25. december v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 25.12.2018 | aktualizované 25.12.2020


Detroitskí spoluhráči Gordie Howe (v popredí) a Alex Delvecchio (v úzadí) na fotografii denníka The Detroit News (1969)

25.12:1930: Rekordný gólový prídel na Vianoce

Dňa 25. decembra 1930 hral Detroit, vtedy ešte pod názvom Falcons, proti Toronto Maple Leafs a zvíťazil presvedčivo 10:1. Falcons sa k víťazstvu odrazili najmä dominantnou prvou tretinou, ktorú vyhrali 5:0. Bol to prvý zápas s minimálne desiatimi strelenými gólmi v histórii klubu. Okrem toho, desať strelených gólov jedného mužstva na Vianoce (u nás na prvý sviatok vianočný) je najviac v histórii NHL - Detroit ako jediný strelil na Vianoce až desať gólov.

Pod rozobratie Maple Leafs sa najväčšou mierou podpísal univerzál Ebbie Goodfellow, nastupujúci na pozícii obrancu i útočníka. Goodfellow dal štyri góly, pridal asistenciu a stal sa druhým hráčom Detroitu so štyrmi gólmi v jednom zápase. Pred ním to dokázal iba Herbie Lewis v roku 1930.

Lewis zaznamenal v zápase dva góly a asistenciu. George Hay strelil dva góly, Larry Aurie dal gól a pridal asistenciu, Carson Cooper dal jeden gól. Víťazstvo vychytal brankár Dolly Dolson.

25.12.1956: Najproduktívnejšia noc Gordieho Howea

Dňa 25. decembra 1956 hrali Detroit Red Wings na svojom ľade proti New York Rangers a zvíťazili 8:1. Rangers pritom po prvej tretine viedli a po tej druhej prehrávali iba 2:1. Pod ich deštrukciu v záverečnej tretine sa podpísal najmä Gordie Howe, autor troch gólov (predstavovali jeho dvanásty hetrik v NHL) a troch asistencií. Bola to najproduktívnejšia noc Gordieho kariéry.

Okrem Howea sa predviedli Ted Lindsay (1+3) a mladík Norm Ullman (1+2), ktorý mal deň pred svojimi dvadsiatymi prvými narodeninami. Glenn Hall v bránke Red Wings zastavil 37 striel.

Zápas to bol výnimočný pre celý klub Detroit Red Wings, pretože bol ich 17. domácim od začiatku sezóny bez čo len jednej prehry, čím vytvorili klubový rekord. Red Wings si za tú dobu pripísali na svojom ľade 13 víťazstiev a štyri remízy. Nikdy predtým a ani nikdy potom sa im nestalo, že by v prvých 17 domácich zápasoch novej sezóny ani raz nepocítili trpkosť porážky.

25.12.1961: Zápas s poradovým číslom 2.000

Keď dňa 25. decembra 1961 Detroit Red Wings privítali vo svojej Olympii tím New York Rangers, odohrali svoj jubilejný 2.000. zápas v základnej časti NHL. Na "Jazdcov" však tentoraz nemali a prehrali s nimi 4:6. Na strane hostí zažiarili najmä obranca Doug Harvey (2+0) a útočník Dean Prentice (0+3). U Red Wings vyčnievali Alex Delvecchio (2+0) a Gordie Howe (0+3).

25.12.1965: Posledný vianočný zápas v Montreal Forum

Dňa 25. decembra 1965 nastúpili Detroit Red Wings na ľade Montreal Canadiens a prehrali 4:3. Ako sa ukázalo neskôr, bol to posledný zápas hraný v legendárnej montrealskej hale Forum na Vianoce (u nás na prvý sviatok vianočný).

Zápas sa niesol v znamení minisúboja medzi domácim Henrim Richardom a hosťujúcim Gordiem Howeom. Richard si pripísal tri asistencie, v každej tretine jednu, zatiaľ čo Howe strelil gól a na ďalšie dva prihral. Víťazom minisúboja veľkých osobností sa nakoniec stal Richard, ktorý v 58. minúte strelil rozhodujúci gól na 4:3.

25.12.1968: Alex Delvecchio prekonáva Mauricea Richarda

Bola to mimoriadna udalosť, keď Detroit Red Wings dňa 25. decembra 1968 hrali na ľade Pittsburgh Penguins. Hoci Red Wings prehrali 6:3, ich útočník Alex Delvecchio si pripísal dve asistencie, vďaka čomu dosiahol méty 967 bodov v základnej časti, o jeden bod prekonal Mauricea "Rocket" Richarda a posunul sa na tretie miesto historického bodovania NHL za Gordieho Howea (vtedy s 1.629 bodmi - dva z nich získal v tomto zápase za gól a asistenciu) a Jeana Béliveaua (1.050).

Delvecchio pozbieral do konca svojej kariéry 1.281 bodov. To z neho robí 35. najproduktívnejšieho hráča v dejinách NHL a tretieho najproduktívnejšieho hráča v dejinách Detroit Red Wings.

25.12.1971: Posledný zápas Red Wings na Vianoce

V sobotu 25. decembra 1971 mala NHL na programe šesť zápasov, vrátane zápasu medzi Toronto Maple Leafs a Detroit Red Wings (5:3). Išlo o posledných šesť zápasov hraných na Vianoce (u nás na prvý sviatok vianočný).

Maple Leafs zvíťazili nad Red Wings najmä zásluhou Billyho MacMillana, autora hetriku. O góly Red Wings sa postarali útočníci Tim Ecclestone, Mickey Redmond a Nick Libett.


Podklady:
  • Detroit Red Wings 2018-19 Media Guide (Todd Beam, Kyle Kujawa & Alex DiFilippo, Detroit Red Wings; 2018)
  • Dec. 25: Howe celebrates Christmas with six-point game (John Kreiser, NHL.com; 25.12.2017)
  • archív autora




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.