Čo odhalili prvé mítingy pred novou sezónou

MARTIN UŽÁK | 15.06.2018 | aktualizované 16.06.2018

Manažment Detroit Red Wings a ansámbel klubových skautov má za sebou štyri dni stretnutí v Little Caesars Arene, kde snovali prvé plány na najbližšiu sezónu - ďalšiu sezónu v pokračujúcej prestavbe mužstva.

Generálny manažér Ken Holland, jeho asistenti Kris Draper a Ryan Martin, viceprezident Jimmy Devellano, tréner Jeff Blashill a niekoľko skautov preberalo filozofiu, s akou Red Wings pôjdu do najbližších týždňov, kedy ich čaká draft a podpisovanie nových kontraktov.

Prvé predsezónne mítingy odhalili mnohé:


Tyler Bertuzzi a Martin Frk. Budú spoluhráčmi aj v sezóne 2018/19? (David Guralnick, The Detroit News)

Klub sa nebráni výmene svojej prvej voľby v drafte

Red Wings budú mať na budúcotýždňovom drafte v Dallase jedenásť volieb, čo je nateraz najviac spomedzi všetkých klubov NHL. Po dve voľby majú v prvom (č. 6 a 30) i druhom kole. Po prvýkrát po 40 rokoch budú mať do 36. miesta v drafte až štyri vlastné voľby.

Generálny manažér Ken Holland odtajnil, že skauti Red Wings sa budú v prvých dvoch kolách draftu obzerať najmä po obrancoch a centroch, teda po pozíciách, v ktorých má mužstvo dlhodobo veľké nedostatky. Red Wings zatiaľ plánujú, že zo svojich prvých štyroch volieb využijú minimálne tri na obrancov a centrov (dvoch obrancov a jedného centra, alebo jedného obrancu a dvoch centrov).

Draftové plány sú len predbežné, keďže preferencie klubov v prvom kole sú rôzne, k dispozícii je veľa kvalitných mladíkov a očakávajú sa preto prekvapenia. Plány sú predbežné aj z toho dôvodu, že Red Wings sa nebránia prípadnej výmene svojej šiestej voľby za vyššiu alebo nižšiu voľbu. Klub v ostatných dňoch deklaroval, že by sa rád posunul do prvej trojky, alebo v prípade dobrej ponuky (bonusovej voľby) by svoju šiestu voľbu vymenil za siedmu, ôsmu, deviatu alebo desiatu voľbu.

Snaha o posun na druhú alebo tretiu pozíciu draftu sa v súčasnosti javí ako málo reálna - klub by vyšla veľmi draho. Reálnejšia je výmena šiestej voľby za nižšiu. Red Wings majú s týmto krokom v posledných rokoch dobré skúsenosti - vďaka poklesu o niekoľko pozícií draftovali hráčov, ktorých chceli draftovať už na pôvodnej vyššej pozícii, a vďaka bonusovej voľbe sa im podarilo draftovať napríklad Filipa Hroneka či Tylera Bertuzziho.

Ak sa Red Wings budú môcť posunúť v poradí prvého kola - či už vyššie, alebo nižšie - stane sa tak až počas samotného draftu.

Mike Green zvažuje ponuky na podpis novej zmluvy

Skúsenému zadákovi Mikeovi Greenovi čoskoro vyprší posledný rok jeho trojročného kontraktu s Red Wings. Red Wings ho v lanskej sezóne chceli vymeniť, aby o neho neprišli bez náhrady, ale pred uzávierkou prestupov si obnovil zranenie krku, čo záujemcov nakoniec odradilo.

Red Wings mu neskôr oznámili, že by s ním radi uzavreli novú zmluvu. V každej zo svojich troch sezón s Red Wings bol ich najproduktívnejším a prakticky jediným ofenzívne ladeným obrancom.

Red Wings v ostatných dňoch ponúkli Greenovi novú zmluvu na jeden i dva roky, ako zistil Craig Custance (The Athletic). Podľa Ansara Khana (MLive) je s jednoročnou zmluvou spojený plat šesť miliónov amerických dolárov, teda rovnaký plat, aký Green poberal v každej z posledných troch sezón. Pri dvojročnej zmluve by Green poberal päť miliónov za sezónu.

