Larsson a Lindström juniorskými vicemajstrami sveta

MARTIN UŽÁK | 06.01.2018

Majstrovstvá sveta hokejistov do 20 rokov v Buffale sa skončili prvenstvom Kanady. Druhé miesto obsadilo Švédsko, bronz vybojovali USA a na štvrtom mieste sa umiestnilo Česko.


Na prestížnom turnaji si zahrali štyri mladé nádeje, ktorých práva pre NHL patria klubu Detroit Red Wings. Poďme si teda zrekapitulovať, ako sa im darilo.


Zľava doprava: Kasper Kotkansalo, Filip Larsson, Gustav Lindström, Malte Setkov (foto: IIHF; koláž: Hockeytown Blog)
 
 

Kasper Kotkansalo (Fínsko)

Devätnásťročný obranca, tretí výber Red Wings v drafte 2017 (71. celkovo). Nastúpil do všetkých piatich stretnutí Fínska na šampionáte, hoci víťazný zápas základnej skupiny A proti Dánsku (4:1) presedel iba na lavičke a do hry nezasiahol. S výnimkou tohto súboja nastupoval v tretej obrane Suomi, v priemere hrával 11 minút a 35 sekúnd za zápas. Ani raz nebodoval, pripísal si päť striel na bránku. V prvej tretine víťazného stretnutia so Slovenskom (5:2) zachránil inkasovaný gól, keď odpálil puk z bránkovej čiary; v tretej tretine musel byť ošetrený a zápas dohral v novom drese s číslom 24, hoci inak hrával s číslom 36. V zápase s USA (4:5) bol na ľade pri inkasovanom góle na 4:5 v 59. minúte. V neúspešnom štvrťfinále proti Česku (3:4 po samostatných nájazdoch) hral iba do konca riadnej hracej doby, v predĺžení už len sedel na lavičke. Po vypadnutí vo štvrťfinále sa vrátil do tímu Boston University v NCAA.

Filip Larsson (Švédsko)

Devätnásťročný brankár, šiesty výber Red Wings v drafte 2016 (167. celkovo). Na šampionáte bol brankárskou dvojkou v tíme Švédska. Nosil číslo 1. Chytal iba v stretnutí základnej skupiny B proti Švajčiarsku. Pri víťazstve 7:2 zastavil 20 z 22 striel a zaznamenal úspešnosť zákrokov 90,91 %. V ostatných šiestich zápasoch sedel na striedačke ako náhradný brankár. Strieborná medaila je jeho druhou z reprezentačných podujatí; v roku 2016 získal striebro na svetovom šampionáte hráčov do 18 rokov. Vracia sa do tímu Tri-City Storm v USHL, kde kraľuje brankárskym ligovým štatistikám. Budúcu sezónu bude chytať za University of Denver v NCAA.

Gustav Lindström (Švédsko)

Devätnásťročný obranca, druhý výber Red Wings v drafte 2017 (38. celkovo). Nastupoval v tretej obrane Švédska s číslom 5 na drese. Odohral všetkých sedem zápasov Tre Kronor na šampionáte, priemerne hrával 12 minút a 43 sekúnd na zápas, príležitostne chodil do hry vo vlastnom oslabení. Zaznamenal jednu asistenciu, dva plusové body, štyri strely na bránku a osem trestných minút. Bodoval hneď v úvodnom zápase základnej skupiny B proti Bielorusku (6:1). V tomto zápase sa predviedol aj jedným ukážkovým bodyčekom. Strieborná medaila je jeho prvou na reprezentačnej úrovni. Vracia sa do tímu Almtuna IS v Allsvenskan, druhej najvyššej švédskej súťaži.

Malte Setkov (Dánsko)

Čoskoro devätnásťročný obranca, siedmy výber Red Wings v drafte 2017 (100. celkovo). Nosil číslo 3. Odohral všetkých šesť zápasov Dánska na turnaji. S priemerným hracím časom 21 minút a 35 sekúnd na zápas bol tretím najvyťažovanejším hráčom v mužstve. Dánsko ho výdatne využívalo hlavne v stretnutiach základnej skupiny A. V zápasoch proti USA (0:9), Kanade (0:8) a Slovensku (1:5) bol najvyťažovanejším hráčom tímu, v zápase s Fínskom (1:4) bol druhý najvyťažovanejší. V bojoch v základnej skupine nastupoval v prvej obrane, hrával presilovky i oslabenia. V následných dvoch víťazných zápasoch o udržanie proti Bielorusku (5:4 a 3:2 po samostatných nájazdoch) už hrával v tretej obrane. Pripísal si dve asistencie, šesť striel na bránu, osem trestných minút a deväť mínusových bodov, s ktorými bol najhorší v tíme. Asistoval v zápase s Fínskom a v závere prvého duelu o záchranu s Bieloruskom. Po skončení turnaja sa vrátil do klubu IK Pantern v Allsvenskan.

 

Za Kanadou, Švédskom, USA a Českom sa umiestnili Rusko, Fínsko, Slovensko, Švajčiarsko a Dánsko. Elitnú kategóriu opúšťa Bielorusko, na budúcoročných MS ho nahradí Kazachstan.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.