Red Wings zabodovali, no viackrát stratili náskok

MARTIN UŽÁK | 09.12.2018

Mužstvo zabodovalo, no viackrát stratilo niekoľkogólový náskok. Dva zápasy proti najlepším priniesli gólové hody a tri body. Klub oznámil ďalšie dlhodobejšie zranenia. Frans Nielsen a Gustav Nyquist si zastrieľali, Niklas Kronwall dosiahol na dva míľniky. Kluboví činovníci rozhodli o tom, komu umožnia a neumožnia štartovať na majstrovstvách sveta juniorov.

Uplynulý týždeň Detroit Red Wings v skratke:


Dylan Larkin uniká dvojici Auston Matthews, Morgan Rielly (Nathan Denette, The Canadian Press; 06.12.2018)

Posledné výsledky

04.12. Detroit vs Tampa Bay 5:6 po samostatných nájazdoch
06.12. Toronto vs Detroit 4:5 po predĺžení
08.12. Detroit vs N. Y. Islanders 2:3

Aktuálna bilancia a pozícia

30 zápasov, 30 bodov, skóre 88:100

Atlantická divízia: 6. (1. Tampa Bay, 47 b.)
Východná konferencia: 12. (1. Tampa Bay, 47 b.)
NHL: 22. (1. Tampa Bay, 47 b.)

Aktuálni lídri štatistík

góly: Andreas Athanasiou, Dylan Larkin (obaja 11)
asistencie: Gustav Nyquist (20)
kanadské body: Dylan Larkin (28)
plusové body: Mike Green (+10)
víťazstvá: Jimmy Howard (9)
úspešnosť zákrokov: Jimmy Howard (92 %)

Zaujímavosti

Body aj napriek strateným náskokom... Red Wings v uplynulom týždni nastúpili proti dvom najlepším tímom NHL a urvali proti nim tri zo štyroch bodov. V stretnutí s Tampou začali výborne, viedli 2:0 a neskôr 5:3, ale po zbabranom závere a nevydarenej noci brankára Jimmyho Howarda prehrali po nájazdoch. V Toronte opäť začali nad očakávania, po dvoch tretinách vyhrávali 1:4, v tretej tretine skolabovali a dovolili Maple Leafs vyrovnať, no napokon sa pozbierali a zvíťazili po predĺžení, aj vďaka málo vídaným 30 zblokovaným strelám. V zápase s Islanders opäť viedli po prvej tretine 2:0, v tej druhej opäť svoj náskok stratili a v tej tretej umožnili súperovi dokonať obrat. Celkovo tak v uplynulom týždni stratili až štyri náskoky o dva a viac gólov.

Ďalšie dlhodobé zranenia... K dlhodobo zraneným útočníkom Jevgenijovi Svečnikovovi (koleno) a Darrenovi Helmovi (rameno) pribudli útočník Anthony Mantha a obranca Danny DeKeyser. Mantha si v predchádzajúcom týždni zranil pravú ruku pri bitke s Patrikom Nemethom z Colorada. Na druhý deň podstúpil operáciu, vinou ktorej bude chýbať do konca tohto roka až polovice januára 2019. DeKeyser nedohral zápas proti Tampe po tom, čo ho na konci druhej tretiny trafila do ľavej ruky tvrdá strela Stevena Stamkosa. Operáciu nepotrebuje, mužstvu však bude chýbať do začiatku až polovice januára. Okrem týchto hráčov absentuje ešte bek Trevor Daley. Ten vynechal posledných päť zápasov vinou zranenia v dolnej časti tela, no v najbližších dňoch by sa mal vrátiť.

Larkin s tretím gólom v predĺžení a 100. prihrávkou... O víťazstve v Toronte rozhodol v tretej minúte nadstaveného času Dylan Larkin. Stal sa tak prvým hráčom v tejto sezóne s tromi gólmi v predĺžení. Predtým ukončil predĺženia v novembrových zápasoch s New Jersey Devils a New York Rangers. Sobotňajší zápas s New York Islanders okorenil dvoma asistenciami (tá prvá bola jeho 100. v základnej časti NHL) a svojou treťou bitkou v drese Red Wings.