Red Wings nie sú pripravení Greenovi ponúknuť trojročný alebo štvorročný kontrakt, ktorý by dostal na trhu voľných hráčov. Jeho rozhodnutie by malo byť známe najneskôr do 1. júla, kedy sa môže stať neobmedzene voľný a podpísať s ktorýmkoľvek klubom.

Jedno, dve až päť miest pre nových mladíkov

Rozhodnutie Mikea Greena môže mať veľký vplyv na to, koľko nových mladých hráčov sa v budúcej sezóne objaví v zadných radoch Red Wings, kedy sa objavia a akú rolu budú zastávať.

Klub od konca lanskej sezóny plánuje, že v novom ročníku bude mať na aktívnej súpiske jedno, dve až päť miest pre mladíkov, ktorí v NHL doteraz nehrávali, alebo v nej hrali iba sporadicky.

V obrane sa počíta s minimálne jedným miestom pre niekoho z kvarteta Filip Hronek, Dennis Cholowski, Joe Hicketts, Libor Šulák. Šancu zabojovať o miesto by mal dostať aj najlepší bek z budúcotýždňového draftu. Red Wings chystajú miesto pre minimálne jedného z nich už od začiatku novej sezóny, ale iba ak budú pravidelne hrávať. Ich šance sa zvýšia, ak Green nepredĺži zmluvu a klub nepodpíše žiadneho obrancu na trhu voľných hráčov.

V útoku pripadne jedno miesto Tylerovi Bertuzzimu, ktorý vlani začínal v AHL. O pozíciu medzi 13 až 14 útočníkmi budú bojovať aj Michael Rasmussen, Jevgenij Svečnikov, David Pope a Dominic Turgeon. Najväčšie šance sa dávajú devätnásťročnému Rasmussenovi, ktorý v nedávnom play-off juniorskej WHL zažiaril 33 bodmi v 14 zápasoch. Red Wings nateraz plánujú, že Rasmussen začne hrávať na krídle tretieho útoku (do AHL ísť nemôže, takže buď bude hrať v NHL, alebo sa ešte na jednu sezónu vráti do juniorskej ligy).

Možno vás napadá, prečo práve jedno, dve až päť miest. Nuž preto, že Red Wings naďalej zásadne odmietajú úplnú prestavbu, pri ktorej by sa vo veľkom zbavili starších a štedro platených hráčov a do tímu by priviedli fúru mladíkov. Žiadne veľké zmeny nechystajú, zásahy do zostavy budú menšie a mužstvo sa bude obmieňať postupne, v horizonte niekoľkých nasledujúcich rokov.

Klub momentálne dúfa, že jeden až dvaja mladíci v tréningovom kempe presvedčia natoľko, že v NHL začnú už od začiatku sezóny. Tí, ktorým sa to nepodarí, budú čakať na svoju šancu v AHL.

Ouellet požiadal o výmenu, Jensen zatiaľ zostáva

V uplynulej sezóne vymenili Red Wings päť svojich hokejistov (troch stálych členov zostavy). V podobnom trende chcú pokračovať aj v tomto ročníku, a zrejme aj v tých nasledujúcich.

V súčasnosti patrí medzi hlavných adeptov na výmenu mladý obranca Xavier Ouellet. Vlani sa mu prestalo dariť, zaostával v korčuľovaní a výraznú časť ročníka presedel iba na tribúne ako zdravý náhradník. Výmenu si vypýtal sám; chcel by reštartovať svoju kariéru v novom pôsobisku. S Red Wings má uzatvorenú zmluvu na najbližšiu sezónu s platom 1,25 milióna dolárov. Podľa interných informácií viac nefiguruje v klubových plánoch. Red Wings sa ho pokúšajú vymeniť a ak pre neho nenájdu nový klub, je možné, že pred sezónou ho pošlú do AHL a pod platový strop sa im bude počítať iba malá časť jeho platu.

Kandidátmi na výmenu zostávajú aj útočníci Gustav Nyquist a Andreas Athanasiou.

