Polovica sezóny zavŕšená, klub čaká rozhodovanie

MARTIN UŽÁK | 08.01.2018

Mužstvo zavŕšilo prvú polovicu základnej časti. Hrdina posledných dní sa zranil, mladík so slávnym priezviskom si začal hľadať trvalé bývanie, kapitán dosiahol na ďalší míľnik. Klub teraz čaká dôležité rozhodovanie o budúcnosti.

Uplynulý týždeň Detroit Red Wings v skratke:


Andreas Athanasiou, Tomáš Tatar a Dylan Larkin v zápase s Floridou (Paul Sancya, Associated Press; 05.01.2018)

Posledné výsledky

03.01. Detroit vs Ottawa 2:1 po predĺžení
05.01. Detroit vs Florida 4:2
07.01. Detroit vs Tampa Bay 2:5

Bilancia a umiestnenie

41 zápasov, 41 bodov, skóre 112:127

Atlantická divízia: 4. (1. Tampa Bay, 63 b.)
Východná konferencia: 12. (1. Tampa Bay, 63 b.)
NHL: 24. (1. Tampa Bay, 63 b.)

Lídri štatistík

góly: Anthony Mantha, Gustav Nyquist (obaja 14)
asistencie: Dylan Larkin (28)
kanadské body: Dylan Larkin (34)
plusové body: Jonathan Ericsson (+4)
víťazstvá: Jimmy Howard (14)
úspešnosť zákrokov: Jimmy Howard (91,6 %)

Česko & Slovensko

Martin Frk: 33 zápasov, 15 bodov (8+7), -10
Petr Mrázek: 12 zápasov, 3 víťazstvá, úspešnosť zákrokov 88,5 %
Tomáš Tatar: 41 zápasov, 18 bodov (11+7), -10

Stojí za zmienku

Jimmy Howard zranený... Brankár Jimmy Howard dohrával zápas s Floridou so zranením v dolnej časti tela. Howard sa zranil v priebehu druhej tretiny a hoci lekári v prestávke usúdili, že stretnutie môže dochytať, na druhý deň cítil, že ho zranenie obmedzuje. Proti Tampe chytal miesto neho Petr Mrázek (na lavičku bol povolaný Jared Coreau z Grand Rapids). Zranenie nie je vážne a Red Wings nateraz očakávajú, že Howard by sa mohol vrátiť už cez víkend. Zranenie prišlo práve v dobe, kedy vychytal štyri víťazstvá za sebou s úspešnosťou zákrokov 96,02 %.

Mantha späť, Glendening ďalej mimo... V zápase s Ottawou sa vrátil do zostavy mladík Anthony Mantha, ktorý vynechal predchádzajúce dva zápasy pre zranenie slabín. Okrem brankára Howarda zostáva mimo hry obranár Luke Glendening (rameno), ktorý by sa mohol vrátiť do dvoch týždňov.

Tyler Bertuzzi zostáva. Natrvalo... Tyler Bertuzzi, synovec bývalého slávneho útočníka Todda Bertuzziho, dostal odporúčanie, aby si na predmestí Detroitu našiel trvalé bývanie. Generálny manažér Ken Holland mu oznámil, že s tímom zostane do konca sezóny a na farmu do Grand Rapids sa už nevráti. S Griffins sa rozlúčil ziskom 14 kanadských bodov (7+7) v 16 zápasoch. Po prvých ôsmich zápasoch v tejto sezóne NHL má na konte štyri body za štyri asistencie.

Séria porážok s Tampou trvá... Gustav Nyquist a Justin Abdelkader skórovali, Dylan Larkin a Tomáš Tatar sa pobili, Martin Frk svojou delovkou nešťastne zostrelil Dana Girardiho a Red Wings bojovali, ako sa dalo, ale na suveréna súťaže nestačili. Red Wings prehrali s Lightning už desať zápasov základnej časti za sebou. Získali v nich jeden jediný bod.

Koniec víťaznej série... Prehra s Tampou znamenala pre Red Wings koniec ich štvorzápasovej víťaznej série. Aká výnimočná táto séria bola? Red Wings vyhrali štyrikrát v rade po prvý raz od októbra 2016. Do prehry s Tampou vyhrali na svojom ľade päť zápasov za sebou, čo sa im podarilo vôbec po prvýkrát od prelomu rokov 2014 a 2015 (inými slovami: po približne troch rokoch). Taká výnimočná udalosť to v posledných sezónach je, keď toto mužstvo vyhrá viackrát po sebe.

Nyquistovi sa strelecky darí... Jeden z gólov v zápase s Floridou strelil útočník Gustav Nyquist. Bol to jeho trinásty presný zásah v sezóne. V minulom ročníku dal iba 12 gólov, svoj lanský počin tak prekonal už pred polovicou sezóny. Skóroval aj vo včerajšom zápase s Tampou, čím sa dotiahol na najlepšieho strelca tímu, Anthonyho Manthu. Pokiaľ by v podobnom tempe skóroval aj naďalej, mohol by atakovať svojich rekordných 28 gólov zo sezóny 2013/14 či 27 gólov zo sezóny 2014/15.

Zetterberg so 600 asistenciami... Kapitán Henrik Zetterberg prihral na gól Gustava Nyquista v zápase s Floridou a stal sa šiestym hráčom, ktorý u Red Wings dosiahol na métu 600 asistencií v základnej časti. Pred ním to dokázali len Steve Yzerman (1.063), Gordie Howe (1.023), Nicklas Lidström (878), Alex Delvecchio (825) a Pavel Daciuk (604). Stal sa 85. hráčom v histórii NHL so 600 asistenciami v základnej časti. Na míľnik dosiahol vo svojom 1.040. zápase. Ďalším míľnikom, ktorý má pred sebou, je tisíc kanadských bodov v základnej časti. Chýba mu ich už len 67.

