólov, atď. A už vôbec nechceli, aby bol takýmito otázkami zasypávaný napr. v Madison Square Garden v New Yorku alebo v Toronte, kde sa zhlukuje podstatne viac novinárov ako v Detroite a sú aj odvážnejší. Preto ho najskôr vymenovali za alternatívneho kapitána pre domáce zápasy.

Všetky indície nasvedčujú tomu, že Larkin kapitánom bude. Chce to len čas.


Som sklamaný z toho, že Filip Zadina hrá na farme. Očakával som, že odohrá celú sezónu v NHL. Neviete, aké plány s ním (Detroit Red Wings) v tejto sezóne majú? - Pavel

Filip Zadina bol poslaný do AHL s tým, aby sa tam herne zocelil a začal vynikať. Red Wings dúfajú, že do NHL by sa mohol dostať podobnou cestou ako David Pastrňák či Nikita Kučerov. Týchto dvoch hviezdnych hráčov mu spomenuli ako modelové príklady, keď ho posielali do Grand Rapids.

Pastrňák začínal v AHL, medzitým si odskočil na majstrovstvá sveta hráčov do 20 rokov, v 25 zápasoch v AHL pozbieral 28 bodov a keď začal dominovať, viac sa tam nevrátil (s výnimkou dočasného kondičného pobytu po zranení) a onedlho začal vynikať aj v drese Boston Bruins. Kučerovovi stačilo v AHL odohrať 17 zápasov so ziskom 24 bodov a po povolaní k Tampa Bay Lightning na farmu viac nešiel.

Zadina má po prvých 12 zápasoch za Grand Rapids Griffins na konte osem bodov za štyri góly a štyri asistencie. Ako mimoriadne talentovaný strelec skóroval zatiaľ len vo dvoch zápasoch (dal v nich po dva góly). Pozbieral aj šesť mínusových bodov, najviac zo všetkých hráčov Griffins. V Grand Rapids si ho vzal pod patronát bývalý známy hokejista Mike Knuble, ktorý pre Griffins pracuje ako asistent trénera. V ostatnom období nastupuje v druhej lajne Griffins, chodí na presilovky, pracuje na zlepšení defenzívy a komplexnosti svojej hry.

Red Wings ešte pred začiatkom tejto sezóny predbežne naplánovali, že Zadinovi umožnia nastúpiť za Česko na majstrovstvách sveta hráčov do 20 rokov (šampionát pobeží od 26. decembra 2018 do 5. januára 2019 vo Vancouveri a Victorii). Podľa interných informácií majú takéto plány aj s mladým Kanaďanom Michaelom Rasmussenom, ktorý za nich hráva od začiatku sezóny.

Red Wings by ho v tejto sezóne radi povolali do svojho tímu a dali mu šancu vo viacerých zápasoch. Keď bude na NHL pripravený a začne vynikať, postúpi vyššie a do AHL sa viac nevráti - znie z klubu. Teoreticky ho môžu povolať aj skôr, aby mu dali privoňať k NHL, ale to robia iba výnimočne (čítajte v ďalšej odpovedi nižšie).

Aj keď Zadina nezačal v NHL, ako mnohí očakávali, má len osemnásť rokov a v zásade to nie je žiadna tragédia. Začať v AHL je úplne bežné pre mnohých, aj veľmi vysoko draftovaných mladíkov. Na ilustráciu: na drafte 2016 a 2017 bolo vybraných dohromady 428 mladíkov (61 v prvom kole) a len šiesti z nich (1,4 %) okamžite naskočili do NHL a dokázali v nej odohrať kompletný ročník. Za posledných 31 rokov sa to podarilo iba šiestim mladíkom draftovaným zo šiesteho miesta, na ktorom bol toto leto vybraný aj Filip Zadina.

Väčšina mladíkov z draftu, vrátane popredných priečok a prvých kôl, skrátka potrebuje určitý čas na rozvoj v inej súťaži. Platí to u Detroit Red Wings i všade inde.


Keď sa zranil (Thomas) Vanek a ešte niekoľko ďalších útočníkov, myslel som si, že (Detroit Red Wings) konečne povolajú Filipa Zadinu. Namiesto toho povolali nejakého dvadsaťosemročného vyslúžilca (Wadea Megana), ktorý v NHL odohral len pár zápasov a je ako stvorený na farmu. Prečo Zadinovi doteraz nedali šancu aspoň v jednom zápase? Ja to už vážne nechápem. - Honza

Detroit Red Wings majú dlhoročne vo zvyku povolávať talentovaných mladých hráčov väčšinou iba v prípade, že sú na NHL už pripravení, v AHL vynikajú, môžu zastúpiť viacerých dlhodobo zranených, alebo keď im môžu dať šancu vo viacerých zápasoch a nechať si ich v tíme dlhšiu dobu. No a keďže ďalej odmietajú úplnú prestavbu, svoje zvyky zásadne nemenia.

Wade Megan bol povolaný ako krátkodobý záskok. Takíto hráči hrávajú v nižšom útoku, niekoľko minút za zápas, alebo sedia na tribúne. Red Wings sú dlhoročne presvedčení, že bohatá zápasová prax a nastupovanie v kľúčových herných situáciách v AHL dá mladíkom viac ako vysedávanie na tribúne v NHL alebo nastupovanie vo štvrtom útoku na niekoľko málo minút za zápas. Preto ako krátkodobé záskoky povolávajú do svojho tímu skôr starších a skúsených hráčov, ktorí už majú niečo za sebou, túto rolu ochotne zastávajú, počíta sa s nimi iba krátkodobo a dôležitejšie roly nedostávajú, zatiaľ čo mladíci sa ďalej rozvíjajú v AHL, počíta sa s nimi dlhodobo a keď do NHL prerazia, postupne dostávajú dôležitejšiu rolu.

Takouto cestou odohrali v posledných rokoch za Red Wings niekoľko zápasov ostrieľaní veteráni z AHL ako Brian Lashoff, Matt Lorito, Ben Street, Eric Tangradi, Tom McCollum a ďalší. Mnohí z nich neraz odohrali iba jeden až dva zápasy alebo sedeli na tribúne, a následne sa vrátili do AHL.

Red Wings nemajú v pláne povolať Zadinu či kohokoľvek iného len preto, aby si v jednom zápase v limitovanej role odkrútil debut v NHL. Miesto toho dúfajú, že keď ho raz povolajú, okamžite dokáže niečo predviesť, v lepšom prípade zostane dlhšie, alebo bude vynikať natoľko, že zostane natrvalo.


Som si všimol, že bol Detroit navštíviť (Igor) Larionov. Bude sa diať niečo veľkého? Čo vlastne robí, aká je jeho funkcia? - Michal

Igor Larionov jazdí do Detroitu často. Pracuje ako hráčsky agent pre agentúru Will Sports Group v Bloomfield Hills na širšom predmestí Detroitu. Agentúra je nástupkyňou jeho pôvodnej hráčskej agentúry Larionov Inc. Okrem toho príležitostne hráva za klubovú starú gardu a obchoduje s vlastným vínom.

Larionov navštívil utorňajší domáci zápas Red Wings proti Vancouver Canucks, aby sledoval svojho klienta, vancouverského útočníka Nikolaja Goldobina. Nepracuje pre Detroit Red Wings.


Pokiaľ máte nezodpovedanú otázku, ktorá sa týka Detroit Red Wings, píšte na Facebook alebo pošlite e-mail na adresu m.uzak@yahoo.com.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.