Ktoré mladé nádeje Detroitu nastúpia na MS juniorov

MARTIN UŽÁK | 26.12.2018

V kanadských mestách Vancouver a Victoria dnes štartujú 43. majstrovstvá sveta hokejistov do 20 rokov. Na šampionáte sa predstaví niekoľko mladíkov draftovaných klubom Detroit Red Wings.


Filip Zadina (kredit: Grand Rapids Griffins)

Jared McIsaac (Kanada)

Osemnásťročný obranca. Štvrtý výber Red Wings v drafte 2018 (36. celkovo). Vyniká tvrdou až agresívnou hrou, súťaživosťou, hokejovým umom, dobrou prihrávkou a tvrdou strelou. Tretí rok hráva za tím Halifax Mooseheads v juniorskej QMJHL. V 23 zápasoch tejto sezóny pozbieral 22 kanadských bodov (7+15), 12 plusových bodov a 20 trestných minút. Je najproduktívnejším obrancom svojho tímu, nastupuje vo všetkých herných situáciách. Koncom sezóny si zahrá s Mooseheads na prestížnom Memorial Cupe.

Malte Setkov (Dánsko)

Robustný, čoskoro dvadsaťročný obranca. Siedmy výber Red Wings v drafte 2017 (100. celkovo). Od roku 2014 sa rozvíja vo švédskom klube Malmö Redhawks. V tejto sezóne odohral s Redhawks trinásť zápasov v SHL, najvyššej švédskej súťaži, a ďalších sedem v SuperElit, najvyššej švédskej juniorskej súťaži (2+3). Predstavitelia klubu ho označujú za talent, ktorý sa v posledných rokoch výrazne zlepšil a je na najlepšej ceste vyrásť minimálne v popredného zadáka švédskej ligy. Musí ešte zosilnieť. Na lanských MS juniorov pomohol Dánsku k záchrane v elitnej kategórii.

Joe Veleno (Kanada)

Kreatívny, čoskoro devätnásťročný center. Druhý výber Red Wings v drafte 2018 (30. celkovo). Výborný korčuliar, excelentný nahrávač. Od svojich pätnástich rokov nastupuje v juniorskej QMJHL, ako jeden z piatich hráčov v histórii kanadských juniorských súťaží. V 28 zápasoch tejto sezóny v drese Drummondville Voltigeurs pozbieral 54 kanadských bodov (22+32), 31 plusových bodov a 13 trestných minút. Je najproduktívnejším hráčom svojho mužstva, s priemerom 1,93 bodu na zápas a piatimi gólmi v oslabení kraľuje celej QMJHL. Vo svojich posledných siedmich zápasoch pozbieral 26 bodov (10+16). V jednom novembrovom zápase zažiaril šiestimi bodmi a zakrátko bol vyhlásený hráčom týždňa QMJHL. Zlepšil sa v defenzívnej činnosti. Vynikal aj v prípravných zápasoch Detroit Red Wings pred touto sezónou. Predpovedá sa mu veľká budúcnosť.

Filip Zadina (Česko)

Devätnásťročný krídelník s výbornou strelou. Prvý výber Red Wings v drafte 2018 (šiesty celkovo). V tejto sezóne nastupuje za Grand Rapids Griffins, záložný celok Detroitu v AHL. V 27 zápasoch v drese Griffins pozbieral 17 kanadských bodov (8+9), 13 mínusových bodov a 10 trestných minút. Krátko pred odchodom na šampionát vynechal tri zápasy pre zranenie - dva pre zranenie v hornej časti tela a jeden pre zranenie stehenného svalu. Na lanských MS juniorov pozbieral osem bodov (7+1), podelil sa o titul najlepšieho strelca turnaja, dostal sa do All-Star tímu a pomohol Česku k štvrtému miestu. Podľa Red Wings musí zapracovať na defenzíve a vyrovnanosti výkonov.


V účasť na šampionáte dúfal aj útočník Jonatan Berggren (Švédsko), tretí výber Red Wings z draftu 2018, no zastavilo ho zranenie chrbta. Útočník Michael Rasmussen nebude reprezentovať Kanadu, keďže Red Wings usúdili, že pre neho bude lepšie, ak sa bude ďalej rozvíjať v NHL.

Turnaj začne vo dvoch päťčlenných skupinách, z ktorých prvé štyri tímy postúpia do play-off, zatiaľ čo posledné celky sa stretnú v boji o záchranu. V skupine A si zmerajú sily Česko, Dánsko, Kanada, Rusko a Švajčiarsko, v skupine B budú súperiť Fínsko, Kazachstan, Slovensko, Švédsko a USA.

Šampionát vyvrcholí v sobotu 5. januára 2019 zápasom o zlaté medaily.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.