Nyquistovi po tejto sezóne vyprší zmluva s platom 4,75 milióna dolárov ročne, bude preto jedným z horúcich kandidátov na výmenu pred uzávierkou prestupov 2019, kedy sa predpokladá, že Detroit opäť nebude mať reálnu šancu na postup do play-off a opäť bude meniť svojich hráčov v posledných rokoch kontraktov za draftové voľby, aby o nich neprišiel bez náhrady.

Výmena Andreasa Athanasioua prichádza do úvahy v súvislosti s jeho nevyrovnanou výkonnosťou a potenciálnou snahou klubu získať kvalitného obrancu v mladom alebo strednom veku (Red Wings sa dlhšie zaujímajú o Justina Faulka z Caroliny, ako potvrdil Kevin Allen z denníka USA Today). Ak sa zlanárenie kvalitného obrancu má podariť, Athanasiou je jedinou reálnou protihodnotou, akú Red Wings dokážu ponúknuť, keďže o starších a štedro platených hráčov iné kluby nemajú záujem, iné protihodnoty ako najlepších mladíkov neočakávajú a ďalších mladých hráčov s veľkým potenciálom (napr. Dylana Larkina) Red Wings nechcú vymeniť.

Craig Custance (The Athletic) v ostatných dňoch zistil, že viaceré kluby NHL sa zaujímajú o obrancu Nicka Jensena, ktorý má s Red Wings zmluvu na najbližšiu sezónu s platom 812.500 dolárov. Tieto správy potvrdil aj sám Jensen. Red Wings ale zatiaľ nie sú ochotní vymeniť ho, aj preto, že ešte nevedia, či zostane Mike Green a ako a či si polepšia na blížiacom sa drafte.

O výmene ostatných hráčov klub v súčasnosti neuvažuje. Veteráni Henrik Zetterberg a Niklas Kronwall, ktorí majú pred sebou možno poslednú sezónu v NHL, zostanú a nikam vymenení nebudú. Starší a štedro platení hráči ako Frans Nielsen, Justin Abdelkader, Darren Helm alebo Jonathan Ericsson nie sú reálnymi kandidátmi na výmenu, pretože ostatné kluby o hráčov s ich platom nestoja a boli by ochotné prijať ich iba výmenou za vlastných starších a rovnako štedro platených hráčov. U niektorých z týchto hráčov výmena ani neprichádza v úvahu (Nielsena si v klube mimoriadne cenia pre jeho všestrannosť, Abdelkader je podľa interných zdrojov jedným z favoritov na rolu kapitána, keď skončí Zetterberg). Aj keď sa to mnohým fanúšikom nepáči a ani nebude páčiť, týchto a ďalších štedro platených hokejistov Red Wings momentálne neplánujú vymeniť, vykúpiť, ani sa ich iným spôsobom "zbavovať". Miesto toho plánujú počkať, kým im vypršia štedré kontrakty (preto celému tomuto procesu hovoria "prestavba za pochodu").

Vlastné podpisy a záplaty na trhu voľných hráčov

Red Wings majú momentálne podpísaných 14 hráčov, ktorí naplnia ich 23-člennú aktívnu súpisku pred štartom nového ročníka NHL. Sú nimi brankár Jimmy Howard, obrancovia Danny DeKeyser, Niklas Kronwall, Jonathan Ericsson, Trevor Daley, Xavier Ouellet, Nick Jensen (poslední dvaja ešte môžu odísť), útočníci Henrik Zetterberg, Frans Nielsen, Gustav Nyquist, Justin Abdelkader, Darren Helm, Luke Glendening a univerzál Luke Witkowski.

Ďalšie miesta na súpiske zaberú mladí útočníci Andreas Athanasiou (ak nebude vymenený), Tyler Bertuzzi, Dylan Larkin a Anthony Mantha. Všetci štyria sú momentálne obmedzene voľnými hráčmi. Larkin je v súčasnosti jediný, kto presvedčil natoľko, že by s ním Red Wings už teraz radi podpísali dlhodobú (a štedro platenú) zmluvu. Ostatní hráči dostanú kratšie, premosťovacie zmluvy.

