Ďalšie body a míľniky; Helm spoznal dĺžku absencie

MARTIN UŽÁK | 26.11.2018

Mužstvo pozbieralo ďalšie tri body, no mohlo ich byť aj viac. Niekoľko hráčov dosiahlo na zaujímavé míľniky. Darren Helm sa dozvedel, ako dlho bude absentovať vinou zranenia ramena.

Uplynulý týždeň Detroit Red Wings v skratke:


Zľava doprava: Jonathan Bernier, Mike Green, Alexander Ovečkin (Geoff Burke, USA Today Sports; 23.11.2018)

Posledné výsledky

21.11. Detroit vs Boston 3:2 po predĺžení
23.11. Washington vs Detroit 3:1
24.11. Detroit vs Buffalo 2:3 po samostatných nájazdoch

Aktuálna bilancia a pozícia

23 zápasov, 23 bodov, skóre 63:73

Atlantická divízia: 6. (1. Tampa Bay, 35 b.)
Východná konferencia: 12. (1. Tampa Bay, 35 b.)
NHL: 22. (1. Nashville, 35 b.)

Aktuálni lídri štatistík

góly: Andreas Athanasiou (10)
asistencie: Gustav Nyquist (14)
kanadské body: Dylan Larkin (20)
plusové body: Luke Glendening (+6)
víťazstvá: Jimmy Howard (7)
úspešnosť zákrokov: Jimmy Howard (92,5 %)

Zaujímavosti

Ďalšie tri body, no mohlo ich byť aj viac... Red Wings v uplynulom týždni pozbierali polovicu dostupných bodov. V zápase proti zraneniami zdecimovanému Bostonu sa rozbiehali pomaly, no opäť raz dohnali stratu a zápas otočili. Vo Washingtone naopak začali výborne, hrali dobre a viedli, no nepremenili viacero vyložených príležitostí. Mnoho šancí pozahadzovali aj proti Buffalu. Napriek tomu dali zabudnúť na prvých desať zápasov tejto sezóny, kedy vyhrali iba jeden jediný raz a boli poslední v NHL. Od tej doby vyhrali deväť z trinástich zápasov a do stretnutia s Buffalom vyhrávali častejšie než ktorýkoľvek iný tím NHL v ostatných štyroch týždňoch.

Presilovky a oslabenia padli do priemeru... Nie je to tak dávno, čo presilovky a oslabenia Red Wings patrili medzi desať najlepších v súťaži. Red Wings ale minulý týždeň v oboch týchto herných činnostiach prepadli - v presilovke neskórovali a pri vlastnom oslabení inkasovali trikrát. Špeciálne formácie ich pripravili o ďalšie body a v ligovom ponímaní padli do priemeru. Presilová hra Red Wings je v súčasnosti 16. v NHL (20 %), hra v oslabení sa prepadla na 14. miesto (80,7 %).

Vanek a Ericsson sú uzdravení... V zápase s Bostonom sa vrátil do zostavy útočník Thomas Vanek, ktorý pauzoval osem zápasov pre poranené koleno. Od soboty je fit už aj bek Jonathan Ericsson. Ten vynechal deväť zápasov pre zranenie spôsobené posilňovaním, no v stretnutí proti Buffalu ešte nenastúpil a plnil rolu zdravého náhradníka.

Jimmy Howard naďalej istotou... Ak by ste sa súčasných Detroit Red Wings spýtali, kto bol v doterajšom priebehu sezóny ich najužitočnejším hráčom, najčastejšie by ste započuli meno Jimmy Howard. Skúsený americký brankár bol prinajmenšom vo dvoch tretinách svojich zápasov hlavnou postavou mužstva, spoluhráčov mnohokrát udržal v hre o víťazstvo a v súčasnosti je už tretí v NHL v úspešnosti zákrokov medzi brankármi s minimálne 16 odchytanými zápasmi (92,5 %).

Mike Green odohral 800. zápas... Zápas vo Washingtone bol 800. zápasom v základnej časti NHL pre obrancu Mikea Greena. Symbolicky sa ho dočkal na ľade tímu, ktorý ho draftoval a za ktorý hral väčšinu svojej kariéry. Green minulý týždeň pokračoval v nastolenom tempe po návrate z maródky, po štrnástich zápasoch má na konte desať bodov a (opäť) je najlepším zadákom tímu.

