3. január v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 03.01.2019


Joey Kocur po víťazstve Stanley Cupu 1998 (Julian H. Gonzalez, Detroit Free Press)

03.01.1928: Trojgólový Larry Aurie v New Yorku

Dňa 3. januára 1928 nastúpil Detroit (vtedy ešte pod názvom Cougars) na ľade New York Rangers a zvíťazil 2:4. Pod víťazstvo sa podpísal najmä útočník Larry Aurie, autor troch gólov. Stal sa druhým detroitským strelcom hetriku v NHL a vôbec prvým, kto dokázal streliť tri góly na ľade súpera.

Pre Aurieho to bol prvý z troch hetrikov v NHL. Čo je zaujímavé, aj ostatné dva strelil v New Yorku - v decembri 1930 to dokázal na ľade New York Americans a vo februári 1937 opäť na ľade Rangers.

03.01.1970: Armstrong a Howe vo štvrtej dekáde

V sobotu 3. januára 1970 mala NHL na programe šesť zápasov. Veľkú pozornosť pútali dva z nich: Toronto Maple Leafs vs Chicago Blackhawks (6:2) a Philadelphia Flyers vs Detroit Red Wings (1:6). Za Toronto nastúpil legendárny George Armstrong, dres Detroitu obliekol nemenej slávny Gordie Howe. Obaja sa toho dňa stali prvými hráčmi, ktorí hrali v NHL v štyroch dekádach.

Gordie Howe zažiaril na ľade Flyers štyrmi asistenciami. O desať rokov neskôr - 2. januára 1980 - sa stal prvým a doposiaľ jediným hokejistom, ktorý si v NHL zahral až v piatich dekádach.

Vo Philadelphii zažiarili aj ďalší dvaja detroitskí útočníci, Gordieho spoluhráči z jedného útoku Frank Mahovlich a Alex Delvecchio. Mahovlich strelil gól a na tri prihral, Delvecchio sa trafil trikrát a pridal asistenciu. Pre Delvecchia to bol jeho tretí a posledný hetrik v NHL.

03.01.1981: Obranca Reed Larson strieľa hetrik

Aj 3. január 1981 v histórii Detroit Red Wings je spojený najmä s hetrikom. Strelil ho Reed Larson pri prehre 6:4 na ľade Pittsburgh Penguins. Larson mal prsty vo všetkých góloch - okrem hetriku pridal aj asistenciu. Všetky body pozbieral pri presilovej hre. Stal sa iba štvrtým obrancom Red Wings s hetrikom. Pred ním to dokázali len Ebbie Goodfellow v decembri 1930, William "Flash" Hollett v decembri 1944 a Red Kelly v októbri 1954.

Hetrik z 3. januára 1981 bol pre Larsona jeho prvým z dvoch v drese Red Wings. Toho druhého sa dočkal vo februári 1983 a dodnes zostáva jediným detroitským obrancom s dvoma hetrikmi.

03.01.1989: Trejd Miroslava Fryčera do Edmontonu

Československý útočník Miroslav Fryčer prežil najlepšie roky svojej kariéry v NHL v mužstve Toronto Maple Leafs. Za Red Wings stihol odohrať iba 23 zápasov v roku 1988. Pozbieral v nich 15 bodov za sedem gólov a osem asistencií. Jeho čas v Detroite sa naplnil 3. januára 1989, kedy ho Red Wings vymenili k Edmonton Oilers za výber v desiatom kole draftu 1989. Fryčer v Edmontone odohral 14 zápasov a následne svoju kariéru v NHL uzavrel.

03.01.1997: Súťažný návrat Joeyho Kocura

Bolo to niekoľko dní, čo Detroit Red Wings prikývli na návrat ostrieľaného bitkára Joeyho Kocura z hokejového dôchodku a prekvapujúco s ním podpísali zmluvu. Netrvalo to dlho a Kocur sa dočkal aj svojho prvého súťažného zápasu v drese s okrídleným kolesom po takmer šiestich rokoch. Stalo sa dňa 3. januára 1997, kedy Red Wings privítali v Joe Louis Arene Dallas Stars a prehrali s nimi 1:2. Detroitský kouč Scotty Bowman, ktorý hral dôležitú rolu v Kocurom návrate do Hockeytownu, mu tieto vzácne chvíle spríjemnil aj tým, že ho postavil do otváracej formácie.

Kocur s Red Wings dokončil sezónu 1996/97 a hral za nich ešte ďalšie dva roky. V rokoch 1997 a 1998 im pomohol k Stanley Cupu a pohár neskôr vyhral aj ako asistent trénera.

03.01.2018: Bleskový gól Athanasioua v predĺžení

Dňa 3. januára 2018 privítali Detroit Red Wings vo svojej Little Caesars Arene tím Ottawa Senators a vyhrali 2:1 po predĺžení. Oba ich góly strelil rýchly útočník Andreas Athanasiou. Ten víťazný dal po šiestich sekundách nadstaveného času, čím vyrovnal ligový rekord, ktorý pred ním stanovili útočníci Mats Sundin v roku 1995 a David Legwand s Alexandrom Ovečkinom v roku 2006.

Zaujímavé je, že Athanasiou mohol rozhodnúť alebo minimálne druhýkrát skórovať už v riadnom hracom čase, ale v 51. minúte, za vyrovnaného stavu 1:1, nepremenil trestné strieľanie.


Podklady:
  • Detroit Red Wings 2018-19 Media Guide (Todd Beam, Kyle Kujawa & Alex DiFilippo, Detroit Red Wings; 2018)
  • A tale of twists and turns (Arthur J. Regner, Detroit Red Wings; 04.05.2017)
  • Jan. 3: Bobby Hull born in Ontario (John Kreiser, NHL.com; 03.01.2017)




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.