K neobmedzene voľným hráčom, ktorí majú nárok minimálne na automatickú kvalifikačnú ponuku, patrí aj útočník Martin Frk. Red Wings s ním pôvodne počítali a vyhlasovali, že s ním podpíšu novú zmluvu, no po jeho nedostatočných výkonoch z druhej polovice lanskej sezóny začali svoj postoj prehodnocovať a v súčasnosti sa rozhodujú, či mu ponúknu nový kontrakt, alebo ho nechajú odísť, ako potvrdili beat-writeri Helene St. James (Detroit Free Press) a Ted Kulfan (The Detroit News). Pokračovanie Frka v Detroite je teda neisté.

Ďalšie miesta na súpiske môžu obsadiť Mike Green, ak zostane, a jeden, dvaja až piati mladíci. Útočník David Booth novú zmluvu nedostane. Ostatné miesta budú zaplnené voľnými hráčmi.

Red Wings majú momentálne pod platovým stropom voľných viac ako 17 miliónov dolárov (21 miliónov, keď pred začiatkom novej sezóny zapíšu na listinu dlhodobo zranených hráčov Johana Franzéna; platový strop sa navyše dvihne o ďalších približne päť až sedem miliónov, takže miesta pod stropom bude ešte viac). Tieto financie im budú stačiť na to, aby podpísali všetkých svojich voľných hráčov, nechali voľné miesta pre platy mladíkov a vyhliadli si aj prípadné nové tváre na trhu voľných hráčov. Aj v tomto smere budú ich kroky závislé v prvom rade od toho, ako sa rozhodne Mike Green a ako dopadne draft.

Ak Green zostane, klub má v pláne, že na trhu bude hľadať iba "záplaty", teda hokejistov, ktorí ochotne pristanú na krátkodobé kontrakty s nižším platom, limitovanú rolu a možnosť, že pred budúcoročnou uzávierkou prestupov môžu byť vymenení inam za voľby v drafte. Do tejto kategórie spadá napríklad útočník Thomas Vanek, ktorý za Red Wings už hrával a klub by ho opäť uvítal.

Ak Green odíde, Red Wings sa plánujú zapojiť do boja o niektorého z overených ligových obrancov. Okrem už spomínaného Faulka prejavili záujem o Johna Carlsona z Washingtonu, ako zistil Ansar Khan zo servera MLive. Z útočníkov stoja najmä o Iľju Kovaľčuka, chystajúceho sa na návrat do Ameriky (uviedol Darren Dreger z TSN), a podľa niektorých odvážnych interných zdrojov by radi zabojovali aj o Johna Tavaresa z New York Islanders.

Samozrejme, nemusí to znamenať, že príchod niektorého z týchto hráčov je reálny - prejavovanie záujmu a porovnávanie vlastnej ponuky s inými je v tomto období normálne a formuje trh. Detroit Red Wings sú v prestavbe a ešte dlho v nej budú, takže šanca, že by niektorého z týchto hráčov dokázali získať, je bez okolkov mizivá.

Čo je však isté je to, že Red Wings sa budú obzerať po náhradnom brankárovi, ktorý bude kryť chrbát Jimmymu Howardovi. V lete podpíšu dvoch alebo troch brankárov, keďže na tejto pozícii majú voľné miesta aj vo svojich záložných tímoch v AHL a ECHL. Ansar Khan (MLive) zistil, že nateraz majú vyhliadnutých veteránov Cartera Huttona (St. Louis Blues) a Antona Chudobina (Boston Bruins), pričom Hutton je ich prvou voľbou.


Mnohé z týchto správ nie sú pozitívne, pretože naznačujú, že súčasní Detroit Red Wings sa tak skoro nezmenia a zrejme sa výrazne nezmenia ani ich výsledky. 

Red Wings sa v ďalších sezónach plánujú sústrediť najmä na draftovanie a rozvíjanie mladíkov vo svojich štruktúrach a na postupnú "prestavbu za pochodu". Ich najbližší cieľ je veľmi skromný: do jedného až dvoch rokov chcú opäť postúpiť do play-off.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.