Athanasiou prvý s desiatimi gólmi... Žiadny útočník Red Wings nebol v ostatných zápasoch tak nebezpečný ako rýchlik Andreas Athanasiou. Proti Bostonu strelil dva góly, vrátane toho víťazného v predĺžení, vo Washingtone skóroval znova, ako prvý hráč mužstva v tejto sezóne nastrieľal desať gólov a v pozícii najlepšieho strelca tímu vystriedal Dylana Larkina (9). Red Wings v poslednom období teší, že Athanasiou hrá konečne vyrovnane a zlepšil sa aj v obrannej činnosti. V minulosti bol často spájaný s potenciálnou výmenou, no ak bude v tomto trende pokračovať, mohol by sa dočkať podobného nedotknuteľného štatútu, aký patrí Larkinovi.

Thomas Vanek s asistenciou č. 400... Athanasiouovi vo Washingtone prihrával veterán Thomas Vanek, ktorý sa tak dočkal svojej 400. gólovej prihrávky v základnej časti NHL. Najbližšie má pred sebou métu tisícich zápasov v základnej časti - chýba mu ich ešte 20.

Helm mimo hry do konca roka... Ako vysvitlo na začiatku minulého týždňa, útočník Darren Helm bude chýbať v zostave Red Wings minimálne do konca roka 2018. Zranil sa ešte v predchádzajúcom týždni na ľade New Jersey. V doterajšom priebehu sezóny odohral 20 zápasov, strelil jeden gól a na ďalších päť prihral. Najčastejšie hrával v prvom útoku po boku Dylana Larkina a Anthonyho Manthu, okrem toho patril medzi najvyťažovanejších útočníkov pri hre vo vlastnom oslabení.

Megan a Ehn si vymenili miesta... Útočník Wade Megan bol na začiatku minulého týždňa poslaný späť ku Grand Rapids Griffins v AHL. Za Red Wings stihol odohrať šesť zápasov bez zisku bodu, hoci mal viacero vyložených príležitostí na skórovanie. Na aktívnej súpiske Red Wings zaujal jeho miesto defenzívne ladený útočník Christoffer Ehn.

Martin Frk opäť na tribúne... Christoffer Ehn vzal miesto v zostave útočníkovi Martinovi Frkovi, ktorý tak v posledných dvoch zápasoch sedel na tribúne. V doterajšom priebehu sezóny hral len dvanásťkrát s priemerom necelých deväť minút na zápas, dal jeden gól a pridal jednu asistenciu.

Šesťbodová noc Velena v QMJHL... Osemnásťročný útočník Joe Veleno, druhý výber Red Wings z tohtoročného draftu, zažiaril v sobotnom zápase svojich Drummondville Voltigeurs na ľade Moncton Wildcats, keď pri víťazstve 1:7 strelil tri góly a na ďalšie tri prihral. V posledných štyroch zápasoch v QMJHL pozbieral úctyhodných 15 bodov (6+9), po prvých 23 zápasoch v tomto ročníku ich má na konte už 38 (17+21). Red Wings ho pozorne sledujú a vyslali za ním riaditeľa hráčskeho rozvoja Shawna Horcoffa, aby mu pomáhal na ľade i mimo neho. Red Wings veria, že Veleno bude medzi juniormi ďalej vynikať a o rok už zabojuje o miesto v NHL.

Griffins poskočili poradím... Grand Rapids Griffins odohrali minulý týždeň dva zápasy, pozbierali v nich tri body a poskočili na siedme miesto Západnej konferencie AHL.

"Prestaňte na seba ukazovať prstom"... Griffins sa v ostatnom období vcelku darí, ale v jednom smere to neplatí - ich presilová hra je najhoršia v AHL s úspešnosťou 10 %. Kouč Ben Simon ešte v predchádzajúcom týždni kritizoval hráčov za to, že v presilovkách robia chyby a pri nezdaroch jeden druhého obviňujú a ukazujú na seba prstom. Griffins posielajú na presilovky ostrieľaných hráčov, akými sú Matt Puempel, Matthew Ford či Chris Terry, ale aj mladíkov, akými sú Filip Hronek, Filip Zadina či Vili Saarijärvi. Simon im minulý týždeň znova prízvukoval, aby sa pri presilových hrách vzchopili a začali robiť to, čo majú, no presilovka ďalej hapruje, nezlepšuje sa a Griffins v oboch zápasoch minulého týždňa pri svojej početnej výhode dokonca inkasovali gól.

Program na tento týždeň

26.11. Detroit vs Columbus
28.11. Detroit vs St. Louis
01.12. Boston vs Detroit
02.12. Detroit vs Colorado





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.