Nielsen a Nyquist si zastrieľali... Obaja sa v doterajšom priebehu sezóny strelecky trápili, hoci na druhú stranu boli najlepšími nahrávačmi v mužstve. Frans Nielsen a Gustav Nyquist sa dočkali viacerých gólov až v uplynulom týždni. Nielsen zažiaril hetrikom do siete Tampy, svojím druhým v NHL a prvým v drese Red Wings. Dočkal sa ho len tri dni po svojom prvom góle v sezóne. Stal sa zároveň prvým detroitským strelcom hetriku v Little Caesars Arene. Nyquist strelil dva góly do siete Tampy, bol jediným úspešným strelcom Red Wings v následnej nájazdovej lotérii a v Toronte pridal ďalší gól. Obaja si týmito presnými zásahmi posilnili svoje miesta medzi najproduktívnejšími hráčmi tímu: Nyquist je druhý s 27 bodmi a Nielsen na delenom treťom mieste s 18 bodmi.

Niklas Kronwall odohral zápas č. 900... Nebola to ospevovaná tisícka, napriek tomu je 900 zápasov Niklasa Kronwalla v NHL úctyhodná méta. Obzvlášť, keď si uvedomíme, ako tvrdo väčšinu svojej kariéry hral, koľko zranení utrpel a že posledné roky nastupuje s dokaličeným kolenom. Kronwall odohral svoj 900. zápas v základnej časti NHL v Toronte. Zblokoval v ňom šesť striel, najviac spomedzi všetkých hráčov na ľade, prihral na gól Lukea Glendeninga a nekompromisne poslal k ľadu hviezdneho Austona Matthewsa. Ostrieľaný obranca, hrajúci zrejme svoju poslednú sezónu v NHL, sa stal iba dvanástym hráčom a tretím obrancom, ktorý odohral minimálne 900 zápasov v základnej časti za Detroit Red Wings. Z obrancov to pred ním dokázali len Marcel Pronovost (prastrýko Anthonyho Manthu) a Nicklas Lidström.

300. zápas Jonathana Berniera... Zápas v Toronte bol výnimočný aj pre brankára Jonathana Berniera. Nielenže nastúpil proti svojmu bývalému tímu, ale zároveň odchytal svoj 300. zápas v základnej časti NHL (11. v drese Red Wings). Dočkal sa v ňom svojho 132. víťazstva (štvrtého v drese Red Wings).

Kronwall s míľnikom aj proti Islanders... Niklas Kronwall zaznamenal jeden míľnik aj v zápase s Islanders. V 14. minúte strelil svoj prvý gól v tejto sezóne, celkovo 81. v kariére, a osamostatnil sa na štvrtom mieste klubových strelcov medzi obrancami. Viac gólov z pozície obrancu nastrieľali za Red Wings už len Nick Lidström (264), Reed Larson (188) a Red Kelly (162). Kronwall sa ukázal aj v 17. minúte, kedy svojím typickým tvrdým hitom zložil k ľadu Andersa Leeho.

Dve tváre hry vo vlastnom oslabení... Red Wings v týždni dostali iba jeden gól z presilovej hry súpera, tento gól napriek tomu ešte viac podčiarkol veľký rozdiel v ich hre vo vlastnom oslabení na cudzom a domácom ľade. Zatiaľ čo na ľade súperov majú Red Wings druhé najlepšie oslabenie v NHL s úspešnosťou 90,2 %, na vlastnom ľade sú v lige jednoznačne najhorší (69,6 %).

Tyler Bertuzzi si odsedel trest... V zápasoch s Tampou a Torontom chýbal v zostave Red Wings útočník Tyler Bertuzzi. NHL ho suspendovala na dva zápasy za nešportové správanie a hrubosť po tom, ako udrel coloradského Matta Calverta z lavičky. Bola to jeho prvá suspendácia v NHL.