Larkin za hranicou 200 zápasov... Jeden míľnik, hoci podstatne menší, dosiahol aj útočník Dylan Larkin. Zápas proti Floride bol jeho 200. zápasom v základnej časti NHL. Pripísal si v ňom svoj 111. kanadský bod. Red Wings teší najmä to, že rastie v nového lídra ofenzívy, zlepšuje sa v defenzíve a predvádza vyrovnané výkony. V doterajšom priebehu sezóny dokázal bodovať v 26 zo 41 zápasov a nezažil viac ako trojzápasovú sériu bez bodu. Stále má pritom len 21 rokov.

Ďalšia show v podaní Athanasioua... Minulý týždeň žiaril v súboji s New York Rangers, tento týždeň sa rýchlik Andreas Athanasiou predviedol v stretnutiach s Ottawou a Floridou. Zápas so Senators rozhodol dvoma gólmi; ten druhý strelil po utešenom individuálnom prieniku po šiestich sekundách predĺženia, čím vyrovnal rekord NHL (rovnako rýchlo ukončili nadstavený čas aj Mats Sundin v decembri 1995, David Legwand v marci 2006 a Alexander Ovečkin v decembri 2006). Mužstvu vďaka tomu priniesol vôbec prvú tohtosezónnu výhru po predĺžení. Rozhodnúť mohol už skôr, ale v 51. minúte nepremenil trestné strieľanie. V nasledujúcom zápase s Floridou pokračoval tam, kde v predĺžení s Ottawou skončil: po 42 sekundách hry otvoril skóre po ďalšej bleskovej individuálnej akcii a neskôr si pripísal aj druhý bod za asistenciu.

Griffins si opäť polepšili... Záložný celok Detroitu z Grand Rapids vyhral tento týždeň dva z troch zápasov a povýšil na 50 % (v AHL rozhodujú percentá získaných bodov). Podobne ako Red Wings, aj Griffins dali dokopy šnúru víťazstiev (piatich víťazstiev) predtým, ako cez víkend prehrali.

Vedenie čaká dôležité rozhodovanie... Manažment Red Wings a ansámbel klubových skautov sa minulý týždeň vrátil zo skončených juniorských majstrovstiev sveta v Buffale. Klub ešte na začiatku decembra naplánoval, že pokiaľ Red Wings do dnešného dňa nebudú mať minimálne vyrovnanú zápasovú a bodovú bilanciu a ich strata na postupové pozície bude stále vysoká, vedenie nemusí čakať až do februárovej uzávierky prestupov, boj o play-off zabalí a v kádri môže urobiť prievan. Red Wings aktuálne majú svoju zápasovú a bodovú bilanciu vyrovnanú - po 41 zápasoch majú na konte 41 bodov, na posledné postupové miesto do play-off strácajú šesť bodov a naháňajú ho s ďalšími troma klubmi. Hoci to môže znieť pozitívne a hoci tréner Jeff Blashill i niektorí hráči často hovoria o tom, že sa postupne zlepšujú, Red Wings sú na tom prakticky rovnako ako na začiatku decembra. Vedenie klubu teraz čaká dôležité rozhodovanie o tom, či sa súčasní Detroit Red Wings skutočne zlepšujú a či budú ďalej bojovať aspoň o priblíženie sa k postupovým pozíciám, alebo či niektoré ich články vymenia ešte počas prebiehajúcej sezóny. Red Wings sa už v polovici decembra snažili vymeniť brankára Petra Mrázeka a počúvali ponuky na trejd obrancu Mikea Greena, svojho hlavného kandidáta na výmenu. Rozhodnú sa ďalej vyčkávať, nič nemeniť, veriť v ďalšie zlepšenie tímu a živiť nádej na postup do vyraďovacích bojov? Alebo usúdia, že boj o play-off je pre nich v súčasnosti beh na dlhú trať a už tento či ďalší týždeň začnú čistiť káder a vymieňať niektorých svojich hráčov za voľby v drafte? Čas na veľké rozhodovanie, ako si ho v decembri naplánovali, práve nadišiel. Mimochodom, tohtoročná uzávierka prestupov je 26. februára.

Mužstvo čaká päť dní voľna... Nie je to náhoda, že vedenie naplánovalo rozhodovanie o budúcnosti - minimálne tej najbližšej - práve na tento týždeň. Zatiaľ čo páni v kravatách budú rozhodovať o tom, čo s mužstvom urobia ďalej, hráčom Red Wings dnes začína päťdňové voľno ("bye week"). "Bye week" sa zaviedol v minulej sezóne, hokejisti NHL ho dostali ako kompenzáciu za to, že súhlasili so zmenou formátu Zápasu hviezd. Mnohí ho využívajú na oddych v tropických krajinách. A na rozdiel od minulej sezóny, po návrate na klziská nastúpia nie proti rozohranému súperovi, ale proti mužstvu, ktoré malo voľný týždeň v rovnakom čase (v prípade Red Wings to budú v sobotu Pittsburgh Penguins). Týždeň voľna začal pre niektoré kluby NHL už včera; tento a ďalší týždeň si ho postupne užijú všetky kluby súťaže.

Program na tento týždeň

13.01. Pittsburgh vs Detroit
14.01. Chicago vs Detroit





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.