Megan a Lashoff povolaní z AHL... Pod ťarchou ďalších zranení Red Wings opäť siahli do AHL a vyžiadali si dva krátkodobé záskoky. Povolaní boli dvaja ostrieľaní veteráni tejto ligy: útočník Wade Megan a obranca Brian Lashoff (prečo Red Wings v takýchto situáciách povolávajú veteránov a nie mladých hráčov). Megan bol povolaný druhýkrát v tejto sezóne, Lashoff po prvýkrát a zatiaľ nehral. Lashoff dostal prednosť pred mladíkom Filipom Hronekom, ktorý v ostatných týždňoch v AHL zbiera jeden bod za druhým, ale na rozdiel od Lashoffa nevyniká v hre vo vlastnom oslabení, čo bola podľa kouča Jeffa Blashilla hlavná dispozícia, na základe ktorej sa rozhodoval.

Martin Frk si prevzal ocenenie... Zápasu s Islanders predchádzala krátka ceremónia, pri ktorej si útočník Martin Frk prevzal ocenenie pre najlepšieho nováčika Red Wings za lanskú sezónu. Frk vlani pozbieral 25 bodov (11+14). V tejto sezóne má po 16 zápasoch na konte tri body (1+2).

Red Wings ôsmym najhodnotnejším klubom... Ekonomický magazín Forbes po roku zverejnil svoj tradičný rebríček najhodnotnejších klubov NHL. Red Wings obsadili ôsmu priečku s hodnotou 775 miliónov amerických dolárov, čo je o 75 miliónov (11 %) viac ako v minulom roku. Red Wings skončili najnižšie spomedzi všetkých tradičných klubov z éry Original Six, zaznamenali však najvyšší medziročný nárast hodnoty spomedzi prvých ôsmich klubov rebríčka. Najhodnotnejším klubom NHL zostávajú New York Rangers s odhadovanou hodnotou 1,55 miliardy dolárov.

Štrnásťtisíc na charitu... V piatok 7. decembra Red Wings vyzbierali 14.556 amerických dolárov pre neziskovú organizáciu The Salvation Army. Túto sumu dali dohromady štyri dvojice, ktoré na štyroch rôznych lokalitách na predmestí Detroitu lákali darcov dvojhodinovým zvonením zvonca (je to tradičný americký predvianočný zvyk). Najväčšiu sumu vyzbierali manažér Ken Holland a tréner Jeff Blashill v meste Livonia. Red Wings za posledných 13 rokov vyzbierali touto cestou takmer 165 tisíc dolárov (vlani aj s pomocou Tomáša Tatara a Petra Mrázeka).

Zadina pôjde na MS juniorov, Rasmussen nie... Red Wings v týždni rozhodli, že na prelome rokov umožnia útočníkovi Filipovi Zadinovi reprezentovať Česko na majstrovstvách sveta juniorov. Red Wings s rozhodnutím váhali, pretože im prekážala predstava, že Zadina s Čechmi absolvuje celú prípravu pred turnajom a teda na jeden mesiac vypadne z profesionálneho hokeja v AHL. Nakoniec urobili kompromis: Zadina zostane v AHL do 19. decembra, k Čechom sa pripojí až v záverečnej fáze ich prípravy a v AHL tým pádom vynechá iba približne šesť až osem zápasov. Red Wings ešte predtým rozhodli, že tínedžer Michael Rasmussen, ktorý za nich nastupuje od začiatku ročníka, na MS juniorov nepôjde. Kluboví činovníci usúdili, že pre tohto robustného kanadského útočníka bude lepšie, ak sa bude ďalej rozvíjať v NHL, kde i napriek limitovanej úlohe pozbieral deväť bodov (5+4) a začal vynikať v hre pred bránkou súpera.

Griffins druhí v Centrálnej divízii... Grand Rapids Griffins odohrali v týždni tri zápasy, bodovali dvakrát a vyšvihli sa na druhé miesto Centrálnej divízie Západnej konferencie AHL. Obranca Filip Hronek ukončil svoju sériu s minimálne jedným bodom na ôsmich zápasoch, čo dokázal ako prvý obranca v tejto sezóne AHL. Hronek tým zároveň vyrovnal klubový rekord medzi obrancami.

Program na ďalší týždeň

10.12. Detroit vs Los Angeles
11.12. Washington vs Detroit
14.12. Detroit vs Ottawa
15.12. N. Y. Islanders vs Detroit





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.